40 zile in Asia itinerariu

A trecut ceva timp de când ne-am întors acasă, iar călătoria noastră în Asia încă pare un vis. Probabil se simte în felul acesta deoarce a fost unul dintre cele mai mari și îndrăznețe vise ale noastre, o dorință care timp de doi ani a crescut tot mai mult, iar mai apoi timp de alți doi ani a fost pusă în așteptare. Și cum se întâmplă deobicei, visul nostru călător a prins contur într-o formă pe care nu n-o imaginam. A venit și pe neașteptate, în timp ce ne planificăm o călătorie de tot atâtea zile în partea opusă a globului, iar când a venit ziua să ne hotărâm încotro mergem, am lăsat sorții să decidă, dând cu banul. Și sorții au vrut că noi să mergem 40 zile în Asia, să trăim o experiență care ne-a provocat și schimbat, o călătorie pe care încă o răsfoim în minte și pe care sigur nu o vom uită vreodată. A fost visul devenit realitate, în formă lui cea mai frumoasă, așa cum trebuia să fie. Ce începusem să planificăm în primăvara lui 2019 a fost gândit și regândit, organizat și reorganizat, planificat și anulat și iar planificat, până am ajuns la aceste 40 zile care au implicat un itinerar complex, 13 zboruri, 2 călătorii cu autobusul prin Cambodgia, răsărituri prinse în aeroport, un Crăciun sărbătorit în Phnom Penh, plimbări prin cele mai frumoase locuri din Asia de Sud Est, o escală în India, zeci de supe și farfurii pline cu orez, momente de liniște și deconectare. A fost aventură vieții noastre, trăită la intensitate maximă! 

E aproape imposibil de sublinat în doar câteva cuvinte, fie ele și 10.000 de cuvinte, tot ce am trăit în această călătorie, dar îmi doresc să încep povestea de la ”a fost odată” și să îți povestesc cum ne-am planificat această călătorie, ce itinerar am ales pentru cele 40 zile în Asia și cât ne-a costat întreagă aventură. Presupun că, dacă ai dat click pe acest articol, tu deja vrei să pornești în propria ta aventură prin Asia de Sud Est (deci nu trebuie să îți mai spun că o să fie cea mai tare călătorie pe care ai făcut-o până acum) și că ai nevoie de câteva sfaturi. Ei bine, acest articol cred că va face un pic de lumină. 

40 zile in Asia – organizare, itinerar si buget

Încep prin a spune că am ales intenționat cuvântul ”Asia” deoarce noi nu am pornit în acea călătorie ”standard” prin Asia de Sud-Est, ci ne-am gândit că aceste 40 zile trebuie să fie despre călătorie și nu despre destinație. Destinația noastră, Vietnam, a fost atinsă abia după două săptămâni de hoinăreală prin Orientul Mijlociu și după o escală în India. Ajunși în Vietnam, am respectat planul pe care îl conturasem în urmă cu câțiva ani, iar mai apoi drumul spre casă a durat alte 15 zile, cu opririle aferente.

Încerc să structurez cât mai bine acest articol, în așa fel încât să îți ofer toate informațiile de care ai nevoie în momentul în care începi să planifici o vacanță mai lungă în Asia. Primul lucru pe care trebuie să îl faci e să faci o lista cu pașîi pe care trebuie să ii urmezi. Eu am un excel pentru fiecare călătorie mare pe care o planific, iar acolo notez tot.

Planificarea călătorie în 7 pași

  1. Stabileste durata si perioada calatoriei
  2. Calculeza un buget (estimativ)
  3. Schiteaza un itinerar (pe hartie)
  4. Verifica conditiile de calatorie in fiecare tara (intrebare: ”Am nevoie de viza pentru tara X?”)
  5. Cumpara biletele de avion
  6. Rezerva cazare
  7. Aplica pentru vize daca e cazul

Stabileste durata si perioada calatoriei

Primul lucru pe care trebuie să faci e să stabiliesti perioada călătoriei și durata acesteia. În ceea ce privește perioada, e recomandat să vizitezi Asia în intervalul noiembrie – martie. Temperaturile sunt mai plăcute, sezonul ploios și-a terminat treaba, iar vremea e perfectă pentru explorat. Mai ține cont că decembrie și ianuarie sunt lunile de vârf ale turismului în Asia de SE, iar prețurile pot fi un pic mai mari decât în celelate luni.

Când vine vorba de durata călătoriei, cei care nu au joburi remote (așa cum șunem și noi) trebuie să ia în considerare câțiva factori. Totul începe prin a verifică câteva zile de concediu mai ai, dar și ce zile libere există în perioada aleasă de ține (decembrie și ianuarie abundă în zilele libere). Noi mereu profităm de aceste zile pentru a ne prelungi vacanță. E foarte important să stabilești încă de la început cât timp ai la dispoziție, pentru că în funcție de asta vei decide când pleci, unde o să mergi și cât o să stai în fiecare țară.

În cazul nostru, am avut 45 de zile la dispoziție, din 1 decembrie și până în 13 ianuarie. După mult reasearch, am reușit să ne stabilim un itinerariu pentru 40 de zile și un buget estimativ.

Dacă cochetezi cu ideea de a face o astfel de călătorie anul acesta, eu îți recomand perioada 30 noiembrie – 5 ianuarie. În așa fel profiți de zilele libere de la stat (un total de 6 zile libere)

Calculeza un buget (estimativ)

După un pic de research online, stabilim un buget estimativ. Ne hotărâm asupra unei sume pe care suntem dispuși să o cheltuim – ”Bugetul de călătorie”, mai apoi facem niște simulări pe skyscanner și booking.com, că să vedem care sunt prețurile pentru zboruri și cazare. Mai apoi, pe baza documentării, împărțim bugetul pe categorii. Îți spuneam și în acest articol că noi niciodată nu facem bugetul pe zile deoarece în unele zile cheltuim mai mult, în altele mai puțîn. Împărțirea bugetului arată in felul următor:

  1. Transport
  2. Cazare
  3. Atractii turistice
  4. Vize
  5. Alte cheltuieli (mancare, asigurare medicala, cartela internet, etc)

Tot într-un excel, am alocat câte o suma pentru fiecare categorie în parte. La final, s-a dovedit că bugetul pentru atracții turistice a fost mai mare decât anticipasem, iar cel pentru cazare mult mai mic față de cât credeam noi. Una peste altă, atunci când tragem linie, se dovedește că estimările noastre au fost bune și că nu am depășit bugetul stabilit. 


Bugetul nostru

Zboruri: La capitolul zboruri, am estimat un buget mai mare decât cel pe care l-am cheltuit de fapt. Am avut un total de 13 zboruri, cu o medie de 80 euro/zbor/persoană (estimasem 100 euro/persoană). Aici a contribuit faptul că am zburat doar cu low-cost, pe distanțe scurte. Cel mai lung zbor a fost Abu Dhabi-Budapesta (5 ore), iar cel mai scurt a fost Jeddah – Riyadh (55 minute). Am luat biletele de avion din timp, primele bilete de avion Milano-Istanbul-Jeddah au fost cumpărate în august 2022. Toate zborurile ne-au costat în jur de 2000 euro.

Cazare: la cazare am economisit cei mai mulți bani. Inițial estimasem un buget de 40 euro pe noapte/2 persoane, dar cele mai multe cazări ne-au costat între 6 și 20 euro/noapte. Cele mai scumpe cazări le-am avut în Abu Dhabi Airport (110 euro/noapte), Arabia Saudită (între 30 și 50 euro/noapte), în Dubai (60 euro/noapte) și în Kuala Lumpur (50 euro/noapte). La polul opus, cea mai ieftină cazare a fost în India (6 euro/noapte/camera dublă), urmată de Cambodia (10 euro noapte) și Vietnam (între 7 și 20 euro/noapte). La final, media a fost de 27 euro/noapte pentru hoteluri de minim 3 stele și apartamente bune. În total, 40 nopți de cazare ne-au costat 1080 euro.

Atracții turistice: aici am estimat 500 euro, dar la final ne-am dat seama că toate activitățile ne-au costat 688 euro, pentru două persoane. În escală noastră de doar 2 zile în new Delhi, am optat pentru un tur privat la Taj Mahal (80 euro) și un tur în New Delhi (37 euro)Excursia de o zi în Ha Long Bay ne-a costat 83 euro, în timp ce turul în Delta Mekongului ne-a costat 45 euro. Pe lângă aceste tururi, mai luăm în calcul și intarile la diferite atracții turistice și muzee.

La capitolul alte cheltuieli avem transportul cu UBER în Arabia Saudită, transportul în comun în Vietnam, Kuala Lumpur și Dubai, mâncarea, cartelele sim, asigurarea medicală nelipsită din vacanță, bacșiș și cumpărături. Din cauza că am călătorit cu doar un rucasc de persoană, a trebuit să facem vizităm spălătoriile din Vietnam și Cambodia. În general, am plătit 1 USD pentru fiecare kilogram de haine.

Toate costurile menționate sunt pentru 2 persoane. 


Așa cum ams spus, e extrem de important să stabiliesti un buget imediat ce ideea unei călătorii mai lungi ia naștere. Tu ești cel care știe cel mai bine cum să își planifice bugetul, iar tot ceea ce scriem noi aici sunt doar niște puncte de reper. Costurile diferă de la un călător la celălalt și au la baza atât buzunarul cât și preferințele fiecăruia.

Când planifici bugetul, încearcă să citești cât mai multe bloguri de călătorii și site-uri de specialitate. E bine să pui pe hârtie tot și chiar să acorzi o suma de bani pentru cheltuieli neprevăzute (aici nu mă refer doar la cele de ordin medical). 

Bugetul este influentat si de tarile pe care iti doresti sa le vizitezi:

  • Singapore, Hong Kong, Malaezia si Emiratele Arabe Unite sunt mai scumpe*
  • Thailanda, Vietnam si Cambodia sunt destinatii mai prietenoase cu buzunarul*

*Am facut aceasta clasificare pe baza costurilor pe care noi le-am avut in aceste tari. Am luat in considerare costurile de cazare, transport si mancare.

Schiteaza un itinerar (pe hartie)

Cea mai dificilă parte e stabilirea unui itinerar. Dacă mergi pentru prima dată în orice colț de lume, e normal să vrei să vezi cât mai multe locuri, din cât mai multe țări. Iar Asia e foarte ofertantă din acest punct de vedere. Noi am știut că avem 40 zile și că cea mai îndepărtată destinație din Asia va fi Vietnam. Pe lista inițială, cea de acum 3 ani, aveam Laos, Myanmar, Hong Kong, Indonezia și Filipine, pe lângă Vietnam, Cambodia, Malaezia, Thailanda și Singapore. Însă, de dată această, planul nostru a arătat cu totul și cu totul altfel. Cu toate că ne doream să ajungem în toate țările menționate mai sus, a trebuit să lăsăm ceva și pentru vacanțele următoare. Itinerariul nostru a avut la baza trei lucruri: 1) Ne doream să ajungem în Vietnam; 2) Am avut un buget limitat (dacă mergeam direct în Vietnam, prețul unui bilet one way depășea 800 euro/persoană); 3)Arabia Saudită a fost obsesia noastră.

Și astfel, am găsit niște bilete de avion la preț bun spre Jeddah, iar mai departe a decis destinația în funcție de ”cel mai ieftin bilet de avion disponibil spre estul Asiei”). Din Arabia Saudită am zburat în Dubai, iar din Dubai am mers în India. După două zile în India, am zburat în Da Nang. 

Iar calatoria noastra a aratat asa:

  • 8 zile – Arabia Saudita
  • 4 zile – Dubai
  • 2 zile -India
  • 10 zile – Vietnam
  • 6 zile – Cambodia
  • 10 zile – Kuala Lumpur
  • 1 zi – escala in Abu Dhabi

Arabia Saudită – deși eu îmi doream să stăm un pic mai mult în Arabia Saudită, că să ajungem la Al Ula, zborurile nu s-au potrivit, iar după 8 zile de explorat cele două mari orașe ale Arabiei, ne-am lua zborul spre Dubai. Am scris un ghid complet pentru Arabia Saudită, pe care îl poți citi aici.

Dubai – e locul de care ne-am îndrăgostit și cel pe care avem în plan să îl vizităm curând. Am ajuns pentru prima dată în Dubai într-o escală, iar atunci (în 2019) am promis că o să revenim și că o stăm 2-3 zile. Am stat patru zile în Dubai și a fost una dintre puținele destinații în care nu ne-am dorit să fim turiști. În Dubai nu am alergat după atracții turistice, nu am făcut safari în deșert și nici plimbări cu yachtul, nu am făcut nimic din tot ceea ce probabil am fi făcut în mod normal. Ne-am bucurat de Dubai altfel…și a fost nemaipomenit.

India – mereu am spus că nu sunt pregătită să vizitez India și că o să amânăm o posibilă vacanță cât de mult putem. Ei bine, cea mai ieftină modalitatea de a ajunge din Dubai în Vietnam, a fost prin New Delhi sau Mumbai. Și ne-am gândit că ar fi fost păcat să avem doar o escală de câteva ore și să nu ieșim din aeroport. Cu această idee nebună, am luat două bilete de avion separate (cu Air India Express și cu VietJet) și am stat în New Delhi 2 zile. Scopul? Să ajungem la Taj Mahal. Ne venise la un moment dat idea de a merge mai departe, în Mumbai și Calcutta, dar Universul a conspirat și nu ne-a lăsat să transformăm nebunia noastră într-o relitate grea. Am stat 48 de ore în New Delhi, am vizitat o mică parte din oraș și am ajuns la Taj Mahal.

Vietnam – aveam 6 locuri de vizitat în Vietnam, iar pentru a ne duce planul la bun sfârșit am ales să stăm 10 zile. Am zburat din New Delhi în Da Nang, cu Vietjet (biletul ne-a costat destul de puțîn – 100 USD/persoană). Am stat câteva zile în Da Nang, am vizitat Hoi an și Golden Bridge. Mai apoi am luat un zbor intern spre Hanoi, am făcut o excursie în Ha Long Bay, iar mă departe am zburat spre Saigon.

Cambodgia – că să ajungem în Cambodgia am ales varianta ieftină: autobusul. Există o grămadă de companii de transport care efectuează curse pe ruta Saigon – Phnom Penh, iar prețurile pornesc de la 20 euro/persoană. Pentru că eram în Asia de SE, am vrut să încercăm varianta de autobus VIP (e ceva ce doar în Asia am văzut), iar calaoria de 8 ore a fost ceva mai ușoară decât ne imaginăm. A făcut Crăciunul în PhnomPenh, iar în 26 decembrie am plecat spre Siem Ream, că să vedem faimosul Angkor Wat. O altă călătorie de 5 ore cu un microbus în care am stat că sardinele și trei zile în care am explorat Siem Reap și Angor Wat. Cele două călătorii cu autobusul ne-au costat 45 euro/persoană.

Kuala Lumpur – încă ne mirăm de faptul că am stat 10 zile în Kuala Lumpur și credem că suntem singurii turiști care nu călătoresc full time și care totuși au stat în Kuala Lumpur atât de mult timp. Planul nostru era să stăm 3 zile, de Revelion, iar mai apoi să mergem fie în Bali, fie în Singapore. Ne hotărâsem să mergem în Singapore, cu autobusul, dar după o luna de hoinăreală cu rucsacul în spate, am prins o răceală de zile mari și nopți nedormite. Era deja 3 ianuarie, iar noi eram de 34 de zile pe drum, într-un ritm alert (o dată la trei zile eram în aeroport sau în autobus), iar răceală a fost modul în care corpul ne-a băgat în modul ”vacanță”. Așa am stat 10 zile în Kuala Lumpur, locul în care într-adevăr ne-am odihnit. Ne alegeam câte o atracție turistică sau un loc de vizitat în fiecare zi, stăteam la piscină, mâncăm și ne uităm la TV. Călătorul nebun din mine ar spune că trebuia totuși să mergem undeva, în Bali sau în Singapore, dar rațiunea mă bate pe umăr și îmi aduce aminte că nu suntem roboți.

Abu Dhabi – o oprire scurtă în drumul nostru spre Europa.


40 zile in Asia – organizare, itinerar si buget


Cum sa iti stabilesti un itinerariu perfect pentru o vacanta lunga in Asia

Atunci când începi să schitezi un itinerariu, fă o lista cu toate locurile (nu doar țările), pe care vrei să le vizitezi. În funcție de ritmul în care călătoreșți, acorzi un interval de timp fiecare țări în parte. E bine să faci un pic de research înainte, însă vei vedea că părerile sunt împărțite. Unii recomandă să stai 20 zile în Vietnam, iar noi îți spunem că ne-am descurcat bine și cu 10 zile; alții îți recomandă să stai 15 zile în Cambodia, părerea mea e că 5 sunt suficiente; unii îți recomandă să nu călătorești în grabă, că ”nu e bine”, însă eu îți spun că ai dreptul să călătorești cum vrei tu. Tu îți cunoști bine limitele și ai propriul tău ritm, de aceea folosește aceste informații că punct de reper și alege doar ce crezi că ti se potrivește.

Idei de itinerar pentru 40 zile în Asia

  1. Dubai (3 zile); Thailanda (12 zile); Vietnam (12 zile): Singapore (3 zile), Kuala Lumpur (4 zile), Cambodgia (6 zile)
  2. Vietnam (12 zile), Cambodgia (6 zile); Kuala Lumpur (4 zile); Singapore (3 zile), Indonezia-Bali (8zile) + Hong Kong/Sri Lanka/Laos
  3. Thailnada (15 zile) Vietnam (15 zile); Cambodgia (6 zile); Dubai (4 zile)

Variantele sunt numeroase și te poți juca cu ele. Dacă timpul îți permite, profită de fiecare escală pe care o ai și încearcă varianta de zbor mulți-city.

Verifica conditiile de calatorie in fiecare tara (intrebare: ”Am nevoie de viza pentru tara X?”)

Majoritatea restictiilor sanitare au fost eliminate, însă înainte de a trece la următorul pas, aruncă o privire peste condițiile de călătorie pentru fiecare țară de pe lista ta.

Pe scurt, îți spunem unde ai nevoie de viza, costă costă și cum se obține.

  • Arabia Saudită – visa on arrival (VOA) / e-visa = între 480 și 550 SAR
  • India – e-visa = între 10 și 25 USD (în funcție de perioada călătoriei)
  • Vietnam – VOA / e-visa =25 USD (pentru e-visa)
  • Cambodia – VOA / e-visa = 35 repsectiv 37 USD
  • Malaezia – fără viza
  • Singapore – fără viza
  • Emiratele Arabe Unite – fără viza

Cumpără biletele de avion

Skyscanner e ajutorul de nădejde atunci când planificăm vacanțe. Pe acest site poți să compari prețurile și să găseșți cele mai rapide sau ieftine variante. Atunci când te-ai hotărât asupra unui zbor, îți recomand să cumperi biletele de pe site-ul oficial al companiei aeriene care efectuează acel zbor. Sub nicio formă nu ti putem recomandă să iei biletele de la agenții intermediare (Go to Gate, cheaptrip, etc).

Cum ajungi în Asia de Sud-Est ieftin?

Zborurile directe spre marile orașe din Asia sunt destul de scumpe, iar dacă nu vrei să mergi din aproape în aproape, așa cum am făcut noi, cea mai la îndemână varianta e zborul cu escală în Dubai, Qatar sau chiar Atena. Pe scurt:

  • Emirates – zbor cu escală în Dubai (există varianta de mulți-city, dacă vrei să stai mai mult de 1 zi în Dubai)
  • Qatar – zbor cu escală în Doha
  • Scoot – zboruri directe din Atena în Singapore. Am auzit că prețurile sunt destul de bune, dar e bine să știi că Scoot e o companie low cost

Dacă vrei să începi călătoria în Maldive sau Sri Lanka, Wizz Air e o varianta bună pentru cei cu buget mai mic.

Pentru zborurile prin Asia, îți recomand următoarele companii aeriene:

  • Air Asia – pentru zboruri între Malaezia, Singapore și Indonezia
  • VietJet și Vietnam Airlines – pentru zboruri interne în Vietnam
  • Thai lion Air – pentru zboruri interne în Thailanda
  • IndiGo, AirIndia Express și Spice Jet – pentru zboruri spre/dinspre și zboururi interne în India
  • Fly Nas – pentru zboruri în Orientul Mijlociu
  • Wizz Air – Maldive, Sri Lanka, Orientul Mijlociu

Cele mai ieftine bilete de avion vin cu restricții la bagaj. Majoritatea companiilor acceptă bagajul de cabina (troler), cu o greutate de max. 8 kg + un personal item (geantă de laptop/poșetă/rucsac

Rezerva cazare

Pentru cazare, îți recomand Airbnb și Booking. com. În general, prețurile pentru un apartament sau un hotel decent pornesc de la 15 euro. Iar pentru hotelurile de 4 stele sau cele high-class trebuie să scoți din buzunar câteva sute. Cine călătorește low-buget, știe deja că Asia e un paradis.

Îți las aici cazarile pe care noi le-am avut și de care am fost mulțumiți:

  • Dubai:Al Jawhara Metro Hotel** (aproape de stația de metrou, camere curate și preț foarte bun pentru Dubai) – de la 50 euro/camera dublă
  • Da Nang: Crystal Boutique Hotel**** (locație excelență și camere curate) – de la 8 euro/camera dublă
  • Kuala Lumpur: THE FACE Suites***** (locație excelență, infinty pool și apartamente complet utilate) – de la 90 euro/apartament (noi am prins o oferă și am plătiți doar 50 euro/noapte)

Cateva lucruri pe care trebuie sa le stii daca mergi in Asia pentru prima data

  1. Descarca aplicatia Grab – functioneaza la fel ca Uber si Bolt, iar in unele tari poti comanda chiar si tuk-tuk (de ex. in Cambodia, am mers la aeroport cu un tuk-tuk)
  2. Schimb valutar – cele mai multe locuri accepta doar plata cash (in special la tarabele cu mancare si in piete). Cambodgia foloseste, in mod oficial, atat dolarul american cat si rielul (e bine sa ai niste dolari la tine); in Vietnam schimburile valutare se gasesc in agentiile de turism (primesti o rata de schimb mai buna daca ai bacnote de 100); in Dubai exista o taxa de schimb care variaza intre 3 si 13 dirhami.
  3. Adatorul de priza ”type G” (cel din Marea Britanie) o sa iti fie util in Emiratele Arabe Unite, India, Malaezia, Singapore si Hong Kong.
  4. Pune in bagaj si cateva medicamente esentiale (noi am avut Paracetamol, Furazolidon, Claritine, Ibuprofen si Faringosept), dar si o lotiune de protectie impotriva tantarilor (febra Dengue e destul de comuna in Indonezia). Nu uita nici de crema SPF.
  5. Daca stai mai mult de 4 zile, iti recomand sa cumperi o cartela SIM.
  6. Citeste un pic despre ”tourists scams”, ca sa stii cum sa le eviti.
  7. Daca vizitezi temple, trebuie sa stii ca exista un dress code (pantaloni lungi/fusta lunga + tricou sau bluza care sa acopere umerii si decolteul)
  8. Pentru un buget low-cost, recomand sa folosesti transportul in comun, acolo unde se poate (in Hanoi si Saigon am folosit transportul in comun ca sa ajungem de la aerport in centru si am reusit astfel sa economism 40 euro!)
  9. Închiriaza un scuter in zonele mai putin aglomerate (Da Nang/Hoi An, Bali, Chang Mai). Nu as merge cu scuterul prin Hanoi sau Saigon, dar in Da Nang a fost chiar placut si extrem de usor.
  10. Evita restaurantele cu specific european sau american. Asiaticii nu stiu sa faca paste, pizza sau burgeri, iar in general aceste restaurante sunt si foarte scumpe.

40 zile in Asia – organizare, itinerar si buget

Deși am vizitat o bună parte din Asia de Sud Est și am petrecut câteva săptămâni în această parte de lume, nu ne considerăm experți. Sper doar că am reușit să fac un pic de lumina în online și că informatile pe care noi le-am adunat în cele două călătorii ale noastre prin Asia, să îți fie cu adevărat de folos. Îți dorim să ai parte de o aventură frumoasă în acest colț de lume, să te bucuri de vreme bună, de mâncare delicioasă, de zâmbete și de experiențe inedite. 


Citeste si: