Peru a fost visul meu. Mi-am dorit mult sa ajung acolo si mereu am vazut Peru ca fiind o destinatie exotica. Am invatat spaniola special pentru aceasta calatorie si am visat si mi-am imaginat de un milion de ori ziua in care aveam sa ajung la minunea lumii, Machu Picchu. Peru mi s-a parut o destinatie greu de atins, departe, la capatul lumii. E un loc care nu seamana cu nimic din ceea ce am vazut, o adevarata experienta. De altfel, credeam ca mancarea peruana se rezuma la ceviche, insa la fel cum Peru are atat de multe de oferit, in afara de faimosul Machu Picchu, si bucataria ei e plina de surprize si e unica. Pentru un calator gurmand, Mi Peru e un paradis, iar in acest articol iti prezint 6 preparate culinare de incercat in Peru si iti recomand si cateva restaurante din Lima, Cusco si Aguas Calientes.
Ceviche
Ceviche era cam singurul lucru pe care il stiam despre bucataria peruana. Astfel, ajunsi in Lima ne-am propus sa incercam faimosul ceviche, iar ca orice alt turist, am ales restaurantul Punto Azul din Miraflores. Spun ”ca orice turist” pentru ca de fiecare data cand am vrut sa mancam acolo, eram noi si inca 30 de oameni care asteptau sa primeasca o masa. Rare sunt situatiile in care stam la coada, iar asta nu a fost una dintre ele. In schimb am mers la Barra Maretazo unde am reusit sa degustam cateva dintre cele mai cunoscute si iubite preparate din bucataria peruana de coasta (din Lima).
La Barra Maretazo am mancat ceviche de pescado si chufa, chicharron mixto si arroz con mariscos. Tot aici am incercat si leche de tigre care nu prea a fost pe gustul meu, prea mult coriandru si prea multa ceapa.
- Barra Maretazo in Miraflores, Lima. Nota pe Google: 4.6/5 (din 2.8k recenzii). Un ceviche costa in in jur de 45 soles, iar o limonada costa 27 soles/carafa.
Lomo Saltado
Lomo saltado e mostenirea pe care comunitatiile de imigranti din China au lasat-o Perului. Vita cu legume trase la tigaie, acompaniata de garnitura favorita in bucataria asiatica – orezul alb, dar si elementul omniprezent in bucataria peruana – cartoful. Am mancat de doua ori lomo saltado, iar cel mai bun a fost cel mancat in Aguas Calientes, la Poncho.
- Poncho Peruvian Kitchen in Aguas Calientes a fost restaurantul in care am mancat de doua ori si am incercat si Lomo Saltado. Preparatele includ ingrediente si combinatii de ingrediente extrem de interesante, iar tot ce am mancat la Poncho a fost delicios. Nota pe Google: 4.8/5 (din 1.1k recenzii). Preturi – 45-60 soles pentru un fel principal.
- Siete Sopas in Lima – am descoperit acest restaurant din greseala in prima noastra zi in Lima. Atunci am optat pentru menul zilei – supa ”caldo de cabeza” si lomo saltado. Mancarea este buna si la buget. Un meniu (supa si fel principal) costa intre 32 si 48 soles, iar o limonada costa 18 soles (carafa).Nota pe Google: 4.3/5 (din 18k recenzii).
Aji de Gallina
Tocanita de pui cu chili (aji) care are la baza ají amarillo – un ardei iute, galben, care creste in Anzi. Se mananca cu orez si ou fiert.
- Allpa y nina – mancare „ca la cantina”. Nu a fost rea, dar nici nu ne-a dat lumea peste cap. Totusi e un restaurant ieftin, comparativ cu ce gasim in zona centrala. Aici am mancat Aji de Gallina, caldo de Gallina si sopa criolla. Nota pe Google: 4.8/5 (din 291 recenzii). Preturi – 20-40 soles pentru un fel principal.
Leche de Tigre
Cand am comandat leche de tigre nu aveam nici cea mai vaga idee ce ar putea fi. Am intrebat in spaniola ”que es esto?” (aratand cu degetul in meniu, bineinteles), dar intreaga descriere, in spaniola, m-a pierdut. Intelesesem ca e un fel de ceviche si ca se bea in special daca esti mahmur. Nu eram noi mahmuri, dat tot am comandat unul.
Leche de Tigre, lapte de tigru, e denumirea pentru o bautura consistenta facuta din ceviche. In mare parte contine marianda -ceapa, lime, chilli, coriandru, iar uneori, pentru cremozitate, se mai adauga si peste crud, pasat.
Sopa Criolla
Bucataria peruana e atat de diversa inca e aproape imposibil sa nu te surprinda zilnic cu cate un preparat nou. De data aceasta, dupa ce mancasem ceviche, leche de tigre, caldo de cabeza (supa din cap de oaie) si alpaca, am descoperit sopa criolla. Sopa criolla e o supa care are ca ingrediente principale: carne de vita tocata, aji panca (un alt fel de ardei iute), legume, noodles (angel hair pasta) si lapte. Am vazut acest preparate in mai toate restaurantele din Cusco si Aguas Calientes.
Alpaca
Exista doua preparate diferite care iti atrag atentia imediat atunci cand ajungi in Cusco – alpaca si cuy. Sincer, nu am avut curaj sa incerc carnea de cuy si nici nu pot sa zic ca arata apetisant sau ca miroase bine (miroase chiar rau), dar am incercat friptura de alpaca. Pot sa spun ca e asemanatoare ca textura cu muschiul de vita si e foarte frageda. Insa, mie mi s-a parut ca are un after taste dubios si nu pot sa spun ca mi-a placut per total. Nu e ceva ce as mai manca si a doua oara.
- Chullos Restaurant & Craft Beer in Aguas Calientes – aici am mancat friptura de alpaca, dar si o supa de praz delicioasa. Iti recomand sa faci rezervare si sa ceri o masa cu vedere la raul Urubamba. Nota pe Google: 4.8/5 (din 2.2k recenzii). Preturi – 45-60 soles pentru un fel principal.
La capitolul bauturi, trebuie se incerci Pisco Sour – o bautura care are la baza brandy de struguri, lime si albus de ou; chicha morrada – o bautura racoritoare care are la baza suc de porumb mov; Inka Cola – o bautura carbogazoasa pe care o gasesti oriunde in Peru si care, oricat de mult am incercat, tot nu a fost pe gustul meu.
Cand vine vorba de deserturi, cel mai traditional desert in Peru sunt gogosile, Picarones. Spre deosebire de gogosile noastre, picarones sunt facute din faina de cartof dulce si se servesc cu miere sau cu zahar pudra si scortisoara. Un alt desert indragit in Peru este Suspiro de Limeña – o crema care are la baza dulce de leche (caramel din lapte condensat). Tot in Peru mai gasesti si prajituri sau inghetata cu lucuma – e un fruct care seamana ca textura si gust cu cartoful dulce fiert.
La final, va las o lista cu niste fructe pe care trebuie sa le incerci daca ajungi in Peru:
- granadilla
- tuna
- fructul pasiunii/maracuya
- tumbo
- lucuma
- pepino dulce
6 preparate culinare de incercat in Peru
Peru e un paradis pentru gurmanzi, iar din punctul meu de vedere bucataria peruana e in top 5 cele mai bune ”bucatarii” din intreaga lume. Cel putin din lumea pe care noi am reusit sa o vizitam. Daca te pregatesti sa vizitezi Peru, iti recomand sa arunci o privire si peste lucrurile pe care e bine sa le stii daca vizitezi Peru pentru prima data, iar daca vrei sa iti planifici excursia la Machu Picchu pe cont propriu, am un ghid de calatorie plin cu informatii utile (Cum iti organizezi excursia la Machu Picchu pe cont propriu).
Peru pare să fi fost cu adevărat o destinație de vis pentru tine, nu doar pentru peisajele sale spectaculoase, ci și pentru bucătăria sa surprinzătoare și diversificată. Îmi imaginez că experiența de a gusta preparatele autentice, precum ceviche-ul proaspăt sau lomo saltado, direct în locurile de origine, a fost absolut memorabilă. Este fascinant cum ai descoperit nu doar faimosul Machu Picchu, ci și un univers culinar plin de arome și combinații neașteptate. Care dintre aceste preparate ți-a lăsat cea mai puternică impresie și te-a făcut să îți dorești să te întorci în Peru? Și, ai reușit să găsești vreun loc care să îți amintească de bucătăria peruana când te-ai întors acasă?