Încă de la prima noastră vizită – într-un martie înghețat, Berlin a reușit să ne cucerească, lucru deloc surprinzător, dat fiind faptul că ne plac orașele mari, în care mereu se întâmplă ceva și care au multe lucruri/activități de oferit. Iar Berlin ne-a cucerit exact tocmai cu acest vibe-ul de ”big city life”. Frigul ne-a cam pus piedici atunci, iar într-o plimbare cu metroul de la un muzeu la altul, am hotărât că vom reveni în Berlin și că vom lua orașul la pas, că îl vom explora în adevăratul sens al cuvâtului, așa cum nu reușisem sa o facem. Astfel, în roadtripul nostru prin Germania, care avea ca destinație finală orașul Hambrug, am hotărât să ne oprim câteva zile și în Berlin, doar-doar prindem și noi o vreme mai prietonasă (da,da, asta a fost primul nostru gând :)) ).

Dupa cele două călătorii pe care le-am făcut în Berlin, m-am gândit să scriu acest ghid de călătorie (practic) care să cuprindă toate informațiile și ponturile de călătorie de care ar avea nevoie orice călător care urmează să meargă pentru prima dată în Berlin.

Berlin pentru începători – ghid (practic) de călătorie

Având pe fundal experitența a două călătorii în Berlin, m-am gândit sa vin în ajutorul vostru și să vă ofer acest ghid practic de călătorie pentru unul dintre cele mai cosmopolite, moderne și fascinante orașe din Europa – BERLIN! Nu am de gând să intru în date istorice – pentru că sunteți la un click distanță de pagina de Wikipedia, ci mai degraba vreau ca acest articol să fie unul practic, care să cuprindă date legate de cea mai potrivită perioadă pentru a vizita capitala Germaniei, informații despre transport – cum ajungem de la aeroport în oraș, transportul urban, precum și câteva itinerarii de tipul: ”must see tourist attractions”, ”muzeele Berlinului – pentru iubitorii de artă, istorie, științe și mașini”, ”Berlinul istoric – o călătorie în timp” și ”excursii de o zi din Berlin”.

Așadar, așează-te confortabil și pregătește-te să pornesti într-o călătorie virtuală prin grandiosul Berlin!

Cea mai bună perioadă din an pentru o vacanță în Berlin

Martie 2018 – atunci când -3 garde Celsius feels like -13 grade Celsius.

V-am mai spus că pentru prima noastră călătorie în Berlin ne-am ales a doua cea mai proastă perioadă din an. Am fost destul de inspirați să nu alegem lunile de iarnă, dar suficient de naivi să credem că primăvara în Berlin se simte la fel ca primăvara din Romania. Am ajuns în Berlin la sfârșitului lunii martie, iar încă de când am coborât din avion ne-a lovit vântul aspru, acesta fiind un semn clar că aveau să urmeze 3 zile grele pentru pielea noastră. Aș putea simți chiar și acum vântul care ne împingea de la spate, și frigul care patrundea prin haine și prin caciulă. Ar fi pătruns și prin mănuși, dacă le-am fi avut. :)) A fost cumplit! Iar ca să îți faci o idee despre ce frig am îndurat, în acele zile cele -3 grade din termometre se simțeau ca -13. Ulterior, prietenii noștri ne-au spus că acea săptămână a fost cea mai friguroasă din cei 4 ani pe care ei i-au petrecut în Berlin. Dar nici în cea de-a doua călătorie, care a avut loc în iunie 2020, nu am avut prea mult noroc :)). În prima zi vântul și ploaia ne-au făcut să ne refugiem într-un shopping mall. În schimb, în cea de-a doua zi am avut parte de vreme foarte bună, de cer senin și de mult soare. Oricum, un lucru trebuie să țineți minte: în nordul Germaniei vremea e schimbătoare, iar dacă vrei să te bucuri de plimbări lungi pe străzile orașului, trebuie să iei în considerare lunile de vară.

Sursa: holiday-weather.com

Cum ajungem în Berlin

În funcție de ceea ce îți dorești să faci și de timpul pe care îl ai la dispoziție, poți alege între o călătorie cu avionul, în cazului unui city break, sau o călătorie cu mașina, în cazul unul roadtrip.

Avionexistă câteva curse directe între Cluj Napoca și Berlin, precum și între București și Berlin. De asemenea, cei care locuiesc în vestul țării pot opta pentru una dintre cursele Budapestea-Berlin. În cazul în care niciuna dintre variante nu iți este la îndemână, atunci singură modalitate râmăne zborul cu escală.

Dacă citiți articole mai vechi, vei afla că Berlin are două mari aeorporturi, Tegel și Schonefeld, însă această informație NU mai este de actualitate. În anul 2020, cele două aeroporturi au fost închise și înlocuite de noul aeroport, Berlin Brandenburg Airport. Noul aeorport (BER) se află la 18 km de centrul orașului, în statul Brandenburg.

Cum ajungem de la noul aeroport – Berlin Brandenburg Airport – în centrul orașului (Alexander Platz): S-Bahn – Linia S9 – plecare de la terminalele 1,2,5, până la Alexander Platz. O călătorie costă 3,60 euro.

Mașină – În cazul în care te încântă ideea unui roadtrip, vin în ajutorul tău cu o posibilă rută, cu plecare din Arad. Dacă vorbim strict de kilometri, drumul Arad-Berlin, incluzând opririle în Budapesa, Viena, Praga și Dresda, are 1174 de km. Deși am de gând să scriu un articol pe această temă, vreau să precizez și aici faptul că pentru a ajunge în Berlin este necesar să cumperi vignete pentru Ungaria, Austria și Cehia.

Cazare în Berlin

Atunci când îți vei alege hotelul sau apartamentul, nu uita să acorzi mare atenție zonei în care se află unitatea de cazare. Nu are sens să îți spun că e important să alegi o zonă bună, care să fie aproape de atracțiile turistice sau care să aibă acces la metrou sau autobus.

Revenind la Berlin, vreau să menționez încă o dată faptul că Berlin e un oraș imens și că posibilitățile sunt infinte. Cu alte cuvinte, Berlin are câte ceva pentru fiecare buzunar. Zona în care alegi să îți petreci nopțile e cel puțin la fel de importantă precum prețul, asta știm din experiență. Eu sunt convinsă că nu vrei să ajungi într-o zonă mai rău famată sau să stai zeci de minute în metrou, să schimbi 2-3 linii de metrou doar ca să ajungi în centru. Știu ca aceste două lucruri pot influența mult vacanța, în special atunci când vine vorba de un city break. Astfel că, sfatul meu e să cauți hoteluri sau apartamente în zona Friederichstadt, chiar în inima orașului. Având cazarea în această zonă, vei fi extrem de aproape – la o distanță de mers pe jos – de toate atracțiile de seamă ale orașului.

Câteva sugestii de cazare în Friedrichstadt și Berlin Mitte:

O altă zonă potrivită ar fi și Kurfurstendamm. Noi am ales un hotel din Kurfurstendamm (din păcate nu mai știu cum se numea hotelul) deoarece prețurile erau ceva mai mici, dar și pentru că există o conexiune destul de bună cu centrul orașului (spre exepmlu, până în Potsdamer Platz aveam de mers cca. 4-5 stații cu metroul).

Câteva sugestii de cazare în Kurfurstendamm:

Cum ne deplasăm prin Berlin – transport public în comun, parcări publice, biciclete

TRANSPORTUL PUBLIC ÎN COMUN – În orașele mari, transportul în comun e o adevărată minune, iar dacă acele orașe mai au și o rețea de transport subteran, e cu atât mai bine pentru turistul care vrea să ajungă rapid și ieftin în diferite părți ale orașului. Voi știți deja că ne folosim mult de transporul în comun și că mereu dedicăm o rubrică speciala acestui aspect, însă ceea ce nu știți e că Berlin ne-a dat cele mai multe bătăi de cap. Harta transportului în comun din Berlin e o nebunie de linii și rute, de termeni total necunoscuți precum S-BAHN și U-BHAN și de stații de metrou cu denumiri greu de pronunțat. În prima noastră vizită, am fost complet pierdută în fața hărții, și nu de puține ori ne-am urcat în trenurile greșite, cum de altfel de multe ori am avut bătăi de cap atunci când am avut conexiuni în diferite stații. La cea de-a doua călătorie nu pot spune ca mi-a fost mai clar, dar am fost însoțiți de doi prieteni, localnici, și ne-a fost un pic mai ușor. Așadar, eu mi-am făcut temele, am notat tot ce era de notat, ca să vă ofer vouă toate informațiile de care aveți nevoie dacă plănuiți să vă folosiți de transportul în comun în Berlin.

Dicționar de termeni:

  • S-BAHN – Stadtbahn – Este un tip de cale ferată urban-suburbană
  • U-BAHN – metrou

Stații de metrou și rute importante – Ca să îți fie mai ușor, am făcut o listă cu toate stațiile de metrou și liniile de s-bahn și u-bahn pentru cele mai importante obiective turistice:

  • S1 – pentru Potzdamer Platz și poarta Brandenburger Tor
  • U2 Potsdamer Platz și stația Hausvogteplatz – pentru Gerdamenmarkt
  • U6 – stația Kochstrasse – pentru Checkpoint Charlie
  • U5 – stația Rotes Rauthaus – pentru Berliner Dom, DDR Museum, Alexander Platz și insula muzeelor (Museumsinsel)
  • S3, S5, S7, S9, (S75) – stația Warschauerstrasse – pentru East Side Gallery – zidul Berlinului și pentru Gradina Zoologica ( stația Tiergarten)
  • U7 – stația Richard Wegner Platz – pentru palatul Charlottenburg
  • S9, S45Aerportul Brandenburg – Flughafen Brandenburg Berlin

Zone, prețuri și abonamente – Pe harta transportului în comun vei descoperi că Berlinul este împărțit în trei zone – A, B și C. Zonele A și B corespund zonei centrale a orașului, în timp ce zona C cuprinde orașul Potsdam și aeroportul Brandeburg.

Costul unei călătorii este calculat în funcție de zona în care are loc călătoria, astfel întâlnim următoarele prețuri:

  • 2.90 euro/calatorie pentru zonele AB
  • 3.30 euro/calatorie pentru zonele BC
  • 3.60 euro/calatorie pentru zonele ABC
  • 1,90 euro/ călătorii scurte (3 stații cu U-bahn și S-bahn) și 6 stații cu autobusul (fără a schimba autobusul)

Dacă crezi că vei apela mai des la transportul în comun, atunci un abonament pentu o zi sau șapte zile ar fi cea mai bună variantă.

  • Tageskarte (un card valabil o zi) costă 8.80 euro (zone A și B), respectiv 10 euro (zonele A, B și C) – E bine de știut ca aceste carduri nu sunt pentru 24 de ore, ci sunt valabile de la prima utilizare până la ora 3:00.
  • Abonament pentru 7 zile – 34 euro (zonele A si B) și 43 euro (zonele A, B si C).

*Prețurile și rutele sunt în conformitate cu cele exsitente pe fahrinfo.bvg.de. Pentru mai multe info. accesează acest link.

PARCARI PUBLICEAtunci când ajungem în orase mari precum Berlin, încercăm pe cât posibil să nu folosim mașina pentru a ne deplasa de la un obiectiv turistic la altul. Dacă hotelul are acces la metoru/autobus, preferăm să lăsăm mașina la hotel, iar mai departe să ne folosim de mijloacele de transport în comun. Într-adevăr, poate această variantă e mai puțin comodă, dar dacă stai să te gândești la trafic, la căutările pentru un loc de parcare sau la costuri, vei ajunge la concluzia că e mult mai bine și mult mai ieftin să uiți mașina la hotel.

În schimb, dacă este necesar să folosești mașina, e bine să știi că Berlin (la fel ca toată Germania) stă extraordinar de bine la capitolul parcări. În zonele centrale vei găsi o grămadă de parcări acoperite unde îți vei putea lasa mașina. Aceste parcări acoperite nu îți impun un timp maxim de ședere precum fac cele stradale, unde îți poti lăsa mașina pentru 30 minute sau cel mult 2 ore, dar în schimb sunt un pic mai costisitoare. Spre exepmlu, o oră de parcare la Mall of Berlin costă 2,5 euro. Dar cum spuneam, e incredibil de simplu să găsești o parcare în Berlin. Pur și simplu te uiți după semnul ”P” – Parken, care adesea are alăturat numărul de locuri libere sau cuvântul ”frei” (liber, în germană).

Tururi Hop-on – Hop-off în Berlin

A treia variantă e potrivită pentru ”turistul leneș” sau pentru turistul care are doar câteva ore la dispoziție să viziteze orașul. Autobusele de tip hop-on hop-off sunt ideale dacă vrei să iei pulsul orasului din mers sau dacă vrei să ajungi fără bătăi de cap la toate atracțiile turistice de seama ale orașului. City-sightseeing și BigBus sunt cele două companii, întâlnite în toate orașele mari, care oferă astfel de tururi. Majoritatea tururilor clasice includ opriri la zidul Berlinului, la Berliner Dom, în Potsdamer Platz sau la Brandenburger Tor. În timp ce, tururile deluxe sau premium includ și alte experiente: croaziera pe râu, walking tours, degustare de currywurst, etc.


Berlin pentru începători – ghid (practic) de călătorie (partea 1)


Aceasta a fost prima partea din seria ”Berlin pentru începători – ghid (practic) de călătorie. Sper că acest articol îți va fi util atunci când îți vei planifica excursia în Berlin, iar dacă îți place ceea ce facem aici, nu uita să ne dai un share și un like pe pagina de Facebook. Noi ne vedem data viiitoare cu un alt articol de călătorie! Stay Safe!


Citeste si: