15 lucruri pe care le poți face gratis în Londra

London is always a good idea! Londra este un oraș atât de frumos, cosmopolit, mereu în plină acțiune. E locul care mereu îți va oferi ceva nou, nu contează de câte ori l-ai vizitat. Mereu ceva te va surprinde, mereu vei zice că nu ai vizitat tot, mereu vei dori să te reîntorci și să îl descoperi mai pe îndelete. E orașul care adună milioane de oameni, veniți din toate colțurile lumii, fiecare om cu a sa poveste. Turiști, oameni de afaceri, localnici, tineri, bâtrâni și copii, toți dau viata orașului care pare să nu doarmă niciodată.

Nu aș putea descrie niciodată în cuvinte feeling-ul pe care îl am atunci când mă plimb pe străzile Londrei, dar pot să afirm că e un oraș de vis (cel putin pentru mine). Sunt îndrăgostită de plimbările de-a lungul Tamisei, de serile petrecute în Piccadilly, până și în plimbatul cu metroul găsesc ceva plăcut, deși uneori e un haos infernal.

Un lucru e cert, Londra e un must-see cel puțin o dată în viață. Cum am mai spus, nu ai cum să vizitezi și să descoperi orașul în adevăratul sens al cuvântului dacă intenționezi să stai doar câteva zile.

pl-coca-cola-rooftop-early-dusk-copy-5878fa5d75663-587c62925f9be

În primul rând, ar trebui să vedem cum putem ajunge în Londra. Relativ simplu! Datorită marilor companii aeriene ce operează aproape în fiecare aeroport din România, poți ajunge destul de ușor și ieftin în Londra. Știu că cei de la Ryanair au niște oferte destul de avantajoase pentru acestă destinație. Fiind un oras imens, Londra deține 6 aeroporturi, însă cele pentru cursele low cost sunt Stansted, respectiv Luton, situate la cațiva zeci de km de oraș. Despre transferul de la aeroport,am scris mai multe aici.

Londra nu este chiar o destinație ieftină. Cazarea tinde să fie destul de scumpă, la fel și mâncarea. Prețurile ridicate sunt mai mult datorate monedei naționale. Dar cum lira este în scădere, o vacanță în Londra devine mult mai accesibilă din punct de vedere financiar.

Cu toate acestea, prețurile pentru unele obiective turistice sunt destul de ridicate. De exemplu, intrarea la Madame Tussauds variază între 29 și 35 de lire, la Westminster Abbey intrarea este de 22 de lire, la Turnul Londrei intrarea costă undeva la 20 de lire, și tot așa.


IMG_5377

Astăzi nu aș vrea să discutăm despre cât costă fiecare obiectiv turistic, ci mai degrabă aș vrea să vorbim despre ceea ce poți să faci și să vezi în mod gratuit în frumosul oraș de pe Tamisa.

Câteva atracții turistice gratuite din Londra

O vizită la British Museum trebuie pusă neapărat pe lista cu activități. Birtish Museum este unul dintre cele mai mari și vechi muzee ale lumii, fiind de altfel și primul muzeu public din lume. A fost fondat în 1753 și cuprinde aproximativ 100 de galerii. Selecția obiectelor expuse este temporară intrucat spațiul nu permite expunerea acestora în același timp.

Muzeul cuprinde numeroase colecții din cele mai vechi timpuri și din toate colțurile lumii. Astfel, pintre galeriile sale se numără: Egiptul Antic, Grecia și Roma, Marea Britanie, Japonia, monede și medalii, precum și stampe și desene.

Intrarea în muzeu este liberă, cu excepția unor expoziții speciale cu caracter temporar.

IMG_5426.JPG

IMG_5440.JPG

Viziteaza Galeria Națională a Londrei. Acasta a fost deschisă în 1824 și cuprinde aproximativ 2200 de picturi oferind o imagine completă asupra picturii europene din secolul 13 până în secolul 19. Colecția cuprinde lucrările remarcabile ale unor artiști europeni precum: Vincent van Gogh, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Botticelli, Monet, Degas, s.a.m.d.

O plimbare în Parcurile Reginei, cel mai mare fiind Hyde Park. Acesta are o lungime de 2 km și este cel mai mare parc al orașului.

IMG_5391

O vizită în China Town, punctul de referință al comunității chineze. Ajungând acolo vei fi  copleșit de mirosul condimentelor specifice, decorul tradițional al restaurantelor și magazinelor, oameni îmbrăcați în haine specifice, etc. Nu sunt fan mâncare chinezească, dar sunt destul de sigură că acolo se pot mânca adevărate delicatese.

Borough Market este cea mai veche piață a Londrei cu origini în secolul 13. Este o adevarată delectare să te plimbi printre tarabele cu legume, fructe, dulcuri, pește sau fructe de mare. Piața este renumită și pentru street food.  Noi am mâncat un hamburger  absolut delicios acolo.

BM1709140347.jpg
Sursa foto: https://www.slowfood.org.uk

Aruncă o privire asupra “transparențelor lui Foster. Norman Foster este unul dintre cei mai mari și importanți arhitecți britanici și este renumit pentru construcțiile sale high-tech.

O vizită la British Library, cea mai mare librărie din lume. Aceasta deține o galerie întreagă dedicată originalului Magna Carta, o biblie a lui Gutenberg, unul dintre primele eseuri ale lui Newton despre forța gravitațională, notițele lui Alexander Fleming și câteva dinte notițele lui Leonrado da Vinci. Secțiunea de cărți cuprinde 15 milioane de volume, la care se mai adaugă în fiecare an alte 600.000 de exemplare noi.

Aerial-view-of-BL_(1)
Sursa foto: http://www.archdaily.com

Platforma 9 3/4 de la Kings Cross pentru fanii Harry Potter.

shop_photo1_1024x1024
Sursa foto :https://www.harrypotterplatform934.com/pages/visit-the-trolley

Schimbarea gărzilor la Buckingham Palace ce are loc între 11:30 si 12:15, în perioada aprilie-iulie

Seara te poți bucura de luminile din Piccadilly Circus.

pl-coca-cola-rooftop-early-dusk-copy-5878fa5d75663-587c62925f9be

Piccadilly Circus (Sursa foto)

Alte muzee cu intrare gratuită: Natural History Museum, Science Museum, Tate Modern, Imperial War Museum, Museum of London, etc.

 O dimineata in Notting Hill – este cartierul devenit faimos datorită filmului ”Notting Hill”, ce-i avea în prim plan pe Julia Roberts și Hugh Grant. Mai mult decât atât, poți face chiar un tur real al locațiilor apărute în film, de la librăria lui Wiliam ”The Travel Book Shop”, la faimoasa ușă albastră de la apartamentul lui.

Notting Hill

 

Celebra librarie ”The Travel Book Shop” din filmul Notting Hill. In prezent, magazin de suveniruri

Totuși, Notting Hill este faimos și pentru casele în culori pastelate, care, pe noi, ne-au dus cu gândul la Miami. Ulterior, am aflat că Notting Hill a fost cartierul imigaranților veniți din Caraibe, la începutul anilor 50.

Notting Hill mai înseamnă și Portobello Market. Nu ai cum să îl ratezi! Portobello Market este o piață în aer liber, desfășurată pe  strada prinicpală a cartierului. Acolo vei găsi tot felul de antichități, suveniruri, fructe, street food sau alte bunătăți.

Ai văzut filmul Paddington? Dacă nu, eu zic să remediezi situația! :)) Paddington e un ursuleț tare drăgălaș ajuns în Londra și adoptat de o familie a cărei casă se află în Notting Hill. Poți merge pe strada unde locuia familia Browns (30 Chalcot Crescent, Primrose Hill, NW1) sau la magazinul de antichități a bătrănului Gruber.

 Window-shopping pe Regent si Oxford Streets – Cele mai renumite bulevarde ale Londrei – O călătorie în orașul de pe Tamisa nu poate fi completă fără o plimbare pe Regent Street și Oxford Street. 

Regent Street a fost denumită după regele George al IV-lea, iar cele mai importante puncte de intersecție sunt Piccadilly Circus și Oxford Circus. Aceste două străzi sunt perfecte pentru un pic de shopping, fie el și ”de la fereastră”.

Plimbăre de-a lungul Tamisei – e mereu bine venită. Dacă te simți în formă, îți recomand să mergi într-o plimbare mai lună, pornind de la Big Ben și până la Tower Bridge. Te vei putea bucura de arhitectura superbă a Londrei, îți vei putea face selfie cu London Eye, vei ajunge la Tower of London, vei putea admira ”transparentele lui Foster” și Tower Bridge. Deși e un drum de câțiva kilometri, îți garantez că se va merita.

Trafalgar Square – New York are Times Square, Londra are Trafalgar Square. Dacă în Times Square te poți odihni pe scările roșii, în Trafalgar Square poți face același lucru, pe treptele din fața Galeriei Naționale de Artă.

Se pare că Trafalgar Square e locul de întâlnire al londonezilor, turiștilor, al tuturor. E locul perfect unde te poți odihni, bea o cafea sau lua o gustare, toate dupa o zi lungă de mers pe străzile Londrei. Totuși, prefer Piccadilly Circus, care la rândul lui, mă duce cu gândul la luminile din Times Square.

Galeria Nationala de Arta

Muzeul de Istorie Naturală – E unul dintre cele mai interesante muzee în care am fost până acum, dupa Muzeul Național al Scoției.

Piesa de rezistență a muzeului este scheletul unui Stegosaurus, acesta fiind cel mai complet schelet găsit vreodată. Cel mai mult cred că mi-a plăcut secțiunea dedicată planetelor și Universului, deoarece am putut afla mai multe despre planetele din sistemul nostru solar, despre cum s-a format pământul sau cum a evoluat specia umană de-a lungul timpului.

Intrarea în muzeu este complet gratuită! Iar eu te încurajez să îl pui pe lista!


Despre orașul de pe Tamisa aș putea să vorbesc ore în șir, iar după cum putem observa există atâtea lucruri de văzut și de făcut încât nu ai cum să te plictisești. Pentru mine Londra e cel mai frumos oraș din Europa, e locul de care m-am îndrăgostit (la propriu), de care mi se face adesea dor și la care aș fugi oricând.

Așa cum îmi place să zic: London is always a good idea!

 


Articole recomandate

31 de comentarii

 1. Sa stii ca am de gand sa bifez cateva dintre obiectivele pe care le-ai specificat tu! Abia astept <3

  1. Ma bucur sa aud asta! Poate vei descoperi si alte locuri noi si ne vei spune despre ele 😀

 2. Nu am fost niciodată în Londra, însă părerile mi au adus o pofta nebuna de travel spre acea destinație în ultima vreme. Deși știu ca vremea de acolo nu tine cu tine foarte des chiar as vrea sa vizitez acest oraș uimitor.

  1. Noi am vizitat Londra, atat la inceputul verii, cat si la sfarsit, in septembrie. In general, vremea e destul de schimbatoare. Poate fi neobisnuit de cald si senin, iar in cateva ore sa ploua. Dar, Londra are un farmec apart, indiferent de perioada in care o vizitezi. Recomand!

 3. Cred ca mi-as dori sa vizitez Londra iarna. Am vazut niste poze superbe cu decoratiunile din centrul Londrei

  1. Chiar la asta ne gandeam si noi acum ceva timp ❤️

 4. chiar o sa tin seama de sfaturile tale, vreau sa ajung neaparat! si sigur ajung la inceputul anului viitor, ma uit deja dupa bilete!

  1. Oohh! Super! Merita sa mergi intr un city break in Londra. Daca mai ai nevoie si de alte informatii, nu ezita sa imi scrii😍

 5. “Am călătorit” datorită acestui articol și eu in Londra! Te admir cu ce lejeritate descrii fiecare locatie/oraș/tara vizitat de tine! :*

  1. Ma bucur sa aud acest lucru! Iti multumesc din suflet pentru aceste cuvinte frumoase! 😘🤗

 6. Frumos oraș cu foarte multe locuri pe care le poți vizita și multe lucruri pe care le poți aduce acasă ca și suveniri. Am fost și eu în acest oraș frumos și m-aș mai duce cu drag și pe viitor!

  1. Prea multe lucruri pe care le poti lua acasa:)))

 7. Articolul vine la tanc. Chiar zilele trecute i-am propus prietenului meu o escapada la Londra.
  Cel mai probabil va fi anul viitor insa un gram in plus de informatii nu strica asa ca iti multumesc pt articol.

  1. Cu drag! Daca te mai pot ajuta si cu alte informatii, nu ezita sa ma contactezi 😊

 8. Trebuie să vizitez Londra!
  După ce trei ani am sperat că voi ajunge, având mai multe motive întemeiate, perioada următoare mi-am spus pas. Acum, peste tot dau de motive pro Londra.
  Mulțumesc!

  1. Trebuie sa mergi! Cum ti-ai dat seama deja, eu am o obsesie pentru Londra 😀 Asa ca, iti voi recomanda din toata inima sa o vizitezi 😀

 9. Ce listă bogată de artacții turistice. Clar trebuie salvată undeva pentru o posibilă viitoare escapadă în Londra. Super articol!

  1. Multumesc frumos!

 10. Din punctul meu de vedre, Londra este un oraș pe care să-l vizitezi și atât. Am locuit în Londra câteva luni și pot spune că nu m-am acomodat deloc. În vacanță aș mai merge, dar să locuiesc clar nu.

  1. Eu tot pic ca as putea sta in Londra, dar la un moment dat s-ar putea sa ma oboseasca agitatia si aglomeratia orasului.

 11. London, baby! Este un oras superb si cu siguranta ai ce sa vizitezi, fara sa te plictisesti, iar ideile pe care le-ai prezentat tu merita transpuse in realitate!

  1. Asa este! Ma bucur ca ti-a placut articolul meu!

 12. Imi doresc mult sa ajung in Londra si sper sa reusesc candva. Clar nu voi rata British Library. 😀

  1. Nu trebuie ratată! 🙂

 13. Am fost in Londra acum mai bine de 20 de ani, in 1995, si atunci era gratis si la National Art Gallery, mai bine zis, tot ceea ce inseamna muzee care apartin domeniului coroanei, are intrarea libera. British-ul, NAG, si mai era unul, 3 muzee am vazut gratis atunci.

  1. Asa este! In prezent, exista mult mai multe muzee cu intrare gratuita, printre care si National Gallery, Natural History Museum, Science Museum, Victoria and Albert Museum, Tate Modern, Museum of London, British Museum, National Portrait Gallery si multe altele. 😀

 14. […] Unde am stat în Londra? Clapham Dudley Hotel e variantă perfectă dacă îți dorești doar un pat și o baie privată. Mai multe despre cum să îți planifici o vacanță în Londra am scris în acest articol Hai cu mine in Londra! Cum ne planificăm o vacanță în frumosul oraș de pe Tamisa. De asemenea, am mai scris și un articol despre cele 15 lucruri pe care le poți face gratis în Londra. […]

 15. […] despre transport, cazare și multe altele. Într-un articol și mai vechi am făcut o listă cu câteva lucruri pe care le poți face gratis în Londra, iar astăzi m-am gândit să contiunăm seria de postari cu articol care să cuprindă […]

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *