Amintiri din casa viitorului

Prima zi de primăvară a anului 2021 mă găsește stând pe băncuța din fața casei, privind spre pădurea ce se zărește la orizont. Acolo stau eu, înconjurată de flori și îmbrățișată de razele soareluri, având un mic jurnal în brațe. Era ziua perfectă pentru a mă pierde în amintiri, printre filele jurnalului în care mi-am notat toate gândurile, trăirile și întâmplările memorabile pe care le-am acumulat în cei doi ani de când viața mea de zi cu zi a luat-o într-o altă direcție. Despre ce schimbare este vorba? Veți afla imediat! Dar pentru asta, trebuie să facem o călătorie în timp.

1 martie 2019

Astăzi a fost o zi ca oricare alta. La fel ca în fiecare zi din săptămână, m-am trezit, m-am urcat în mașină, am pierdut din nou 20 de minute în trafic, am ajuns la birou, am așteptat să treacă cele 10 ore de lucru și m-am întors la micul meu apartament. Aaaa…am și uitat! În drum spre casă, am mai pierdut alte 20 de minute în traficul haotic din centrul Bucureștiului și m-am oprit la bancă să plătesc facturile pentru energia electrică. Cât mi-aș dori să nu mai am și această grijă!

Am ajuns acasă, m-am așezat pe fotoliul meu de lângă fereastră și am început să mă uit în jur. Tot ceea ce vad sunt niște blocuri înalte și multe ferestre luminate (Oare și ei plătesc facturi la fel de mari ca și mine?!). O junglă de beton care, parcă, mă sufocă și în care mă simt mai captivă ca niciodată.

Pe acest fundal gri și zgomotos, mă așez confortabil, închid ochii și încep să îmi imaginez cum ar fi dacă toate aceste lucruri ar dispărea, dacă am înlocui blocurile cu mici ”căsuțe verzi”, așa cum aleg eu să denumesc casele înconjurate de spații verzi și prietenoase cu natura. Cum ar fi dacă, în loc să stăm blocați în trafic, am alege să mergem pe o bicicletă, sau dacă sursele acestea de poluare pe care le numim mașini, ar fi înlocuite cu vehicule electrice? Cum ar fi să respirăm în fiecare zi un aer curat, fără noxe? Cum ar fi, dacă în loc de o vizită la supermarket, am merge până în grădina din spatele casei, de unde am lua toate legumele de care am avea nevoie? Cum ar fi dacă nu am mai fi nevoiți să dăm o grămadă de bani pe energie electircă și apă caldă?

Ar fi un vis devenit realitate!

Astazi, 1 martie 2019, am hotărât să îmi schimb radical stilul de viață, să dau blocurile pe păduri, supermarketurile pe propria gradină și să arunc facturile de utilități la coșul de gunoi!”

Drumul spre o casă activă

Visând la case verzi mi-am adus amine de casele din Hobbiton sau la faimoasa casă Fallingwater a lui  Frank Lloyd Wright și deja îmi imaginez că îmi voi găsi si eu refugiul într-o astfel de locuință, mai aproape de natură, mai aproape de frumos. Cu acest gând în minte, am început să caut informații despre casele ecologice, despre cum se construiesc, despre ce costuri implică, dar și despre cum ar putea o astfel de casă să îmi ofere tot confortul de care am nevoie.

Sursa foto: www.hobbitontours.com

Exact atunci când credeam că nu voi putea niciodata locui într-o casă care să protejeze mediul înconjurător și care să mă scutească de plata facturilor, am făcut cunoștință cu un concept cu totul și cu totul revoluționar în domeniul arhitecturii, acela de ”casa activă”. Citind mai multe despre acest nou tip de locuință, am aflat că: o casa activă consumă mult mai puțină energie, ceea ce se traduce prin lipsa facturilor de energie electrică; o casa activă este prietenoasă cu mediul încojurător, o casă activă folosește toate resursele pe care natura ni le pune la dispoziție (apă de ploaie, soare, vânt, etc).

”Casa activa este viitorul.”

Martie 2020…

”A trecut un an, iar căsuța mea prinde contur. În tot acest timp, am căutat un birou de arhitectură care să mă ajute cu un proiect de casa și am găsit un loc în care acesta să fie amplasată. Deși nu va arăta precum o casă din Hobbiton, locuința mea va fi într-o zonă verde, de unde pot admira pădurea. Voi avea o mică grădină în spatele casei, unde voi planta diverse legume, iar în fața casei o altă grădina de flori. Nu va fi o casă foarte mare, ci va avea doar strictul necesar, un livingroom cu o butcătărie open-space, două dormitoare și două bai. Mi-aș dori să fie tip mansardă, pentru a avea geamuri pe acoperiș, care să îmi furnizeze suficientă lumină, iar livingroom-ul să dispună de ferestre mari, care să îmi ofere o priveliște frumoasă asupra naturii, să pot sta în fotoliul meu și să privesc apusul.

Din moment ce am terminat de schițat casa visurilor mele, tot ceea ce îmi rămâne de făcut e să mă las pe mâna arhitectului și a inginierilor, care vor face tot posibilul să îmi pună dorințele în aplicare. Specialiștii în domeniu mi-au explicat cum funcționează o casă eficientă energetic, că există un sistem special gândit pentru ventilarea aerului (sistem de ventilație cu reținere de căldură) și că izolarea termică este foarte importantă. De asemenea, pentru asigurarea energiei necesare se poate opta pentru instalarea unor panouri solare pe acoperișul casei.

Încă de la început, am înțeles că materialele folosite trebuie să fie de calitate și că procesul de execuție trebuie să respecte mediul înconjurător și să mențină consumul de energie neregenerabilă la un nivel cât mai redus. Nici orientarea casei sau poziționarea camerelor nu trebuie date la o parte, întrucât o casă activă trebuie să atragă cât mai multă energie și să o înmagazineze, de aceea camerele care au nevoie de mai multă încălzire și lumină trebuie să fi poziționate astfel încât să primească cât mai mult soare.

Sursa foto: www.homebuildingplus.org

Cum arată casa mea verde?

Martie 2021

Luna acesta se împlinesc doi ani de când am descoperit acest nou concept și mai puțin de un an de când mi-am schimbat radical stilul de viață. Casa activă a avut un impact destul de puternic asupra vieții mele, întrucât am fost nevoită să înțeleg cum funcționează și să adopt practici care sa fie mai prietenoase cu mediul încojurator. Folosesc numai energie regenerabilă, am confortul pe care mi-l doresc, apa de ploaie este colectată și filtrată astfel încât să o pot refolosi, iar deșeurile menajere sunt reciclate.

Acum, hai să îți povestesc cum arată noua mea ”căsuță verde”:

  • Camere sunt distribuite în așa fel încât dormitorul să fie cel mai călduros, iar livingroom-ul să aibă cea mai multă lumină;
  • Ferestrele sunt în așa fel poziționate încât să mă bucur de cât mai multă lumină naturală;
  • Sistemul de ventilație reține căldura, dar îmi oferă și un aer mereu curat;
  • Pentru încălzirea apei menajere folosesc un colector solar, iar pe acoperiș am instalate panouri fotovoltaice;
  • Pentru izolare au fost folosite materiale ecologice care să rețină căldura;
  • pentru irigarea grădinii am apelat la refolosirea apei de ploaie;
  • interiorul este decorat cu materiale recilate, iar ca obiecte de iluminat folosesc becuri ce au un consum scăzut de energie;

Acum stau pe banca din fața casei și vă povestesc despre casa mea verde

Acum câțiva ani nu înțelegeam importanța unei case eficiente din punct de vedere energetic, cum de altfel nici nu eram conștientă de impactul pe care îl avem asupra mediului înconjurător, că ceea ce facem astăzi va avea efecte negative asupra zilei de mâine, asupra planetei și asupra generațiilor viitoare. Atunci când am hotărât să fac această schimbare radicală, cea mai mare temere a mea fost legată de confort, întrebându-mă în continuu dacă voi mai avea același confort ca înainte. Acum, stând în fata locuinței mele verzi, îmi dau seama că pot face tot ceea ce facem înainte, dar într-un mod mult mai conștiincios. Încă mă pot uita la serialele mele preferate, am mereu apă caldă, lumină artificială atunci când este nevoie și căldură.

Cum s-a schimbat viața mea dupa ce m-am mutat într-o ”casa verde”?

În primul rând, am uitat de plata facturilor de căldură, curent electric sau apă caldă. Acum folosesc energia pe care casa mea o produce.

Acum sunt mai aproape de natură. Nu mai sunt nevoită să petrec timp în aerul poluat din mijlocul marilor orașe, mă bucur de un cer albastru și de mult verde. Mai mult decât atât, acum deschid geamul și inspir aer curat, lucru care nu era posibil înainte.

Faptul că folosesc conștiincios toate resursele pe care natura mi le pune la dispoziție îmi dă o stare de bine. Mă gândesc că noua mea locuință este mult mai aproape de natură și că în acest fel reușesc să protejez mediul înconjurător.

De când locuiesc într-o casă activă am mai multă grijă de mine, de mediu și de generațiile viitoare.

Inițial, nu credeam că o locuință îmi poate influența stilul de viată, cum de altfel nici nu mă gândeam că ne putem proteja atât buzunarul, cât și planeta alegând să locuim într-o casă activă. Acum, înțelegând impactul pe care îl putem avea asupra planetei, dar și ușurința cu care se poate construi o casă eficientă energetic, pot sta liniștită în ceea ce privește modul de viață al generațiilor următoare. Până la urmă, casa activă sau casa verde – așa cum eu o numesc – reprezintă viitorul!

***

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2019.

Hai alături de noi!
0

Comments

  1. Pingback: Proba 5. Casa viitorului se proiectează acum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *