Brighton & Hove – atractii turistice pentru o zi in Brighton, Marea Britanie

Brighton Beach, Marea Britanie, atractii turistice pentru o zi in Brighton,

Când spui ”litoreal englezesc” probabil te gândeșți la vremea veșnic mohorâtă despre care toată lumea știe și preuspui că plajele din sudul Angliei nu pot fi foarte interesante. Însă, plaja din Brighton, văzută într-o zi cu soare, e de vis. Ape de culoare verde-albăstrui și pescărușii care zboară dintr-o parte în alta ne-au adus aminte de plajele din sudul Franței, iar dacă ti-aș arăta pozele de mai jos, fără să-ți spun unde au fost făcute, ai crede și tu că e imposibil că ele să fie din Brighton. Iar pe lângă plajă, Brighton e un oraș absolut minunat, cu o atmosferă faină, de vacanță. Aflat la o distanță de aproximativ 70 kilometri de Londra, distanță pe care o parcurgi ușor și ieftin cu trenul, în regiunea Sussex găsești unul dintre cele mai frumoase orașe din Marea Britanie – Brighton. Deși în Brighton și împrejurimile lui poți să petreci cu lejeritate un weeknd întreg, noi am făcut doar o excursie de o zi din Londra, iar în acest articol îți prezint câteva atracții turistice pentru o zi in Brighton, Marea Britanie.

Brighton & Hove – atractii turistice pentru o zi in Brighton, Marea Britanie

Dacă trecem un pic în revistă istoria orașului Brighton, trebuie să precizăm că perioada de înflorire, momentul în care orașul a devenit o destinație de vâră râvnită în rândul englezilor a fost perioada georgiană, în timpul domniei regelui George al IVlea. De la construirea Pavilonului Regal și a liniilor de cale ferată care legau orașul de capitala țării și până la construcția debarcaderului, Brighton a devenit o destinație din ce în ce mai căutată și apreciată. În prezent, Brighton e renumit pentru scena culturală, muzicală și artistică mare și vibrantă, precum și pentru numeroasa sa populație LGBT, ceea ce a dus la recunoașterea sa ca fiind „capitala gay neoficială a Regatului Unit„. De asemenea, Brigthon a primit și titulatura de ”The Happiest City to Live in UK” în 2015.

Când vine vorba de Marea Britanie, am o lista întreagă cu locuri în care vreau să ajung (surpriză, Marea Britanie însemană mai mult decât Londra : D), iar pe lângă satele de poveste din Cotswolds și York, se află și Brighton. De altfel, am avut o obsesie pentru Brighton atât de mare încât atunci când Sebi m-a întrebat unde aș vrea să mergem la mare anul acesta, răspunsul meu a fost Brighton. 

Așa am luat biletele de avion spre Londra și ne-am planificat o excursie de o zi în Brighton.

atractii turistice pentru o zi in Brighton
Nu, nu e nici Caraibe, si nici Franta! E plaja din Brighton, Marea Britanie!

Cum ajungi in Brighton (din Londra)?

Deși mi-ar fi plăcut să stăm tot weekend-ul în Brighton, aș remarca că vara – singură perioadă când e recomandat să vizitezi orașul – cazările tind să aibă prețuri mari, de litoral în plin sezon. Astfel, am ales să facem o excursie de zi din Londra și să ne bucurăm preț de câteva ore de litoralul englezesc. După o zi întreagă acolo, nu știu dacă avea sens să rămânem peste noapte în Brighton, pentru că am reușit fără grabă să vedem cele mai importante atracții turistice și să ne relaxăm un pic pe plajă.

Pentru a ajunge in Brighton (din Londra) ai doua variante:

  1. Autobus – Național Express pe ruta Victoria Coach Station – Brighton. Autobusele pleacă o dată la fiecare oră, iar o călătorie durează 3 ore și costă 9-10 GBP (dacă cumperi biletul din timp, de pe acest site, acesta poate costa chiar și 4 euro). Aș spune că autobusul e o variantă bună doar dacă rămâi peste noapte în Brighton, motivul fiind durata călătoriei.
  2. Tren – trenurile regionale și Gatwick Express leagă Londra de Brighton printr-o călătorie de cca. o oră. Astfel, un bilet de tren luat din timp poate costă 10-15 euro. Ca deobicei, iti recomand aplicația The Train Line deoarce biletele de tren sau autobus sunt mai ieftine decât dacă le-ai cumpăra diect din gară. Noi am făcut un test exact pentru ruta Brighton – Londra iar un bilet cumprat online, din aplicație, în aceeași zi, ne-a costat cu 8 euro mai puțin/ persoană. 

Atractii turistice in Brighton

Royal Pavilion and Garden

Construcția să a început în anul 1787 și a fost gândit ca un refugiu la malul mării pentru George, Prinț de Wales, care a devenit Prinț Regent în 1811, și pentru Regele George al IV-lea în 1820. Arhitectura sa a fost inspirată de stilul indo-saracenic, cu origini în India, iar cel responsabil de aspectul actual al caldirii este arhitectul John Nash. De altfel, The Royal Pavilion și grădinile sale au fost folosite drept reședință de vară pentru familia regală până când Regina Victoria a hotarât să mute reședința de vară a familiei regale pe Isle of Wight, în apropiere de Southamton. Astfel, Pavilionul a fost vândut orașului Brighton în 1850.

The Lanes

Centrul orașului Brighton corespunde cu zona numită ”The Lanes” – un labirint de străduțe, magazine și restaurante. Unele părți din The Lanes datează de la sfârșitul secolului al XVI-lea, când Brighton era un mic oraș pescăresc numit Brighthelmstone. Unele dintre alei – sau twittens, așa cum sunt cunoscute la nivel local – au un aer și mai vechi. The Cricketers Arms de pe Black Lion Street a fost construit în jurul anului 1545 și se crede că este cel mai vechi pub din zonă. 

Brighton Beach

Nu știu dacă plajă din Brighton are nevoie de o descriere, dacă cuvintele pot descrie cât de frumos și spectaculos e locul ăsta. Una dintre plajele de top din lume, conform unei statistici făcute de Lonely Planet, Brigthon Beach e o plajă imensă, care se intinte pe câțiva kilometri, acoperită în întregime de pietricele și extrem de iubită atât de pescăruși, cât și de localnici și turiști. Pentru o plajă cu ieșire la Canalul Mânecii, am fost extrem de surprinsă să văd că apă are o culoare verde-albăstruie – cel puțin așa se vede de la distanță – și valuri destul de mari, așa cum mai văzusem doar in Portugalia, la ocean. 

atractii turistice pentru o zi in Brighton
atractii turistice pentru o zi in Brighton
atractii turistice pentru o zi in Brighton
atractii turistice pentru o zi in Brighton

Brighton Palace Pier

Unul dintre cele mai vechi și mai impresionante debarcadere din Marea Britanie, faimosul punct de reper din Brighton s-a transformat într-o destinație de sine stătătoare – un parc tematic pe malul apei, cu atracții, restaurante, săli de jocuri și activități. O mare parte din farmecul victorian original al debarcaderului a rămas intact, fiind de altfel singurul dintre cele trei debarcadere din Brighton inca in operare. Ramasitele debarcaderului West Pier, construit in 1866 sunt inca vizibile de pe malul marii, in timp ce Royal Suspension Chain Pier a disparut in totoalitate.

atractii turistice pentru o zi in Brighton

The North Laine

În timpul domniei lui George al IV-lea, North Laine era cunoscut mai ales pentru mizeria, condițiile de trăi mizerabile și concentrația mare de abatoare, însă lucrurile s-au schimbar radical în ultimele două decenii, iar North Laine e în prezent una indre cele mai animate, colorate și interesante zone din Brighton. Se spune că aici trebuie să vii cu poftă de shopping – în weekend există traguri de antichități, haine second hand și multe altele, și cu poftă de mâncare. Noi doar ce mancasem un mic dejun englezesc, însă nu am putu să nu ne oprim la Gelato Gusto, despre care se spune că are cea mai bună înghețată din oraș. 

atractii turistice pentru o zi in Brighton

Sea Life

Cel mai vechi acvariu din lume, SEA LIFE Brighton a fost construit în 1872 și prezintă 5.500 de creaturi fascinante, inclusiv raze, rechini, broaște țestoase, broaște țestoase, pești stea si căluți de mare.

Brighton i 360

Brighton i360 este un turn de observație mobil, inalt de 162 m, situat pe malul mării din Brighton, la capătul dinspre uscat al rămășițelor digului West Pier. Turnul a fost inaugurat la 4 august 2016 si a fost proiectat, proiectat, fabricat și promovat de echipa responsabilă pentru London Eye. De la cabina de observație complet închisă, vizitatorii au parte de o vedere de 360 de grade asupra orașului Brighton, a South Downs și a Canalului Mânecii.

Brighton & Hove – atractii turistice pentru o zi in Brighton, Marea Britanie

Noi ne-am încheiat plimbarea în Brighton cu un moment de relaxare pe plajă, în adierea brizei și în mangairea unor raze de soare timide. Vremea a fost bună cu noi, de parcă ar fi știut cât de mult îmi doream să vizitez acest oraș, oferindu-ne acea zi de sâmbătă în care toată lumea iese în oraș că să ia micul dejun, să facă o plimbare sau chiar să bea o bere (doar suntem în Anglia : D). Brighton, exact așa cum credeam eu, a fost absolut minunat!

Citeste si:

Articole recomandate

3 comentarii

  1. […] Brighton & Hove – atractii turistice pentru o zi in Brighton, Marea Britanie […]

  2. […] Brighton & Hove – atractii turistice pentru o zi in Brighton, Marea Britanie […]

  3. […] de ciocolată din Birmingham, iar anul acesta am vrut să mergem în plină vară că să vedem cum arată litoralul englezesc, în Sussex. Mai apoi, cum ne-am planificat un weekend întreg în Londra, am profitat de […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *