vacanta in Albania, cel mai frumos oras din Albania, Albania Berat

Albania e, pe nedrept, una dintre cele mai underrated destinații europene, iar din această cauză internetul nu abundă în informații și ghiduri de călătorie despre această țară. Atunci când am făcut cercetări – prima dată în toamna lui 2020 și mai apoi în mai 2021 -, nu am găsit informații concrete, care să ne ajute să ne planificăm o super excursie prin Albania, astfel că am plecat în explorarea țării cu frânturi de informație și cu o dorință enormă de a vedea ce are această țară de oferit. Acum, după ce am petrecut 4 zile extrem de încărcate, după 250km cu mașina pe drumurile albaneze și alți 50 km de mers pe jos prin trei dintre cele mai frumoase orașe ale țării, venim în ajutorul vostru cu un scurt ghid de călătorie care curpinde toate lucrurile pe care trebuie să le știi dacă vizitezi Albania pentru prima dată.


Albania pentru începători – scurt ghid de călătorie

Prima dată când ne-a venit ideea de a explora Albania era în vara anului 2020. Atunci găsisem niște bilete de avion super ieftine spre Tirana pentru un weekend în decembrie, planul nostru la aceea vreme fiind să facem un city break în capitala țării. Planurile ne-au fost date peste cap, am anulat călătoria și ne-am făcut o promisiune, aceea că vom ajunge în Albania în anul următor. Atunci când am anulat biletele, ne-am gândit că poate decembrie nu e o lună potrivită pentru a vizita Tirana (am avut noi o experiență proastă cu un city break în București) și că vom ajunge în Albania atunci când va fi momentul potrivit. Și ce credeți? Am ajuns exact la momentul potrivit, atunci când aveam cea mai mare nevoie de o escapadă care să fie pe placul nostru.

În continuare, vreau să îți prezint câteva lucruri pe care trebuie să le știi dacă vrei să îți organizezi o vacanță în Albania. Vom trece în revistă aspecte precum intrarea în țară (în condiții normale și speciale), vom vorbi despre transport, cazare, internet și prețuri, iar mai apoi, într-un alt articol, vom discuta despre itinerariul pe care noi l-am avut în cele 4 zile petrecute pe pământ albanez.

Condiții de intrare în Albania

Cetățenii români pot intra în Albania în baza actului de identitate sau a pașaportului, a căror valabilitate trebuie sa fie de cel puțin 3 luni de la intrarea în țară.

Cum ajungem în Albania

Noi am zburat pe ruta Milano Malpensa – Tirana, cu WizzAir. WizzAir are si cateva curse directe din Romania spre Albania. Totusi, daca vrei un road trip, Google Maps oferă mai multe variante, cea mai scurtă și rapidă fiind prin Bulgaria și Macedonia de Nord, în cazul unei plecări din București, sau prin Serbia și Macedonia de Nord, în cazul unei plecări din Timișoara. O altă variantă ar include și tranzitul prin Kosovo, însă prin online circulă o vorbă conform căreia accesul în Kosovo poate fi restricționat pentru cetățenii românii din cauză că România nu recunoaște Kosovo ca stat independent.

Taxe de drum în Albania – în cazul în care intri în Albania pe cale terestră, dinspre Kosovo, e bine să știi că porțiunea de autostradă (A1) între Kosovo și Tirana e singura porțiune de drum pentru care trebuie să platești o taxă de 5 euro. Pentru puținele autostrăzi pe care Albania le are, precum și pentru restul drumurilor nu este necesară achiziționarea unei viniete.



Transportul în Albania

Indiferent de modalitatea prin care vei intra în Albania sau de itinerariul pe care îl vei avea în călătoria ta, va trebui să alegi o variantă de transport potrivită nevoilor tale. Astfel că, în continuare îți voi prezenta câteva informații care te vor ajuta să îți planifici mai bine călătoria și îți voi povesti un pic din experiențele noastre cu transportul în comun și cu mașina închiriată.

Mașină personală / închiriată

Așa cum spuneam, în Albania nu se plătesc taxe de drum – excepție făcând autostrada A1, astfel că nu vei avea bătăi de cap cu achizioțnarea unei viniete. Autostrăzile în Albania sunt aproape inexistente – în țară există doar trei autostrăzi (A1 – 177 km, A2 – 76km si A3 – 30 km), de aceea distanțele între orașe se parcurg mai greu, chiar dacă acestea nu sunt foarte mari. De asemenea, distanțele între marile orașe se pot parcurge pe drumurile express, marcate adesea cu SH. Din păcăte, așa cum spuneam și pe Instagram sau pe Facebook, informațiile despre Albania sunt puține și nu sunt mereu actualizate, lucru care se aplică și pentru Google Maps. În cazul nostru, dar nu unmai, s-a întâmplat ca Google Maps să nu recunoască anumite porțiuni de drum și să ne ofere o rută pe drumuri naționale, prin sate. Nu e un lucru neapărat rău deoarce aceste drumuri sunt mai puțin aglomerate, comparativ cu drumurile express, dar automat crește și durata călătoriei, din cauza limitelor de viteză.

Limite de viteză: pe autostradă limita de viteză este de 110 km / hour, pe drumurile express limita este de 90 km / ora, implicit 40 km / ora pentru drumurile în lucru, iar în oras limita este adesea de 20 km / ora

Pentru a închiria o mașină – lucru pe care ți-l recomandăm dacă ai în plan să faci un tur complet al țării – poți apela la Rental Cars. Noi ne închiriem mereu mașini prin Rental Cars (am închiriat în Mexic, Belgia, Polonia, România și Albania) deoarce procedura de anulare e foarte simplă și pentru că RC ne oferă posibilitatea de a cumpăra o asigurare full casco (deobicei calculată în funcție de durata și costul închirierii), care nu doar că ne lasă să dormim liniștiți, ci ne și scutește de plătirea acelor garanții uriașe.

În Albania am închiriat o mașină pentru doar 24 de ore, de la Alamo, pentru care am plătit 23 euro.

Combustibil – Un litru de combustibil costă între 150 și 160 lek (între 5 și 6,4 lei)

Itinerariu complet pentru un roadtrip în Albania

Pentru aceasta calatorie sunt necesare minim 10 zile

Transportul în comun

Ar trebui sa încep prin a spune că transportul în comun în Albania e foarte ieftin, mult mai ieftin decât tot ceea ce am găsit până acum în țări ca Romania sau Egipt. Apelând exclusiv la mijloacele de transport în comun nu doar că e o experiență unică – care ar putea pe ici pe colo să îți trezească multe aminitiri -, ci e și o bătaie de cap. Am zis în repetate rânduri că nu prea găsești informații pe internet, eventual poți găsi frânturi de informație de care să te legi, și că depinzi mult de localnici. Pur și simplu te bazezi pe faptul că te vor ajuta, că vor înțelege ceea ce tu vrei și că, cu un pic de noroc, vei ajunge la destinație.

Transportul în comun în Albania nu e ca cel din Londra sau Barcelona. Pe Google Maps nu vei găsi rutele sau denumirile stațiilor, iar la fața locului vei găsi autobuse vechi, stații nemarcate și oameni care nu vorbesc engleză. În cazul nostru, a fost genul acela de experiența pe care a trebuit să o încercăm.

Să călătorești în oraș cu autobusul e extrem de ieftin. O călătorie costă 0.40 lek (1.6 lei), iar biletul îl cumperi direct în autobus. Deobicei, fiecare autobus are un controlor de bilete, care, odată ajuns în stație strigă numele capătului de linie, iar mai apoi trece pe la fiecare pasager pentru a vinde biletele. Eu nu am prins perioada asta, dar cred că așa era și în Romania anilor 90. Din cauza lipsei de informație (posibil), nu am văzut prea mulți turiști care să călătorească cu autobusul, ba chiar, în ambele cazuri, eram singurii turiști, singurii ciudați care nu vorbeau albaneză. Prima călătorie cu autobusul a fost spre autogara din care pleacă autobusele spre Durres (în cazul nostru) și spre alte orașe (Vlore, Berat, Shkodra). Nu știam exact la ce stație trebuia să coborâm, dar știam în ce direcție trebuia să mergem. Controlorul ne-a ajutat și ne-a spus când să coborâm.

Pentru un pic de orientare atunci când vine vorba de transportul urban poți folosi aplicația Moovit, împreună cu Gogole Maps. Tot ce trebuie să știi e stația de plecare și zona în care vrei să ajungi și să urmărești cum se mișcă autobusul pe hartă. Nu e mare filosofie! 😀

Dacă vrei să călătorești între orașe cu transportul in comun, dacă vrei să călătorești la buget sau să ai parte de un pic de aventură, Albania e locul potrivit. Odată ajuns în Autogara din Tirana, vei vedea o multitudine de autobuse și microbuse care se pregătesc să plece spre toate orașele mari și mici din țară. E o nebunie de oameni, șoferi care strigă numele orașului spre care pleaca autobusul lor, mașini oprite pe avarii și claxoane.

Călătoriile între orase sunt la fel de ieftine. Pentru drumul Tirana – Durres am plătit 150 lek/persoană (6 lei), iar un drum Tirana – Berat costă în medie 250-300 lek (asa am auzit). Deobicei plata se face la șofer, la urcare sau la coborare.

Cum ajungi cu autobusul din Tirana în Durres? Stația de autobus din Tirana e în centru (vezi locația pe hartă). Din centru, iei autobusul care merge spre Instituti și îl rogi pe controlor să te anunțe unde e Dogana (atfel spus „autobus Durres”). Cobori la autogară, dacă ești atent, vezi locația pe geam, și începi să te uiți în stânga și în dreapta după autobusul sau microbusul care pleacă spre Durres. Mergi la șofer, întrebi cât costă și când pleacă, iar 40 minute mai târziu ai ajuns în Durres.

Călătoriile cu transportul în comun au făcut ca vacanța noastră să fie și mai interesantă și într-un fel mi-au adus aminte de copliarie, de verile în care luam autobusul din Constanța spre Eforie. A fost o adevărată experiență, iar dacă și tu călătorești în stilul nostru, te încurajez să încerci și varianta asta de transport.

Transferul de la aeroport

Aeroportul din Tirana să afla relativ aproape de centrul orașului, la aproximativ 15 km. Pentru transferul de la aeroport există 3 variante:

  1. Masina închiriată – Așa cum spuneam, pentru un roadtrip fără bătăi de cap, mașina e cea mai buna soluție.
  2. Taxi – deși Albania e o țară super super ieftină, taxiurile sunt destul de scumpe. Cursele de aeroport au un preț standard de 15-20 euro.
  3. Autobus – La ieșirea din aeroport, după ce treceți de standurile celor de la închirieri, vei vedea microbuze care pleacă spre Tirana, Vlore sau Durres. Există un singur autobus pe ora, care deobicei pleacă la fix, iar o călătorie până în centrul orasului costa 300 lek (cca. 12 lei). La fel, autobusul pleacă din centrul orașului, la un program fix, pe care îl gasiți afișat în stație (am pus stația pe hartă). Dacă timpul îți permite (autobusele nu circulă pe timp de noapte) și nu ai mașina, atunci autobusul e o variantă de luat in calcul (ca timp, o călătorie cu autobusul durează la fel de mult ca cea cu taxi: cca. 30 minute).

Daca nu vrei sa fii mereu in cautarea caselor de schimb valutar sau sa platesti comisioane extra pentru plata in alta valuta, iti recomand sa iei cu tine cardul Revolut. Noi il folosim in toate calatoriile noastre, iar inca din prima calatorie ne-a scapat de multe griji si de ani aruncati pe fel si fel de comisioane. Nu o sa fac o lista cu beneficiile pe care Revolut le are, pentu ca sunt prea multe, ci te invit sa descoperi singur cat de util este.


Internet

Probabil știi deja că pentru țările aflate în afara Uniunii Eiropene, tarifele de roaming sunt mari, iar pentru a nu te trezi pe cap cu o factură uriașă, trebuie să oprești datele mobile de îndată ce vei ieși de pe teritoriul României.

Odată ajuns în Albania, în aeroport sau la prima oprire, poți achiziționa fără probleme o cartelă de internet. Noi am laut o cartelă de la Vodafone, din aeroportul din Tirana, care a avut 3 GB de internet și nu mai știu câte minute și SMS-URI naționale, pe care am plătit 12 euro.

Cazare

Atunci când am plecat de acasă, ne-am stabilit un buget de 40 euro/noapte, fără să știm ca va urma să plătim chiar mai puțin de atât. Așa cum ne obișunit încă de anul trecut, cazarea în Albania am luat-o last minute, chiar în ziua în care am ajuns, iar timpul nostru a fost împărți în felul următor: 3 nopți în Tirana și 2 în Durres.

Deși hotelurile au avut trei stele, au fost departe de a fi perfecte. Trebuie să recunoaștem asta! Toate hotelurile au excelat la capitolul curăține, personal și locație, dar nu și la capitolul izolare fonică, care pentru noi e extrem de importantă.

La capitolul prețuri, pentru 4 nopți de cazare am cheltuit 116 euro/2 persoane, iar hotelurile pe care noi le-am ales sunt urmatoare:

Recomandări de cazare în Ksamil, Albania

Booking.com

Albania pentru începători – scurt ghid de călătorie

Aceasta a fost ghidul de călătorie pentru Albania. Sper că acest ghid va face un pic de lumina, aducând un pic mai multă informație despre cum poți să călătorești prin Albania pe cont propriu. Dacă ai alte întrebări, le poți lăsa în secțiune de comentarii, iar daca vrei puțină inspiratie, te invit pe Instagram.

Până data viitoare, te invit sa citești câteva curiozități despre Albania.

Happy and Safe Travels!


Citește mai mult:


Vrei să faci cumpărături și să primești o parte din bani inapoi? Tot ce trebuie să faci e să te inregistrezi pe Bonusway, cea mai faina platforma de cashback, și să faci cumpărături online exact așa cum faceai înainte. Eu folosesc această platformă de aproape un an (pentru cumparaturi si rezervari) și sunt extrem de mulțumită…altfel nu ți-aș recomanda-o. Dacă vrei să îți faci cont, accesează acest link.