Trei ani de când locuim în Elveția (provocări, avantaje și multe altele)

Luna aceasta se împlinesc 3 ani de când ne-am luat bagajele și am început o nouă etapa din viața noastră. Se împlinesc trei ani de când locuim în frumoasa Elveția. Acesta este motivul pentru care m-am gândit să scriu un articol aniversar despre cum este să locuiești în această țară, despre avantaje și dezavantaje, despre obiceiurile de aici, despre Elveția văzută prin ochii unor locuitori și mai puțin prin ochii unor turiști. Așadar, așeazăte confortabil, pentru că vom avea multe de povestit!

Cum a început totul…

Nici eu, nici Sebi, nu ne-am fi gândit pentru nimic în lume că vom ajunge să locuim în Elveția. Întâmplarea face că ne-am cunoscut chiar înainte ca Sebi să ia hotărârea de a pleca din România, perioada în care eu eram studentă la Universitatea din Padova. În ianuarie, Sebi și-a făcut bagajelul și a pornit-o într-o nouă experiență, aceea de a lua totul de la zero într-o țară atât de străină. Timp de câteva luni am făcut câteva drumuri Padova-Elveția, iar la începutul lunii aprilie am hotărârt să continuăm pe acest drum împreună.

Berna

Noi începuturi….

Tot timpul am fost de părere că orice început e greu, dar și frumos în același timp. Am fost nevoiți să ne adaptăm într-o țară străină, să ne luptăm pentru un apartament, să ne punem toate lucrurile în ordine și nu în ultimul rând să conviețuim împreună, pentru că de…eram la începutul relației noastre.

În primele trei luni am fost nevoiți să ne căutam un apartament, iar în ciuda ofertei destul de mari, nu am reușit să ne găsim ceva prea ușor sau rapid. Din păcate, elvețienii rămân niște oameni destul de conservatori, iar noi, românii, nu avem oricum o imagine prea bună în rândul europenilor. Într-un final, am reușit să ne găsim un loc al nostru, pe care a trebuit să îl aranjăm, să îl mobilăm, să îl tranformăm în ”acasă”.

Treptat ne-am obișnuit cu această schimbare, cu necunoscutul, cu un oraș nou și cu o altă tipologie de oameni. După trei ani am reușit să ne adaptăm, dar nu să ne legăm prea mult de această țară. Orașul în care stăm, Chur, este mult prea mic și mult prea îmbătrânit, iar elvețienii sunt conservatori, reci și tare neprietenoși. Acest mix, nu prea este pe gustul nostru, dar încercăm mereu să vedem partea bună a lucrurilor.

Am scris un articol special despre orașul în care locuim:

St. Moritz

Avantajele și dezavantajele locurii în Elveția

Deja știm că nu totul în lumea aceasta este roz, că există puncte bune și puncte mai puțin bune, că nu toate lucruruile sunt exact așa cum ne-am dori să fie. Totuși, ideal ar fi să punem în balanță ceea ce avem și să ne focusăm pe lucrurile pozitive și benefice pentu noi.

Mutarea noastră în Elveția a fost una dintre cele mai bune decizii luate până acum, chiar dacă nu a fost una ușoară. Faptul că stăm în această țară ne permite să călătorim mai mult, avem mai mult imp liber și nu în ultimul rând, poziția geografică a țării ne oferă posibilitatea de a ajunge în doar câteva ore în Italia, Franța, Germania sau Austria.

Cât despre dezavantaje, nu pot spune că există ceva major, ceva insuportabil. Într-adevăr, încă mă simt străină, pentru că până la urma asta sunt. Încă nu am ajuns la nivelul în care să spunem că avem prieteni elvețieni și încă simt că oamenii de pe aici sunt destul de reticenți la străini. Cum și-au dat seama că nu ești de al lor, cum ți-au pus o etichetă.

Elvețienii și obiceiurile lor

Locuind în Elveția, va trebui să te obișnuiești cu obiceiurile lor și să respecți anumite reguli. Dintre toate cele descoperite de noi de-a lungul timpului, am ales doar 10. Hai să vedem care sunt acelea:

1.Ai o zi numai a ta în care speli haine

În Elveția, majoritatea blocurilor sunt dotate cu o spălătorie, unde există un program destul de clar pe care trebuie să îl respecți. Fiecare locatar are ziua lui în care spală haine, iar ceilalți trebuie să respecte acest lucru. Bineînțeles că există și excepții sub forma unor oamenii care nu dau doi bani că mai trebuie să folosească și altcineva spălătoria (aviz către vecina noastră :)) )

2. Preferi să mergi 100 de km până în Germania/Franta/Italia/Austria pentru a-ți face cumpărăturile

E o practică foarte des întâlnită în rândul elvețienilor. De altfel, tind să cred că toate supermarketurile aflate în apropierea graniței cu Elveția s-au deschis special pentru elvețieni. Ca să îți faci o idee, un coș plin de cumpărături te va costa de 4 x mai mult în Elvetia decât în Germania. E de înteles de ce preferă să meargă peste graniță.

3.La cumpărături stai și calcuezi fiecare sută de grame de carne

Dacă tot am deshis subiectul cumpărăturilor, trebuie menționat și faptul că nu poți aduce în Elveția câtă carne vrei tu. Poți trece peste graniță un singur kg de carne de persoană, orice kg în plus de carne trebuie declarat și plătit (17chf/kg).

Lugano

4. Nu ai număr la apartament

În Elveția, nu ai număr la apartament. Atât la interfon, pe cutia poștală sau la sonerie, este afișat numele tău. Astfel, atunci când îți vei nota adresa, vei folosi doar strada și numărul blocului.

5. Plătești facturile de acasă direct de pe telefon și primești ziare gratis

În Elveția, toate facturile au un format standard și un cod. Scanezi codul, confirmi plata… și Voila! Factura e plătită în mai puțin de 30 de secunde.

Tot aici primești și ziare locale gratuite. Cutia noastră poștală e adesea inundată cu ziare, pe care ulterior le poți duce la punctele de colectare pentru a fi reciclate.

6.Te obișnuești cu ideea că duminica totul e închis

Totul! Mall-ul e închis, supermarekturile sunt închise, magazinele sunt închise, benznarile sunt închise (există și excepții, atunci când benzinăria este și un mini market de unde îți poți cumpăra carne, conserve, apă, ciocolată, pâine, legume congelate, etc)

Walensee

7. Respecți cu strictețe regulile de circulație

În Elveția, depășirea limitei de viteză atrage sancțiuni destul de costisitoare, de la amenzi foarte mari până la confiscarea mașinii. Există și un caz celebru al unui bancher din Zurich care a depășit cu mult viteza admisă și care a fost nevoit să plătească o amendă de 25% din venitul anual, pe lângă confiscarea mașinii.

8. Nu arunci gunoiul în ce saci vrei tu sau în pungi de Lidl

În Elveția există o regulă foarte clară! Trebuie să arunci gunoiul în saci speciali, inscripționați cu sigla orașului. Îi poți cumpăra de la magazin contra unei sume de 15 franci/10 saci.

9.Gălăgia și ora de liniște

Aici orele de liniște sunt între 12:00 și 13:00 și după ora 22:00, doua perioade în care linistea e sfântă. În mod normal după ora 22:00 nu mai ai voie să faci duș sau să folosești spălătoria. Totuși, elvețienii sunt niște oameni tare gălăgioși, în special atunci când vorbesc.

10. Te obișnuiești cu ideea că o mașina va opri de fiecare dată când te va vedea lângă trecere

Dacă tu te îndrepți spre trecere, iar șoferului i se pare că ai vrea să treci drumul, va opri și va aștepta să o faci. Ai putea travera strada și cu ochii închiși! Doar în Elveția! În România, lucrurile stau altfel, după cum bine știm. 😀

Chur- cel mai vechi oras din Elvetia

Cum vezi tu Elveția vs. cum e defapt

Ca turist, Elveția pare o țară perfectă, pare a fi perfecțiunea pe pământ, însă situația diferă atunci când o vezi prin ochii unui locanic sau mai exact a unui expat, așa ca și noi. Așadar, hai să facem o comparație!

*Țin să menționez încă de la început, ca acestea sunt doar părerile noastre.*

1.Tu vezi Elveția ca pe o țară superbă în materie de peisaje și orașe. Noi nu putem fi decât de acord cu tine! Fără îndoială e una dintre cele mai frumoase țări în care am fost până acum, cu peisaje care încă ne lasă fără cuvinte. Oare aș putea spune altceva?

Walensee
Lacul Lugano
Lacul Sufers

2. S-ar putea să ți se pară o țară plină de oameni prietenoși. Noi suntem de parere că elevțienii (cei care sunt 100% elevțieni) nu sunt chiar atât de prietenoși, ci mai degrabă sunt politicoși. ”Politicos” e cuvântul cel mai potrivit pentru ei.

3. O țară scumpă! Nu e nicidecum o țară scumpă, ci mai degrabă e o țară exagerat de scumpă. E locul în care pentru 16 minute de parcare plătești 1,50 chf, pentru o pâine plătești 2-3 franci, 1kg de piept de pui costă 20 chf, un meniu BigMc costă 15 franci, un bilet de tren Zurich-Chur (120km) costă 44 chf, asigurarea de sănătate lunară e cca. 250-300 chf, un sandwich cu salam (a se citi doar salam) costă 5 franci, un fel principal la un restaurant costă cel puțin 35 franci, etc.

Citește mai multe despre costurile unei vacanțe în Elveția sau despre Swiss Travel Pass:

Zurich

4. Elveția e o țară sigură! Într-adevăr este o țară sigură. De cele mai multe ori nu te vei simți în pericol, indiferent de locul în care vei ajunge. În fiecare zi, în jurul orei 12:00, vedem grupuri de copilasi care merg acasă, iar de cele mai multe ori aceștia nu sunt însoțiți de un adult. Sunt așa de drăgălași, cu vestele lor reflectorizante. 😀

5. Țara tuturor posibilităților! Sunt de părere că îți oferă cam aceleași posibilități pe care ți le oferă orice altă țară din vestul Europei. Așadar, Elveția nu are nimic special comparativ cu Franța, Germania, Norvegia, etc.

Lauterbrunnen

6. Banii cresc în copac! Ei bine, nu…banii nu cresc în copac. Deși e o țară în care salariile sunt mult mai mari, tindem să uităm că și costurile sunt pe măsură. Deși salariul mediu este in jur de 4000, chiriile sar pragul de 1000 chf, asigurarea de sanatate privată e obligatorie, ceea ce însemană un cost de 250-350 chf pe lună, benzina se scumpește și aici, cheltuielile pentru mâncare sunt mult mai mari, transportul pubilc e la fel de scump, etc. Viața în Elveția tinde să fie destul de costisitoare. Și nici nu luăm în calcul, grădinițele sau școlile pentru cei mici.

7. ”Dacă lucrez în Elveția, în 2-3 ani îmi cumpăr casă sau apartament.” În Elveția e imposibil să îți cumperi o casă în cațiva ani, asta dacă nu cumva ai un venit mult peste salariul mediu. Apartamentele cu două-trei camere ating milionul sau chiar îl depășesc, cât despre case nici nu are sens să mai vorbesc.

Interlaken – mai 2018

Locuitul în Elveița este una dintre cele mai frumoase și interesante experiențe pe care le-am trăit până acum. Am fost nevoiți să ne adaptăm din mers la un mediu cu totul și cu totul nou, să ieșim din zona noastră de conform, să creștem, să ne clădim viața pornind de la 2 farfurii și 3 valize cu haine și să facem un loc al nostru pe care să îl numim acasă. Au trecut trei ani de atunci, plini cu urcușuri și coborâșuri. În această perioada ne-am dezvoltat pe plan personal, am învățat să ne descurcăm pe cont propriu, să fim mai relaxați și să ne bucurăm de tot ceea ce avem in jurul nostru. Ne-am dat seama că vrem să călătorim mai mult, să ne investim resursele în călătorii și că vrem să profităm de timpul pe care îl avem. Așa cum spun mereu, suntem norocoși că avem șansa de a locui în Elveția și de a experimenta și viața de expat.

Știu că acest articol e destul de lung, dar sper din suflet că nu te-am plictisit. Mi-aș dori să aflu și părerea ta despre Elveția, fie că ai locuit sau nu aici. Să ne spui ce ți-a plăcut cel mai mult, ce ți-a displăcut sau dacă ai experimentat viața de expat in oricare altă țară.

Hai alături de noi!
0

Comments

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  1. Camelia

    Ti-am mai spus ca esti una din bloggeritele mele preferate! FIecare articol al tau il devorez, iar acesta este plin de informatii! Elvetia pare o tara destul de chibzuita si frumoasa, si poate in viitor am sa o vizitez!

    1. Post
      Author
  2. Dream big little girl

    Pai.. civilizatie as spune eu, doar ca faza cu spalatul hainelor intr-o singura zi chiar nu as putea sa o respect:))) la cati mai multi ani, acolo sau unde va doriti, dar impreuna si calatorind❤️

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  3. Mirela Marin

    De multă vreme îmi doresc să vizitez Elveția dar știu că viața nu este așa cum s-ar crede sau mai bine spus cum cred unii că este. Totuși, nu știam de unele reguli pe care le-am citit la tine ți nici prețurile chiar atât de mari.
    Habar nu am dacă voi reuși să -mi împlinesc visul, cred totuși că dacă ai șansa să vezi, în cazul meu sa să trăiești, cazul vostru, (în) Elveția, merită să o faci.
    Felicitări și succes!

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
      Georgiana

      Asa este! Mai ales ca in afara Romaniei nu prea functioneaza acea practica cu primul venit, primul servit. In Elvetia, cel putin, treci print-run intreg proces, completezi formulare, aplici pentru inchirierea apartamentului si abia dupa cateva saptamani afli daca ai fost sau nu selectat.

  4. Diana Turcu

    Uau super interesant articolul! Nici vorba de plictiseala, imi place tare mult sa citesc despre cum e sa traiesti intr-o alta tara, cu bune si cu rele. M-ai socat rau cu preturile, nu stiam ca e chiar atat de rau… Matusa mea locuieste in Lugano si imi povestea si ea intr-adevar ca merge in Italia pentru cumparaturi. Si de asigurarea de sanatate imi spunea.. Foarte scumpa viata acolo.
    Una peste alta ma bucur ca va place acolo, la multi ani asa cum ii vreti mai departe! 😀

    1. Post
      Author
      Georgiana

      Multumim din suflet, Diana! Ah, ce fumos! Pentru mine Lugano e un mic colt de rai, mai ales acea faleza de pe malul lacului. Parca imi aduc aminte ca ai fost si tu prin Lugano, asa-i?

      Ma bucur din suflet ca ti-a placut articolul si ca nu te-am plictisit cu povestioarele mele! :*

  5. Anca

    O gramada de lucruri interesante despre aceasta tara, foarte frumos ai structurat toate aceste idei. Strainii cam peste tot sunt politicosi si atat, dar e bine si asa.

    1. Post
      Author
  6. Bratu Gabriela

    sunteti norocosi! trebuie sa spun ca mi-a placut sa aflu atatea lucruri faine, de care habar nu aveam. mereu ai impresia ca tara X e wow, cand de fapt, nu e wow, e doar mai organizata decat a ta. si sa fim sinceri, daca pleci din ro, cam orice tara te uimeste. ma asteptam sa fie asa scumputa. nu am vizitat-o, dar nu se stie niciodata!

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
      Georgiana

      Nici noi nu ne-am gandit ca vom ajungem sa plecam din Romania si sa locuim intr-o alta tara pentru atata timp, dar a fost o decizie tare inteleapta si buna. Eu zic sa nu pui niciodata ”niciodata” 😀

  7. Simona

    Foarte interesante informațiile despre traiul în Elveția!! 😘 Peisajele chiar sunt minunate. Mă bucur că ați învățat să fiți mai relaxați și independenți.

  8. Rokolla

    Sa stii ca mi-a placut sa aflu aceste lucruri despre Elvetia. Nu am ajuns inca aici si mi-ar placea sa aud cat mai multe pareri. Sunt convinsa ca nu este usor si ca ti-a venit greu si inca iti este greu.

  9. Almona

    Vă felicit pentru curaj și vă admir pentru sinceritate. Viața în Elveția sau în orice altă țară străină nu este nici ușoară, nici roz. Cine spune altfel e ipocrit.
    Folisirea spălătoriei o dată pe săptamână am apucat-o și eu, înainte de ’89, in blocul în care locuiam, in Constanța. Și acolo erau discuții. Vecina care locuia lângă spalătorie avea 3 copii mici și spăla non-stop.
    Dar îmi place regula cu orele de liniște.

    1. Post
      Author
      Georgiana

      Iti multumim! Viata in general nu e numai lapte si miere, la fel e si cu locuitul in alta tara. Legat de sapalatorie, exista oameni carora nu prea le pasa ca mai vor si alti oameni sa foloseasca acel spatiu. Problema mea e ca, acea vecina spala haine in fiecare marti intre 17:00 si 22:00, iar eu spal miercuri dimineata de la 9. Bineinteles, ca ea nu are chef sa coboare la 10 noaptea sa isi ia hainele, iar dimineata merge la job si asa se face ca miercuri, pana pe la ora 17:00, toata uscatoria e ocupata.

  10. Alina

    Am locuit un an in Como si unul in Munich, iar aproape in fiecare weekend eram in Elvetia:)) De acord ca este o tara scumpa, regulile le-am intalnit in Munich la fel ( spalatoria, sacii de gunoi, etc ) dar peisajele si locurile superbe, te faci sa uiti de greutati, mai pui un sandwich la pachet, si hop la drum :)) <3

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  11. Georgiana

    Pana la urma, merita toate compromisurile. Sa va mearga bine in continuare! Faptul ca scrii despre asta, ne da si noua un impuls, sa stii, celor mai putin hotarati din cauza unor intrebari la care ne raspunzi tu in articol.

    1. Post
      Author
  12. Dorina

    Nu am vizitat Elveția până acum, dar știu că este f scumpă, o prietenă de-a mea locuiește acolo. În general, în toate tările străine, ca să îți poți cumpăra casă și să ai o viață mai bună decât în Ro, ambele persoane trebuie să muncească și să câștige peste salariul minim pe economie.
    Mult succes în tot ceea ce faceți

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
      Georgiana

      Iti multumesc ca ai citit! Sunt multe locuri frumoase in Elvetia si chiar ma gandeam sa scriu un articol despre cele mai frumoase locuri din Elvetia, despre acele locuri pe care nu trebuie sa le ratezi daca ajungi in tara cantoanelor.

      Ti-as recomanda sa vizitezi zona Interlaken, cu Lauterbrunnen, Harder Kulm si Grindewald, apoi riviera elvetiana, mai exact Lugano. Ulteiror ti-as recomanda sa vizitezi cel mai dragut oras din Elvetia, si anume Lucerna, iar 50 de km departare se afla Zuirch, un alt must see. Lacul Walensee si cascada Rinului sunt doua minunatii pe care nu trebuie sa le ratezi. Nici Berna nu se lasa mai prejos, unde poti pierde cateva ore plimbandu-te pe stradute.

      Mai exista si partea franceza in care noi nu am ajuns, dar si Zermatt cu varful Matterhorn.

      Daca vizitezi Elvetia pentru prima data, iti poti alege o anumita parte sau chiar sa vizitezi toate aceste locuri. Depinde cat timp ai la dispoztie. Asa cum am zis, voi scrie un articol special pe aceasta tema 😀

  13. Mirela-Carmen

    Superb articolul tau aniversar, Georgiana! La Multi Ani! 🙂 Am zambit cand am citit de vecina ta care nu respecta programul rufelor. Si… nu stiu de ce… in timp ce zambeam, ma intrebam… „oare nu cumva vecina este o romanca deghizata?”. Multumesc pentru clipele minunate petrecute admirand imaginile! Superbe, ca si articolul.

    1. Post
      Author
      Georgiana

      Multumesc frumos pentru apreciere! Ma bucur ca te-am facut sa zambesti. Acum tu mi-ai pus un zambet larg pe fata 😁 Legat de vecina mea, cine stie…poate intr-o viata anterioara a trait in saptiul carpato-danubiano-pontic 😂😂😂

  14. Georgiana

    Foarte frumoase poze ai pus. De mult este pe lista cu ce as vizita in afara. Regulile stricte nu strica. Iar la partea de financiar… cred ca fiecare tara este diferita. Incerc sa invat si eu gandirea asta cu traiul in tara straina bazat numai pe bugetul tau, fara comparatie cu Romania.

    1. Post
      Author
      Georgiana

      Multumesc frumos! La inceput obisnuiam sa transform preturile in lei, pana mi am dat seama ca, daca o tin tot asa, o sa mor de foame😂 nu e deloc benefic 😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *