Canada era de ceva timp pe lista noastră însă rândul i-a venit vara aceasta. Inițial am vrut să mergem în Canada în primăvară, găsisem niște bilete super super ieftine, dar am făcut un pic de cercetare în online și am învățat că martie nu e perioada bună pentru a vizita această țară. Ulterior, am descoperit că se poate zbura direct din Paris în Montreal și că biletele au prețuri mai mult de cât decente. Am mai aflat că nu avem nevoie de viză pentru a vizita Canada și că partea canadiană a cascadei Niagara e spectaculoasă. Și deja am adunat toate motivele pentru a merge Canada vara aceasta. Canada, exact așa cum ne așteptam, e o țară imensă despre care oamenii știu prea puține lucruri. De aceea, m-am gândit să îți prezint 7 lucruri de stiut inainte sa mergi in Canada, lucruri care te vor ajuta să îți planifici călătoria și să ai parte de o vacanță frumoasă în țară arțarilor.
Citește și:
- Excursie de o zi la Cascada Niagara
7 lucruri de stiut inainte sa mergi in Canada
Adevărul e că planificarea călătoriei în SUA de anul acesta ne-a ajutat enorm de mult în planificarea roadtrip-ului prin Canada. Știam faptul că în America de Nord mașina e oxigen și că fără ea ne-ar fi foarte greu să ne deplasăm prin țară. Mai știam că avem nevoie de un MasterCard pentru plățile la benzinărie sau în unele magazine, Maestro nefiind atât de popular prin acea parte de lume. Probabil, dacă nu nu aveam toată această experiență în spate, excursia în Canada ar fi venit cu unele bătăi de cap. Așadar, iată care sunt cele 7 lucruri de știut înainte să mergi in Canada:
Nu ai nevoie de viză pentru a intra în Canada
În urmă cu câțiva ani, guvernul canadian a înlocuit viza cu un formular care se numește ETA. Electronic Travel Authorization sau ETA pe scurt este un formular care se completează online și care îți perimite intrarea pe teritoriul canadian.
Ce trebuie să știi despre ETA:
- se completează online (click aici)
- completarea fromularului durează max. 10 minute
- la final trebuie sa achiți o taxă de 7CAD (plata se face doar cu cardul)
- ETA se aprobă imediat, în descurs de 5-10 minute
- aceasta autorizație de călătorie este valabilă 5 ani sau până la expirarea pașaportului și permite intrări multiple pe întreaga valabilitate
- ETA este intr-un fel link-uit cu pașaportul tău, astfel dacă schimbi pașaportul, va trebui să aplici din nou pentru ETA
ETA este verificată la check-in, în momentul în care îți scanezi pașaportul. Așa cum spuneam, această este ”legată” de pașaport și astfel nu va fi nevoie să prezinți niciun domument adițional la check-in sau la intrarea în Canada.
La intrarea în Canada, cel puțin în Montreal, tot procesul este digitalizat. Există aparate, ca cele de self check-in unde pe rând vei scana pașaportul, vei răspunde la niște întrebări și îți vei face un selfie. Ulterior, cu formularul pe care aparatul ți-l va da și cu pașaportul vei merge la un ofițer care îți va adersa niște întrebări suplimentare, dacă este cazul.
Perioada ideala pentru a vizita Canada
Primul lucru pe care trebuie să îl iei în calcul atunci când îți planifici vacanța în Canada e perioada. Localnicii obișnuiesc să spună că au doar două anotimpuri, iarnă și vară. Se spune că iarna în Canada durează și opt luni și că în unele zone iernile sunt dure, atât de dure încât canadienii ies din casă doar dacă e absolut necesar. Noi am fost la un pas de a merge în Canada în martie, dar ne-am răzgândit atunci când am citit pe internet că temperaturile în martie sunt destul de mici și că deobicei ninge. În martie chiar ne-am uitat pe prognoza meteo care ne-a confirmat cele citite.
Astfel, dacă vizitezi Canada pentru prima dată și nu vrei neapărat zabada și ger, eu îți recomand primele două săptămâni din iunie. Biletele e avion au încă prețuri decente, iar vreme în zona Toronto-Quebec e destul de prietenoasă.
7 lucruri de stiut inainte sa mergi in Canada
Ai nevoie de mașină
Sunt convinsă că nu vei vrea să vizitezi un singur oraș din Canada și că ai o listă cu locuri în care vrei să ajungi. În fond, Canada nu e o destinație de city break, ci mai degrabă e o țară perfectă pentru road trips. Noi am știut încă de când am fost în SUA că în America de Nord mașina e ca oxigenul și drept urmare nu am stat să ne gândim dacă avem nevoie de mașină sau dacă ne descurcăm cu transportul in comun. Am închiriat mașina fără discuții, iar timp de 10 zile am condus peste 2000 km prin jumătatea estică a Canadei.
De ce ai nevoie neapărat de mașină în Canada?
- e cea mai ieftină variantă de transport pentru două persoane
- ai nevoie de mașină dacă vrei să vizitezi mai multe orașe
- transportul în comun e scump sau inexistent
- cazarea în centrul orasului e exagerat de scumpă
În cazul în care nu aveam mașină, lucrurile s-ar fi complicat destul de mult. Ar fi trebuit să călătorim cu avionul între Montreal – Toronto și Quebec, lucru care nu e rău, dar în acest caz nu e avantajos. Biletele de avion sunt destul de scumpe, dacă le raportăm la distanță, se pierde timp în aeroport, iar cursele cu UBER de la și spre aeroport sunt destul de scumpe. În al doilea rând, că să ajungem la casacada Niagara trebuie să cumpărăm o excursie care să includă transportul din Toronto la Niagara, dus-întors, și cel mai probabil că în Ottawa nu era posibil să ajungem. Având mașină ne-a fost Ușor să alegem cazări in afara orașului, ceea ce ne-a ajutat bugetul.
Dacă faci o listă cu pro și contra, vei vedea cât de necesară e mașina.
Despre închireri și costuri
Noi am închiriat o Toyota RAV4 de la Hertz. În momentul în care am rezervat mașina (in aprilie) a fost cea mai ieftină mașină de pe Rental Cars. Închirierea pentru 10 zile ne-a costat 260 euro, cu asigurare standard. Am preluat mașina din aeropotul din Montreal și chiar dacă procesul de preluare a fost greoi (am așteptat 2 ore), am fost extrem de mulțumiți.
Cât costă benzina în Canada?
În cele 10 zile petrecute în Canada am alimentat de multe ori, până la urmă am condus peste 2000 km, iar prețurile se schimbau de la o zi la alta. În medie, un litru de benzină ”regular„ costă 2CAD (în iunie 2022). De asemenea, ne-am bucurat că mașina noastră nu funcționa cu diesel deoarce prețul pentru un litru de diesel era in medie 2,30 CAD.
Un lucru important e că toate benzinzariile sunt self-service și prepaid. Astfel, pentru a alimenta, ai nevoie de un card VISA/MasterCard. Sistemul de plată e același că în țările din vestul Europei.
Că o mică concluzie, inchirera unei mașini e esențială în Canada. Bineînțeles că depinde mult și de itinerariul pe care îl ai, dacă vrei să vizitezi toată țara sau doar partea de est. De exemplu, Toronto- Vancouver implică cel puțin 40 ore de condus și tranzitarea întregii Americi.
Că o scurtă paranteză, și canadienii și americanii ne spuneau de fiecare dată că sunt impresionați de transportul în comun din Europa și că și-ar dori să fie la fel și la ei în țară.
Parcările în marile orașe
Dacă tot am deschis acest subiect, trebuie să vă povestesc un pic și despre parcările din marile orașe canadiene. Noi am fost destul de șocați să vedem că parcările publice în Toronto sau Montreal sunt mai scumpe decât parcările în Zurich și că acestea nu au un tarif standard așa cum avem în Europa. Prețurile parcărilor diferă în funcție de ora la care intri și de zi, dacă e zi de weekend sau zi lucrătoare.
Astfel, când vine vorba de parcări, trebuie să știi următoarele lucruri:
- există o grămadă de parcări publice, deci nu trebuie să îți faci probleme în privința asta
- în zilele lucrătoare și în intervalul 08:00-17:00 tariful se calculează la fiecare 20 minute (în medie prețul e de 2,50CAD/20 minute)
- pentru weekenduri și pe timp de noapte există un flat rate care nu depășește 10-12 CAD.
- în cele mai multe locații plata se face doar cu cardul
Există și parcări cu flat rate indiferent de zi sau de ora, iar că să le găsești mai ușor, îți recomand acest site. Pe parkopedia găsești toate parcările disponibile, cu adresa, tarife și cu modalitățile de plată. Nouă ne-a fost extrem de util atât în Canada, cât și în SUA.
Canada este o destinație scumpă
Canada nu pare să fie în vreun top al celor mai scumpe țări din lume, însă noi am găsit Canada că fiind o destinație destul de scumpă pentru turiști. Prețurile la cazare și mâncare ni s-au părut mult mai mari decât cele din SUA, iar parcările publice sunt mai scumpe decât cele din Elveția. Bineînțeles că există și câte o varianta mai ieftină pentru fiecare categorie în parte și că prețurile diferă de la o perioada la altă, dar tot așez Canada în top 5 cele mai scumpe țări pe care le-am viztat.
Totuși, zborurile spre Canada au fost ieftine (ar fi fost mai scump să zburăm în Spania, în aceeași perioada), iar inchirirea mașinii nu a fost deloc costisotare.
Pe scurt, aceasta e media cheltuileilor pe care le-am avut in Canada:
- cazare = intre 60 si 130 euro/noapte (in moteluri si airbnbs)
- o portie de poutine = intre 10 si 25 euro
- masa pentru doua persoane la restaruant (2 feuri pricipale + doua sucuri) = in jur de 50CAD
- mic dejun la Tim Hortons (cafea+gogoasa+sandwixh) = 9 CAD
- parcare = 10CAD (flat rate)
- CN Tower Toronto = 40 CAD/persoana
Pentru cumparturi am mers la Walmart, Dollarama și Farm Boy. Dollarama e un magazin cu de toate, unde produsele au prețuri începând de la 1CAD. Acolo găsești suveniruri, băuturi și snack-uri mai ieftine decât la Walmart. De la Farmboy poți să cumperi produse BIO și mâncare gata făcută (supe, salate, paște, mâncare asiatică, etc).
Prețurile afișate nu includ taxele (TVA-ul)
După o luna în SUA și 10 zile în Canada, pot spune că încă nu m-am obișnuit cu această regulă. Pe de o parte, nu văd deloc avantajul afișării prețului fără TVA, iar de cealalată parte mi se pare și ușor enervant. Am fost destul de surprinși că și în Canada prețurile afișate nu includ TVA-ul și să aflăm că de fapt în unele state există două tipuri de taxe care se aplică la absolut orice. De exemplu, în Quebec există o taxa guvernamentală (5%) și o taxa provincială (10%).
Astfel, atunci când cumperi ceva (magnet de frigider, mâncare din supermarket, etc) trebuie să mai adaugi încă 7-15%. La fel e și la restaurant, unde prețurile din meniu nu includ taxele. Așadar, trebuie mereu să ții cont ce prețul afișat nu e și cel final.
Taxele din fiecare stat canadian
Combined Rate | GST / HST | Provincial / Territorial Sales Tax | |
---|---|---|---|
Alberta | 5.0% | 5.0% | Nil |
Yukon | 5.0% | 5.0% | Nil |
Northwest Territories | 5.0% | 5.0% | Nil |
Nunavut | 5.0% | 5.0% | Nil |
Saskatchewan | 11.0% | 5.0% | 6.0% |
British Columbia | 12.0% | 5.0% | 7.0% |
Manitoba | 12.0% | 5.0% | 7.0% |
Ontario | 13.0% | 13.0% | N/A |
Quebec | 14.975% | 5.0% | 9.975% |
New Brunswick | 15.0% | 15.0% | N/A |
Nova Scotia | 15.0% | 15.0% | N/A |
Prince Edward Island | 15.0% | 15.0% | N/A |
Newfoundland and Labrador | 15.0% | 15.0% | N/A |
Citește și: Câteva lucruri normale pentru americani, dar ciudate pentru europeni
Nu ai nevoie de cash
Vorbeam la un moment dată cu o canadiană și ne-a spus că ea plătește cu cardul chiar și atunci când are de plătit un singur dolar. Noi nu suntem obisnuiți cu această practică deoarece nici măcar în Elveția nu putem plăti cu cardul peste tot. In Canada e exact invers, acolo cardul e regele.
Câteva lucruri de luat în calcul:
1. ai nevoie de adaptor pentru priză
Canada, la fel că Mexic și Statele Unite, folosește tipul A de priză. Eu recomand că pentru viitoarele tale călătorii să investești într-un adaptor universal, că să nu mai ai bătăi de cap.
2. bacsisul la restaurant
Încă nu se putem obișnui cu aceste reguli nescrise, însă la fel că în SUA, și în Canada e regulă că trebuie să lași bacșiș între 15-25% din notă de plata. Personal, canadienii au un stil destul de agresiv de a cere bacisis, sintagama ”pay your waiter” fiind trecută și pe bon. Felul în care se pune problema e ușor deranjant deaoarce eu nu văd plata chelnerului că fiind resonasbilitatea mea, dar maybe it is just me. Oricum, noi deobicei rontunjeam notă de plata (de la 32 la 35, spre exepmlu), un singur chelner s-a arătat extrem de nemultimit pentru că nu i-am lăsat bacșiș (persoană respectivă doar ne-a luat comandă -parțial greșit – și noi nu am considerat că ar trebui să primească bacșiș pentru asta). Eu, europeanul din mine, consider că bascisul e opțional și ar trebui să rămână la aprecierea clientului.
Așa cum spuneam mai sus, clinetul nu doar că plătește pentru mâncarea comandată, ci mai plătește și 15% TVA și aparent, ar trebui să plătescă și 15-25% pentru chelner.
3. taxe de drum in Ontario – autostrada 407
Autostrada 407 din Toronto e încă un mister pentru noi. Tot ce știm deocamdată e că autostrada 407 e singurul drum cu plata din Ontario și că, în cazul nefericit în care o folosești, plătești pentru fiecare kilometru parcrs. Bineintele că lucrurile nu sunt așa de simple. Prețul pe km diferă în de la o ora la altă (la orele de vârf e mai scump), iar plata se face doar dacă ai acces la platforma de plata. Noi am mers cam 100 km și am încercat să plătim, însă nu am avut toate informațiile necesare pentru a intră în cont. Rămâne să vedem ce zic cei de la Herz.
Informațiile în online nu sunt foarte clare, de aceea cred că acest drum este de evitat! Că o scurtă paranteză, durmul 407 era gol (gol!), iar pe forumuri toți canadienii lua apărarea frumoasei lor autostrăzi, aruncând cu norori în turstii care nu înțelegeau care e treaba cu ea. E amuzând să vezi că localnicii iau aparera unui lucru pe care ei nu îl folosesc :))) Probabil nici noi nu îl foloseam dacă traficul din Ontario, din Greater Toronto, nu era infernal 😀
4. cardurile maestro nu sunt acceptate peste tot
În SUA am fost luați prin surprindere că Maestro nu e tocmai un card cunoscut, dar în Canada am fost pregătiți. MasterCard, Visa și Revolut sunt acceptate peste tot și chiar le vei folosi destul de mult.
7 lucruri de stiut inainte sa mergi in Canada
Canada nu se regăsea pe lista noastră cu vacanțe pentru anul acesta, dar cred că nimic nu e întâmplător. Am plecat spre Canada cu un plan bine pus la punct și cu un dor nebun după America de Nord, dor care s-a potolit imediat ce am ajuns în Toronto. Timp de 10 zile am vizitat 4 orașe și cascadă Niagara și am condus peste 2000 km. Am adunat multe povești și mai multe peripeții, am descoperit lucruri noi și o țară care până nu demult era o necunoscută. Proabail dacă citești acest articol, te pregătești să vizitezi Canada pentru prima dată, iar în această situație nu pot decât să îți urez ”călătorie minunată în frumoasă țară a artarilor”
Ai întrebări despre Canada?
Am fost în Canada în 2019 cu avionul direct din București-Montreal. Am luat trenul in aceeași seară spre Quebec și de aici a început practic vacanța. Am mers apoi în Montreal, Ottawa și Toronto și am plecat cu avion direct Toronto-București. Între cele 4 orașe tot cu trenul ne-am deplasat. Nu am închiriat mașină, ne-am descurcat cu transportul în comun, mai slab într-adevăr în Quebec și Ottawa, dar în Montreal și Toronto merge foarte bine, mai ales că există metrou.
Super! E bine de stiut ca exista și alte variante.
[…] Citește și: 7 lucruri de stiut inainte sa mergi in Canada […]
[…] 7 lucruri de stiut inainte sa mergi in Canada […]