Buget de călătorie pentru Portugalia

Portugalia nu e renumită doar pentru istoria ei, pentru plajele din Algarve, pentru mâncarea delicioasă sau pentru cele două orașe, Porto și Lisabona, ci și pentru faptul că e cea mai ieftină destinație din Europa de Vest. Astfel că, după 3 călătorii în Portugalia a venit momentul să vorbim despre unul dintre cele mai importante aspecte dintr-o călătorie, și anume: bugetul.

În articolul de astăzi vorbim strict despre costurile unei vacanțe în Portugalia, punând accentul pe locurile în care noi am ajuns – Lisabona, Porto și Algarve.

Buget de călătorie pentru Portugalia

În ultima noastră călătorie ne-am dat seama că Portugalia e destinația perfectă pentru cei care vor să călătorească cu un buget limitat, atât in vacanțe mai lungi, de tipul roadtripurilor, cât și pentru citybreaks. Spre deosebire de alte țări – în deosebi Germania și Italia, în Portugalia se simte diferența între sezon și extrasezon, prețurile la cazare fiind mult mai mici în lunile de toamnă-iarnă, față de perioada de vârf (iulie-august). Un alt lucru care face ca Portugalia să fie o destinație căutată e tocmai raportul dintre ceea ce oferă și costuri, sau altfel spus: cu o o sumă mică de bani, poți cumpăra/face multe lucruri.

Dar hai să trecem direct la subiect.

Cazarea în Portugalia

Vizitând Portugalia în diferite perioade din an, am observat că prețurile diferă foarte mult de la sezon la sezon, dar și de la un oraș la altul. Dacă în Lisabona, în septembrie, am găsit cazare cu 30 euro, în Porto, în luna august, abia am găsit un Airbnb pentru 80 euro. De asemenea, în luna septembrie am ajuns și în Algarve, într-o perioadă în care nu doar că am putut face plaja, dar am și închiriat apartamente cu 60-70 euro/noapte.

Dacă ești în căutarea unei cazări, iată care ar fi recomandările noastre:

LISABONA.
Lisbon Art Stay Apartments Baixa – 50 euro/noapte (25 euro/pers/noapte)
Rossio Boutique Hotel**** – 39 euro/noapte (19,5 euro/pers/noapte) – RECOMANDAT DIN PROPRIA EXPERIENTA!
Lisbon City Apartments & Suites by City Hotels*** – de la 35 euro/noapte (17,5 euro/pers/noapte) – RECOMANDAT DIN PROPRIA EXPERIENTA!
Planet House by Trius Hotels – 23 euro/noapte (11,5 euro/pers/noapte)
ALGARVE.
– Hotel Sol Algarve by Kavia – cca. 50 euro/camera dublă/noapte – in Faro
– Flor da Rocha – 70 euro/camera dubla.noapte – in Portimao
Booking.com

Transportul în Portugalia

Dacă ai în plan să explorezi această țară, cea mai la îndemână variantă ar fi să închirezi o mașină. Mașina nu doar că te va ajuta să ajungi mai repede oriunde îți dorești, ci îți va oferi flexibilitate și posibilitatea de a vedea multe alte locuri în care ar fi mai greu să ajungi cu transportul în comun.

Pentru călătoria noastră din Lisabona în Algarve am închiriat o mașină direct din aeroport, de la Europcar. La acea vreme, septembrie 2020, am plătit 33 euro/zi (inclus dispozitivul pentru autostrada Via Verde și asigurare full).

Taxele de drum – la fel ca în alte țări europene, și Portugalia are un sistem de autostrăzi bine pus la punct, care funcționează pe bază de toll/taxa la km de autostradă. În acest sens, mașina pe care o veți închiria are un dispozitiv micuț montat pe parbriz, numit VIA VERDE. Acel dispozitiv înregistrează toate taxele de autostradă, iar la final compania de la care ați închiriat mașina va trage de pe card suma înregistrată de dispozitivul via verde. Pentru drumurile Lisabona-Faro – Lisabona, dar și pentru cele din Algarve am plătit 52 euro.

Pe acest site găsești toate informațiile și prețurile pentru autostrăzile din Portugalia.

Dacă mașina nu e o solutie pentru voi, atunci puteți opta pentru mijloacele de transport în comun. Pentru distanțele dintre orașe, puteți apela la trenuri – Comboios de Portugal. Comparativ cu alte țări Europene, sau chiar cu vecina lor – Spania, mersul cu trenul prin Portugalia e destul de ieftin. Ca să vă faceți o idee, o călătorie cu trenul între Porto și Lisabona costa în jur de 20 euro.

Pentru mai multe rute și prețuri accesați acest link.


Buget de călătorie pentru Portugalia


LISABONA – Pentru călătoriile în jurul Lisabonei -Cascais, Belem și Sintra, puteți folosi liniile de tren inter-urbane. Dacă aveți un Lisboa Card, călătoriile pe rutele Sintra, Cascais (acesta este și trenul care vă va duce în Belem) și Sado sunt acoperite de acest card, iar dacă nu aveți Lisboa Card, atunci puteti achiziționa un Tourist Travel Card valabil 72 ore.

Tourist Travel Card vă oferă călătorii nelimitate spre Sintra, Cascais și Sado, timp de 72 ore, contra unui cost de 14 euro/persoană.

Arcul Santa Augusta – Lisabona
Lisabona
Torre de Belem – Lisbon

PORTO – În mare parte, același reguli se aplică și orașului Porto. Prețul călătoriilor în interiorul și în afara orașului este calculat în funcție de zona. Astfel că, o călătorie de la gara Sao Bento până în Averio – Aveiro e o destinație super drăguță pentru o excursie de o zi – costă 4 euro

Harta, zone și prețuri pentru Porto.

Podul Dom Luis I – Porto
Riberia – Porto

ALGARVE – Dacă în Lisabona și Porto, mașina nu este necesară, în Algarve lucrurile stau un pic diferit. Coasta de Aur a Portugaliei e superbă, e un paradis pentru iubitorii de plajă și sporturi de apă, e o regiune care are extrem de multe de oferit – orășele drăguțe și peisaje naturale senzaționale. Dacă vă planificați să adăugați și această regiune în itinerariul vostru, sfatul meu numărul unu ar fi să îi acordați măcar 4 zile. Iar dacă nu vreți să faceți Algarve parte dintr-un roadtrip, atunci puteți rezerva 7-8 zile pentru această regiune.

La capitolul transport, v-aș încuraja să închiriați o mașină. Astfel veți avea certitudinea că veți ajunge în toate locurile frumoase din Algarve, la toata plajele care au pus această regiune a Portugaliei pe hartă.

Atracții turistice

În timp ce Algarve e o destinație mai potrivită pentru relaxare, beach all day long și natura, Lisabona și Porto abundă în atracții turistice și activități care mai de care mai interesante. În super ghidul de călătorie pentru Lisabona am vorbit despre câteva activități și atracții pe care trebuie să le puneți pe listă (te invit să citești acel articol), iar despre ceea ce noi am reușit să facem într-o singură zi în Porto, am scris aici.

Ca impărțire a timpului, aș spune că pentru Lisabona trebuie să aloci măcar 4 zile (două zile pentru excursiile în Belem și Sintra și două zile pentru explorarea orașului), iar pentru Porto aș spune că două zile întregi sunt mai mult decât suficiente (o zi pentru centrul orașului și o zi pentru Vila Nova de Gaia, locul în care se desfășoară cele mai multe tururi cu degustări de vin).

Ce poți vizita în Algarve – Faro – capitala regiunii, Albufeira, Lagos, Praia da Marinha, Praia do Camilo, Portimao, Silves, Benagil Caves, Cabo de San Vicente.

Ce poti vizita în Porto – orre dos Clerigos, gara Sao Bento,  Cais de Riberia, Dom Luis I, Vila Nova de Gaia, Livraria Lello e Irmao. +excursii de o zi in Aveiro si Braga

Ce poti vizita în Lisabona – Lisboa Story Centre, Placa do Comercio, Bairro Alto, piata Time Out, Liftul Santa Justa, Antigo Convento do Carmo si muzeele Lisabonei. +excursii in Belem – Torr de Belem si manastirile Jeronimos, Sintra si Cascais.

Sfatul călătorului – Daca aveși in plan să vizitați multe muzee și monumente, recomandarea mea e să achiziționați un card pentru turiști. Pentru Lisabona și Porto există astfel de carduri, care nu doar ca vă oferă intrarea gratuită la muzee și alte atracții, ci și transport în comun gratuit. Noi am folosit Lisboa Card și am fost extrem de mulțumiți.

Praia do Carmo – Algarve
Liftul Santa Justa – Lisabona
Gara Sao Bento (Porto) – cea mai frumoasă gară din Portugalia


Restaurante și mâncare

Mâncarea la supermarket tinde să fie un pic mai ieftină decât cea din România, iar acest lucru e în avantajul celor care obișnuiesc să își închirieze un apartament cu bucătărie și să mai gătească câte ceva.

La capitolul restaurante, noi avem fel și fel de experiențe. Am căzut în capcana restauranteler pentru turiști, unde am plătit foarte mult pentru un pește pe jumătate făcut (de evitat sunt restaurantele de pe Rua Santa Augusta din Lisabona), dar am și găsit restaurante mai mici, în afara zonelor turistice unde am mâncat bine și ieftin. Pentru Lisabona, recomandarea noastră numărul unu este Time Out Market. Acolo vei avea o gama variată de restaurante, mâncarea este absolut delicioasă, iar prețurile sunt medii (în jur de 10 euro o porție de mâncare).

Dar hai să facem o listă cu câteva prețuri estimative:

 • salate de fructe la supermarket – 2-3 euro
 • apa la supermarket 1.5 l – 0.70 – 1.00 euro
 • pâine (supermarket) – de la 0.11 euro
 • o cutie cu 6 pasteis de nata la Casa da Nata – 5 euro
 • o chiftea cu brânză de capră și cod de la Casa da Bacalau (Lisabona) – 5 euro (chiftea + un pahar de vin de Porto=8 euro)
 • un meniu cu shawarma, cartofi și suc (la o fastfood găsit întâmplător) – 4,5 euro
 • o porție de mâncare în Time Out Market – între 8 și 15 euro (fel principal) și între 5 și 7 euro (aperitiv)
 • meniu pentru micul de jun – sandwich, cafea și pasteis = cca. 6 euro.
 • pasteis de nata (la supermarket) – 0.35 euro
 • un meniu BigMac=7 euro
 • în Portimao, la Casa Da Rocha am mâncat supă de pește, pepene cu șuncă și două fripturi de vită în stil portughez cu 30 euro.

Buget de călătorie pentru Portugalia

în ciuda faptului că Portugalia devine o destinație turistică din ce în ce mai căutată, încă rămâne o țară care se poate vizita cu un buget redus. În săptămâna petrecută în Portugalia (v-am povesit aici itinerariul) am încercat că întotdeauna să ne ținem bugetul sub control. Astfel că, cazarea ne-a costat în medie 40 euro/noapte, o masă în doi (fel principal și sucuri) ne-a costat între 8 și 20 euro, cardurile Lisboa Card au fost 88 euro/ambele persoane; mașina pentru 3 zile ne-a costat 100 euro, traxele de autostrada au fost 50 euro, iar pentru combustibil am plătit cca. 100 euro.

Bineînțeles că bugetul de călătorie e diferit de la o persoană la cealaltă, în funcție de preferințele fiecăruia și de activitățile pe care fiecare vrea să le facă. Noi mereu am considerat că suntem undeva la mijloc, că se poate și mai scump, dar și mai ieftin, motiv pentru care articolele de genul acesta sunt subiective.

Sper că articolul nostru ți-a fost util și că vei avea parte de o vacanță de poveste în Portugalia.

Articole recomandate

22 de comentarii

 1. Foarte utile informatiile tale. Speram ca lumea sa revina la normal pentru ca ne dorim si noi in viitorul apropiat o vacanta in Portugalia.

  1. Si noi ne dorim sa revenim cat mai repede la normal. Multumim muult! Sper sa va fie de folos toate articolele pe care le-am scris despre Portugalia!

 2. Mi-a placut articolul, sunt foarte multe detalii importante la care nu oricine se gandeste cand vrea sa plece intr-o calatorie!

  1. Multumesc! Asta incercam sa facem aici: sa va oferim toate informatiile de care aveti nevoie pentru a avea o vacanta perfecta 😀

 3. Un articol foarte util cu niște poze superbe!!! <3 Mi-aș dori tare mult să ajung și eu într-o zi în Portugalia și să mănânc pasteis de nata în timp ce ascult muzică fado.

  1. Sigur o sa ajungi. Portugalia e o destinatie extrem de accesibila, mai ales in extra selon 😀

 4. Foarte util materialul. Chiar ma gandeam dupa ce se termina pandemia sa fac un drum pana in Lisabona. E de mult pe lista mea.

  1. Multumesc! Ma bucur sa aud asta! Chiar te incurajez sa faci o calatorie in Portugalia, nu doar in Lisabona 😀

 5. […] articolul trecut v-am povestit despre bugetul de călătorie pentru Portugalia, iar printre rânduri v-am spus că Lisabona are foarte multe de oferit – de la muzee și […]

  1. Bună, pt închirierea mașinii v-a trebui card de credit?
   Exista soluții dacă noi nu avem unul?

   1. Da, majoritatea companiilor de rental cars cer card de credit pentru blocarea garantiei. Am auzit ca cei de la Sixt accepta si card de debit, dar nu stiu cat de adevarata e aceasta informatie. Cel mai bine ar fi sa luati legatura direct cu Sxit sau cu Europcar sau cu firma de rental de la care vreti sa luati masina. Ei va pot da mai multe informatii.

 6. Mereu imi place sa aflu de destinatii ce nu necesita un buget prea mare. Daca sunt si in zone atat de frumoase e si mai bine.

  1. Ma bucur mult sa aud asta!

 7. Articolul tău a venit la fix, deoarece și noi avem în plan să călătorim în Portugalia în viitorul nu foarte îndepărtat, și aveam nevoie de toate aceste informații prețioase. ❤️

  1. Ma bucur sa aud asta! sper sa iti fie de folds articolele pe care le-am scris despre Portugalia 😀

 8. Intr-adevar, Portugalia e destinația perfectă pentru cei care vor să călătorească cu un buget limitat, dar părerea mea este ca mare lucru nu prea ai ce sa vezi pe acolo. Am fost, am vazut, dar nu as mai reveni. Pe mine nu m-a impresionat, asa ca vecina ei, Spania, de exemplu.

  1. Tine de gusturile fiecaruia 😀

 9. Mi se par super utile aceste articole in care vorbiti despre bugete de calatorii. Asa poti avea o idee cam cat te-ar costa, cam ce ti-ai permite. Portugalia mi se pare o tara frumoasa.

 10. Iubesc genul asta de artivcole pentru ca-mi pot face niste calcule estimative

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *