Oman are o istorie fascinantă, iar din punct de vedere geografic lucrurile sunt și mai spectaculoase. Orașe așezate între stânci, locuri unde mare întâlnește muntele, oaze și wadii spectaculoase, dune de nisip și munți – jebel – care ajung și la 3000 m înălțime, Oman pare a fi paradisul iubitorilor de natură, dar și de activități și sporturi – de la înotat în wadi până la sand boarding și snorkeling. Oman este țară cu cea mai mare producție de tamaie din lume, cu orașe fort care sunt mărturia vremurilor de glorie și de mari cuceriri ale imperiului omanez, cu sate aflate în munți și cu 3165 km de coasta. E țară unde litrul de benizna costă puțîn peste 2 ron și unde calatoritul cu rulotă este extrem de popular (dacă vrei să călătorești cu autorulota, poate e bine să știi că poți campa absolut oriunde, camparea în zonele neamenajate nefiind ilegală). Nici de rialul omanez să nu uităm deoarce trebuie menționat că se află în top 3 cele mai puterince monede din lume cu o paritate care îți cam da calculele peste cap – 1 rial omanez este echivalentul a 12 ron. Oman e o destinație unică, iar in acest articol vreau să îți prezint 10 lucruri interesante despre Oman.

10 lucruri interesante despre Oman

Aceeași dinastie de aproape 300 ani

Familia Al Said este cea mai longevivă familie regală din întreaga Arabie, a cărei domnie a fost neîntreruptă în ultimele trei secole (mai exact, din 1744). Aflat pe locul al treilea în topul „celor mai longevivi monarhi domnitori”, Qaboos Bin Said al Said este rege și poartă titlul de sultan. Sultanul este șeful guvernului, precum și monarhul. El deține puterea absolută asupra tuturor aspectelor din regatul său.

Oman are patru situri din Patrimoniul Mondial UNESCO

Omanul are patru situri care au fost declarate Patrimoniu Mondial UNESCO. Acestea includ: Fortul Bahla, siturile arheologice de la Bat, Al Khutm și Al Ayn, excepționalele sisteme de irigații Al Aflaj din jurul țării și Ținutul Tămâiei (referindu-se la o zonă splendidă din regiunea Dhofar din sudul Omanului). Această zonă reprezintă locul în care se desfășura vechiul comerț cu tămâie din Oman. În Oman există mai mult de 500 de forturi,castele și turnuri de pază.

Imperiul omanez a ajuns in Zanzibar, Kenya si Pakistan

După ce a devenit o putere regionala în secolul al XVIII-lea, în secolul al XIX-lea, imperiul și-a extins influența peste Strâmtoarea Ormuz, până în Iranul și Pakistanul de astăzi și până la Capul Delgado (la granita dintre Tanzania si Mozambique), în sud. După moartea lui Said bin Sultan în 1856, imperiul a fost împărțit între fiii săi în două sultanate, o secțiune africană (Sultanatul Zanzibar) condusă de Majid bin Said și o secțiune asiatică (Sultanatul Muscat și Oman) condusă de Thuwaini bin Said.

Între 1800 și 1900, imperiul Omani a inclus Zanzibar și Mombasa de pe coasta de est a Africii și părți din subcontinentul indian. Iti recomand acest site daca vrei sa afli mai multe despre istoria Omanului.

Powered by GetYourGuide

Este una dintre cele mai sigure țări din lume

Omanul se număra printre cele mai sigure țări datorită ratei scăzute a criminalității. In 2021, rata criminalitatii era de 0.24 (raportat la 100.000 locuitori.)

Oman nu are o rețea feroviară

Acest lucru ar putea fi surprinzător, având în vedere infrastructura dezvoltată a Omanului, dar în această țară nu există o rețea feroviară pentru pasageri. Există o mică rețea pentru transportul de marfă.

A 3-a cea mai puternica moneda din lume

Oman are a treia cea mai puternica moneda din lume, dupa Kuwait si Bahrain. Daca te pregatesti pentru o vacanta in Oman, tine cont ca un singur rial omanez e echivalentul cu 12 ron sau cu 2,40 euro.

Pașaportul din Oman ocupă locul 110 în lume

Totusi pașaportul din Oman nu este atat de puternic, ocupând doar locul 110 în lume, conform VisaGuide Passport Index. Acest lucru înseamnă că cetățenii Omanului pot călători fără viză în 48 de țări din lume.

17% din cantitatea globală de tămâie

Din Oman provine circa 17% din cantitatea globală de tămâie, deoarece este una dintre puținele țări în care copacul care produce rășina crește în mod natural. Interesant este faptul că această rășină a fost cea care a provocat un boom în economia țării chiar înainte de petrol. De aceea, în Oman, tămâia este supranumită „aur alb”. Conform unor statistici,in 2021, Oman a vandut tamaie in valore de 622.000 USD, iar clientul principal in aceasta situatie este India.

Mountain Dew

Se poate spune ca Mountain Dew si cafeaua cu cardamon sunt bauturile nationale ale Omanului. Ba chiar se spune ca nici macar Coca Cola nu a reusit sa cucereasca inimile omanezilor, iar cand a intrat pe piata, a inregistrat cele mai mici vanzari din intreaga lume araba.

Rasă excelentă de cai


Omanii sunt cunoscuți pentru creșterea cailor care au o viteză, rezistență și anduranță incredibile. Legenda spune că regele Solomon a dăruit unui trib Omani un armăsar numit Zad el-Raheb, care era întruchiparea tuturor calităților pe care ul cal trebuie sa le aiba. Se spune că toți acești cai frumoși au coborât din acest cal.

10 lucruri interesante despre Oman

Deși Oman nu a fost o destinație care să corespundă cu preferințele noastre, trebuie să mărturisim că e o țară extrem de interesantă și diferită de tot ceea ce am văzut până acum în Orient. Am petrecute ore în șir citind despre Oman – de la istorie și geografie la economie și aspecte culturale, iar în acest articol am rezumat tot ceea ce am găsit interesant despre Oman. În trecut am mai scris astfel de articol, pe care te invit să le citești 🙂

Citeste si: