Blog de calatorie, born to travel about us

Anul trecut, în iunie, am fost într-o vacanță de zece zile în sudul Italiei, timp în care am vizitat două dintre cele mai frumoase și interesante regiuni ale țării. Ne-am planificat această călătorie în așa fel încât să avem suficient timp pentru a explora orașul Napoli, de care ne-am îndrăgostit, și o parte din cele mai frumoase locuri de pe coasta Amalfi. Ulterior, pentru ultimele patru zile din călătorie, am luat un autobus care ne-a dus direct pe cealaltă coasta a Italiei, în Bari. Am avut parte de patru zile toride în regiunea Puglia, am vizitat cele mai cunoscute orașe și sate din zona și am plecat acasă cu un bagaj plin de limoncello și amintiri. M-am gândit să scot din sertar toate amintirile și toate informațiile pe care le-am adunat în acea călătorie și să va prezinz itinerariul pe care l-am avut, cum ne-a organizat vacanța, cum am călătorit între orașe, ce am văzut, unde am mâncat bine și cât ne-a costat călătoria de 10 zile in sudul Italiei.

10 zile in sudul Italiei – itinerariu si costuri

Când am început să ne planificăm călătoria, am luat doar un bilet de avion spre Napoli. În general, zborurile interne în Italia sunt foarte ieftine, iar deobicei un zbor Milano-Napoli costă 9,99 euro. Mai apoi, am găsit un zbor din Bari, pe care am plătit tot 10 euro, și astfel, am adăugat și Bari pe lista noastră. Astfel, cele 10 zile de vacanță au fost împărțite în felul următor:

  • Napoli – 4 zile (inițial ne doream să stăm doar 2 zile, dar Napoli ne-a cucerit și astfel am ales să stăm 4 zile în oraș, iar într-una din zile să facem o excursie la Pompei)
  • Coasta Amafli – 2 zile. Deși pare puțin (chiar e), am reușit să vedem 3 dintre cele mai frumoase și renumite locuri de pe coastă + Salerno. 

Citește și aceste articole:


Itinerariu pentru 10 zile in sudul Italiei

Am ajuns în Napoli cu un zbor de dimineață. Auzind o grămadă de povești și peripeții legate de modul în care se conduce in sudul Italiei, am ales să nu închiriem o mașină. Totuși, ne gândeam că vom avea nevoie de ea pentru călătoria pe coasta amalfitana. 

Cum ajungi de la aeroportul din Napoli la gara centrală?

Partea bună e ca de la aeroportul din Napoli se ajunge foarte ușor cu autobusul. Există un shuttle care te lasă direct în gara centrală din Napoli (Napoli Centrale). Călătoria costă 5 euro, iar biletul se poate lua direct de la șofer. Programul de funcționare e 06:00-23:00.

Dacă vrei să faci un pic de mișcare, poți face o plimbare de la aeroport în centrul orașului. Noi nu am încercat, am fost leneși, dar distanță dintre gară și aeroport e de 4 km, conform Google Maps. 

Cazare în Napoli

Deși mașina ne poate da flexibilitate, ma bucur enorm de mult când vizităm Italia fără mașină. Nu se întâmplă des (aceasta a fost singură noastră călătorie în care nu am avut o mașină), dar pentru noi e mult mai comod deoarce nu avem bătăi de cap cu parcarea și nu trebuie să alegem hoteluri care să aibă parcare inclusă. E drept că in Napoli am fost nevoiți mereu să luăm cazare aproape de gară sau in centrul orașului, dar tocmai acest lucru ne-a permis să ne bucurăm mai mult de acest loc. 

Planul nostru era să stăm doar 2 zile în Napoli, 1 zi pentru explorarea orașului și o a doua pentru Pompei. De aceea, am ales un hotel aproape de gara centrală. Nu am vrut să ne băgăm în labirintul de străzi din Cartierul Spaniol și nici să apelăm la mijloace de transport în comun. Astfel, datorită locației dar și a faptului că e un hotel tematic, am ales Cineholiday Hotel. Iar ca sa fie pachetul complet, am primit camera ”La Dolce Vita”, care avea să prevestească cum va fi vacanța noastră: dulce, roz și frumoasă.


Cineholiday Hotel e un hotel cu tematică cinematografică, unde fiecare cameră reprezintă un film sau o personalitate din lumea cinematografiei. Ne-am simțit foarte bine, de aceea am revenit și pentru alte două nopți. 


Atracții turistice în Napoli

Probabil cea mai turistică atracție din Napoli e L Antica Pizzeria da Michele, judecând după numărul de oameni care așteptă să prindă o masă la cea mai faimoasă pizzerie din lume. E faimoasă pentru că a apărut în fimul Eat Pray Love, dar și pentru că acolo se face cea mai bună pizza din întreaga lume. Acolo mănânci pizza napoletană adevărată, simplă și delicioasă. De altfel, dacă ajungi în Napoli, primul lucru pe care trebuie să îl faci e să mergi la L Antica Pizzeria da Michele. Iar dacă mergi la prânz sunt mai multe șanse ca locul să nu fie aglomerat. Cu 5 euro mănânci o pizza care depășește marginile farfuriei.

Un alt loc cunoscut din Napoli, imaginea emblemă a orașului aș putea spune, e Cartierul Spaniol. Cartierul Spaniol e un labirint de străduțe înguste și umbrite de blocuri înalte, la geamul cărora stau atârnate la uscate haine. E exact imaginea pe care am văzut-o deseori pe coperta revistelor de călătorie. În realitate, cartierul spainol, cu tot cu mizeria și mirosurile intense pe care căldură din Napoli le intensifică, are ceva magic. Nu seamănă cu nimic din ceea ce am văzut, iar precum spune și numele unei cărți faine, și noi am fost pierduți în carierul spaniol, tot pe strada de Deo, în căutarea zidului lui Maradona.

Când se lasă seara te poți îndrepta spre via Toledo, o stradă pietonală plină de magazine. Tot acolo găsești și o gelaterie Menella, care din punctul meu de vedere are cea mai bună înghețată din Italia.

Citeste si: 6 preparate pe care trebuie să le încerci în Napoli

Centrul vechi din Napoli e un alt labirint de străduțe și piațete, dar cu o încărcătură istorică ceva mai mare. Acolo vei găsi o grămadă de biserici și una dintre cele mai vechi străzi din oraș, Via dei Tribunali. O altă stradă pe care nu trebuie să o ratezi e ”Christmas Alley” sau via San Gregorio Armeno. Pe această alee, lungă de 200 m, vei găsi o grămadă de magazine cu antichități și lucruri handmade. Strada are un aer festiv, iar în tipul Târgului de Crăciun e și mai și. Piazza San Domenico Maggiore e locul perfect în care să iei o pauză de pizza fritta sau de baba (o prăjitură care se găsește in toate patiseriile din Napoli si care costă max. 1,5 euro/bucată)

Seară obișnuiam să ne plimbăm pe lungomare din Napoli, pe faleza orașului, pe lângă castel Ovo. Dacă te uiți în larg, într-o zi senină, vei putea admira și vucanul Vezuviu. Însă, în drumul tău spre Pompei, vei vedea vulcanul și mai bine. În apropiere de faleză se află și Piazza del Plebiscito

Excursie de o zi in Pompei

10 zile in sudul Italiei

Dacă tot am ajuns în Napoli, ne-am gândit că o jumătate de zi, din cele patru pe care le aveam planificate pentru Napoli, să o rezervam vizitării orașului ce a fost odată acoperit de cenușa furiosului Vezuviu – Pompei. Ne-am organizat excursia la Pompei Scavi pe cont propriu deoarece ne-am dorit să vedem locul în liniște, să îl simțim cu adevărat și să încercăm să înțelegem, deși e aproape imposibil, ce s-a întâmplat în anul 79, în ultimele zile de viață ale orașului.

Cum ajungem din Napoli la Pompei Scavi?

Circumsvesuviana e trenul care leagă Napoli de Sorrento și care face două opriri importante: una la Herculaneum (stația Ercolano Scavi) și o altă la Pompei. Trenul merge de-a lungul coastei și trece ușor pe la poalele vulcanului Vesuviu (îți recomand să te așezi pe partea stânga a trenului atunci când mergi spre Pompei, o să vezi de ce :D).

Circumsvesuviana are doua opriri in Napoli: Porta Nolana si
Napoli Garibaldi, aceasta din urmă fiind gara centrală. (program Cisrcumsvesuviana). Călătoria până la Pompei Scavi durează cca. 40 minute și costă 2.60 euro. Biletele pot fi cumpărate din gara.

Cât costă intrarea la Pompei?

Intrarea principală se află la maxim 5 minute de mers pe jos de gara, iar pentru a putea vizita complexul, noi am plătit 16 euro/persoană. Poți petrece cât de mult timp vrei la Pompei, singur sau ca parte dintr-un grup condus de un ghid local. Am înțeles că prețurile oficiale pentru ghizi pornesc de la 10 euro-persoană, pentru o vizită în grup de 10-12 persoane.

10 zile in sudul Italiei
10 zile in sudul Italiei
10 zile in sudul Italiei

Citeste si: Cum să îți organizezi o excursie de o zi la Pompei – Napoli Travel Guide

Amalfi

Vacanta in Amalfi Italia

Fiind în Napoli, ni s-a părut o idee bună să coborâm pe coastă și să vizităm faimoasa regiune Amalfi. Pozele din Positano au fost cele care ne-au convins că trebuie să ajungem în zonă, că să vedem cu ochii noștri toate peisajele fabuloase pe care adesea le vedem în reviste și pe Instagram.

Inițal, ne gândeam să închiriem un Fiat 500 decapotabil pentru cele două zile pe coastă, însă prețurile ridicate ne-au făcut să ne gândim de două ori. Ulterior am citit că drumul e extrem de aglomerat și îngust și că, în lunile de vară, distanțele dintre sate se parcurg greu. În plus, mai era și problema parcărilor și a hotelurilor care nu aveau parcare. Știind că în Italia trenurile sunt foarte bine puse la punct și destul de accesibile că preț, am ales să ne folosim și de această dată de mijlaocele de transport în comun.

Cum ne deplasăm pe coasta Amalfi?

Astfel, am plecat din Napoli cu un tren direct spre Salerno. Călătoria a durat 35-40 minute și ne-a costat 4,70 euro/persoană. 

Salerno e cel mai mare oraș de pe coasta Amalfi, și ultimul de altfel, iar cazările sunt mult mai ieftine decât în Positano sau Amalfi. Neavând mașină a fost important să alegem cazare într-o zona care să fie bine conectată cu toate celelalte locuri de pe coasta, dar și cu Napoli, și care să ne ofere tot ceea ce aveam nevoie: un centru animat și restaurante faine. Acestea sunt motivele pentru care am ales acest hotel minunat din Salerno, în detrimentul cazărilor aflate în satele de pe munte (Ravello e o destinație populară, însă nouă ni s-a părut greu accesibil cu transportul in comun). Am experimentat acest tip de cazare ”remote” și nu e deloc genul nostru. 

Pentru o cameră dublă la hotel Montestella am plătit 70 euro/noapte.

Din Salerno se ajunge destul de ușor în fiecare sat de pe coasta, cu barca. Pe scurt, barca e cel mai rapid și frumos mod de a călători pe coasta Amalfi. Ne urcăm pe barcă, alegeam locurile pe partea dreapta a direcției de mers, iar până în Amalfi ne bucurăm de piesaje absolut fabuloase. Peisaje care ne-au tăiat respirațiaFerryboat-ul nu e cea mai ieftină variantă, însă e cea mai rapidă.

Despre cum ne-am deplasat pe coasta amalfitana, am scris un întreg articol (îl poți citi aici).

10 zile in sudul Italiei
10 zile in sudul Italiei
10 zile in sudul Italiei

Itinerariu

  • Ziua 1: sosire în Salerno de dimineață; vizitat Amalfi și Atrani după-masă; seara am petrecut-o în Salerno
  • Ziua 2: excursie în Positano (am luat barca spre Positano iar drumul a fost de poveste)

Itinerariul nostru a fost destul de alert, dar am reușit să vedem tot ce aveam pe listă. Totuși, dacă vrei să te bucuri mai mult de zona asta frumoasă, ar fi bine să mai adaugi încă două zile. 

Alte locatii ce merita vizitate: Insula Capri, Ravello, Sorrento.

Citește și: Ce poți face pe Coasta Amalfi în doar 2 zile?

Ce poți face pe Coasta Amalfi în doar 2 zile?

Câteva recomandări pentru vizita ta pe Coasta Amalfi:

Restaurante:

  • Salerno: Tratoria Santa Maria de Domno – un restaurant de familie, micuț și cu un meniu ceva mai atipic. O cina pentru doua persoane = 20-25 euro
  • Positano: Restaurantul Zagara. Restaurantul se alfa chiar în centru si are o terasă tare făină, liniștită și răcoroasă. Un tiramisu al limone care îți va da tot universul peste cap costa 6 euro. O pizza costa 10 euro.

Hoteluri:

10 zile in sudul Italiei – itinerariu si costuri (partea 1)

 Această a fost prima noastră vacanță mai lungă în Italia, iar timp de 10 zile am vizitat o grămadă de locuri frumoase, ne-am răsfățat cu pizza și înghețată. Am mers în jur de 110 km pe jos și am adunat un bagaj mare de amintiri. Iar dacă aș putea da timpul înapoi, nu aș schimba nimic la această vacanță. A fost totul perfect și mult mai frumos decât îmi puteam vreodata imagina. Și cel mai probabil, aș repetă întreagă experiență încă de două ori.  

Inițial, aș fi vrut să povestesc totul într-un singur articol, dar mi-am dat seama că e mult prea mult. De aceea, am ales să împart articolul în două: prima parte despre vacanța în Campania, iar cea de două parte va fi despre călătoria spre Bari și despre tot ce am făcut și văzut în Puglia. 

Dacă mai ai întrebări sau recomandări, te invit să ne contactezi în privat sau în comentarii.