Am făcut 2 teste PCR în Egipt – proceduri, costuri și rezultate

Anul 2020 a venit cu schimbări majore în ceea ce privește călătoritul (dar nu numai), iar în 2021 lucrurile nu par să se simplifice, ba din contră, totul pare chiar mai complicat și costisitor decât a fost în 2020. Sau cel puțin așa e pentru noi, în momentul în care scriem acest articol. Dacă anul trecut ne-am ales destinațiile în care nu a fost nevoie de testare, în perioada aceasta testearea pare imposibil de evitat. Majoritatea țărilor cer un test PCR negativ (mai sunt și câteva locuri care au scos această restricție pentru cei vaccinați cu ambele doze – vezi aici despre ce este vorba), iar lucrul acesta nu doar că ne mărește bugetul alocat unei vacanțe, dar ne complica un pic călătoriile. Cea mai recentă vacanță a noastră a fost în Egipt, iar pentru că am fost nevoiți să făcem două teste PCR într-o singură săptămână, m-am gândit să povestesc aici cum au decurs procedurile, unde am putut face aceste teste și cât ne-a costat.

Am făcut 2 teste PCR în Egipt – proceduri, costuri și rezultate

Pentru a intra în Egipt, pasagerii trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR negativ, nu mai vechi de 72 ore. Cei care nu au testul făcut înainte de a ajunge la destinație, pot opta pentru efectuarea testului PCR in aeroport, atât în Hurghada, cât și în Sharm el Sehik (în Cairo această variantă nu este posibilă). Noi am optat pentru această ultimă variantă, conștienți 100% de faptul că, deși noi ne simțim bine, e posibil să primim rezultatul nedorit. Ne-am asumat această decizie, ne-am gândit la ce se va întâmpla dacă vom fii SARS-COV2 pozitivi, ne-am făcut un plan de rezervă și am plecat liniștiți și optimiști spre Hurghada.


Atunci când am spus pe pagina de Facebook că am făcut testele PCR la destinație, cei mai mulți oameni au sărit cu jigniri la adresa noastră. Am fost făcuți inconștienți, nebuni și chiar proști. Ba chiar, unii oameni ne-au reproșat fapul că nu am făcut bine și că prin postările noastre îi încurjăm și pe ceilalți să greșească. Noi NU încurajăm pe nimeni să procedeze la fel ca noi! Fiecare om e liber să aleagă ce și cum vrea să facă, asumându-și orice decizie ar lua. Asta ca să nu mai zic că nimeni nu are nevoie de morala nimănui.

În articolul de față relatăm strict experința noastră, exact așa cum a fost ea.


Testarea PCR pe aeroportul din Hurghada

Noi am avut un zbor pe ruta Basel-Hurghada, zbor operat de EasyJet. La îmbarcare nu ni s-a cerut dovada testului, însa cei care nu aveau testele, erau notați separat, proabil pentru a ține evidența și a anunța în Hurghada câți pasageri urmează să fie testați în aeroport (nu știu sigur, e doar o presupunere). Zborul a durat cinci ore, care au trecut extrem de greu. Înainte de aterizare echipajul ne-a anunțat că trebiue să rămânem la locurile noastre până când toți ceilalți pasageri coboară. Eram noi și încă 5-6 oameni. La ieșirea din avion am fost așteptați de doi angajați ai aeroportului, care, după verificarea formularului PLF și a pașaportului, ne-au dus într-o sală de așteptare. Acolo urma să aibă loc testarea.

Odată ajunși acolo, a trebuit să plătim taxa pentru test, în valoare de 30 USD. Noi nu am avut dolari, astfel că ne-a costat 30 euro. Am primit o chitanță, iar împreună cu pașaportul a trebuit să mai facem o oprire la o persoană care ne facea copie xerox dupa pașaport și chitanță. Acea persoană nota și adresa la care urmă să stăm.

Câțiva pași mai încolo, era improvizat locul de testare: o masă și două scaune. Ne-am așezat, ne-au făcut acel nasal swab de care îmi era extrem de groază (la TV părea tare dureros), iar mai apoi am fost liberi. Am mers la controlul de pașapoarte, am scos bani de la bancomat, ne-am urcat în UBER și am plecat spre hotelul în care trebuia să stăm izolați pentru 24 de ore.

Cel mai mare dezavantaj atunci când optezi pentru testarea în Hurghada e că trebuie să stai 24 de ore izolat în hotel. Astfel pierzi timp prețios.

Această procedură ne-a costat 30 USD/persoană și 24 ore de izolare. În rest, lucrurile au fost foarte simple, în cca. 15 minute am terminat, iar testarea nu a fost dureroasă.

Izolați la hotel

Așa cum spuneam, am fost nevoiți să stăm 24 de ore la hotel. Deși 24 de ore nu pare mult, noi am simțit că a fost o veșnicie. Eram nerăbdători să ieșim și să luăm Hurghada la explorat. Totuși, dat find faptul că aveau să urmeze câteva zile nebune, cele 24 de ore ne-au prins mai bine decât credeam. La Sea Star Beau Rivage, hotelul la care am petrecut primele 2 nopți și ultimele 3, am beneficiat de room service și de acces la plaja privată a hoteului. Nu am avut voie să luăm micul dejun în resturantul hotelului, dar cred că a fost mai bine. Altfel nu ne bucuram de un mic dejun romantic pe terasa camerei noastre. 😀

La împlinirea a 24 de ore de la efecturarea testului – niciun minut în plus, niciun minut în minus – am fost lăsați să ieșim din hotel. Cei de la recepție ne-au spus că, dat find faptul că urmează să mai călătorim prin Egipt, trebuie să ridicăm rezultatul testului de la clinică. Fără rezultat nu ne puteam caza în alte hoteluri, asa credeau ei. Așadar am chemat un UBER și am fugit la ”clinică”…

Pierduți în traduceri

Când băiatul de la recepție ne-a spus că trebuie să mergem la clinică, ne așteptam ca aceasta să fie o clinică în adevăratul sens al cuvântului, una făcută dupa standarde europene. Însă, nu a fost deloc așa. Această clinică putea fi la fel de bine un centru de colectat deșeuri sau o fabrică micuță de confecționat papuci de cauciuc. Inițial, am crezut că șoferul de UBER ne-a dus în locul greșit. Clinica e în piața El Dahar (găsești adresa aici)

Am intrat în curtea ”clinicii” și am început să le explicăm oamenilor de acolo care e situația noastră și ce vrem de la ei. Adevărul e ca nu știu dacă am vorbit cu angajații ”clinicii”, cu vreun doctor sau cu niște oameni aflați acolo din întâmplare. Nimeni, dar absolut nimeni nu înțelegea ce vrem de la ei, de ce suntem noi acolo. Eram lost în translation. Abia după o oră, cu ajutorul soferului de UBER și a sfântului GOOGLE Translate, am reușit să obținem confirmarea scrisă că, în tot pozitivismul nostru, eram negativi. V-ați prins?

După două zile în Cairo ne-am dat seama că am pierdut degaba acea oră. Niciun alt hotel nu ne-a cerut acea bucată de hârtie.

Hop! Mai trebuie să facem un test PCR!

Planurile ne-au fost date peste cap atunci când am aflat că pentru a ne întoarce în Elveția trebuie să avem un test PCR negativ pe care să îl arătăm la boarding. Cu alte cuvinte, fără acel test nu am fi fost lăsați să ne urcăm în avion. În general, toate planurile de călătorie ne-au fost date peste cap de această regulă. Însă, în Egipt cu atât mai mult deoarce pierdusem o zi cu izolarea, două zile cu drumul, iar acum mai trebuia să pierdem o posibilă excursie de o zi în Luxor sau pe insule. Ne-am resemnat cu această idee și ne-am planificat călătoria în Cairo în așa fel încât să ne putem face testul cu două zile înainte de a pleca spre casă.

Știind lecția de data trecută, ne-am urcat în Uber, i-am arătat biletul cu adresa ”clinicii”, ne-am dus din noua la acea ”clinica”, ca să ne dam seama că testarea nu se mai face acolo, ci în celalalt capăt al orașului (din păcate nu am adresa exactă). Se schimbase regula fix cu o zi înainte.

Facem poză la adresă (era scrisă în arabă), chemăm un UBER, vine același șofer, îi explicăm că nu știm exact unde trebuie să mergem, îi arătăm poza, ne duce 20 km în cealaltă parte a orasului, iar când ajungem la destinație îl rugăm să ne aștepte. Fără să îi cerem ajutorul, șoferul s-a oferit să ne însoțească. Și tare mult bine ne-a făcut! Ne-a luat actele, a vorbit cu angajații, a facut tot ce era nevoie. Am plătit aceeași taxă, 30 USD/persoană, ne-am testat, iar în ziua plecării am ridicat rezultatele. În acea clădire – nu era nici clinică, nici spital, nici cabinetul unui medic de familie – erau numai turiști, majoritatea nemți și elvețieni, extrem de confuzi. Nimeni nu știa care era regula. Plăteai taxa. Un alt angajat verifica chitanța, altul te trimitea la un alt angajat care nu stiu ce verifica. Acel angajat te trimitea în alta parte să faci nu-stiu-ce. După ce terminai de făcut nu-știu-ce, te așezai lângă ușă și așteptai să intri la testare. Se striga în arabă, intrai la testare și plecai. Noroc cu șoferul simpatic de UBER. Altfel stătem acolo mult și bine :))


Pentru a face un test PCR în Hurghada, ai nevoie de următoarele documente:

  • copie pașaport
  • dovada cazării în Hurghada (rezervarea de pe booking), în format printat
  • copie viză (ștampila primiă pe pașaport)
  • biletul de avion (rezervarea) printat

Rezultatul? Negativ, bineînțeles.

După ce am ridicat rezultatele, am făcut o oprire la un stand cu sucuri ca să mai bem un ultim pahar de suc de trestie de zahăr, iar de acolo, cu gențile în spate, am pornit spre aeroport.

Am făcut 2 teste PCR în Egipt – proceduri, costuri și rezultate

Aceasta a fost experiență noastră cu testele PCR în Hurghada. Cum am spus și la început, pentru noi aceasta a fost cea mai bună variantă. Cele 24 de ore nu au fost 100% pierdute deoarce am reușit să ne odihnim, dar faptul că a trebuit să facem doua teste PCR într-o vacanță de o săptămână, ne-a mărit bugetul de vacanță cu 120 euro și ne-a făcut să pierdem o zi (pentru cel de-al doilea test). Din păcate, noile condiții de intrare în Elveția ne cam strică planurile de călătorie. Nu ne mai putem planifica vacanțe care implică zbor cu avionul și nici nu mai putem merge în city breaks, iar daca facem aceste lucruri trebuie să ne asigurăm că avem posibilitatea de a face testele PCR înainte de a pleca spre Elveția. Până una alta, sper că acest articol să îți fie util, iar până data viitoare, te invit să citești articolul în care am vorbit despre egipteni.

Despre egipteni…

Articole recomandate

2 comentarii

  1. […] La acest capitol intră cheltuielile pentru suveniruri (nu am făcut un calcul, dar nu cred că este relevant), cartela cu internet – noi am luat o cartelă prePaid de la Orange, direct din aeroport, pe care am plătit 8,5 euro (nu mai știu câți GB de internet am avut, dar cert e că a fost suficient pentru două persoane) și testele PCR pe care le-am făcut în Hurghada (click aici pentru mai multe informatii). […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *