Acum un an am hotărât să petrecem Craciunul într-un mediu mai diferit, pe o plajă, la umbra unui palmier, în costum de baie, la 10.000 km depărtare de casă. Și pentru că ne-am dorit să petrecem o săptămână într-un loc care să ne ofere de toate (posibilitatea de a vizita mai multe locuri noi, relaxare, precum și oportunitatea de a cunoaște o altă cultură), am ales ca destinație peninsula Yucatan, Mexic. Dacă în articolele anterioare am vorbit despre itineriariul pe care l-am avut în Mexic și despre Isla Mujeres, locul în care am găsit paradisul, de data aceasta aș vrea să vorbim despre un aspect esențial al acestei călătorii, și anume bugetul de vacanță.

Playa del Carmen

Buget de călătorie pentru Mexic (peninsula Yucatan)

Dacă ne urmăriți de ceva timp, știți că încercăm ca de fiecare dată să scriem un articol în care să vă prezentăm cheltuielile pe care noi le-am avut în destinația respectivă. În același timp, vă rugăm să luați în considerare că acest articol este unul subiectiv și că bugetul de vacanță diferă de la persoană la persoană și că o astfel de vacanță va poate costa chiar mai puțin (sau chiar mai mult) decât ne-a costat pe noi.

Zboruri Havana-Cancun-Havana

Pentru ca zborul Milano-Havana era semnificativ mai ieftin decât cel Milano-Cancun, am ales ca prima noastră destinație să fie Cuba, urmând ca din Havana să zburăm în Cancun prin intermediul celor de la Interjet. Pentru un zbor dus întors Havana-Cancun-Havana am plătit 180 euro/persoană.

Din Cuba se ajunge foarte ușor în Cancun, prin intermediul Interjet (zbor direct) sau Aero Mexico (zbor cu escală în Mexico City). Noi am optat pentru zborul direct, zbor care a durat cca. 50 minute. Despre Interjet am numai cuvinte de laudă: profesionalism și multe servicii incluse. Noi am avut biletul economy în care am avut inclus: check-in-ul în aeroport ( pentru zboururile cu plecare/sosire în Cuba nu există posibilotatea de a face check-in-ul online), un bagaj de cabină+poșetă/rucsac mic, gustare (suc/apa la 0.5 l și o pungă de chispuri) și posibilitatea de a lua viza de la sediul InterJet din aeroport (viza pe care am plătit 17 euro).

Transport

Atunci când ne-am planificat cele 8 zile în Mexic ne-am dorit ca pe lângă relaxare și plajă, să vizităm și principalele atracții turistice din zonă. Ne-am dorit să vedem cât mai mult posibil, dar fără să ne mutăm bagajele dintr-o parte în alta. Astfel că, ne-am pus baza în Playa del Carmen și ne-am închiriat o mașina, pentru a avea un pic mai multă flexibilitate.

Ca de obicei, mașina am rezervat-o de pe Rental Cars, de la compania FireFly by Hertz, direct din aeroportul din Cancun. Pentru cele opt zile am plătit 200 euro cu full casco (am fost 4 persoane, deci am plătit în medie 12 euro/zi/cuplu).

Extra sfat! Ca să scăpați de toată nebunia cu garanția sau că să nu vi se oprească sume colosale, vă recomand ca mereu să faceți full casco pentru mașina închiriată. Rental Cars oferă această posibilitate, astfel nu vei mai avea alte bătăi de cap. Spre exemplu, în Mexic ne-au fost blocați 300 dolari, în timp ce în Belgia ne-au blocat 80 euro, în loc de 1000 euro/dolari.

isla Cozumel
Isla Mujeres

Cazare

Peninsula Yucatan e imensa, distanțele între orașe sunt și ele destul de mari, iar drumurile sunt sunt printre cele mai bune (excepție făcând autostrada Valladolid – Cancun/Playa del Carmen). În funcție de preferințele pe care le ai și de planurile pe care ți le-ai făcut, ai două variante: 1) poți opta pentru cazare într-un singur loc, în Cancun, Playa del Carmen sau Tulum; 2) poți sta câte două-trei-patru nopți în fiecare parte a peninsulei (în Est pentru plaja, în centru pentru ruine și centoes, în NV pentru orașe coloniale). Depinde de ceea ce îți dorești să faci și de timpul pe care îl ai la dispoziție.

Ulterior, tot în funcție de preferințe, ai de ales dintre hoteluri/resorturi all inclusive și Airbnbs.  Noi am ales un Airbnb super drăguț în Playa del Carmen, unde am petrecut 8 nopți. Apartamenul este situat chiar în inima orașului, pe Quinta Avenida, la 5 minute de plaja si e ideal pentru 4 persoane (are două camere, două bai și o bucătărie complet utilată, balcon, piscina pe acoperiș și parcare). Pentru 8 nopti am platit aprox. 720 euro (360 euro/cuplu).

Dacă încă nu ai cont pe Airbnb, accesează acest link, înregistrează-te pe site și primești 35 de euro în travel credit. Acești bani îi vei putea folosi la prima rezervare.

Excursii

Prima și cea mai importantă excursie a fost Chichen Itza-Valladolid – Ik Kil Cenotes.

 Deși distanța dintre Playa del Carmen și Chichen Itza nu e foarte mare, călătoria a fost destul de lungă și extrem de obositoare. În cazul în care mergi la Chichen Itza cu mașina e bine de știut că există o parcare chiar în fața intrării, pentru care vrei plăti 80 pesos (cca. 4 usd). Mai departe, intrarea la una dintre cele șapte minuni ale lumii noi costă 480 pesos de persoană, un preț mult prea mare, dacă mă întrebi pe mine. Oricât ar costa, cred că e un loc pe care fiecare dintre noi trebuie să îl vadă o dată în viață. 

Extra sfat! Încearcă să ajungi la Chichen Itza cât mai devreme, de preferat înainte de ora 10, înaintea autocarelor pline cu turiști.

Ik Kil e foarte aproape de complexul Chichen Itza, la 10 minute de mers cu mașina. Din acest motiv locul este destul de aglomerat. Aceasta este deschisă între orele 08:00 si 17:00, iar intrarea costă 80 MXN (cca. 4 euro). De asemenea, la intrarea în complex există și o parcare gratuită.

Chichen Itza
Ik Kil Cenote
Valladolid

A doua excursie a fost pe Isla Mujeres. Pentru că nu am vrut să avem bătăi de cap cu transportul și cu parcarea, am găsit o ofertă super avantajoasă, una perfectă pentru cei care nu au și-au închiriat mașina. Am achiziționat un pachet care include transferul Playa del Carmen-Cancun- Playa del Carmen și călătoriile cu ferry spre/dinspre Isla Mujeres, de la sediul Ultra Mar, care ne-a costat 41 usd/persoană.

Isla Mujeres
Playa Norte, Isla Mujeres
Tortugranja, Isla Mujeres

Ultima excursie a fost pe Isla Cozumel. Lucrurile au fost mai simple pentru ca plecările spre Cozumel au loc din Playa del Carmen. Călătoria cu ferry (tot cu cei de la Ultra Mar) ne-a costat 400 pesos/persoană/dus-întors (15 euro).

Cozumel

Făcând un rezumat, toate excursiile și intrările ne-au cca. costat 158 euro/două persoane. + 50 euro – golf cart si scuter.

Pe Isla Mujeres, cel may rapid si cool mod de a ne deplasa a fost golf cart-ul. Cu greu am găsit o firmă care să ne închirieze un golf cart, fără să le arătăm permisul (dacă mergeți pe Isla Mujeres și vreți un golf cart, e bine să aveți permisul la voi), dar până la urmă am reușit să luăm unul pentru două ore și să mergem la ferma de broscuțe țestoase, Tortugranja. Pentru acest golf cart am plătit 400 pesos (cca. 20 euro).

Pentru intrarea la Tortugranja am plătit 3 euro/două persoane.

Dacă pe Isla Mujeres am închiriat un golf cart, pe Cozumel ne-am închirat un scuter. Noi am rezervat scuterul din Playa del Carmen și l-am preluat de la Rooster. Pentru 4 ore am păltit 680 pesos și inca 17 pesos, combustibilul. Total: 697 pesos (27 euro).

Mâncare și suveniruri

La capitolul mâncare, în Playa del Carmen veți avea de unde alege. Quinta Avenida e plină de restaurante cu specific mexican, baruri care servesc câte 5-6 sortimente de tequilla, dar și tarabe cu street food. Orice ai alege, nu te aștepta ca mâncarea din zona aceea să fie foarte ieftină. Pentru o masă în doi la un restaurant de pe Quinta Avenida, vei plăti în jur de 40-50 euro, iar pentru un mic dejun în doi, vei scoate din buzunar în jur de 15-20 euro.

În schimb, în Valladolid sau Cancun vei găsi street food autentic la un preț excelent (20-30 pesos un burrito), dar și restaurante ce îți vor oferi preparate mexicane autentice.

La capitolul restaurante nu avem recomandari precise sau locuri în care trebuie neapărat să mănânci, iar la capitolul buget, ne este greu să estimăm pentru ca nu prea am ținunt socoteala. Oricum, o masă în doi ne-a costat cam de fiecare data între 800-1000 pesos.

Cum să economisești! Dacă vei sta într-un un Airbnb cu bucătărie utilată, vei putea pregăti micul dejun acasa sau chiar cina. Noi am luat pui la rotisor, cartofi și legume pentru salata, dar și alte alimente pentru micul dejun. Cumpărând de la supermarket, vei cheltui 250-300 pesos.

Dacă obișuniești să colectionezi magneți de frigider, căni sau orice altceva, Playa del Carmen (dar și Cancun sau Isla Mujeres) e un adevărat paradis. Pe Quinta Aveinda există zeci și zeci de magazine de suveniruri care vând de toate: de la magneți de frigider și căni, până la tequilla, tricorui, figurine și condimente. Magazinele sunt uriașe, prețurile sunt pe măsura, iar gama de suveniruri e extrem de variată. Noi am făcut abuz și am plecat din Mexic cu o geantă plină de suveniruri.

Prețuri: magneți: între 20-50 pesos; căni: cca. 80 pesos; figurine cu scheleți (dias de los muertos): de la 40 pesos; tricouri: de la 150 pesos; pahare de tequilla: de la 25 pesos, etc

Alte cheltuieli: benzina – un litru de benzină costă 17 pesos; autostrada Playa del Carmen-Valladolid ne-a costat 230 pesos.

Costuri totale 13 zile (8 zile Mexic + 5 zile Havana)

La final, vrem să facem bilanțul tuturor cheltuielilor pe care le-am avut în cele 13 zile petrecute în Mexic și Cuba.

  • zbouri Milano-Havana-Milano (cu escală în Paris) – zboururi operate de Air France = 1200 euro/2 persoane
  • zboruri Havana-Cancun-Havana – zboruri cu Interjet = 360 euro/doua persoane
  • Cazare Playa del Carmen -8 nopți = 361 euro/cuplu
  • Cazare Havana – 5 nopți = 224 euro/cuplu
  • Viza Cuba (Ambasada Cubei din Romania) – 94 euro/doua persoane
  • Viza Cuba (Interjet) – 35 euro/doua persoane
  • Masina inchiriata in Mexic – 100 euro/cuplu
  • Excursie Chicen Itza si Ik Kil Cenote (parcare, intrari, taxe autostrada) – 1430 pesos/2 persone (cca. 71 euro)
  • Excursie Isla Mujeres – 82 dolari + 400 pesos / 2 persone (cca. 20 euro)
  • Excursie Isla Cozumel – 1496 pesos/2 persoane (cca. 72 euro)

Total costuri: 2659 euro pentru doua persoane. (în decembrie 2019, 1 euro=cca. 20 pesos)

*În această sumă nu intră banii pe care i-am cheltuit la fața locului pentru mâncare, benzină, suveniuri, drumul România-Milano sau cele două nopți petrecute în Milano.

Peninsula Yucatan are atât de multe de oferit încât opt zile nu îți vor fi suficiente, mai ales dacă ești turistul explorator. În privința prețurilor, Mexic poate fi și o destianție scumpă, și una extrem de accesibilă, dar totul depinde ce ceea ce vrei să faci. În mod cert, Cancun și Playa del Carmen sunt zone turistice și scumpe, în timp ce zona central-vestica e, poate, ceva mai accesibilă din punct de vedere financiar. Așa cum spun mereu, bugetul de călătorie diferă de la călător la călător, în funcție de preferințele și nevoile fiecăruia.

Citește mai multe despre costurile pe care le-am avut în Havana…