5 orașe pe care le poți vizita cu un buget redus

Zilele trecute am vorbit despre câteva lucuri care ne ajută să economisim în vacanțe (citeste aici despre cele 11 sugestii pentru o vacanță mai ieftină) și v-am promis că o să scriu despre orașele pe care le-am vizitat în ultimii doi ani și care ne-au solicitat foarte puțin din punct de vedere financiar. Așa cum am mai spus, există orașe unde, oricat ai încerca să economisești, tot și se pare foarte scump. Astfel, printre cele mai costisitoare orașe în care am fost se numară Oslo, Londra, Barcelona și Paris. Deși biletele de avion spre aceste destinații sunt relativ ieftine, alte aspecte precum cazarea sau mâncarea ne-au făcut să scoatem mai mulți bani din buzunar decât ne-am fi dorit.

La polul opus, există câteva orașe pe care le-am vizitat și care ne-au surprins atât prin ceea ce au de oferit, cât și prin costurile reduse pentru cazare, mâncare și chiar obiective turistice. Așadar, astăzi o să îți prezint cinci dintre orașele pe care le poți vizita cu un buget redus, costurile estimative din fiecare, precum și câteva dintre obiectivele turistice cu care acestea se mândresc.

1.Malaga

Malaga e de departe orașul meu preferat din Spania și unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa. De ce îmi place? Pentru că are ieșire la marea Mediterană, pentru că are o atmosferă atât de vibrantă și colorată de localnicii mereu veseli, pentru că acolo am mâncat cea mai bună mâncare spaniolă, pentru că are o istorie bogată și o arhitectură fascinantă și lista ar putea continua cu încă câteva zeci de motive.

Malaga
Vedere de la Gibralfaro

Despre costurile unei vacanțe în Andaluzia, în special în Malaga și Sevilla am scris mai în detaliu aici. Totuși, iată câteva costuri estimative pentru însorita Malaga:

 • o porție de mâncare la unul din restaurantele din centru pornește de la 7 euro 
 • o cafea cu lapte 1,5-2 euro
 • o apă/un suc la 0,5l 1 euro (la supermarket)
 • un bilet de autobus aeroport-centrul orasului 3 euro
 • cazarea de la 35 de euro/noapte/apartament/două persoane (prețuri verificate pe booking pentru luna aprilie)
 • un bilet dus-întors București-Malaga, în aprilie, costă în jur de 500 de lei ( prețuri verificate azi, 15.01.2018, pe wizzair.com)
 • intrarea pentru principalele obiective turistice poate costa maxim 15 euro de persoană.

Malaga, orașul mereu scăldat de soare, are o grămada de lucuri de oferit, iar printre atracțiile turistice de seamă ale orașului se numără: Alcazaba și Gibralfaro, Catedrala La Manquita, Teatrul Roman, Muzeul Piccaso, Muzeul de Automobile si Design și nu în ultimul rând Malagueta.

2.Varșovia

Deși nu ne-am ales cea mai bună perioadă pentru a vizita Varșovia, am reușit să ne facem cât de cât o părere despre frumoasa capitală a Poloniei.

Palatul Culturii

Ei bine, Varșovia este un oraș al contrastelor, unde pe de o parte avem blocurile  gri din perioada comunistă, iar pe de altă parte vedem zgarie-nori de sticlă. În același timp, există o zonă de centru vechi cu clădiri colorate și un parc imens unde veverițele aleargă dintr-o parte în alta, spre deliciul tuturor privitorilor.

Varșovia este un oraș care nu te solicită foarte mult financiar. Trei zile în Varșovia te vor costa la fel de mult ca trei zile petrecute în Brașov, Sibiu sau București. Astfel, costurile estimative sunt după cum urmează:

 • Cazarea pentru o noapte/2 persoane pornește de la 15 euro în hosteluri și de la 40/50 de euro într-un hotel *** (totul despinde de perioada în care mergi și de ofertele pe care le găsești pe booking.com)
 • O porție de pierogi (9 bucăți) în unul dintre cele mai celebre restaurante cu specific polonez (Zapiecek Pierogi House) din Varșovia costă în jur de 25 de zloți (aprox. 25 de lei)
 • Un suc în supermarket costă în jur de 2-3 zloți(2-3 lei)
 • Tariful pentru taxi variază între 1 și 2,40 zloti/km, iar pornirea costă 8 zloti
 • Despre transferul de la Modlin Airport în centrul orașului am scris aici
 • La Pizza Hut am plătit în jur de 70 de zloti pentru o pizza mare, o cafea și două sucuri
 • Intrarea la Muzeul Insurecției și la Palatul Culturii costă 35 zloti 
 • Un abonament de o zi pentru toate mijloacele de transport din Varșovia costă 15 zloti

În cele două zile petrecute în Varșovia noi am reușit să vizităm: Muzeul Insurecției, Castelul Regal, centrul vechi și Parcul Lazienki.

Te invit să citești mai multe despre Varșovia aici.

3.Ljubljana

Am descoperit Ljubljana din întâmplare și tare ne-a impresionat. Țin minte că ne uitam la un video despre Bled a unui cuplu tare simpatic din Marea Britanie.  Ei erau foarte entuziasmați de ceea ce au văzut pe acolo și ne-au convins că Slovenia merită o încercare. În acest fel, ne-am planificat și noi o minivacanță de 1 mai în Slovenia, vizitând Ljubljana, Bled și Vintgar Gorge. Ljubljana are un aer atât de

Ljubljana, Slovenia

modest, genul de oraș simplu, curat și sigur în care să te muți cu familia. Am fost surprinși de cât de prietenoși sunt oamenii și de faptul că mai toată lumea vorbeste engleză.

Ljubljana este și o destinație pe care o poți vizita cu un buget redus. Singura intrare pe care am plătit-o a fost cea la Vintgar Gorge și care a costat 4 euro de persoană, iar la Bled ne-am plimbat cu barca până pe insula din mijlocul lacului,  costul acestei plimbări  fiind de  12 euro de persoană.

Alte costuri:

 • Cazarea pornește de la 20 de euro în hosteluri pentru o noapte/2 persoane și de la 60 de euro la un hotel *** (la fel ca peste tot, prețul depinde de perioada în care mergi)
 • Pentru  o porție de gulaș în Bled am plătit 5 euro…pfff, și încă ce gulaș!
 • O cafea costă în jur de 1-1,50 euro
 • Pentru o prăjitură tradițional slovenă am plătit 5 euro
 • Intrarea la castel costă 10 euro

Printre atracțiile de seamă ale orașului se numără: Castelul Ljubljanei, Podul Triplu, Podul Dragonilor, Biserica Franciscană, Parcul Tivoli. La 53 de km de Ljubljana se află lacul Bled, o zonă superbă în materie de peisaje, iar la câțiva km de Bled se află cheiile Vintgar Gorge.

Daca vrei sa citesti mai multe despre Ljubljana intra aici.

4.Dresda

Palatul Regal

Tot ce pot să zic e că m-am îndrăgostit de  Dresda, a fost dragoste la prima vedere. Nu am reușit să vizitez foarte multe orașe din Germania, dar din ceea ce am văzut până acum, Dresda este de departe cel mai frumos oraș.  Capitala Saxoniei este adesea comparată cu Florența, seamănă un pic cu Praga, a fost bombradată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și s-a ridicat precum pasărea phoenix din propria cenușă.

Prețurile sunt un pic mai mici față de cele din marile orașe ale Germaniei de Sud, iar costurile estimative sunt după cum urmează:

 • Prețurile pentru cazare pornesc de la 30 de euro pe noapte/două persoane în pensiuni și de la 50 de euro în hotelurile de ***
 • Un currywurst cu cartofi prăjiți, o salată și un suc costă în jur de  10 euro
 • O bere într-un restaurant te poate costa minim 2 euro

Ce poți vedea în Dresda? Catedrala Frauenkirche, Palatul Zwinger, Opera, Palatul Regal, Terasa lui Bruhl (faleza Elbei), etc. Te invit să citești mai mult despre cum am petrecut o zi în Dresda aici.

5.Vilnius

Lituania e țara în care  nu credeam că o să ajung și totuși am petrecut un weekend în două dintre cele mai cunoscute orașe lituaniene: Vilnius și Kaunas. Sunt două orașele, poate la fel de mari ca Timișoara, ceea ce înseamnă că 2-3 zile sunt suficiente pentru a vizita ce e mai important din ele. Am fost destul de surprinși de cât de dezvoltată e micuța Lituania și de faptul ca are euro ca monedă națională.

Lituania e poate la fel de scumpă ca România. Deși au euro, prețurile nu sunt cu mult mai diferite față de cele din România în ceea ce privește mâncarea, iar cazarea e mult mai ieftină decât în țări precum Italia, Spania sau Germania.

Iată câteva costuri estimative:

 • Nu știu dacă există zboruri directe din Romania spre Lituania. Noi am zburat din Memmingen-Germania spre Vilnius, iar prețul unui bilet rezervat din timp nu depășește 40 de euro dus-întors.
 • Prețurile la cazare pornesc de la 15 euro pe noapte/2 persoane în hosteluri și de la 40 de euro la un hotel de *** în centrul orașului.
 • Mâncarea este foarte ieftină. Noi am mâncat la un BBQ House și am plătit pe două porții de mâncare și două sucuri 16 euro
 • O cafea cu lapte costă în jur de 1,50 euro

Despre ceea ce poți vedea în Vilnius, dar și în Kaunas am scris aici.

Cu siguranță există o gramadă de locuri în care putem merge cu un buget redus, dar pe cele menționate mai sus le-am vizitat și tocmai de aceea vă pot vorbi din propria experiență și nu prin ochii altora. Sunt cinci orașe care merită vizitate, deși în unele se poate ajunge mai greu din Romania. Iar pentru că tot am adus vorba de transport, zilele următoare o să postez un nou articol în care o să prezint pe scurt companiile aeriene lowcost la care apelăm, destinațiile în care putem zbura din România, precum și avantajele/dezavantajele acestor operatori.

Îndrăznește să călătorești!

 

 

Hai alături de noi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *