În orașele mari, transportul în comun e o adevărata minune, iar dacă acele orașe mai au și o rețea de transport subteran, e cu atât mai bine pentru turistul care vrea să ajungă rapid și ieftin în diferite părți ale orașului. Voi știți deja că ne folosim mult de transporul în comun și că mereu dedicăm o rubrică speciala acestui aspect, însă ceea ce nu știți e că Berlin ne-a dat cele mai multe bătăi de cap. Harta transportului în comun din Berlin e o nebunie de linii și rute, de termeni total necunoscuți precum S-BAHN și U-BHAN și de stații de metrou cu denumiri alambicate. În prima noastră vizită, am fost complet pierdută în fața hărții, și nu de puține ori ne-am urcat în trenurile greșite, cum de altfel de multe ori am avut bătăi de cap atunci când am avut conexiuni în diferite stații. La cea de-a doua călătorie nu pot spune ca mi-a fost mai clar, dar am fost însoțiți de doi prieteni, localnici, și ne-a fost un pic mai ușor. Așadar, eu mi-am făcut temele, am notat tot ce era de notat, ca să vă ofer vouă toate informațiile de care aveți nevoie daca plănuiți să vă folosiți de transportul în comun în Berlin.
Berlin – totul despre transportul în comun
Deși am stat în centru orașului, de cele mai multe ori a fost nevoie să schimbăm două linii de metrou pentru a ajunge la destinație. În plus, a mai fost nevoie să fim foarte atenți și la direcția în care mergem sau dacă avem nevoie de U-Bahn sau S-Bahn – doi termeni necunoscuți pentru noi.
Exemplu: Voiam să ajungem la Brandengurger Tor, iar de la stația la care noi eram trebuia să luăm linia verde ( mi-e mai ușor să le țin minte pe culori decât pe numere sau denumire) și nu o găseam. Ne-am tot învârtit dintr-o parte în alta prin stația de metrou până ne-am dat seama că noi aveam nevoie de S-Bahn și nu de U-Bahn.
Dicționar de termeni:
- S-BAHN – Stadtbahn – Este un tip de cale ferată urban-suburbană
- U-BAHN – metrou
Stații de metrou și rute importante – Ca să îți fie mai ușor, am făcut o listă cu toate stațiile de metrou și liniile de s-bahn și u-bahn pentru cele mai importante obiective turistice:
- S1 – pentru Potzdamer Platz și poarta Brandenburger Tor
- U2 – Potsdamer Platz și stația Hausvogteplatz – pentru Gerdamenmarkt
- U6 – stația Kochstrasse – pentru Checkpoint Charlie
- U5 – stația Rotes Rauthaus – pentru Berliner Dom, DDR Museum, Alexander Platz și insula muzeelor (Museumsinsel)
- S3, S5, S7, S9, (S75) – stația Warschauerstrasse – pentru East Side Gallery – zidul Berlinului și pentru Gradina Zoologica ( stația Tiergarten)
- U7 – stația Richard Wegner Platz – pentru palatul Charlottenburg
- S9, S45 – Aerportul Brandenburg – Flughafen Brandenburg Berlin
Zone, prețuri și abonamente
Pe harta transportului în comun vei descoperi că Berlinul este împărțit în trei zone – A, B și C. Zonele A și B corespund zonei centrale a orașului, în timp ce zona C cuprinde orașul Potsdam și aeroportul Brandeburg.
Costul unei călătorii este calculat în funcție de zona în care are loc călătoria, astfel întâlnim următoarele prețuri:
- 2.90 euro/calatorie pentru zonele AB
- 3.30 euro/calatorie pentru zonele BC
- 3.60 euro/calatorie pentru zonele ABC
- 1,90 euro/ călătorii scurte (3 stații cu U-bahn și S-bahn) și 6 stații cu autobusul (fără a schimba autobusul)
Dacă crezi că vei apela mai des la transportul în comun, atunci un abonament pentu o zi sau șapte zile ar fi cea mai bună variantă.
- Tageskarte (un card valabil o zi) costă 8.80 euro (zone A și B), respectiv 10 euro (zonele A, B și C) – E bine de știut ca aceste carduri nu sunt pentru 24 de ore, ci sunt valabile de la prima utilizare până la ora 3:00.
- Abonament pentru 7 zile – 34 euro (zonele A si B) și 43 euro (zonele A, B si C).
*Prețurile și rutele sunt în conformitate cu cele exsitente pe fahrinfo.bvg.de. Pentru mai multe info. accesează acest link
.
Transferul de la aeroport:
Dacă aterizezi pe Aeroportul Schonefeld e important să știi că te vei afla în zona C și drept urmare trebuie să îți achiziționezi un tichet valabil pe zonele AB (centru) și C (aeroport și Potsdam).
UPDATE: În anul 2020, cele aeroporturile Tegel si Schonefeld au fost închise și înlocuite de noul aeroport, Berlin Brandenburg Airport. Noul aeorport (BER) se află la 18 km de centrul orașului, în statul Brandenburg.
Cum ajungem de la noul aeroport – Berlin Brandenburg Airport – în centrul orașului (Alexander Platz): S-Bahn – Linia S9 – plecare de la terminalele 1,2,5, până la Alexander Platz. O călătorie costă 3,60 euro.
Bine de știut! E foarte important să îți validezi tichetul înainte de a urca în metrou/autobus/tren. În caz contrar se aplică o amendă de 60 de euro.
Sfatul călătorului – Dacă îți achiziționezi un WelcomeCard Berlin ai transportul gratuit pe întreaga perioadă de valabilitate a cardului. Cardul oferă o grămadă de beneficii despre care vom discuta zilele următoare.
Berlin – totul despre transportul în comun
Acestea fiind spuse, sper ca articolul meu să îți fie de folos atunci când vei ajunge în Berlin. Te invit să citești mai multe despre ceea ce am făcut în cele trei zile petrecute în capitala Germaniei 🙂
[…] Despre transportul în comun am scris un articol separat pe care îl poți accesa aici. […]
[…] Berlin: totul despre transportul în comun […]
[…] TRANSPORTUL PUBLIC ÎN COMUN – În orașele mari, transportul în comun e o adevărată minune, iar dacă acele orașe mai au și o rețea de transport subteran, e cu atât mai bine pentru turistul care vrea să ajungă rapid și ieftin în diferite părți ale orașului. Voi știți deja că ne folosim mult de transporul în comun și că mereu dedicăm o rubrică speciala acestui aspect, însă ceea ce nu știți e că Berlin ne-a dat cele mai multe bătăi de cap. Harta transportului în comun din Berlin e o nebunie de linii și rute, de termeni total necunoscuți precum S-BAHN și U-BHAN și de stații de metrou cu denumiri greu de pronunțat. În prima noastră vizită, am fost complet pierdută în fața hărții, și nu de puține ori ne-am urcat în trenurile greșite, cum de altfel de multe ori am avut bătăi de cap atunci când am avut conexiuni în diferite stații. La cea de-a doua călătorie nu pot spune ca mi-a fost mai clar, dar am fost însoțiți de doi prieteni, localnici, și ne-a fost un pic mai ușor. Așadar, eu mi-am făcut temele, am notat tot ce era de notat, ca să vă ofer vouă toate informațiile de care aveți nevoie dacă plănuiți să vă folosiți de transportul în comun în Berlin. […]
[…] Berlin – totul despre transportul în comun […]