Am visat mult la ziua în care o să ajungem în Peru și cred că au trecut mai mult de patru ani de când am pus pe hârtie planul nostru pentru o vacanță Peru, dar și în America de Sud, la general. Dorința de a vedea Peru a început cu un video de la Expedia despre Cusco, pe care l-am văzut acum șase sau șapte ani. Încă de atunci Peru îmi părea genul de destinație în care o să ajungem greu, dacă o să ajungem, iar ca drept dovadă stau toate încercările noastre de a ajunge în America de Sud. Dacă mai luăm în calcul și toate poveștile auzite și toate sfaturile primite și cât de descurajatoare erau ele de fapt, nici nu e de mirare că am planificat această vacanță cu un milion de gânduri în cap. Totuși, ne-am ascultat sufletul dornic să exploreze America de Sud și am am cumpărat două bilete doar dus spre Lima, iar mai apoi ne-am planificat vacanța pas cu pas, până când am ajuns să stăm 10 zile în Peru. Acest articol lung tare o să curpinda toate experiențele noastre – de la cum ne-am planificat întreaga călătorie în Peru până la ce itinerar am ales, cum am ajuns la Machu Picchu și cum ni s-a părut acest prim contact cu America de Sud. 

10 zile in Peru – organizare, itinerar si buget

Prima noastră vacanță în America de Sud a avut multe forme în mintea noastră. Trebuia să înceapă ba în Rio de Janeiro, ba în Bogota. Mai trebuia să dureze 5 sau 6 săptămâni, timp în care să explorăm cel puțin 10 locuri din 4 sau 5 țări. Trebuia să aibă cu totul și cu totul altă formă, însă lucrurile s-au așezat atât de bine și frumos încât primul nostru contact cu pamantul sud-american dar și cu emisfera sudică a fost mult controversata Lima. În continuare vreau să îți descriu pas cu pas cum am ajuns în Lima, care sunt procedurile de intrare în Peru, ce itinerar am avut, ce sfaturi am primit de la localnici și cum ne-am organizat excursia in Machu Picchu. Dacă vrei să dai skip și să citești doar ce te interesează, folosește cuprinsul de mai jos.

Condiții de călătorie în Peru pentru cetățenii români

Confrom MAE, ”cetăţenii români pot călători în Republica Peru în scop turistic fără viză. Autorităţile competente acordă o perioadă de ședere de 90 de zile pentru toţi turiştii care provin dintr-un stat membru al Uniunii Europene.

Ajunși în Lima înainte de ora 6:00 am avut norocul să nu dăm de un aeroport aglomerat, iar controlul de pașapoarte a durat mai puțin de 1 minut pentru amândoi. Tot ceea ce ni s-a spus a fost ”Welcome to Peru”!

Cum ajungi in Lima/Peru din Europa?

În Peru nu se ajunge nici ușor și nici ieftin. Pentru că urma să facem un circuit prin Americi nu am luat în considerare să luăm un bilet dus-întors, mai ales că zborurile prin America de Sud nu sunt tocmai ieftine, iar în prima faza ne gândeam să mergem în Bogota, Columbia, și mai apoi în Peru. Așa cum se întâmplă aparent în fiecare călătorie mai lungă, planurile se schimbă și Universul ne așază în cu totul altă ordine tot traseul. Pentru că ne gândeam să începem vacanța în Bogota și să stăm poate vreo 10 zile prin Columbia, am căutat cu disperare bilete de avion spre această destinație. Le-am găsit, am calculat un pic bugetul și am hotărât să le luăm. Surpriza a fost că Avianca – compania aeriană – ne dădea eroare la plată, ceea ce ne-a făcut să regândim traseul. Eram în Madrid și trebuia să ajungem în America de Sud, one way or another.

Așa am găsit varianta de a zbura direct în Lima, cu Air Europa. Fiindcă am fost limitați de timp, am vrut să zburăm cât mai repede spre America de Sud, că să nu pierdem prea mult timp în Madrid. Așa că am zburat spre Lima în ziua de Crăciun, 12 ore până în cealaltă emisferă. Cât despre Air Europa, nu suntem fani și nici nu aș recomanda această companie, decât dacă nu ai de ales. În câteva cuvinte, personal antipatic rău, o jumătate de pahar de apă în 12 ore de zbor, atmosferă de Wizz Boutique și mâncare necomestibilă.

Cum ajungi in Lima (din Europa)? Iata ce variante ai!

Pentru zborurile spre America de Sud, Madrid e cel mai important hub și aeroportul în care majoritatea companiilor aeriene fac escală. Astfel, dacă nu vrei să ai parte de escale prin Istanbul sau Panama sau chiar Bogota, o varianta bună de zbor e Madrid-Lima. Am mai văzut și o altă combinație – Londra/Madrid/Lima – cu British Airways, în cazul în care avem cititori care locuiesc în Marea Britanie. Am mai găsit o varianta bună și din Milano/București, via Paris, cu Air France.

  1. Air Europa/Iberia/LATAM – zbor direct din Madrid = de la 800 euro/dus-intors
  2. Air France – via Paris = de la 1200 euro/dus-intors

Cand sa mergi in Peru – cea mai buna perioada

Peru nu are o climă unitară, iar cea mai bună perioadă pentru a merge în Peru e stabilită de ceea ce vrei să faci acolo. Cum cei mai mulți călători merg în Peru pentru Machu Picchu, îți recomand să alegi cea mai bună perioada pentru acea zonă. În Lima, dacă vei ajunge p-acolo, nu vei sta mai mult de două-trei zile, deci nu prea are sens să mergi în Lima când e sezonul ei. Totuși în Cusco vei avea parte de cele mai multe activități – tururi în Valea Sacră, hiking la Muntele Curcubeu, Machu Picchu, Inca Trail, etc.Noi am fost norocoși și am prins vreme bună, exceptând Muntele Curcubeu, dar nu te baza pe noroc, ci alege bine de tot perioada.

Îți las mai jos niște statistici, că să vezi cât de diferit e Peru, climatic vorbind.

Temperaturi medii in Cusco, Amazon si Lima

| Cusco (altitudine: 3399m)

JANFEBMARAPRMAYJUNJULAUGSEPOCTNOVDEC
TEMP MIN °C777421-114667
TEMP MAX °C202121222121212122222322
RAINFALL (MM)16315010951155510256676137

| Amazon (altitudine: intre 80 si 1000 m)

JANFEBMARAPRMAYJUNJULAUGSEPOCTNOVDEC
TEMP MIN °C222121211917161719192122
TEMP MAX °C313131313130303333323231
RAINFALL (MM)2832492281708450463893192209264

| Lima (altitudine: 160m)

JANFEBMARAPRMAYJUNJULAUGSEPOCTNOVDEC
TEMP MIN °C192020191716151415151818
TEMP MAX °C252626252322212121222224

Itinerar pentru 10 zile in Peru

Deși o călătorie în Peru se poate întinde cu ușurință pe parcusul la 14-20 zile, noi am avut un timp limitat și prin urmare am încercat să găsim un echilibru între a vedea cât mai multe locuri și a nu ne grăbi foarte tare, ca să ne putem bucura de ceea ce vedem. Probabil, traseul nostru putea fi făcut cu ușurință în 7 zile sau chiar puteam să mai adăugăm și lacul Titicaca, unde încă ne dorim să ajungem, dar credeam la vremea aceea că o să fie mult prea aglomerat, mult prea pe fugă. Astfel, ne-am împărțit întreaga călătorie în trei etape: 1) Lima; 2) Cusco și Muntele Curcubeu; 3) Aguas Calientes și Machu Picchu.

Lima

Acum câțiva ani am facut o listă cu locuri pe care le consider exotice și în care îmi doresc să ajung, iar Lima a fost în top 5. În mintea mea Lima însemna Costa Verde, acel peisaj dramatic cu stânci acoperite de verdeață, ocean, palmieri și orașul care se întinde de-a lungul coastei. Iar când ne-am apropiat cu taxiul de această zonă și am văzut Costa Verde pentru prima dată, pot să spun cu mâna pe inimă că mi s-a părut mult mai frumos și spectaculos decât toate pozele. Aceea a fost secunda în care ochii nu au putut să reziste, secundă în care copilul visător și călător a ieșit la suprafață într-un moment de bucurie pură. Oricât de mult m-a impresionat Machu Picchu, abia am așteptat ca la finalul călătoriei să ne întoarcem în Lima, să văd pentru ultima dată Costa Verde.

Mai trebuie să menționăm că Lima a fost mai pe gustul nostru și că ne-a plăcut energia din Miraflores și ceviche-ul. Iar așa cum se întâmplă din când în când, nici în Lima nu am alergat după obiective turistice, nu am pregătit liste cu locuri de bifat, ci ne-am bucurat de vibe și de faptul că, pentru prima dată, eram în America de Sud.

Lima, 10 zile in Peru,
Transport in Lima

Când vine vorba de transport în Lima, ai mai multe opțiuni. Fie apelezi la Cabify, o aplicație precum Uber, ieftină și cu șoferi care sunt în prealabil verificați, fie te bazezi pe transportul în comun. În toată documentarea pe care am făcut-o pentru Lima am citit de cel puțin 20 de ori că nu e indicat să iei transportul în comun, în special în anumite părți ale orașului, deci rămâne la aprecierea fiecăruia dacă să se aventureze sau nu în încercarea de a călători așa cum fac localnicii. Noi nu ne-am simțit atât de curajoși, iar de fiecare dată am apelat fie la mersul pe jos – in Miraflores, fie la taxi sau Cabify.

Cum ajungi de la aeroport in Miraflores?

  • Autobus – nu am foarte multe detalii, exceptând faptul că o călătorie până în Miraflores costă 5 dolari.
  • Taxi – am ales această variantă deoarce ni s-a părut o varianta mult mai potrivită în raport timp-preț. La ieșirea din aeroport vei fi invadat e șoferi de taxi, iar dacă ai de gând să iei un taxi ar fi bine să verifici ca șoferul să aibă o legitimație, să fie un șofer de taxi autorizat. Noi am rezervat taxiul de la biroul Green Taxi, aflat chiar imediat după controlul de pașapoarte. A fost mai simplu și am considerat că e o variantă mai safe. O cursă până în Miraflores ne-a costat în 15 euro. Am avut noroc să avem un șofer care să ne mai ofere niște sfaturi și recomandări.
Cazare in Lima

Localnicii ne-au confirmat că am ales bine să luăm hotel în Miraflores, tot ei spunându-ne că cele mai sigure cartiere din Lima sunt Miraflores, San Isidro și Barancao. Îți las mai jos recomandarea noastră numarul 1 pentru cazare in Lima!

Ibis Lima Larco Miraflores***

Locatie excelenta; mic dejun divers si bun; camere curate.

Cusco

Următoarea noastră oprire a fost Cusco, iar pentru prima dată ne-am trezit că ne plimbăm într-un oraș plin de istorie, aflat la nu mai puțin de 3999m deasupra mării. A fost un sentiment plăcut să fim acolo și să știm că suntem în inima Anzilor, într-un loc cu mare însemnătate pentru Imperiul Incaș. Că să ajungem în Cusco am luat în considerare doar avionul, aceasta fiind cea mai rapidă și fără bătăi de cap variantă de a călători din Lima în Cusco. Probabil mai există și posibilitatea de a merge cei 1000 km cu mașina, însă asta e o variantă de luat în calcul doar dacă ai timp și spirit aventurier. În rest, in Cusco se ajunge ușor cu avionul, iar dacă stai pe partea dreapta și ai loc la geam si ai parte de vreme senină, aterizarea in Cusco va fi fabuloasă. Peisajele sunt pur și simplu wow!

Pe scurt, cum ajungi in Cusco?

  • JetSmart – are câteva zboruri pe zi pe ruta Lima-Cusco și înapoi. Prețurile pornesc de la 30 USD/segment de zbor, la care se mai adaugă o taxă de aeroport (Peru airport departure fee). Atenție, însă, deoarce Jet Smart e o companie low cost, deci și ei verifică bagajele și acordă destul de multă atenție acestui aspect.
  • SKY – nu am foarte multe informații despre această companie, dar review-urile nu sunt în favoarea ei.
  • Latam – e o variantă mai bună dacă ai bagaj de cabină. Tarifele pentru clasa Economy-Light includ un bagaj de cabină de 10 kg.
Cazare in Cusco

În Cusco am avut două cazări diferite, din fericire. În prima noapte am dormit într-un hotel micuț aflat lângă gara de unde urma să plecăm spre Machu Picchu, locația și prețul fiind cele care au cântărit mult. Pentru 20 USD pe noapte am primit o cameră dublă, mult prea mică, și mic dejun. Din păcate, nu am avut parte de prea mult somn deoarce hotelul se află atât la stradă principală din oraș, cât și lângă un șantier, iar în Peru noțiunea de termopan nu e chiar atât de răspândită. În mod cert nu recomand acest hotel! Mai apoi, pentru ultimele trei nopți am rezervat Tikala Cusco Boutique Hotel, unde lucrurile au fost mult mai bune – camera mare și curată, mai multă liniște și restaurant cu view unde se servește micul dejun. Micul dejun nu a fost extraordinar, dar pentru prețul plătit (noi am plătit 25 euro/noapte/camera dublă), nu puteam avea pretenții foarte mari.

Tikala Cusco Boutique Hotel

Locatie buna, camere curate, pret bun si mic dejun inclus in pret.

Excursii de o zi din Cusco

Cusco nu e doar punct de pornire în drumul spre Machu Picchu, ci și locul perfect în care să îți pui baza și să explorezi Valea Sacră. Din fericire, există atât de multe agenții de turism care oferă excursii în Valea Sacră încât nu e obligaroiu să îți bați capul construind itinerarii, planificat transport, etc. Îți las aici câteva idei:

  1. Cusco: Excursie de o zi pe Muntele Curcubeu și Valea Roșie
  2.  Lacul Humantay
  3. Chinchero, Moray, Ollantaytambo, și Pisac

Powered by GetYourGuide

Machu Picchu

Încă am piele de găină de fiecare dată când mă gândesc la vacanța în Peru, la faptul că visul de a vedea Machu Picchu a devenit realitate chiar în penultima zi din anul înfiorător 2023. Peru e magic, e unic și e spectaculos, fără doar și poate. Însă Machu Picchu are o energie fantastică! Dintre toate monumentele embelmatice ale lumii, minuni sau nu, Machu Picchu e preferatul meu, locul care m-a impresionat cel mai tare și care m-a făcut să plâng de bucurie. Trebuie să recunosc că au fost multe emoții și lacrimi de bucurie atât când am ajuns la Machu Picchu cât și când am ajuns in Lima. Dar Machu Picchu a fost special, atât de greu de atins – părea aproape imposibil că voi vedea vreodată acest loc, atât de scump de vizitat, atât de departe. Atât de frumos!

Detaliile istorice le lăsăm pentru un alt articol deoarce aici vreau să îți spun pe scurt cum ne-am organizat excursia pe cont propriu la Machu Picchu, cum ajungi acolo și cât costă să vizitezi una dintre cele 7 minuni ale lumii. 

Cum iti organizezi excursia la Machu Picchu pe cont propriu

Ar fi greșit să spun că am așteptat toată viață că să ajungem la Macchu Picchu, dar pot spune că Peru a fost unul dintre cele mai îndrăznețe visuri ale noastre. De multe ori, chiar și acum, la câteva luni de când am fost acolo, mă gândesc cu nostalgie și îmi spun ”Băi, noi chiar am fost la Macchu Pichu!”. Așa cum ne părea ireal faptul că am ajuns în New York, la Taj Mahal sau în Arabia Saudită, așa se simte în Machu Picchu. Din cauza asta, atunci când ne plimbam printre ruine, când atingeam istoria, mă mai și ciupeam…că să mă asigur că ceea ce trăiam era pură realitate.

Pentru că a fost un vis atât de mare, am încercat să ne organizăm vizită la Machu Picchu cât mai bine cu putință. Nu am vrut să grăbim lucrurile, să ne aventurăm în excursii de o zi, să fugim dintr-o pare în altă și să nu apucăm să ne bucurăm de nimic. Am vrut experiența completă, călătoria cu trenul prin Anzi, serile liniștite din Aguas Calientes, cu răul Urubamba ca sunet de fundal, și cu ziua cea mare la Machu Picchu. Pentru că așa am și trecut-o în calendar ”Ziua cea Mare”.

Astfel, cu planul nostru în minte, ne-am oferit trei zile că să ajungem și să ne întoarcem de la Macchu Picchu. Am plecat în 29 decembrie din Cusco, în penultima zi din an am vizitat minunea lumii, iar în ultima zi din an ne-am întors în Cusco, la timp pentru a sărbători trecerea în noul an chiar în Plaza de Armas, Cusco.

Transport

Spuneam noi că au fost nevoie de două zboruri, două călătorii cu autobusul și o călătorie cu trenul că să ajungem la minunea lumii, Machu Picchu. Însă, dacă nu luăm în considerare zborul până în Lima, atunci iată cum poți ajunge la Macchu Picchu:

  1. Avion din Lima – Am zburat o ora si un pic cu JetSmart. E companie low cost care efectuează multe zboruri pe zi spre Cusco.
  2. Autobus+ tren – Din Cusco trebuie sa iei un autobus+tren până în Aguas Calientes/Machu Picchu Pueblo. Există două companii care oferă aceste servicii: Inca Rail si Peru Rail.

Ambele companii ofera același pachet:

  • Autobus+tren – autobus din Cusco pana in Ollayntantambo + tren spre Aguas Calientes.
  • Tren din San Pedro (Cusco) sau din Poroy (un sat aflat la cativa km de Cusco).

Indiferent că alegi Inca Rail sau Peru Rail, e important să cumperi biletele de tren din timp. Recomandarea mea e să cumperi biletele de intrare la Machu Picchu (vezi mai jos de ce e atât de important), iar imediat să cumperi și biletele de tren. Și ar fi chiar bine să faci asta imediat după ce ai cumpărat biletele de avion spre Peru/Cusco.

Peru Rail – experienta proprie, preturi si rute

Trenurile au mai multe clase, iar pretul variaza in functie de clasa aleasa si de ruta.

Expedition e clasa mai ieftină, în timp ce Vistadome e o variantă mai scumpă, mai confortabilă și cea unde primești ceai și niște snack-urci cu quinoa absolut necomestibile. Eu aș alege o combinație de Expedition și Vistadome, în funcție de ora la care urmează să călătorești. Dacă călătoria spre Aguas Calientes are loc pe timpul zilei, alege Vistadome, iar la întoarcere alege Expedition. Sau invers. 🙂

SERVICETRANSPORTDEPARTUREARRIVALUSD RATEPEN RATE
PeruRail Expedition 31 TRAIN06:40
San Pedro
10:52
Machu Picchu
USD 60.30
USD 67.00
S/ 223.17
USD 247.97
PeruRail Expedition 33 TRAIN06:40
Poroy
09:54
Machu Picchu
USD 63.00
USD 70.00
S/ 233.16
USD 259.07
PeruRail Expedition 203 TRAIN07:30
San Pedro
12:11
Machu Picchu
USD 57.60
USD 64.00
S/ 213.18
USD 236.86
PeruRail Vistadome Observatory 203 TRAIN07:30
San Pedro
12:11
Machu Picchu
USD 112.50
USD 125.00
S/ 416.36
USD 462.63
PeruRail Expedition 31 TRAIN07:35
Poroy
10:52
Machu Picchu
USD 57.60
USD 64.00
S/ 213.18
USD 236.86
PeruRail Expedition 203 TRAIN08:25
Poroy
12:11
Machu Picchu
USD 54.90
USD 61.00
S/ 203.18
USD 225.76
PeruRail Vistadome Observatory 203 TRAIN08:25
Poroy
12:11
Machu Picchu
USD 108.00
USD 120.00
S/ 399.71
USD 444.12
Belmond Hiram Bingham 11 TRAIN09:05
Poroy
12:24
Machu Picchu
USD 513.00
USD 570.00
S/ 1,898.61
USD 2,109.57
Tren direct din Poroy. Poroy se afla in Valea Sacra, la aproximativ 15 km de Cusco.
SERVICETRANSPORTDEPARTUREARRIVALUSD RATEPEN RATE
PeruRail Expedition 81 BUS + TRAIN03:20
Wanchaq
07:40
Machu Picchu
USD 52.20
USD 58.00
S/ 193.19
USD 214.66
PeruRail Expedition 83 BUS + TRAIN05:10
Wanchaq
09:15
Machu Picchu
USD 65.70
USD 73.00
S/ 243.16
USD 270.17
PeruRail Vistadome Observatory 83 BUS + TRAIN05:10
Wanchaq
09:15
Machu Picchu
USD 117.00
USD 130.00
S/ 433.02
USD 481.13
PeruRail Expedition 33 BUS + TRAIN05:40
Wanchaq
09:54
Machu Picchu
USD 65.70
USD 73.00
S/ 243.16
USD 270.17
PeruRail Vistadome 33 BUS + TRAIN05:40
Wanchaq
09:54
Machu Picchu
USD 81.90
USD 91.00
S/ 303.11
USD 336.79
PeruRail Vistadome 73 BUS + TRAIN10:30
Wanchaq
14:25
Machu Picchu
USD 76.50
USD 85.00
S/ 283.13
USD 314.59
PeruRail Expedition 73 BUS + TRAIN10:30
Wanchaq
14:25
Machu Picchu
USD 49.50
USD 55.00
S/ 183.20
USD 203.56
PeruRail Vistadome Observatory 603 BUS + TRAIN12:30
Wanchaq
17:02
Machu Picchu
USD 130.50
USD 145.00
S/ 482.98
USD 536.65
PeruRail Expedition 603 BUS + TRAIN12:30
Wanchaq
17:02
Machu Picchu
USD 57.60
USD 64.00
S/ 213.18
USD 236.86
PeruRail Expedition 75 BUS + TRAIN16:30
Wanchaq
20:45
Machu Picchu
USD 52.20
USD 58.00
S/ 193.19
USD 214.66
PeruRail Vistadome 75 BUS + TRAIN16:30
Wanchaq
20:45
Machu Picchu
USD 79.20
USD 88.00
S/ 293.12
USD 325.69
Serviciu bimodal – autobus din Cusco (Wanchaq) + tren din Ollayntantambo

Cu siguranță, cea mai ușoară variantă e călătoria cu trenul din Cusco (San Pedro) în Aguas Calientes (Machu Picchu Pueblo), însă această e și cea mai costisitoare. În același timp, noi am optat pentru serviciul bimodal din două motive: prețul și faptul că urmă să traversăm Valea Sacră până în Ollantaytambo. În acest fel ne-am bucurat de peisaje spectaculoase, dar și de imagini care nu apar în reviste sau pe Instagram. De celalată parte, călătoria cu trenul a fost wow! Peisajele, muzică tradițională de pe fundal și emoția pe care oricum o aveam, au făcut dintr-o banală călătorie cu trenul, o experiență memorabilă.

Cum ajungi la Machu Picchu din Aguas Calientes?

Aguas Calientes și Machu Picchu Pueblo fac referire la același loc, la satul care se află la baza vechii așezări încășe. Iar că să ajungi la minunea lumii trebuie să iei inca un autobus din Aguas Calientes (care pleacă de aici). Există și un birou de unde poți lua biletele de autobus, iar că să ajungi la el, poți să întrebi alți călători sau personalul. Nu uită pașaportul acasă pentru că vei avea nevoie de el că să cumperi biletul de autobus.

 Călătoria cu autobusul costă 24 USD/dus-întors și vei putea lua autobusul în funcție de ora la care ai rezervat intrarea la Machu Picchu. Totul este extrem de bine organizat în Aguas Calientes, deci nu vei putea merge nici mai devreme, nici mai târziu de ora afișată pe biletul de intrare. Vei vedea că în stație sunt mulți oameni care organizează grupurile în funcție de ora de intrare la Machu Picchu, dar și ghizi locali.

Bilete de intrare la Machu Picchu

Întrucât intrarea este limitată pentru un număr de 4000 de vizitatori/zi, biletele se vând destul de repede, în special în sezonul de vârf (aprilie-octombrie). Noi am fost destul de relaxați în privința asta, doar mergeam în off season, până când am descoperit că orele dorite din ziua aleasă erau sold out. Am găsit bilete cu intrare la ora 12:00 și le-am luat fără să stăm pe gânduri. Câteva săptămâni mai târziu, intervalul 26.12 -31.12 era sold out! Astfel, imediat ce ai cumpărat biletele de avion și de tren, trebuie să cumperi și biletele de intrare la Machu Picchu! Și pun accentul pe trebuie!

De unde poti sa cumperi biletele de intrare la Machu Picchu?

De pe toate site-urile! Totuși, dacă vrei să plătești un preț corect, fără taxe de intermediere, atunci trebuie să cumperi biletele de pe acest site, varianta doar în spaniolă, unde biletul de intrare costă 152 soles (în jur de 30 euro). Vei vedea că la alte agenții sau pe alte site-uri biletele costă 60 sau chiar 70 euro/persoană. Noi am cumpărat biletul de pe site-ul oficial, iar la intrare am arătat codul QR de pe bilet și pașaportul.

De cat timp ai nevoie sa vizitezi Machu Picchu?

Depinde de tine și de ceea ce vrei să faci. Noi am făcut circuitul 2 cu un ghid local, iar întreaga vizită a durat aproximativ 3 ore. La aceste trei ore mai adăugăm drumul cu autobusul (cam 30 minute pe sens). De altfel, în off-season e indicat să vizitezi Machu Picchu după ora 9:00, iar dacă totuși ai intrarea la Machu Picchu devreme, nu te panica dacă e multă ceață sau vreme rea deaorce sunt șanse ca ceața să dispară și să te bucuri și de vreme bună.

Daca vrei sa urci pe muntele Huayana Picchu, ai nevoie de un bilet special si de inca o zi deoarce ultima intrare e la 10 dimineata.

Ce traseu sa aleg?

Întrebarea care m-a bântuit mult timp: ce traseu să alegem? După un pic de documentare și la sugestia ghidului am ales traseul 2. Circuitul 2 e cel mai complex dintre cele 4, fiind astfel o ruta care te poartă prin cele mai importante locuri din vechea așezare incașă. Dacă ai doar o zi și vrei să vezi ce e mai important, atunci circuitul doi e pentru tine.

Circuitul 1 e varianta scurtă.

Circuitul 3 doar pentru orasul de jos si nu include vederile panormaice pe care le vezi peste tot in online. In timp ce ruta numarul 4 include partea de jos si Huayana Picchu.

Ai sau nu ai nevoie de ghid ca sa intri la Machu Picchu?

Există site-uri unde se specifică că ar fi obligatoriu, iar asta adaugă și mai multă dilemă. Ei bine, nu ai nevoie de ghid – am văzut mulți turiști care au intrat fără ghid. Noi am ales să luăm un ghid că să primim niște informații suplimentare și să nu ne plimbam random p-acolo, dar nu e obligatoriu. Am ales un ghid încă din Aguas Calientes, din stația de autobus, iar pentru un tur privat care a durat 3 ore și a cuprins tot circuitul 2 am plătit 50 USD. În general prețurile pornesc de la 80 USD, dar se poate negocia. 

Cea mai buna perioada pentru a vizita Machu Picchu

Machu Picchu nu se alfa la o altitudine atât de mare că orașul Cusco, însă vreme poate să influențeze mult experiență ta acolo. Perioada ideală, în care aproape că se garantează cer senin, e aprilie-octombrie, iar cea mai nefericită perioadă pentru o vizită la Machu Picchu ar fi decembrie-februarie. Se spune că în această perioada plouă mult și e ceață, ceea ce și putem confirmă. În cele 6 zile petrecute în Cusco și Machu Picchu a plouat în fiecare zi. Dar cred că zeul incaș al soarelui a ținut cu noi pentru că în cele trei ore petrecute la Machu Picchu am avut parte de soare. Vedeam din stația de autobus că toți munții erau acoperiți de ceață, începuse ploaia, iar ghidul încerca să ne pregătească pentru vremea oribilă ce părea să fie sus. Am ajuns la intrare, ploaia s-a oprit, ceața a dispărut ca prin minune, iar până la finalul turului am avut parte de vremea perfectă. Pe când ne pregăteam să ne luăm la revedere de la ghid, a început potopul. Asta numesc eu norocul călătorului sau a omului care a plecat de la hotel cu gândul că nimic nu o să îl oprească din a se bucură de minunea lumii.

Daca nu vrei sa joci roata norocului cu vremea, atunci alege sa vizitezi Machu Picchu cand e vremea lui, in perioada aprilie-octombrie.

Cazare in Machu Picchu Pueblo/Aguas Calientes

În Aguas Calientes găsești multe cazări decente și ieftine. Noi am stat într-un hotel micuț, lângă gara, iar pentru o camera dublă am plătit 20 USD/noapte. Din păcate, hotelul – Vista Machu Picchu – nu a fost excepțional, nu e locul pe care l-aș rezervă a două oară și de aceea nu pot să îl recomand.

Booking.com

Buget pentru o vacanta in Peru

Machu Picchu a fost de departe una dintre cele mai scumpe minuni ale lumii pe care noi am reușit să le vedem, însă Peru nu e neapărat o destinație scumpă și cu siguranță există alternative mai ieftine și pentru Machu Picchu. Pentru că nu vreau să lungesc vorba prea mult, îți lași aici un grafic cu toate costurile pe care noi le-am avut în Peru.

Cel mai scump aspect al călătoriei a fost zborul spre Lima. Așa cum am zis mai sus, am zburat direct din Madrid, cu Air Europa, iar pentru că am luat doar un bilet dus, prețul acestuia a fost de 500 euro. Totuși, am găsit variante de zboruri, tot din Madrid, la 700-800 euro dus/întors. Mai apoi, zborurile interne până au fost și ele destul de scumpe, dar cred că de vină a fost perioada (Revelionul). Știu că și la acesta categorie se poate mult mai ieftin, deoarce am văzut bilete de avion și la 30-40 euro pentru Lima-Cusco. În privința cazării, am ales cazări ieftine, dar cu note bune și locații bune. În Lima am plătit în medie 40 euro/noapte, iar în Cusco și Aguas Calientes am avut o medie de 20 euro/noapte. În final, la capitolul mâncare nu am făcut multe economii, dar norocul nostru e că mâncarea în Peru nu e foarte scumpă. În Lima profităm de micul dejun copios și delicios de la hotel, iar seară mâncăm de cele mai multe ori câte un ceviche. Am mâncat de vreo două ori și de la Papa John din aeroport, unde de 40 soles primeam două pizza și două sucuri. În schimb, în Aguas Calientes și Cusco restaurantele au prețuri ceva mai mari. Oricum, bugetul nostru de mâncare acoperă în medie o singură masă și gustări ocazionale (un porumb fiert, o prăjitură, o înghețată, etc). La capitolul atracții turistice avem intrarea la Macchu Picchu și taxa pentru ghid, excursia la Muntele Curcubeu precum și intrarea la Huaca Pucallana, în Lima. Mai departe, pentru ”transport” am luat în considerare transferurile de la aeroport și trenurile spre și din Aguas Calientes.

Acest buget nu include shoppingul de suveniruri și nici partea de entertainment (ieșirile noastre la cinema). Știm că cei mai mulți oameni nu merg la cinema atunci când sunt în vacanță, deci nu e neapărat un cost care trebuie luat în calcul. Totuși, un bilet la film costă 35 soles.

Buget pentru 10 zile in Peru

*1 sol = 1.24 ron

Sfaturi de calatorie pentru Peru

E plin internetul de sfaturi de călătorie pentru Peru și America de Sud și inițal m-am gândit că nu mai e nevoie să vin și eu cu câteva. Mai apoi, mi-am dat seama că așa cum noi am avut un milion de întrebări și cum am întors pe toate părțile ideea de a merge în vacanță în America de Sud, așa probabil te gândești și tu, din moment ce ești aici, cititnd acest articol. După 10 zile în Peru și 4 zile în Cartagena de Indias, Columbia, am înțeles mai bine că fiecare călător are parte de alte experiențe și că ele sunt un pic controlate și de sensibilitatea și toleranța călătorului în cauză. Am mai înțeles și că lumea e mai periculoasă când stai pe canapea și te uiți la știri și că de fapt oameni buni și lucruri frumoase găsești peste tot, mai ales atunci când asta îți dorești să găsești. Gândurile noastre au fost în mare parte legate de siguranță din această zona și într-un fel am plecat cu mintea plină de scenarii, de un pic de paranoia. Iar în această ultima secțiune răspund la interbarile pe care noi le-am avut, dar și la câteva întrebări primite de la cititori și prieteni.

Cat de sigur e Peru pentru turisti?

Fără să generalizăm și să înfrumusețăm situația, noi ne-am simțit în siguranță în Peru. La început am fost un pic mai atentă, iar pe toată perioada călătoriei ne-am luat măsuri de precauție – ce am cosiderat noi că ne bagă în zona safe -, dar cred că orice călător care e atent, precaut și nu se aventurează în zonele periculoase ale țării, poate avea parte de o experiență fantastică în Peru. Noi nu avem apucături de a merge contra curentului când vine vorba de siguranță, iar într-o discuție cu un șofer de taxi am aflat repede care sunt zonele din Lima în care nu trebuie să punem piciorul. Pe numele lor, Callao, Lima Central și Victoria, sunt considerate cartiere periculoase de către localnici, iar toți șoferii de taxi cu care am interacționat ne-au spus să stăm departe de aceste trei locații. 

Ce măsuri de precauție ne-am luat?

  • Ne-am propus să nu călătorim noaptea și să nu mergem pe jos după lăsarea soarelui. Nu prea ne-a ieșit, dar am rămas în zonele safe ale orașului, lucru care ne-a confirmat că situația nu e atât de rea când ești într-o zona ok.
  • Așa cum spuneam și mai sus, ne-am documentat un pic despre zonele pe care trebuie să le eviți, vorbind cu localnicii. Ne-am dat seama că ei pot oferi cele mai bune sfaturi atunci când vine vorba de siguranță.
  • Nu am avut la noi portofel sau bijuterii. Am ales să lăsăm cadurile, ceasul și alte bijuterii în camera de hotel. Am avut la noi doar cash, cât am considerat necesar pentru ziua respectivă.
  • Nu am folosit transport în comun și nici nu am oprit taxiuri random. Mereu am rezervat taxi de la hotel sau prin Cabify. 

Am citit multe poveșți horror despre cât de periculos e Peru și am primit multe sfaturi necerute, iar la final, după 10 zile în Peru, singurul sfat pe care pot să ti-l ofer e să fii un călător responsabil, care se bucură de tot ce are Peru mai frumos!

Unde pot sa schimb bani? Pot sa platesc in dolari americani in Peru? Cash sau card?

Noi am folosit cash și cardul Revoult. În zona Miraflores există multe schimburi valutare, unde poți schimbă euro sau dolari în soles. Zece soles sunt echivalentul a 12 ron. Majoritatea locurilor turistice acceptă și plata în dolari americani la un curs valutar făcut de ei, uneori bun alteori îngrozitor. Am plătit în USD pentru biletele de autobus la Machu Picchu, ghidul pe care l-am avut la Macchu Picchu, taxiul de la aeroport în Lima și niște cazări în Cusco. Cred că e bine să ai la ține și dolari americani și soles.

Ai nevoie de spaniola sau e suficient sa vorbesti engleza?

Sincer, am crezut că engleză o să fie suficientă, dar încă de când ne-am dat jos din avion și am vrut să rezervăm taxi, ne-am lovit de oameni care nu vorbesc engleză. Cu trei patru luni înainte de plecare am început să investesc 15-20 minute zilnic în niște lecții de spaniolă, pe Duo Lingo, fără să mă gândesc că o să ne fie de așa mare folos. Am avut nevoie de spaniolă de fiecare dată când am cumpărat ceva, când am negociat în piață, când am mâncat la restaurant sau în aeroport. Și să nu va gândiți că știu mai mult de 300 cuvinte în spaniolă, dar am avut o încredere fantastică în mine și încă sunt mândră de mine pentru că am depășit o limita pe care mă chinui mult să o depășesc și în alte limbi. Ideea e că negocierile la piață au fost highlight-ul în condițiile în care nu știam atât de bine numerele, iar punctul meu forțe a fost la restaurant unde puteam să comand aproape orice în spaniolă…că să fie clar ce m-a preocupat atunci când învățam spaniolă. 😀

Daca te pregatesti sa vizitezi America de Sud, America Centrala sau Miami, iti recomand sa inveti un pic de spaniola. Eu m-am folosit de Duo Lingo si de aceasta pagina de Instagram. Am mai ascultat si podcast-uri pe Spotify, acestea din urma te ajuta mult pe parte de ascultare.

Ce sa pun in bagaj?

Nu trebuie să ai ceva special în bagaj, ci doar ceea ce iei cu ține în orice vacanță exotică. E important să ai un SPF bun pentru când mergi în zona Cusco deoarce Cusco se află la aproape 4000 m înălțime și soarele e mult mai puternic. Mai poți pune în bagaj și o soluție care să te protejeze de țânțari, în special dacă ai în plan o excursie în junglă amazoniană sau la Titicaca. La capitolul medicamente, am avut doar strictul necesar – antiinflamatoare, Claritine, Furazolidon și niște pastile pentru răceală și gripă.

Am nevoie de vaccin pentru febra galbena?

Dacă ne luăm după spuselor celor de la CDC, atunci e recomandat să ai vaccinul de febra galbenă și să faci un plan de prevenție pentru malarie. Totuși, vaccinul de febra galbenă nu este obligatoriu. Strict din punctul meu de vedere, nu văd nici necesitatea unui tratament de prevenție pentru malarie dacă nu te aventurezi în junglă amazoniană. Noi nu am făcut nimci special în această direcție și nu ne-am întâlnit cu vreun țânțar în cele 10 zile petrecute în Peru. Rămâne la aprecierea ta și la recomandarea medicului dacă să iei sau nu anumite măsuri de ordin medical.

Altitude sickness in Cusco

Aici avem o dilema. Eram pregătiți pentru dureri de cap, dureri în piept, amețeală, oboseală, respirat greu și tot ce vine la pachet cu cei 4000 m altitudine. Surprinzător, nu am avut niciun fel de problema cu altitudinea. Într-adevăr, a trebuit să mergem mai încet, în special pe unele drumuri în pantă din Cusco, dar la Macchu Picchu am zburdat în sus și-n jos de bucurie, fără urmă de oboseală, iar în Aguas Calientes am dat o alergătură contra cronometru pentru că aveam la noi pașapoartele expirate, iar că să intri la Macchu Picchu ai nevoie de pasaporatele pe care le-ai folosit atunci când ai cumpărat biletele. Așa am alergat de mama focului prin piață din Aguas Calientes, până aproape am rămas fără aer..,dar aici e condiția fizică ineexistenta. Revenind la subiect, știu că alttitude sickness e o treaba adevărată și că te poate încetini destul de tare. Mulți călători recomandă să bei ceai de coca – îl găsești în fiecare hotel și în fiecare cafenea, să nu depui mult efort fizic în primele zile, să te hidratezi și practic să lași corpul să se obișnuiască cu altitudinea.

Repet, noi nu am confruntat cu aceasta problemă, dar ea există.

10 zile in Peru – organizare, itinerar si buget

E greu de descris în cuvinte sentimentul pe care îl ai atunci când vezi că visul tău a devenit realitate. Și de cele mai multe ori nici imaginile nu pot surprinde cu adevărat frumustetea unui loc. Am plecat spre Peru cu multe gânduri și frici, emoție și teamă de a nu fi dezamăgită de locul pe care îmi doream atât de mult să îl descopăr. Am avut în bagaj 300 de cuvinte în spaniolă – spaniolă învățată pe Duolingo special pentru această prima călătorie în America de Sud, și un itinerar pentru 10 zile în ceea ce avea să fie o țară unică, frumoasă, magică. Peru a fost minunat, iar când am plecat din Lima, am simit că am lăsat o părticică din sufletul meu pe faleză din Miraflores, printre ruinele de la Machu Picchu și în Plaza de Armas în Cusco. Am prins și Revelionul în Cusco, pe care l-am sărbătorit așa cum se face acolo – îmbrăcați cu ceva galben, sub focuri de artificii, împreună cu localnicii care la 00:00 aruncau în aer confetii galbene, pentru noroc și prosperitate. Primii pași în America de Sud au fost făcuți cu emoție, dar ultimii pași m-au făcut să prind curaj și să spun ”noi aici mai venim!”. Aici fiind America de Sud cea a plajelor impunătoare din Rio, a orașelor colorate din Columbia, a tangoului și a celor mai impresionate și spectaculoase peisaje – de la Salar de Uyuni la ghețarii din Patagonia. Peru ne-a deschis poartă spre America de Sud, iar Machu Picchu a fost cu adevărat maravilloso.

Peru ai fost minunat si sunt recunoscatoare ca ne-ai oferit momente frumoase si oameni buni! Muchas gracias mi Peru!

Citeste si: