Barcelona: orașul lui Antonio Gaudi

Capitala Cataluniei este destinaţia perfectă atunci când vrei să petreci câteva zile într-un oraş modern, cosmopolit, scăldat de razele soarelui şi de valurile Mediteranei. E oraşul pe care fiecare din noi trebuie să îl vadă măcar o dată, în care iubitorii de artă pot admira moștenirea lăsată de Gaudi, în care să rătăceşti pe străduţele din Barri Gotic sau  te relaxezi la umbra unui palmier pe Barceloneta.

Noi, iubitori de căldură cum nu suntem, am ales să mergem în Barcelona în cea mai toridă perioadă din an, luna august. Ei bine, noi am vrut în aprilie, dar printr-o întamplare nefericită ( aş zice pur ghinion) am pierdut avionul spre Barcelona.  Revenind la ziua în care am ajuns, cu planul bine făcut am hotărât să mergem la hotel.

Cu hotelul a fost o întregă problemă. Preţurile fiind foarte ridicate în acea perioadă şi neştiind cât de departe urma să fie hotelul, am făcut rezervarea la un hotel aflat în zona universitară. Practic, la capătul liniei de metrou şi la vreo 11 staţii de La Rambla. HORROR! Toate ca toate, dar de la staţia de metrou pana la hotel mai avem de mers vreo 20 de minute, pe jos.

Morala! Mai bine ne luam un hotel în centru, diferenţa de preţ am dat-o oricum pe biletele de metrou.

Nu ai cum să te plictiseşti în Barcelona. Sunt atâtea lucruri de văzut şi de făcut încât dacă îţi planifici să stai doar trei zile trebuie să ai itinerariul bine planificat.

Atunci când spunem Barcelona cu siguranţă ne gândim la Sagrada Familia, La Rambla, Parc Guell şi alte câteva clădiri proiectate de celebrul Antonio Gaudi.

Într-adevăr, Sagrada Familia este o construcţie impersionantă şi de departe cel mai vizitat obiectiv turistic al Barcelonei. Din câte ştiu se poate vizita şi interiorul, însă noi nu am avut răbdarea necesară de a asta la coadă.

received_1136855709694526

Parc Guell este interesant de vizitat. Noi nu am apucat sa vedem chiar tot, fără să ne dam seama am ieşit din parc şi nu am mai putut intra din nou. Cel mai bine ar fi să îţi cumperi biletul cu o zi înainte, pentru ca altfel vei fi nevoit să aştepţi şi o oră jumate ca să poţi intra în parc. Practic se intră din 90 în 90 de minute, dar trebuie să îţi planifici bine vizita. De exemplu, dacă biletul tău e pentru ora 13 nu poţi să intri la 11:30. Biletul parcă costă undeva la 7/8 euro de persoană.

Bulevardul Catalunia abundă în magazine şi clădiri de o arhitectură superbă. Pentru iubitorii de shopping strada e un vis devenit realitate, iar pentru pasionaţii de arhitectură clădirile în stil Gaudi sunt o adevarată încântare.

O plimbare pe La Rambla e tot ceea ce ai nevoie într-o seară caldă de vară.

Noi am fost fascinaţi de numeroasele tarabe  care  vindeau salată de fructe sau diferite sucuri proaspete şi reci, perfect pentru cele 40 şi ceva de grade celsius.

Iar dacă tot suntem pe La Rambla, trebuie să ajungem şi în piaţa centrală, La Bouqeria. Şi ai spune ce e aţa de important la o piaţa, ei bine, nu e numai o piaţă, e un obiectiv turistic în sine. Felul în care sunt aranjate fructele şi legumele, crevetii, dulciurile sau specialităţile din carne te vor face să cumperi câte ceva.

În zilele toride o plimbare pe străduţele înguste şi umbroase din Barri Gotic e tot ce ai nevoie. Practic, Barri Gotic e centrul vechi al oraşului, iar pe mine m-a cucerit!

received_1138916402821790

received_1138916296155134

received_1138916336155130

Iubitorii de fotbal, fie ca sunt suporterii echipei FC Barcelona, fie că nu, trebuie neapărat să viziteze stadionul echipei.  Ai putea pierde lejer 2 ore vizitînd stadionul, muzeul şi magazinul oficial. La intrare chiar am fost obligaţi să facem poze, ne-au pus în diferite poziţii, la final rezultatul fiind o poză, bine editată, în care noi ţineam cupa Champions Leauge. Iniţial, am crezut că acele poze, 3 la număr, sunt incluse în preţul biletului ( care e oricum destul de scump…vreo 25 de euro de persoană), dar nu a fost aşa. Au vrut să ne vândă un album foarte drăguţ contra a câţiva zeci de euro, sau  o singură poza cu vreo 12 euro. Bineînteles, există şi opţiunea să nu iei pozele. 😀

2014._Camp_Nou._Més_que_un_club._Barcelona_B40

Dupa o zi obositoare, poţi să închei cu o plimbare in Montjuic, celebrul parc cu a lui fântână cântătoare. Noi am fost la un pas de a ajunge acolo, doar că obosiţi fiind nu am mai suportat cele 50 de grade celsius.

Noi am preferat o plimbare în port, unde au o pasarelă super aglomerată, şi unde se afla un mall.

Aici am o poveste foarte, foarte draguţă. Într-o seara am zis să mergem să ne plimbăm pe pasarelă, plimbat e un pic cam mult spus, în sensul în care jumate din drum era ocupat de tot felul de persoane care vindeau tot ce îţi poţi imagina. Noi, evident, ne-am întrebat cum de îi lasă politia să facă asta, sunt aproape sigura că nu dau bon fiscal. A doua seara, eram prin zonă, şi am fost uimţi de ceea ce vedeam. La vreo 50 de metri de pasarelă erau adunaţi toţi acei comercianţi, iar în faţa lor stătea poliţia, noi am vrut să trecem dar nu ne-au lăsat, ba chiar ne-au rugat să aşteptam un pic. Iniţial, ne-am gândit că o să îi gonească pe toţi de acolo, dar când colo s-a auzit un fluierat şi toţi  au luat-o la goană cu păturile pline de chestii, în spate. Parcă eram într-un film de comedie. Fiecare şi-a ocupat locul, pe principiul primul venit, primul servit, iar restul oamenilor şi-au văzut de treabă.

Dacă nici una din cele două variante nu îţi surâde, o plimbare pe Barceloneta s-ar putea să îţi facă cu ochiul.

small-barceloneta-bcn

Aceasta a fost experienţa nostră în Barcelona. În cele trei zile am reuşit să vedem ce era mai important şi totusi am ma fi avut nevoie de vreo 3 zile ca să vizităm tot.  Probabil ar fi fost mai bine dacă mergeam în aprilie. Oricum, Barcelona merită din plin vizitată!

Hai alături de noi

Comments

  1. Pingback: Destinatie surpriza: Paris – orasul luminilor – BORN to TRAVEL

    1. Post
      Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *