Mic ghid de călătorie pentru Londra – atracții turistice

Deja nu mai e un secret faptul că suntem îndrăgostiți de Londra și că este orașul nostru preferat din Europa. Prima noastră călătorie în Londra va dăinui veșnic în inimile noastre pentru că mereu ne vom aminti de prima dimineață londoneză, de prima călătorie cu metroul, de plimbările de-a lungul Tamisei, dar și de cele din Piccadilly. Londra este orașul în care ne-am întors an de an pentru a vizita ce nu reușeam în călătoria precedentă sau pur și simplu pentru a ne bucura un pic de modul în care trăiește cosmpolitul oraș de pe Tamisa.

Londra este un oraș atât de frumos, cosmopolit, mereu în plină acțiune. E locul care mereu îți va oferi ceva nou, nu contează de câte ori l-ai vizitat. Mereu ceva te va surprinde, mereu vei zice că nu ai vizitat tot, mereu vei dori să te reîntorci și să îl descoperi mai pe îndelete. E orașul care adună milioane de oameni, veniți din toate colțurile lumii, fiecare om cu a sa poveste. Turiști, oameni de afaceri, localnici, tineri, bâtrâni și copii, toți dau viata orașului care pare să nu doarmă niciodată.

Acum ceva timp am publicat un mic ghid de călătorie pentru Londra, în care vorbeam despre cum ne organziăm o vacanță în această capitală, despre transport, cazare și multe altele. Într-un articol și mai vechi am făcut o listă cu câteva lucruri pe care le poți face gratis în Londra, iar astăzi m-am gândit să contiunăm seria de postari cu articol care să cuprindă principalele atracții turistice ale orașului, precum și locurile pe care nu trebuie să le ratezi dacă ajungi pe pământ londonez.

London Eye

Atracții turistice în Londra

Vreau să încep prin a spune că Londra e uriașă și că e foarte greu să vezi tot ce e mai frumos în doar două-trei zile. Recomandat ar fi o săptămână, timp în care poți vizita muzeele, parcurile și cartiere Londrei, însă daca nu ai chiar o săptămână întreagă la dispoziție, poți vizita ce e mai important și în 4 zile. Așadar, înainte să îți planifici călătoria, ia în considerare că Londra e un oraș imens și ca are foarte multe de oferit.

În continuare vom vorbi despre principalele atracții turistice ale orașului, pe care noi am reusit să le vizităm de-a lungul timpului. Ca să ne fie un pic mai usor, vom împărți aceste atracții în categorii precum: muzee, parcuri, cartiere, monumete și arhitectură.

Cartierele Londrei

Notting Hill

Este cartierul devenit faimos datorită filmului ”Notting Hill”, ce-i avea în prim plan pe Julia Roberts și Hugh Grant. Mai mult decât atât, poți face chiar un tur real al locațiilor apărute în film, de la librăria lui Wiliam ”The Travel Book Shop”, la faimoasa ușă albastră de la apartamentul lui. Acest cartier a fost și locul de filmare a celebrului Padington – ursulețul drăgălaș care ajuns în Londra și adoptat de o familie a cărei casă se află în Notting Hill. Poți merge pe strada unde locuia familia Browns (30 Chalcot Crescent, Primrose Hill, NW1) sau la magazinul de antichități a bătrănului Gruber.

Celebra librarie ”The Travel Book Shop” din filmul Notting Hill. In prezent, magazin de suveniruri
magazinul de antichități a bătrănului Gruber

Totuși, Notting Hill mai este faimos și pentru casele în culori pastelate, care, pe noi, ne-au dus cu gândul la Miami. Ulterior, am aflat că Notting Hill a fost cartierul imigaranților veniți din Caraibe, la începutul anilor 50.

Notting Hill – octombrie 2018

Notting Hill mai înseamnă și Portobello Market. Nu ai cum să îl ratezi! Portobello Market este o piață în aer liber, desfășurată pe  strada prinicpală a cartierului. Acolo vei găsi tot felul de antichități, suveniruri, fructe, street food sau alte bunătăți.

Piata de antichitati

Timp de vizitare: minim 2 ore – in funcție de cât vrei să te plimbi pe străduțe și să fotografiezi case colorate

Covent Garden

Covent Garden este unul dintre cele mai drăguțe cartiere ale Londrei, mai ales în zilele de weekend, atunci când artiștii stradali îi încântă pe trecători cu fel și fel de numere.

Acest cartier este renumit și pentu Apple Market, o piață unde vei gasi bijuterii și alte lucruri realizate manual.

Timp de vizitare: 1 oră

Soho și Chinatown

China Town

Carnaby Street este cea mai faimoasă strada din Soho, în anii 60 fiind locul de întâlnire al hipioților și a generației Flower Power. În prezent, este o stradă pietonală la fel de colorată și cu o atmosferă vibrantă. Îți recomand să vizitezi această parte a cartierului atât pe timp de zi cât și seara.

În inima cartierului Soho se află și cartierul chinezesc, punctul de referință al comunității chineze. Ajungând acolo vei fi  copleșit de mirosul condimentelor specifice, decorul tradițional al restaurantelor și magazinelor, magazine in care ratele Bejing sunt atranate la ferestre, oameni îmbrăcați în haine specifice, etc.

Timp de vizitare: 1-2 ore

Muzeele Londrei

British Museum

O vizită la British Museum trebuie pusă neapărat pe lista cu activități. Birtish Museum este unul dintre cele mai mari și vechi muzee ale lumii, fiind de altfel și primul muzeu public din lume. A fost fondat în 1753 și cuprinde aproximativ 100 de galerii. Selecția obiectelor expuse este temporară intrucat spațiul nu permite expunerea acestora în același timp.

Muzeul cuprinde numeroase colecții din cele mai vechi timpuri și din toate colțurile lumii. Astfel, pintre galeriile sale se numără: Egiptul Antic, Grecia și Roma, Marea Britanie, Japonia, monede și medalii, precum și stampe și desene.

Intrarea în muzeu este liberă, cu excepția unor expoziții speciale cu caracter temporar.

Timp de vizitare: minim 3 ore

Muzeul de Istorie Naturală

Muzeul de Istorie Naturală – E unul dintre cele mai interesante muzee în care am fost până acum. Piesa de rezistență a muzeului este scheletul unui Stegosaurus, acesta fiind cel mai complet schelet găsit vreodată. Cel mai mult cred că mi-a plăcut secțiunea dedicată planetelor și Universului, deoarece am putut afla mai multe despre planetele din sistemul nostru solar, despre cum s-a format pământul sau cum a evoluat specia umană de-a lungul timpului.

Intrarea în muzeu este complet gratuită! Iar eu te încurajez să îl pui pe lista!

Timp de vizitare: 2-3 ore

Madame Tussauds – Muzeul Figurilor de Ceară

Madame Tussauds este o destinație de top a Londrei, un must see dacă ajungi pe pământ londonez. Este o expoziție destul de interesantă dacă luăm în considerare munca depusă pentru crearea cât mai aproape de realitate a unor personalitați cunoscute la nivel global.

Muzeul deține 15 colecții : Party, Fashion Week, Bollywood, Film, Youtube, Sport, Royals, Culture, Music, Marvel, Star Wars, World Leaders, Sherlock Holmes, Behind de Scene și The Spirit of London.

Pentru mai multe informații, citeste articolul dedicat muzeului figurilor de ceara din Londra.

Timp de vizitare: 2 ore

National Gallery

Galeria Nationala de Arta

Galeria Națională a Londrei a fost deschisă în 1824 și cuprinde aproximativ 2200 de picturi oferind o imagine completă asupra picturii europene din secolul 13 până în secolul 19. Colecția cuprinde lucrările remarcabile ale unor artiști europeni precum: Vincent van Gogh, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Botticelli, Monet, Degas, s.a.m.d.

Intrarea este gratuită.

Timp de vizitare: 2-3 ore

Alte muzee pe care le poți vizita în Londra: Museum of London, National Portrait Gallery, Royal Air Force Museum, Tate Gallery, Victoria and Albert Museum.

Piețe

Trafalgar Square

Trafalgar Square este punctul de întâlnire al trușitilor și localnicilor deopotrivă și totodată una dintre piețele mele preferate din Londra. Construcția pieței a început în anul 1829, fiind dedicată unui victorii a amiralului Horatio Nelson asupra armatei franco-spaniole, și a fost finalizată abia în anul 1951.

Astazi, Trafalgar Square găzduiește Galeria Națională de Artă și Columna lui Nelson.

Timp petrecut în piață: max. 30 minute


Leicester Square

Leicester Square se află în aporpiere de Chiantown și Soho și este inima teatrului londonez. În această piață vei gasi o grămadă de cinematografe și restaurante.

În luna decembrie, acolo este amenajat și un târg de Crăciun.

Timp petrecut în piață: max. 30 minute.

Piccadilly Circus

Asa cum obisnuiesc sa spun, Piccadilly este un Times Square in miniatura, un Times Sqaure al Europei. De ce? Pentru ca avem cea mai renumita piata a Londrei, plina cu reclame ce lumineaza in noapte, artisti stradali, magazine si teatre , restaurante scumpe si standuri cu suveniruri. Piccadilly Circus este una dintre cele mai animate zone din oras.

Borough Market

Borough Market este cea mai veche piață a Londrei cu origini în secolul 13. Este o adevarată delectare să te plimbi printre tarabele cu legume, fructe, dulcuri, pește sau fructe de mare. Piața este renumită și pentru street food.  Noi am mâncat un hamburger  absolut delicios acolo.

Strazi

Regent Street is Oxford Street

Regent Street și Oxford Street sunt doua dintre cele mai renumite străzi pentru shopping din Londra. Acolo vei găsi o grămadă de magazine ale unor branduri cunoscute, magazine de jucării, suveniruri și multe altele.

Poduri

Tower Bridge

Tower Bridge este unul dintre cele mai emblematice monumente ale Londrei. Este momenumentul despre care citeam în cărțile de engleză din scoala generală și cel pe care îl vedem în mai toate filmele a caror acțiune are loc în capitala Regatului Unit. E acel monument care nu mai are nevoie de nicio alta poza pentru că știm deja cum arată.

Câteva lucruri despre Tower Bridge:

 • Construcția podului a început în anul 1866 și a fost finalizata șapte ani mai tarziu.
 • Turnuile au o înălțime de 65 m și delimitează cele două punți mobile.
 • La 43 m înălțime, există un pasaj ce le permite vizitatorilor să traverseze podul chiar și atunci cele două punți mobile se ridică.

Millenium Bridge

Millennium Bridge este primul pod construit după epoca Tower Bridge. De consturcția și desginul invoator este responabil arhitectul hightech Norman Foster, același arhitect care a proiectat printre altele primaria orașului și curtea interioara de la British Museum.

Podul leagă St. Paul s Cathedral de Tate Modern.

Monumente și arhitectură

Parlamentul și Big Ben

Parlamentul sau Palace of Westminster este de departe cel mai reprezentativ monument ale Londrei, un punct de referință și o atracție turistică de top în rândul celor ce vizitează frumoasa capitală de pe Tamisa.

Actualul ansamblu al Palatului Westminster este varianta reconstruită între anii 1837 și 1860, în stil neogotic, după ce incendiul devastator din 1834 a distrus aproape total vechiul parlament britanic, construit de William II la sfârșitul secolului al XI-lea.

Cât despre Big Ben, nu cred că mai are nevoie de ale cuvinte sau imagini. Turnul este situat în partea de nord a Parlamentului, are o înălțime de 97,50 m, iar clopotul – cel care i-a dat turnului numele de Big Ben – are o greutate de 13 tone.

Dacă urmează să vizitezi Londra, e bine să știi că nu vei avea posibilitatea de a face o poza perfectă cu trunul. Până în 2021 acesta va fi în restaurare.

Tower of London

Este locul cu cea mai mare seminificație istorică pentru Anglia. Turnul a fost construit de Wilhem Cuceritorul în jurul anului 1066 și a supraviețuit mai bine de 900 de ani fiind de mai multe ori asediat, dar niciodata cucerit.

Acesta a fost pe rând palat, închisoare, scena a execuțiilor, depozit de arme, trezorerie și observator.

Turnul se află lânga Tower Bridge, iar intrarea costă 25 lire.

Westminster Abbey

Este cea mai importantă biserică de rit catolic din Anglia și locul în care membrii familiei regale sunt înmormântați. De asemenea, la Westminster Abbey au avut loc încoronările monarhilor englezi, precum și alte evenimente ale Casei Regale (Vă recomand să vizionați serialul ”The Crown”).

Westminster Abby a fost construită în secolul al VII lea și a fost închinată Sf. Petru. Ulterior, biserica a fost distrusă aproape în totalitate de invadatorii danezi și reconstruită de către Edward The Confessor în anul 1065.

Intrarea costă 23 lire.

The London Eye

London Eye

‘Ochiul Londrei” (eLondon Eye) reprezintă o roată gigant de observație din Londra aflată în Grădinile Jubilee de pe malul sudic al râului Tamisa. Structura are o înălțime de 135 m și a fost construită ca parte a celebrării noului mileniu.

Pretul unui bilet de intrare este de 30 lire.

The Shard

”Ciobul” (The Shard) este un zgârie-nori înalt de 309,6 m de o forma cel puțin interesantă. Finalizată în anul 2012, construcția se poate mândri cu statutul de cea mai înaltă clădire din Europa de Vest.

Vizitatorii se pot bucura de o panorma asupra orașului atât de la etajul 69, cât și de la etajul 72.

Intrarea costă 23 lire.

Primaria Londrei

În contrast cu zidurile masive, încărcate de istorie ale Turnului (Tower of London) se află o clădire unică prin arhitectura și design-ul ei. Primăria, ca despre ea este vorba, este una dintre cele mai interesante construcții din Londra, care surprinde privitorul prin forma sa ovală și transparentă.

Norma Foster, arhitectul clădirii, susține că la baza filosofiei clădirii stă conceptul transparenței înturcât o politică democrația trebuie să fie ”transparentă”.

Clădirea primariei se afla pe malul Tamisei, vis-a-vis de Tower of London.

Cladirea Primariei

Așa cum am spus și la începutul articolului, Londra e uriașă și tare ofertantă. Indiferent că alegi ruta clasică a principalelor atracții turistice, că vrei să vizitezi muzeele sau cartirele Londrei, îți pot garanta că vei avea parte de o expereință unică. Sfatul meu e să petreci măcar 4 zile în Londra și să profiți de tot ceea ce ea oferă. Te poți plimba prin parcurile reginei, să iei cina în Chinatown sau un mic dejun englezesc ca la carte, să te plimbi pe străzile din Notting Hill sau să faci un pic de window shopping pe Regent Street. Să mergi la un musical, să te bucuri de luminile din Piccadilly sau să vezi orasul de sus… să te bucuri de Londra și să duci o părticică din ea cu tine.

Sper ca acest articol să îți fie de folos pe când îți vei planifica o scurtă vacanță în Londra. Mai jos găsești alte câteva articole care s-ar putea să iți fie utile. Pe curand!

Articole recomandate

18 comentarii

 1. Cate locuri frumoase in Londra! An de an imi propun sa revin si uite ca de vreo 8 ani tot nu reusesc. Multumesc pentru ponturi!

  1. La noi e exact invers! Niciodata nu ne propunem sa mai mergem, dar ne loveste nostalgia, se aliniaza planetele, gasim bilete ieftine si…hop, mergem in Londra! 😀

 2. Din punctul meu de vedere, Londra este un oraș frumos de vizitat, dar nu de locuit.
  Am avut ocazia să muncesc în Londra și pot spune că nu a fost o perioadă chiar plăcută, dar în vacanță m-aș reîntoarce cu mare drag.

 3. Ce fain ai scris articolul. Acum as pleca la Londra. N-am ajuns acolo inca. Sper s-o facem candva.

 4. Am avut ocazia sa vizitez Londra intr-o vacanta de 3 saptamani, am ajuns in toate punctele indicate de tine si mi-a placut maxim. M-as intoarce acolo oricand, cu tot dragul!

 5. Mulțumim pentru informații și pentru turul obiectivelor din Londra!
  Sper să bifez și această destinație. Visez la o călătorie în Londra însoțită de băiatul meu, ca ghid .

 6. Imi place tare cum ai structurat articolul, imi este mai clar si as sti mai bine ce sa vizitez.

 7. Abia astept si eu concediul sa pun in sfarsit piciorul pe pamant londonez <3

 8. La fix a venit articolul tau deoarece in curand mergem si noi in Londra. Abia astept sa vizitam si am sa iau in considerare recomandarile tale😉

 9. Am citit in atatea carti despre obiectivele astea, incat acum vazandu-le in pozele tale, parca deja le cunosteam de mult timp.

 10. Îmi place Londra foarte mult și îmi e dor de ea,nu am apucat să vizitez tot ceea ce se putea vizita,dar urmează.

 11. Mulțumesc pentru plimbarea virtuala! Londra e un oraș sublim!

 12. Vai, cat de frumos mi se pare orasul, si doar din poze! De cand ma stiu, mi-am dorit dintotdeauna sa vizitez Londra. Inca mai sper sa ajung, candva.

 13. […] Fără doar și poate, Edinburgh e unul dintre cele mai frumoase orașe în care am fost până acum. E orașul în care nu ai cum să te plictisești, care nu a fost alterat de valurile de turiști ( deși e o destinație turistică), păstrându-și istoria și farmecul său aparte. Cumva, noi avem o afinitate pentru Marea Britanie, Londra fiind orașul nostru preferat.  […]

 14. […] în care să mergem, oscilând între Copenhaga și Oslo. Spre Oslo am zburat din Milano cu o escală de o zi în Londra, un alt oraș atât de drag nouă. Am ales această variantă întrucat ne-am dorit să ajungem la […]

 15. […] istoria și farmecul său aparte. Cumva, noi avem o afinitate pentru Marea Britanie, Londra fiind orașul nostru preferat. Mai avem pe lista și alte orașe din UK, precum și câteva sate de poveste. Așadar, te vom […]

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *