Prin popor și pe rețelele de socializare circulă vorba că Santorini ar fi una dintre cele mai scumpe destinații de vacanță din Grecia și că trebuie să îți pregătești un buget generos pentru a te bucura de această insulă. Citind aceste lucruri, dar și discutând cu alți oameni despre acest aspect, m-am gândit că ar fi bine să trec în revistă costurile pe care noi le-am avut în cele patru zile petrecute acolo și să vă arăt că Santorini este o destinație potrivită și pentru cei care călătoresc cu un buget limitat. De fapt, o să îți dau un pont chiar acum:
Peisajele fantastice din Santorini – apusul care se lasă peste Oía, plaja neagră, morile de vânt – sunt gratis! Nu trebuie să vii cu sacul de bani în spate pentru a te bucura de frumusețile insulei.
Buget de călătorie pentru Santorini
Vreau să încep prin a spune că bugetul nostru pentru Santorini a fost extrem de mic. Am plecat de acasă hotărâți că NU ne vom lua cazări cu inifinity pool la prețuri exorbitante, că ne vom ține departe de restaurantele fancy din Oia și de restaurantele care par tourist trap, și că ne vom bucura de insulă, de energia ei. Practic, am avut un singur plan în minte: să ne relaxăm și să mâncăm mult și bine. Și exact așa am făcut!
La final, am tras linia și ne-am dat seama că am avut parte exact de ceea ce ne-am dorit și că această călătorie nu ne-a costat o avere. Ba chiar, pentru noi cei care nu avem multe pretenții, Santorini poate fi o destinație chiar accesibilă din punct de vedere financiar, daca nu ai pretentii mari si daca nu călătorești in plin sezon. Probabil la acest buget mic a contribuit si situatia din intreaga lume. Pe vreme aceea, septembrie 2020, nu se calatorea atât de mult si drept urmare cererea nu era atat de mare. Cred ca lucrurile se vor schimba cand lumea va fi mai linisitita si cand se va calatori ceva mai mult.
Fără să mai lungim vorba, hai sa vedem ce costuri am avut în cele patru zile petrecute în frumoasa Santorini.
Transport – zborurile
Pentru escapada noastră în Santorini am ales mijlocul lunii septembrie din două mari motive: 1) vremea e mai prietenoasă, mai pe placul nostru și 2) ultimele două săptămâni din septembrie sunt și ultimele două săptămâni de sezon, iar din acest motiv prețurile la cazare sunt mult mai mici.
Încă din ianuarie am început să căutăm biletele de avion pentru Santorini, dar pentru o bună perioadă de timp (până prin mai) nu am găsit zboruri sub 100-150 euro/persoană. Între timp pandemia ne-a lovit, iar pe la începutul lunii iunie am descoperit că putem zbura direct în Santorini, cu doar 30 euro/persoană. Astfel că, două bilete de avion dus-întors pe ruta Milano Malpensa-Santorini ne-au costat 60 euro.
Bine de știut! Wizz Air va opera două zboruri directe pe săptămână pe ruta București – Santorini.
Transportul intern
Pentru a ajunge dintr-un sat în altul, de la aeroport la cazare sau de pe o plajă pe alta, ai mai multe variante:
- Mașină închiriată – În Santorini îți poți închiria o mașină la prețuri cu adevărat modice, însă cu garanții exagerat de mari. Personal, noi nu am vrut să avem bătăi de cap cu găsirea locurilor de parcare sau cu recuperarea banilor, astfel am hotărât că ar fi mai bine să găsim o altă variantă de a ne deplasa pe insulă.
- ATV sau scuter – ATV-ul e cel mai popular mijloc de transport pe insulă, alături de sucuter bineînțeles. Prețurile pentru un ATV mai mare, potrivit pentru două persoane, încep de la 15 euro pe zi (sau cel puțin noi așa am găsit). Într-una din zile am vrut să ne închiriem un ATV, dar persoana de la închirieri nu a vrut să ne închireze unul pe motiv că nu am mai condus atv-uri înainte. Ulterior am găsit pe cineva care ne-ar fi dat unul, doar că acel atv nu părea a fi într-o condiție bună.
- Transportul în comun – În Santorini există șapte rute de autobus care leaga satele și aeroportul de capitala regiunii, Fira. O călătorie cu autobusul pornește de la 1,6 euro.
Noi ne-am folosit foarte mult de transportul în comun, însă îți spunem de la bun început că nu e cea mai simplă variantă. Cel mai mare dezavantaj îl reprezintă timpii de așteptare. În cazul în care ai pierdut un autobus, vei fi nevoit să aștepți până la o oră, lucru care nu e tocmai confortabil. Spre exemplu, erau în Imerovigli – un sat situat la 2 km de Fira – iar ca să ajungem în Fira trebuia să așteptam 50 minute. Noi nu am vrut să pierdem timpul, astfel că am luat-o la pas.
Sfatul călătorului – Dacă crezi că vei apela la mijloacele de transport în comun, înainte să pleci de acasă, descarcă orarul de funcționare al autobuzelor. Și nu uita că în Santorini acest orar este calcut în funcție de sezon (season și off-season)
Un alt lucru pe care trebuie să îl ții minte e că Fira este stația principală, locul în care ajung și din care pleacă toate autobusele.
Transferul de al aeroport
Dacă ajungi la o oră rezonabilă și dacă nu ai prea multe bagaje, evită taxiurile. O călătorie cu taxi pe o distanță de 3-4 km costă 20 de euro. Un preț extraordinar de mare, dacă mă întrebi pe mine. În schimb, pentru varianta la buget, există autobusul. Stația se află chiar la ieșirea din aeroport, pe partea stângă, iar călătoria până în Fira durează 10 minute și costă 1,60 euro. Totuși, trebuie să verificați bine programul de funcționare deoarece nu sunt mai mult de 15 autobuse pe zi care operază pe această rută, în plin sezon.
Cazarea în Santorini
Pentru că nu am vrut o cazare fancy, ci doar un loc liniștit și curat în care să ne odihnim, am optat pentru două cazări: una în Kamari și una în Fira. Planul nostru inițial era să rămânem în Kamari pe întreaga perioadă a sejurului, însă ne-am schimbat planurile atunci când am văzut că pentru a ajunge la aeroport sau în Oia, trebuie să trecem prin Fira. Astfel că, pentru a economisi timp, am ales ca în primele două zile să ne odihnim în Kamari, iar în ultimele două zile să ne mutăm în Fira și să luăm insula la explorat.
Primele două nopți le-am petrecut la Villa Dioni, o vila super drăguță, situată la doar 2 minute de mers pe jos de plaja neagră din Kamari. La Villa Dioni am avut exact ceea ce ne doream: o cameră curată și liniștită, un restaurant drăguț la parter și o priveliște drăguță. Pentru o cameră dublă am plătit 25 euro/noapte.
Ultimele două nopți le-am petrecut în Fira, la Hotel Tataki***, unde pe două nopți am plătit 90 euro. Hotelul e află la câteva minute de mers pe jos față de calderă și de un view point fabulos, și la 5 minute de mers pe jos față de stația de autobus. De asemenea, în hotel se află și un restaurant unde am mâncat foarte bine.
Îți garantez că în Santorini vei găsi cazare pentru absolut fiecare buzunar. Aruncă o privire pe ofertele de mai jos!
Booking.comRestaurante
Te avertizez că următoarele cuvinte vor fi scrise cu multă poftă, altfel nici nu aș putea vorbi despre bucătăria grecească, despre toate preparatele delicioase pe care le-am savurat în Santorini. Și nu spun degeaba ”savurat” deoarece nu am mâncat de nevoie, ci de plăcere. I live to eat, n-am ce să fac! :)))
Așa cum spuneam și la începutul articolului, am încercat să evităm toate restaurantele fancy sau restaurantele care au priveliște spre mare (nu pentru că nu ne doream priveliștea, ci pentru că restaurantele de acel gen tind sa fie tourist trap), astfel că ne-am orientat spre restaurante mai mici, afaceri de familie, sau chiar streetfood. Spre exemplu, prima noastră masă în Santorini a fost un kebab ”la mână” pe care am plătit 3 euro și pe care l-am savurat pe plajă. A fost senzațional! Mai apoi am luat cina la restaurantul Villei Dioni, unde pe o masă încărcată cu bunătați (salată grecească, ardei umpluți cu brânză feta, gyros, cartofi prăjiti, tzatziki, fructe și alte aperitive) am plătit 30 euro (inclusiv apa și Coca Cola). În Fira am mâncat la Taverna Parea, unde, contra unui cost de cca. 40 euro, ne-am delectat papilele gustative cu un platou uriaș cu aperitive, scoici proaspete, calamari și limonadă.
În majoritatea locurilor în care am mâncat am primit câteva ceva din partea casei, lucru care ne-a confirmat încă o dată că poporul grec e extrem de ospitalier (asta dacă nimerești bine). De cele mai multe ori am primit două paharele de vin, iar alteori am primit aperitive, apa, cheescake sau înghețată.
Câteva lucruri pe care le poti face gratis sau aproape gratis in Santorini
Pe lângă excursiile pe care le poți face pe mare sau pe vulcanul Nea Kameni, mai sunt o grămadă de alte lucruri pe care le poți face pe insulă și care îți vor face vacanța cu adevarat memorabilă. Iar cele mai multe implică doar transportul dintr-o parte în alta, care, după cum am văzut mai sus, este cât se poate de accesibil.
Plimbare la apus pe malul calderei – Momentul meu preferat din Santorini nu îl reprezintă Oia, așa cum credeam că o să fie, ci plimbarea pe care am facut-o pe malul calderei, între Firostefani și Fira (găsești video aici). Distanța nu e foarte mare, cca. 1,5 km, dar priveliștea e absolut fabuloasă.
Drumeție între Imerovigli și Oia – pentru cei mai sportivi dintre voi, recomand acest traseu. Imerovigli e unul dintre satele bijuterie ale insulei, iar Oia..ei bine, nu mai are nevoie de alte descrieri. Distanța dintre aceste două sate e de 8 km, iar Google spune că aceasta poate fi parcursă în cca. 2 ore.
Plaja neagră din Kamari – dacă nu ai mai fost pe o plajă neagră, Kamari e locul în care trebuie să mergi. Deși prefer plajele cu nisip, am zis că acest loc nu trebuie ratat. Plaja e formată din pietricele negre, e plină de sezlonguri, iar intrarea în apa e destul de abruptă.
Plaja roșie – e o plajă formată din rocă vulcanică și se alfă în sudul insulei.
Bijuteriile insulei – Să explorezi satele care au făcut ca Santorini să fie o destinație turistică râvnită e absolut gratuit. Te poți plimba la nesfârșit pe malul calderei, pe străzile din Fira, Oia sau Imerovigli. Poți admira morile de vânt din Oia, să fotografiezi domurile albastre, să vizitezi bisericile, să te bucuri de apusuri senzaționale, să înfrunți valurile mării Egee, poți face toate aceste lucruri fără să scoți o avere din buzunar.
Vizionează ”Mamma Mia, Here we go again”, în are liber – Ei bine, cinema-ul în aer liber nu e gratuit, dar e o activitate pe care o poți încerca, mai ales dacă nu ai mai făcut asta înainte. În plus, nu văd un loc mai bun pe lumea asta în care să vizionezi filmul Mamma Mia. Când am fost noi, singurul film care mai rula era Mulan, iar intrarea era 9 euro/persoană.
Cât ne-a costat vacanța de 4 zile în Santorini?
Hai să facem rezumatul costurilor pe care le-am avut în cele patru zile petrecute în Santorini:
- Zboruri – 60 euro/dus-întors/2 persoane (zbor cu Wizz Air)
- Cazare – 140 euro/cameră dublă/4 nopți (35 euro/cameră dublă/noapte)
- Transport – 20 euro taxi Aeroport-Kamari + cca.17 euro pentru biletele de autobus/2 persoane
- Mâncare – aici nu avem un cost exact deoarece nu am calculat fiecare sticlă de apă sau fiecare cupă de înghețată, însă cred că am avut un cost total de cca. 120-150 euro/două persoane.
Total: cca. 390 euro/două persoane (195 euro/persoană). Dacă împărțim la 4 (am stat patru nopți/5 zile), atunci vom avea un cost de aprox. 50 euro/persoana/zi.
Acestea au fost costurile pe care le-am avut în Santorini. Personal, nu consider că Santorini e o destinație de vacanță exagerat de scumpă, însă trebuie menționat (pentru a 7-a oară) că noi nu am avut cazări sofisticate, nu am avut bagaje de cală și nu am mâncat la restaurante scumpe, și nici nu am mers în excursii. . Și în ciuda faptului că nu am făcut toate aceste lucruri, tot ne-am bucurat de priveliști fabuloase, de plimbări lungi pe malul calderei, de apusuri senzaționale, de plajă, de liniște și de mâncare bună. Ne-am bucurat de tot ceea ce Santorini oferă, fără să cheltuim o avere!
Asa cum am spus la inceput, probabil vacanta asta ne-a costat atat de putin si datorita perioadei (septembrie pandemic), de aceea preturile pentru cazare sunt doar orientative
Citește mai multe:
- Destinatii de vacanta pentru 2023. Recomandarile noastre!
- Top cele mai ieftine orase din Europa pentru citybreak-uri
- 5 destinatii PERFECTE pentru vacanta de vara
- 10 poze care te vor convinge să vizitezi Riga
- Alicante – destinatia perfecta pentru vacanta de vara
- 6 preparate pe care trebuie să le încerci în Napoli
- Ce poți face pe Coasta Amalfi în doar 2 zile?
- Polignano a Mare – perla Italiei de la Marea Adriatică (in imagini)
- Cinci locuri mai puțin cunoscute din Elveția
- Cele mai frumoase plaje din Algarve – Portugalia
- Cum și ce punem cu noi în bagaj?
- O zi de poveste în Bruges
- Inspirație de calatorie – 10+ destinații underrated din Europa
[…] Buget de călătorie pentru Santorini […]
[…] Buget de călătorie pentru Santorini […]
[…] Buget de călătorie pentru Santorini […]
[…] Buget de călătorie pentru Santorini […]