Diverse Germania

Berlin: totul despre transportul în comun

Transportul în comun din Berlin este de-a dreptul haotic. Stai în fața hărții de metrou și pur si simplu vezi o grămadă de linii colorate care se intersectează într-o grămadă de puncte, mai apoi observi că liniile sunt numerotate cu s1,s2…u1, u2, re1, rb22…Și te întrebi…acum încotro?

Sistemului berlinez de transport în comun îi lipsește tocmai aceea organizare tipic nemțească, iar în comparație cu el metroul din Londra e floare la ureche.

Desi am stat in centru orașului, de cele mai multe ori a fost nevoie să schimbăm două linii de metrou pentru a ajunge la destinație, mai trebuia să fim atenți și la direcția în care mergem sau dacă avem nevoie de U-Bahn sau S-Bahn. Voiam să ajungem la Brandengurger Tor, iar de la stația la care noi eram trebuia să luăm linia verde ( mi-e mai ușor să le țin minte pe culori decât pe numere sau denumire) și nu o găseam nicicum. Ne-am tot învârtit dintr-o parte în alta prin stația de metrou până ne-am dat seama că noi aveam nevoie de S și nu de U-Bahn.

Pentru că în Berlin vei avea nevoie de transport în comun și pentru că acesta poate fi destul de derutant, m-am gândit să scriu un scurt articol despre câteva aspecte legate de utilizarea mijloacelor de transport în comun.

ASPECTE GENERALE:

  • În Berlin există trei zone: A,B,C. Primele două corespund zonei centrale, iar în ultima se află aeroportul Schonefeld și Potsdamul.
  • pentru zonele AB cele mai frecvente și rapide mijloace de transport în comun sunt U-Bahn (metroul subteran) sau S-Bahn (o combinație între metroul subteran și cel care circulă la suprafață)
  • exista un sistem de plată unic. Același bilet este valabil atât pentru metrou cât și pentru autobuze sau trenuri.

!!!Găsești mai multe informații aici !!!

1. Transferul de la aeroport:

Dacă aterizezi pe Schonefeld e important să știi că te vei afla în zona C și drept urmare trebuie să îți achiziționezi un tichet valabil pe zonele AB (centru) și C (aeroport și Potsdam).

Exista 2 variante de transfer: S-Bahn sau trenurile regionale. S9 te va duce de la aeroport până la Warschauerstrasse de unde poți lua linia U1 care te va duce chiar în centrul comercial al orașului). De asemenea trenul RE7 te va duce la gara centrală. O călătorie costă 3,40 euro.

Dacă aterizei pe Tegel, aeroportul situat în zona B, ai ca variante fie autobusul fie taxi. Pentru EXPRESS BUS X9 biletul costă 2,80 iar in aproximativ 20 de minute vei ajunge la gradina zoologică unde vei avea acces la diferite linii de u-bahn sau s-bahn. Transferul cu taxi pentru aceeași distanță va costa în jur de 20 de euro.

2. Liniile care traversează centrul orașului sunt: U1, U2, S2, S7 si U6. De ele te vei folosi cel mai mult. Pentru Potsdam ai nevoie de S7 sau de trenurile regionale RE7, RE1, RE2.

3. Prețuri.

  • Un bilet valabil 2 ore costă 2,80 euro pentru zonele AB si 3,40 pentru ABC.
  • Un bilet valabil o zi costă 7 euro pentru zonele AB și 7,70 pentru ABC. Acest tichet este valabil doar pe parcursul zilei în care a fost achiziționat.
  • Un bilet valabil 7 zile costă 30 de euro.

4. E foarte important să îți validezi tichetul înainte de a urca în metrou/autobus/tren. În caz contrar se aplică o amendă de 60 de euro.

Ca o mică paranteză, dacă ai nevoie de taxi în Berlin, prețurile sunt după cum urmează: 3,90 euro pornirea, 2 euro pe kilometru și 1,5 de la al 7 lea kilometru în sus.

5. Dacă îți achiziționezi un WelcomeCard Berlin ai transportul gratuit pe întreaga perioadă de valabilitate a cardului. Cardul oferă o grămadă de beneficii despre care vom discuta zilele următoare.

Acestea fiind spuse, sper ca articolul meu să îți fie de folos atunci când vei ajunge în Berlin. Te invit să citești mai multe despre ceea ce am făcut în cele trei zile petrecute în capitala Germaniei 🙂

 

Berlin: unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa

 


2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *