M-am indragostit de San Francisco încă de când am făcut primii pasi grăbiți pana la Panda Express – doar ce descoperisem acest lant de fast food asiatic -, dar am ajuns la concluzia ca SF e un „coriandru” al orașelor: ori îl iubești, ori îl urăști. Nu exista cale de mijloc! Fie te vei îndrăgosti de energia lui fantastica și de strazile lui extrem de fotogenice, fie o sa îl urăști tot din cauza străzilor care te solicita tare, ori din cauza oamenilor care trăiesc, la propriu, pe strada. San Fran e orașul scump, cunoscut nu doar pentru The Golden Gate Bridge, ci si pentru oamenii străzii. E cunoscut pentru ca are cel mai mare cartier chinezesc din lume (în afara Chinei), un Central Park al lor, grădini și multe alte atracții turistice. Noi am plecat în San Francisco cu gandul ca trei zile sunt mai mult decat suficiente, dar ne-a plăcut atat de mult încât as mai fi vrut să stam inca trei. Oricum ar fi San Francisco, e locul pe care trebuie să îl vezi dacă vizitezi California, de aceea m-am gândit să fac o lista cu cele mai importante atractii turistice din San Francisco, sub forma unui itinerar pentru trei zile.
Atractii turistice din San Francisco
Așa cum facem deobicei, înainte sa trecem la subiect, trebuie sa menționăm câteva aspecte legate de partea organizatorică a oricărei vizite în SF (cum ajungem de la aeroport în oras; cazare și transport).
Cum ajungem de la aeroportul San Francisco in Union Square (centrul orașului)
- Uber – dacă ai o tona de bagaje, cea mai comodă variantă e Uber. O călătorie la ora de vârf costă în medie 35USD.
- Transport în comun – SFO este conectat cu downtown SF printr-o rețea complexă de transport în comun. Pe deoparte există trenurile BART unde o singură călătorie costă 10USD (ai nevoie și de un Clipper Card, detalii aici), iar de cealaltă parte există autobuzele locale SamTrans, unde o călătorie costă 2,25 USD (detalii aici)
Cazare în San Francisco
San Francisco e de departe cel mai scump oras pe care l-am vizitat in SUA, iar cazarea din SF a fost si e cea mai scumpa cazare pe care am avut-o in călătoria noastră de o luna prin State. Daca in Vegas sau New York am rezervat cazari cu 30-50 USD/noapte, în San Francisco am platit 95 USD/noapte. Dar e drept ca am stat intr-un hotel de patru stele din Union Square si am ales varianta aceasta din motive de siguranță.
Despre San Francisco se știe ca e un oraș destul de periculos și ca consumul de droguri e la un nivel extrem de ridicat. Astfel exista cartiere pe care trebuie să le eviți, zone în care ar fi bine sa nu pășești. Ba chiar șoferul de Uber care ne-a luat de la aeroport, ne-a făcut un mic tur prin oras si ne-a spus cum stau lucrurile. Ne spunea ca e born and raised in SF și ca orasul are câteva zone mai periculoase, unde deobicei strazile sunt pline de tineri drogați care ar face orice pentru niște bani. Ne-a arătat din masina niște străzi pe care sa nu ne plimbam și ne-a asigurat ca hotelul nostru e intr-o zona excelenta. Exact ceea ce voiam sa auzim!
Am citit aceste lucruri pe internet, despre cum e bine să alegi cazarea, dar când un localnic îți expune realitatea locului, simți totul altfel. Oricum am făcut extrem de bine ca nu ne-am zgarcit și că am ales King George Hotel din Union Square. Hotelul a fost pur și simplu perfect!
Transportul in comun
Deja ne obișnuisem sa avem mereu masina și am stat să ne gândim dacă nu cumva ar fi bine să avem o mașină și in San Francisco. Ne cam placea comoditatea și felixibilitatea pe care ni le oferea mașina. Dar am citit mai multe articole și ne-am dat seama că, din motive de siguranță, e mai bine să nu avem mașină. În primul rand, am citit ca mașinile turiștilor sunt vizate de către hoți, iar în situația asta ultimul lucru pe care il vrei e sa te trezești cu masina spartă. În al doilea rand, ca să eviți ceea ce am zis mai sus, trebuie să parchezi mașina intr-o parcare supravegheată, care, bineînțeles, costă destul de mult (de la 20 usd/zi). Având și o cazare în centru, am considerat ca nu merită să închiriem mașină și sa avem bătăi de cap. De aceea am apelat la transportul în comun.
Transportul în comun este extrem de bine pus la punct și foarte ușor de folosit prin intermediul aplicației MuniMobile. Am pe blog un articol dedicat transportului în comun în San Francisco (găsești articolul aici)
Atractii turistice din San Francisco
San Francisco e destul de mare, iar daca nu vrei sa apelezi la varianta simpla – un tur cu autobusele hop-on hop-off, iti recomand să porți cea mai comoda pereche de încălțăminte pe care o ai la tine și să cumperi un daily pass pentru transportul în comun. În cele trei zile pe care le-am petrecut în San Francisco, am încercat să împarțim toate atractiile turistice în trei categorii, in functie de locatie. Asa am procedat și în New York și s-a dovedit a fi o idee bună deoarce nu am pierdut timp mergând dintr-o parte în alta a orașului, in aceeasi zi.
Ziua 1
The Painted Ladies
Pornind din Union Square, luam autobusul pana la The Painted Ladies – simbolul caselor victoriene din San Francisco. Ele si-au castigat denumirea de ”the painted ladies” deoarce exteriorul caselor a fost si inca este pictat in culori care mai de care mai trasnite.
Unul dintre cele mai cunoscute grupuri de „doamne pictate” este rândul de case victoriene de pe strada Steiner 710-720, vizavi de parcul Alamo Square. Este cunoscut uneori sub numele de „Postcard Row”, dar și sub numele de Seven Sisters. Casele au fost construite între 1892 și 1896 de către dezvoltatorul imobiliar Matthew Kavanaugh. Acest bloc apare foarte frecvent în mass-media și în fotografiile de masă ale orașului și ale atracțiilor sale turistice și a apărut în aproximativ 70 de filme, programe de televiziune și reclame, inclusiv în genericul de început al serialului de televiziune Full House și al continuării sale Fuller House. Casa de la 714 Steiner (cea roz) s-a vândut cu 3,5 milioane de dolari în 2020.
Am luat autobusul numarul 5 pana la statia Mcallister St & Pierce St, iar mai departe a trebuit sa urcam pana in parcul Alamo. Se vede destul de bine cat de inclinate sunt drumurile.
The Golden Gate Park
De la doamnele pictate am plecat spre gradina japoneza – Hagiwara Tea Garden – din Golden Gate Park. Desi nu e o gradina prorpiu zisa si e un loc chiar micut, e destul de popular in randul localnicilor. Acolo se afla si o cafenea unde poti bea ceai verde delicios si poti incerca matcha cheesecake. Iti recomand sa ajungi la acesta locatie iniante de ora 9:00 (am uitat sa specific ca ziua incepe devreme), ca sa nu mai fie nevoie sa platesti taxa de intrare. Dupa ora 9:00 taxa de intrare este 9USD, care in cel mai sincer mod posibil nu merita banii. Astfel, daca ajungi inainte de ora 9:00 in The Golden Gate Park, iti recomand sa faci o oprire la gradina japoneza, sa bei un ceai si sa te relaxezi pentru cateva minute.
Daca vrei sa omiti gradina japoneza, poti opta pentru o plimbare prin Gradina Botanica, unde sunt expuse peste 9000 de tipuri diferite de plante, din toate coturile lumii, pe o suprafata de 22 hectare.
Taxe de vizitare
Bilet simplu
- Adult (Feb-Oct): 13 USD
- Adult (Noi-Ian): 10 USD
- Youth/Seniors (12-17 si 65+): 7USD
- Copii (5-11 ani): 3 USD
Gardens of Golden Gate Park Pass – Visit the Conservatory of Flowers, Japanese Tea Garden, and San Francisco Botanical Garden with one, multi-garden ticket!
- intre 9 si 25 USD
Gratuit
- in fiecare zi intre 7:00 si 9:30
- a doua marti a fiecarei luni
- de ziua Recunostintei
The Golden Gate Bridge
Imaginea emblematica a frumosului San Frnacisco e fara doar si poate The Golden Gate Bridge. Unul dintre cele mai fotografiate poduri din lume era, la momentul inaugurarii in 1937, atât cel mai lung, cât și cel mai înalt pod suspendat din lume, titluri pe care le-a deținut până în 1964, respectiv 1998. Lugimea lui este de 1.280 m, iar înălțimea sa totală este de 227 m. Podul, pe care cei mai energici turisti il pot lua la pas, traverseaza stramtoarea Golden Gate, si face parte din California State Route 1.
Stiai ca, podul trebuia sa fie vopsit in galben si albastru, dar inginerii au fost cei care au decis sa pastreze nunata de ”rosu ars” deoarece e mai placuta pentru ochi. Iar de fapt podul este vopsit intr-o nunata de portocaliu care acum este cunoscuta sub denumirea de „international orange”. Aceasi nunata a fost folosita si pentru vopseaua care acopera podul 25 Abril din Lisabona.
Asa cum am spus, Golden Bridge e cu siguranta unul dintre cele mai fotografiata poduri din intreaga lume, iar cand Carl The Fog nu e in oras, se pot face niste fotografii cu adevarat spectaculoase. Daca nu stii cine e Carl The Fog, iti spun tot eu. E ceata care se lasa peste San Fransico destul de des si care e atat de prezenta in viata oamenilor incat a simit nevoia ”sa isi faca” propriul cont de Twitter. Din pacate noi nu am facut cunostinta cu faimosul Carl.
Baker Beach
Baker Beach e unul dintre cele mai buna locuri din care poti admira podul Golden Gate. Ca sa ajungi la Baker Beach, de la gradina japoneza, trebuie sa iei autobusul 29 din statia Crossover Dr & Lincoln Way, pana la statia Bowley St & Lincoln Blvd. Daca vremea e buna, poti lua in calcul si ideea unui picnic pe plaja.
Ziua 2
Chinatown
Situat în apropierea districtului financiar din centrul orașului, Chinatown este zona cea mai dens populată din întreaga S.U.A. si cel mai mare cartier chinezesc din afara Chinei. Acolo gasesti restaurante chinezești, brutării, cafenele, standuri de mâncare și magazine. Este mereu ocupat cu oameni care își fac treburile zilnice, cumpără mâncare, socializează și se întâlnesc cu prietenii. Chinatown e unul dintre cele mai animate cartiere din SF. De asemenea, trebuie sa spunem ca cel mai bun sushi pe care l-am mancat pana acum a fost in San Francisco. Am mancat in doua restaurante diferite, iar de fiecare data a fost exceptional. Astfel, daca iti place mancarea asiatica, San Francisco e un paradis…un paradis pentru grumanzi. Tot din Chinatown poti sa cumperi suveniruri mai ieftine sau ceai chinezesc de plante (tare ne mai place ceaiul asta).
Pier39
Locul nostru preferat din San Franciso e Pier 39, chiar daca nu am reusit sa vedem leii de mare. Acestia din urma sunt cei care au pus Pier39 pe harta atractilor turistice. Insa Pier39 e mai mult de atat. E o zona animata, in special seara, cu multe restaurante care servesc peste, homari si fructe de mare proaspete, magazine si baruri.
Fishermen s wharf
Fisherman’s Wharf se afla in apropiere de Pier 39 si e un alt loc extrem de iubit. Si aici există o mulțime de magazine, restaurante si chiar muzee. În plus, Fisherman’s Wharf este și locul unde pleacă tururile spre Alcatraz. Daca esti in zona, trebuie s afaci o oprire la In n Out Buger – un lant de fast food cu origini in California care, din punctul nostru de vedere, serveste cei mai buni burgeri si cei mai buni cartofi prajiti din toata America. Tot din Fishermen s Wharf pleaca unul dintre cele trei tramvaie vintage care au devenit simbolul orasului, acea acvititate pe care trebuie neaparat sa o faci atunci cand vizitezi San Francisco.
Linia Powell-Mason (linia verde) trece pleaca din Fisherman’s Wharf si are capar de linie in Union Square. E o idee excelenta daca vrei sa ajungi repede si usor in Union Square. O calatorie costa 8USD (inclusa in day visitor travel pass).
Lombard street
San Francisco e orasul celor un milion de dealuri, iar strazile lui sunt cel putin solicitante pentru picioare. Insa oricat de obositoare ar fi, SF are si cele mai fotogenice strazi din cate am vazut noi in SUA. Nu e o placere sa le iei la pas, dar e o placere sa le fotografiezi. Una dintre cele mai frumoase si speciale strazi din San Francisco e Lombard Street. Lombard Street e un drum in zig-zag alcatuit din 8 unghiuri de cate 27 grade fiecare, care inca este circulat atat de masini cat si de pietoni. Cei care locuiesc pe aceasta strada au foarte mare grija de ea, iar primavara planteaza flori colorate, transformand strada intr-unul dintre cele mai instagrambaile locuri din San Francisco.
Ziua 3
Alcazar
Alcatraz e unul dintre cele mai importante obiective turistice din San Francisco, iar turistii au posibilitatea de a vizita inchisoarea in care Al Capone a fost inchis, prin achizitionarea unui tur. Asa cum am spus mai sus, multe excursii pornesc din zona Embarcadero, iar ca sa cumperi un tur ai doua variante: la fata locului sau online (recomand sa cumperi biletele din timp de pe GetYourGuide). Despre Alcatraz se cunoaste faptul ca are o suprafata de 2km patrati si ca initial a fost gandit ca un far, iar mai apoi a fost transormat in inchisoare federala.
Plimbare cu cable cars
Una dintre activitatile preferate ale turistilor e plimbarea cu aceste tramvaie vintage ”cable cars”. Acestea sunt o imagine embelmatica a orasului si totodata una dintre cele mai bune modalitati de a ajunge din punctul A in punctul B, facand un pic de sightseeing. In San Francisco exista trei rute, iar cei care le-au incercat spun ca linia California Street e cea mai interesanta, din punct de vedere al peisajului. E bine sa stii ca aceste cable cars sunt extrem de populare, iar timpl de asteptare – la capat de linie – poate ajunge cu usurinta la 30-45 minute.
Tramvaiele vinatge din San Francisco circulă pe trei rute:
- Linia Powell-Hyde. De la străzile Powell și Market până la Fisherman’s Wharf, pe străzile Beach și Hyde.
- Linia Powell-Mason. De la Powell și Market Street până la Fisherman’s Wharf pe străzile Bay și Taylor.
- Linia California Street. De-a lungul străzii California de la strada Drumm până la strada Polk.
Tarife:
O singură călătorie costă 8USD, de aceea îți recomand să achiziționezi un abonament pentru vizitatori.
Atractii turistice din San Francisco
San Francisco e fara doar si poate unul dintre cele mai frumoase si scumpe orase din Statele Unite, iar daca ai in plan o vacanta in California, San Fran nu trebuie ratat. Noi am reusit sa facem destul de multe lucruri in cele trei zile petrecute acolo, iar din punctul meu de vedere trei zile sunt mai mult decat suficiente pentru a vizita orasul. Daca vrei sa petreci mai mult timp in zona, poti merge mai departe, in nord, spre Lake Tahoe (200 mile distanta) sau spre Yosemite National Park (170 mile distanta). Los Angeles se alfa la 400 mile distanta, iar daca timpul nu iti permite sa faci un road trip pana acolo, poti lua un zbor intern. Noi am zburat cu Delta, iar un bilet de avion la clasa Economy ne-a costat 35 USD.
Timp de o luna am hoinarit prin Statele Unite ale Americii, de la est la vest. Am petrecut Revelionul in New York, ne-am bucurat de plaja pe Miami South Beach, ne-am incercat norocul in Las Vegas si ne-am lasat mangaiati de soare in Los Angeles. Iti las aici mici franturi din intreaga noastra aventura americana.
- Key West – o zi in cel mai sudic punct al Statelor Unite ale Americii
- Itinerariu pentru o saptamana in Las Vegas + Marele Canion
- O zi in parcurile de distractii de la Disney World Orlando
- 10 lucruri pe care trebuie să le faci în New York