Allianz Arena: un stadion care merită vizitat fie că ești sau nu fan FC Bayern

Fie că ești sau nu fan FC Bayern Munchen, fie că ești sau nu pasionat de fotbal, Allianz Arena e unul dintre acele stadioane pe care trebuie să le vizitezi. Cunoscut drept al doilea cel mai mare stadion din Germania, după cel din Dortmund, Allianz arena are o capacitate impresionată de aprox. 75.000 de locuri.

DSC_0339.JPG

Stadionul este situat în nordul orașului Munchen, în aproprierea autostrăzii. Un bilet pentru vizitarea stadionului și a muzeului echipei costă 19 euro. În prețul biletului este inclus și un ghid, practic singur modalitatea de a vizita stadionul este doar alături de un ghid, la o oră fixă. Ghidul te va duce în cele mai importante locuri din stadion și îți oferă informații destul de interesante despre construcție, design, precum și despre motivele pentru care o camera, un zid sau orice altceva au fost construite în acest fel.

Întregul tur al stadionului durează undeva la 30-45 de minute.

DSC_0334.JPG

Am ramas plăcut impresionată de acest stadion, fiind poate cea mi bine gândită și planificată construcție de acest gen.

 1. Stadionul a fost deschis la data de 30 mai 2005, găzduind meciurile a două echipe: FC Bayern Munchen și TSV 1860 Munchen. Până în acel moment cele două echipe jucau pe vechiul stadion, Olympiastadion.
 2. Întreaga construcție a costat în jur de 340 milioane euro.
 3. Fațada arenei constă într-un înveliș de plastic special cu o grosime de 0,2 mm, rezistent la foc sau temperaturi foarte ridicate, radiații, ploaie, etc. Deși pare albă, folia respectivă este transparentă cu buline albe. DSC_0398.JPG
 4. Fiecare panel de folie poate fi iluminat în culorile echipei care joacă la acel moment. Roșu pentru Bayern, albastru pentru TSV 1860 și alb pentru echipa națională. Mai mult decât atât, suprafața exterioară a stadionului poate lumina în 60.000 de nuanțe diferite însa din cauza faptului că stadionul este situat lângă autostradă, autoritățile recomandă iluminarea acestuia într-o singură culoare, evitând astfel posibilele accidente.
 5. Iluminarea stadionul costa în jur de 50 de euro pe oră.DSC_0426.JPG
 6. Firma care a proiectat întreaga constucție este una elvețiană : Herzog & de Meutron Architekten Basel.DSC_0350.JPG
 7. Pentru a îngriji gazonul sunt amplasate solare care să ofere lumina precum cea oferită de soare în zonele în care acesta nu ajunge.DSC_0390
 8.  Stadionul este dotat cu ecrane precum cel din imagine care transmit meciul jucat live. Un astfel de ecran are 200 de metri pătrați.
 9. Stadionul a găzduit de-a lungul timpului și concerte.DSC_0343.JPG
 10. Cele 75.000 de locuri includ: 2000 de locuri pentru sponsori, partneri, etc, 400 de locuri pentru presă, 106 loje și 165 de locuri pentru persoanele imobilizate în scaun cu rotile.
 11. Pentru persoanele cu dizabilități locomotorii prețul la meciuri este de 5 euro, bani care sunt mai departe donați către diferite centre.
 12. Stadionul mai deține și un restaurat exact la intrare destinat atât vizitatorilor cât și celor care așteaptă să meargă la meci.
 13. Drumul spre sala de conferințe este vopsit în totalitate în portocaliu. Motivul pentru care holul este vopsit portocaliu este dat de faptul că acestă culoare încurajează comunicarea, de vreme ce nu toți jurnaliștii vorbesc limba germană.DSC_0361.JPG
 14. Masa din sala de conferințe este realizată din același material ca cel din exteriorul stadionuluiDSC_0371DSC_0368
 15. Vestiarele echipei gazdă si a oaspeților prin comparație.DSC_0383DSC_0385
 16. Drumul de la vestiare până la intrarea pe teren a fost inspirat de la arenele unde se luptau gladiatorii. Astfel, jucătorii coboară câteva trepte, ca mai apoi să urce alte câteva zeci și să ajungă pe teren, acest lucru dându-le avânt și curaj.DSC_0392DSC_0395
 17. Pe zidurile aceluiași hol sunt expuse imagini cu momentele victorioase ale echipei cu scopul de a intimida adversarii.
 18. Denumirea de Allianz Arena provine de la firma de asigurari Allianz, unul dintre principalii sponsori ai echipei, pentru o perioada de 30 de ani.DSC_0456
 19. Muzeul găzduit de stadion este cel mai interactiv și modern muzeu dedicat unei echipe de fotbal din câte am văzut până acum.DSC_0405DSC_0412DSC_0414DSC_0427DSC_0440DSC_0435DSC_0425DSC_0422

Allianz Arena este de departe o capodoperă arhitecturală prin design-ul și materialele folosite. În comparație cu alte stadioane mari vizitate de noi până acum, acesta este cel mai bine organizat fie că vorbim de construcție în sine sau de desfășurarea programului pentru vizitatori. Așadar, dacă te afli prin zonă, nu ezita să vizitezi acest stadion.

Ca un bonus, la cumpărarea unui bilet pentru Allianz Arena beneficiezi și de intrare la muzeul Audi de la Ingolstadt.

 

Hai alături de noi!
0

Comments

 1. Pingback: Dresda: orașul renăscut din propria cenușă – BORN to TRAVEL

 2. Pingback: Madrid: în vizită pe Santiago Bernabéu – BORN to TRAVEL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *