Montreux Elvetia

Locuim în Elveția de aproape 7 ani, iar în tot acest timp am observat că există câteva mituri în ceea ce privește viața în Elveția, dar și câteva greșeli pe care cei mai mulți turiști le fac atunci când vizitează această țară. M-am gândit să abordez ambele subiecte deoarece pe ambele le găsesc interesante și într-un fel amuzante. De ce amuzante? Pentru că și noi dacă am fi venit pentru prima dată ca turiști în Elveția, am fi fost tentați să facem aceste greșeli. Astfel, acest prim articol conține 5 GREȘELI pe care la faci atunci când vizitezi Elveția pentru prima dată, vazute prin ochii unor localnici. Ne putem considera localnici, nu?

5 GRESELI pe care la faci atunci cand vizitezi Elvetia

5 GRESELI pe care la faci atunci cand vizitezi Elvetia

Ciocolata Toblerone

Am zis de un milion de ori că elvețienii nu sunt înnebuniți după ciocolata Toblerone și că această ciocolată are doar un marketing extrem de bun, care a făcut în așa fel încât Toblerone să devină imaginea Elveției oriunde mai puțin în Elveția. Iar că să susțin cele spuse mai sus, vreau să îți mai spun că toate sortimentele de Toblerone pe care le găsești în aeroport, în magazinele de Duty Free, nu se găsesc în Elveția. Astfel, in magazinele elvețiene exsta doar 3 tipuri de ciocolată Toblerone: albă, cu lapte și neagră. Este într-adevăr o ciocolată bună, însă există alte câteva sortimente de ciocolată care îți vor da toată lumea peste cap. Astfel, dacă ajungi in Elveția, nu te grăbi să pui mâna pe un Toblerone, ci încearcă ciocolată Cailler sau Ragusa, ca un elvețian adevărat. 

Probabil formă ei diferită și faptul că există o imagine a vârfului Matterhorn pe cutie au dus la apariția acestui clișeu: toți turiștii cumpără Toblerone și spun că e cea mai bună ciocolată din lume. 

5 GRESELI pe care la faci atunci cand vizitezi Elvetia

Crezi că poți să eviți autostrăzile

Am citi zeci de comentarii pe grupurile de călătorii din România care spun că e pierdere de bani să cumperi vinieta și că poți merge linisit pe drumurile naționale. Ei bine, cred că acei oamenii nu au condus niciodată prin Elveția și nu au nici cea mai vagă idee că unele drumuri naționale sunt închise 6-7 luni pe an, din cauza zăpezii. Uneori mă bag că musca-n lapte și îmi spun părerea, iar aproape de fiecare dată eu sunt cea care ”nu are habar despre ce vorbește”. Până la urmă, cine sunt eu să spun că din octombrie și până în aprilie passurile montane (aka drumurile naționale) sunt închise; sau că e foarte ușor să intri pe autostrada, iar dacă ești oprit la vama trebuie să cumperi vinieta. 

Știu că vinieta e foarte scumpă pentru turiștii care vizitează Elveția pentru o săptămână, dar sunt de părere că e aboslut necesară și că nu e locul potrivit unde să economisești bani.

E adevărat că în lunile de vară e chiar frumos să conduci pe passuri, peisajele fiind greu de descris în cuvinte, dar dacă ești contra cronometru, nu are rost să pierzi ore întregi, doar că să economisești acei 200 lei. În plus, așa cum aș spus la început, dacă există un control vamal în momentul în care treci granița, te vor opri și îți vor cere să cumperi vinieta. Despre taxele de drum din Elveția, am scris mai multe aici.

Iată cât de mare e difereenta de timp între autostrada și drum național (Zurich – Lugano):

Nu ai cash

Deși restaurantele și hotelurile acceptă plata cu cardul, pentru parcări și pentru unele fast-food-uri sau stand-uri cu street food ai nevoie de cash. Parcările publice (cele de pe stradă) pot fi plătite doar cu cash, iar de cele mai multe ori doar cu monede. Elveția nu e chiar o societate cash free, așa cum e Islanda, de aceea e bine să ai 50-100 CHF în cash, pentru orice eventualitate. 

5 GRESELI pe care la faci atunci cand vizitezi Elvetia

Depasesti limita de viteza

În Elveția, regulile de circulație trebuie respectate cu sfințenie. Altfel s-ar putea să pleci din vacanță cu cel mai scump suvenir: o amendă. Va las aici o listă cu cele mai importante reguli de circulație:

Limite de viteză:

  • autostradă – 120km/h
  • oraș – între 30 si 50km/h (în majoritatea satelor limita este de 30km/h)

Există radare peste tot, iar dacă vizitezi zona lacului Leman (Geneva) trebuie să fii și mai precaut. Noi am numărat 10 radare pe o distanță de 50 km, iar în orașul Laussane aproape fiecare intersecție are radare pentru culoarea galben a semaforlui. Astfel, e important să nu conduci pe culoarea galben deoarece amendă e de 250 CHF. 

Crezi ca ai nevoie de o mica avere ca sa vizitezi Elvetia

Am văzut un vlog pe această temă și mi-am dat seama că cei mai mulți bloggeri și vloggeri de călătorii vorbesc despre cât de scumpă e Elveția, atât de scumpă încât îți trebuie o avere să o vizitezi. Nu ai averea, atunci poți să uiți de Elveția! Ei bine, noi am crezut același lucru despre Islanda – văzusem câteva oferte la agențiile de turism și auzisem niște povești despre cât de sumpa e, încât o bună perioadă de timp nici nu am luat în considerare să mergem. Îmi imginez că exact așa e și în cazul celor care și-ar dori să viziteze Elveția. De aceea, în articolele mele am încercat să ofer și câteva ponturi care te pot ajută să vizitezi Elveția cu un buget mic spre mediu.

Și vreau să mai subliniez încă o dată că nu e necesar să plătești 400 euro pe o noapte la hotel, nici 15 CHF pe un cappuccino și nici 25 CHF pentru un sandwich. Nu trebuie să dai 7 CHF pe o bere la terasă și nici 5 CHF pe o apă, când se pot cumpără din supermarket și savura pe malul lacului. În fiecare oraș există restaurante unde localnicii mănâncă masă de prânz – meniul zilei – care deobicei costă 20-25 CHF (salată și fel principal). Supermarketurile au mâncare gătită, iar atunci când călătorim prin țară preferăm să luăm mâncare de la supermarket (salate, paște, sushi), pe care le mâncăm pe malul lacului sau în parc, că un mic picnic. Apă de la robinet e potabilă, iar o sticlă de apă la 1,5l costă 0,35 CHF(=1.6 ron) în supermaket.

Îți las aici o lista cu niște prețuri/costuri estimative, care sper să te ajute să îți construie

  • taxe de drum = 40 CHF (vinietă pentru 14 luni)
  • parcări publice = între 0.50 și 5 CHF (gratis pe timp de noapte)
  • combustibil = 2,13 CHF/litru (în august 2022)
  • cazare = între 80 și 120 CHF/noapte/cameră dublă
  • o cină pentru 2 persoane la restaurant (mâncare tradițională) = între 60 și 100 CHF (două feluri priniciaple+2 băuturi nonalcolice)
  • Un prânz (mancare luata de la supermarket) ×2 = 15-20 CHF
  • un meniu la Burger King sau Mc Donalds = cca. 15 CHF
  • un meniu de prânz la autoservire (Coop Restaurant) = 15-25 CHF
  • street food (ex: raclette, bratwurst, clătite, covirgi, etc) = 4-10 CHF
  • o bere (în supermarket) = cca. 2 CHF
  • o sticla de vin din regiunea Valais (in supermarket) = 8 CHF
  • atracții turistice:
Pret normal
Plimbare cu trenul pana la Gornegrat (Zermatt)80-126CHF/dus-intors
Top of Europe150-200 CHF/dus-intors
Harder Kulm34 CHF/dus-intors
Brienz – Rothorn94 CHF/ dus-mintors
Ballen Berg Museum/Muzeul Saturlui, Brienz28 CHF
Patek Phillippe Museum, Geneva10 CHF
Matterhorn Museum10 CHF
Tur cu barca pe lacul Geneva (CGN) – 1 ora18 CHF
Maison du Cailler15 CHF
La Maison du Gruyere7 CHF

Citește mai mult: