Te pregătești să pleci în Egipt și vrei să ai o idee despre cheltuielile pe care le implică o vacanță pe cont propriu în aseastă țară? Ei bine, ești în locul potrivit, întrucât astăzi vorbim despre bugetul de vacanță pentru o săptămână în Egipt.
Deși majoritatea vacanțelor în Egipt sunt de tipul all-inclusive, noi am ales să ne planificăm toată acestă călătorie pe cont propriu. Vacanțele all inclusive nu sunt genul nostru, cum nici excursiile organizate nu prea ni se potrivesc. Astfel că, în cele 7 zile petrecute în Egipt am călătorit pe cont propriu din Hurghada în Cairo, am vizitat piramidele și Muzeul de Egiptologie, am explorat Hurghada, iar la final am făcut o excursie în deșert.
Astăzi vom trece în revistă bugetul nostru de vacanță, vom vorbi despre toate costurile pe care le-am avut în Egipt, de la cazare și transport până la excursii, mâncare și suveniruri. Te invit să citești și articolul în care am povestim despre cum ne-am organizat această călătorie Ghid de călătorie pentru o vacanță pe cont propriu în Egipt (partea 1). dar și despre cum am vizitat piramidele din Giza pe cont propriu.
Buget de vacanță pentru Egipt
Înainte de a trece la subiect, aș vrea să vorbim un pic despre aspectele financiare și să răspundem la cele mai comune întrebări atunci când vine vorba de bani: de unde scoatem bani?, lira egipteană vs. dolar american, plata cu cardul sau cash?.
Moneda oficială este lira egipteană EGP, iar 100 EGP sunt echivalentul a 26 RON*sau 6,30 USD*. (*e bine să verificați cursul BNR înainte de plecare)
”În ce monedă ar fi mai bine să plătim?” Ca întotdeauna, răspunsul meu ar fi: MONEDA LOCALĂ. Însă, cel mai bine e să alegi modalitatea de plată în funcție de ceea ce trebuie să plătești. Dacă trebuie să plătești o excursie organizată de o agenție, atunci ar fi mai bine să plătești în dolari americani sau în euro. Majoritatea prețurilor sunt făcute în USD sau EUR, nu are sens să pierzi bani cu o conversie care nu va fi în favoarea ta. În schimb, dacă mergi la piață sau la un magazin local, dacă cumperi suveniruri, dacă intri la piramide sau dacă mănâci la restaurant, atunci e bine să ai lire egiptene. Exceptând, excursia din deșert, noi am plătit excluisv în lire egiptene.
Plata cu cardul este posibilă în unele restaurante, la Grand Aquarium Hurghada, în sediile GoBus și în centrele comerciale (Hurghada City, Mall of Arabia, etc)
De unde scoatem lire egiptene? Din aeroport, de la bancomatul bancii Misr. Dacă ai de gând să scoți bani de la bancomat, îți recomand să cauți banci, sau cu alte cuvinte: să eviți bancomtele dubioase, dar si pe cele de la Euronet. In plus, de la un bancomat poți scoate maxim 2000 EGP.
Buget de vacanță pentru Egipt
Cum ajungem în Hurghada? EasyJet – operator aerian lowcost – are curse directe din Basel și Milano Malpensa spre Hurghada. Ne-a luat mai puțin de cinci minute să ne gândim și să cumpărăm două bilete de avion pentru Hurghada, pentru ianuarie 2021. La acea vreme, cred că era mai 2020, nu aveam certitudinea că vom ajunge în Egipt, dar avuseum experiențe plăcute cu EasyJet. Știam că, în cazul în care zborul va fi anulat, vom primi banii înapoi destul de repede. În plus, biletele au avut și un super preț: 45 euro/persoană/zbor dus-întors pe ruta Basel – Hurghada.
EasyJet are curse directe spre Hurghada din mai multe orașe: Londra, Berlin, Manchester, Milano Malpensa, Napoli, Basel și Geneva.
Din Romania, nu cred ca exista curse directe spre Hurghada, însă există câteva variante de zbor charter. Am auzit ca Animawings ar avea curse de tip charter spre Hurghada și Sharm el Sheik. În schimb, Tarom are câteva zboruri directe pe ruta București-Cairo, iar prețurile pornesc de la 150 euro/zbor dus-întors.
Cazarea în Hurghada și Cairo – dacă nu ai un pachet all-inclusive, poți sta liniștit! În Egipt vei găsi cazare pentru toate buzunarele și pentru toate dorințele tale. Atât în Hurghada, dar mai ales în Cairo, vei găsi hoteluri de trei stele la 10-20 euro pe noapte, multe dintre ele fiind situate în zone foarte bune ale orașului.
Noi ne-am împărțit timpul în felul următor: 5 nopți în Hurghada la un resort situat chiar în oraș – Sea Star Beau Rivage ***** (citește recenzia noastră), o noapte la Nine Pyramids View Hotel*** Giza, iar o noapte am stat la Steigenberger Hotel El Tahrir Cairo****. În majoritatea hotelurilor (excepția a fost cel din Cairo), am avut mic dejun inclus, iar la cel din Hurghada, pentru încă câțiva zeci de euro, puteam beneficia și de all-inclusive.
În total, cazarea pentru 7 nopți în Egipt ne-a costat 322 euro/două persoane, cu o medie de 46 euro/noapte/2 persoane.
Câteva lucruri pe care trebuie să le știi atunci când îți rezervi cazarea în Egipt:
- e important să știi că cinci stele în Hurghada nu sunt la fel ca cinci stele în Antalya. Dacă ai fost într-un resort din Antalya înainte, înceracă să nu ai aceleași așteptări și de la un resort din Hurghada.
- Cel mai bun loc pentru a rezerva cazarea e www.booking.com.
- În ceea ce privește hotelurile din Hurghada, e bine să știi că pe Booking există posibilitatea de a rezerva și pachete all inclusive.
- Majoritatea hotelurilor oferă mic dejun inclus în prețul camerei.
Transport – Noi am folosit exclusive Uber pentru transport în orașe și GoBus pentru transportul între Hurghada-Cairo, și invers.
Cât costă o călătorie cu UBER? Puțin! UBER funcționează la fel de bine ca în Europa, e super-super IEFTIN și în același timp e o modalitate mai sigură de transport. Noi am folosit exclusiv UBER atât în Cairo, cât și în Hurghada, iar pentru 30 km, distanța maximă parcursă de noi, am plătit 97 EGP (5 euro). Atâta timp cât ai acces la internet – recomand să cumperi o cartelă de internet din aeroport – poți chema Uber oricând, oriunde.
Nu știu exact câte călătorii am făcut cu UBER – au fost în jur de 30 de curse diferite – dar în total am plătit 90 euro. Cele mai costisitoare au fost călătoriile la și de la aeroport – pentru 10 km am plătit 80 EGP și călătoriile la Mall of Arabia – pentru 30 km am plătit înte 97-110 EGP. Călătoria din Cairo în Giza ne-a costat 70 EGP.
Cât ne-a costat călătoria cu autobusul pe ruta Hurghada-Cairo-Hurghada? – 1270 EGP/2 persoane. GoBus e o companie de autobuse care leagă cele mai importante orașe din Egipt. Între Cairo și Hurghada (și invers) sunt cel puțin 10 curse pe zi, iar distanța poate fi parcursă în 5-8 ore. Prețurile pornesc de la 190 EGP/segment, pentru un bilet standard, și pot ajunge la 400 EGP/segment, pentu un bilet ELITE.
În total, zborul Basel-Hurghada-Basel, călătoriile cu Uber și GoBus ne-au costat 247 euro/două persoane.
Atracții turistice și excursii – În ceea ce privește excursiile există câteva variante: excursii organizate (pentru Cairo, Luxor, Abu Simbel), excursie privata sau călătorie pe cont propriu. E adevărat că o excursie organizată e mult mai ieftină și mai fără bătăi de cap, însă acest gen de excursii sunt pe repede-înainte. Într-o singură zi călătorești 1000 km cu autobusul, vezi piramidele, te plimbi pe Nil și vizitezi și orașul Cairo. Din punctul meu de vedere, acest gen de călătorie e perfectă dacă vrei să bifezi un loc, însă nu e potrivită dacă vrei o experiență în adevăratul sens al cuvântului.
Așa cum spuneam în articolele precedente, noi am avut timp pentru o excursie de trei zile în Cairo, pentru o excursie în deșert și pentru o zi în care am luat Hurghada la pas. Astfel că, cheltuielile noastre au fost următoarele:
- intrarea la piramide: 200EGP/persoană*
- intrarea la Muzeul de Egiptologie: 200 EGP/persoană
- ghid local la piramide; 150 EGP – prețurile sunt negociabile. Noi am reușit să ajungem la 150 EGP/două persoane, dar la fel de bine poți plăti mai mult, mai puțin sau chiar deloc.
- Aquarium Hurghada: 30 USD/persoană (o mare pierdere de bani!)
- Excursie în deșert cu Mario Tours – plimbare cu buggy, atv și 4×4, cina și transfer de la și la hotel: 18 euro/persoană.
Total: 96 euro + 1000 EGP. În acest cost nu intră bacșișul pe care i l-am lăsat ghidului, bacșișul pentru pozele cu camila, și fotografia pe care am cumpărat-o din excursia din deșert.
*Intrarea în complex ne-a costat 200 EGP/persoană. Noi nu ne-am dorit să intrăm în piramide, dar îți las mai jos un tabel cu toate taxele de intrare, precum și un link cu lista de prețuri pentru toate atracțiile turistice din Egipt.
Adult | ||
First Pyramid „Khufu” | EGP 400. | EGP 200. |
Giza Area – Sun Boat – First Pyramid „Khufu” | EGP 500 | EGP 250 |
MeriRuka Tomb | EGP 80 | EGP 40 |
Mit Rahina „Memphis” | EGP 80 | EGP 40 |
Noble Tombs in Sakkara | EGP 60 | EGP 30 |
Pyramids & Sphinx Area | EGP 200 | EGP 100 |
Sakkara Area | EGP 150 | EGP 75 |
Second Pyramid | EGP 100 | EGP 50 |
Sun Boat In Giza | EGP 100 | EGP 50 |
Third Pyramid | EGP 100 | EGP 50 |
Listă de prețuri pentru toate atracțiile turistice din Egipt
În cazul în care vrei să apelezi la excursii organizate, îți recomandăm să citești recenziile de pe grupurile de călătorii. Din cauza faptului că Hurghada e extrem de populară în rândul turiștilor, sunt foarte multe agenții apărute peste noapte, agenții de care trebuie să te ferești. Noi am luat o singură excursie, cea în deșert, care a fost organizată de Mario Tours. Desi excursia în sine nu e spectaculoasă și nu (mai) consider ca e neapărat un must-do, Mario Tours pare o agenție destul de ok, cu serivcii bune și cu prețuri la fel de bune. La capitolul prețuri, excursiile în Cairo și Luxor costă 45-60 euro/persoană, iar cele în Hurghada (Orange Bay, Giftun Islands, safari în deșert, plimbare cu submarinul, etc) costă între 15 și 30 euro/persoană.
Restaurante și mâncare – la acest capitol nu ținem niciodată socoteala. Noi suntem gurmanzi, ne place să mâncăm și să încercăm lucruri noi de fiecare dată când călătorim. Astfel că niciodată nu ne facem un buget pentru mâncare. Tot ceea ce pot să fac acum e să vă ofer câteva costuri estimative:
În Hurghada am descoperit un restaurant super-fain, cu mâncare bună și cu prețuri foarte bune. Al Halaka Fish Restaurant este un restaurant pentru localnici, aflat chiar vis-a-vis de piața de peste din Hurghada. Așa cum îi spune și numele, restaurantul oferă o gamă variată de preparate din pește proaspăt, fructe de mare și creveți, alături de salate, pâine caldă și sucuri proaspete. Mâncarea a fost senzațională – chiar nu e de mirare că restaurantul e plin de locanici! Am mâncat calamari, creveți la grătar cu legume, hummus, baba ganoush și pâine proaspat scoasă din cuptor. Câteva prețuri: un kilogram de creveți la grătar (aceștia se vând la prețul pieței) costă 25 USD – noi am cumpărat jumătate de kilogram și a fost suficient pentru două persoane, o salată de humus sau vinete costă 9 EGP, iar un suc proaspăt de guava, mango sau căpșuni costă 15 EGP. Îți recomandăm acest restaurant din toată inima!
O cină la Al Halaka Restaurant ne-a costat 15-20 euro/două persoane.
La Poire Cairo – Piata Tahrir – e locul perfect pentru un mic dejun rapid, gustos și ,oarecum, european. La Poire are o atmosferă tare faină, care te duce cu gândul la cafenelele din Europa. Noi le-am descoperit din întâmplare, iar înainte să plecăm spre Hurghada am hotărât să întrăm și să luam micul dejun. Atunci avea să urmeze o zi lungă. Localul e forte drăguț și e ca un mic refugiu, în tot zgomotul și haosul din Tahrir. Pentru o masă plină cu de toate: omletă, brânză, salată, cartofi, sandvichuri, cafea și sahlab am plătit în jur de 12 euro/2 persaone.
Atunci când ajungem într-un loc nou, în special atunci când ajungem pe alte continente, dăm fuga la un magazin alimentar sau la un supermarket pentru a cumpăra snack-uri, dulciuri și băuturi. Așa am făcut și în Hurghada, în seara în care urma să plecăm spre Cairo. Rătăcind pe străduțe, am găsit un magazin alimentar din care am cumpărat multe multe dulciuri și snack-uri (vezi poza de mai jos). Câteva prețuri: o sticlă de apă 0.5l (la magazin) = 3 EGP, un kilogram de căpșuni la piața de fructe din Hurghada = 10 EGP, o pizza medie la Pizza Hut = 100 EGP, o băutură non-alcolică pe baza de hamei (la supermarket) = 7 EGP.
Un alt lucru pe care trebuie să îl încerci dacă ajungi în Egipt, pe lângă sahlab, este sucul de trestie de zahăr. Eu sunt înnebunită după sucul de trestie de zahăr, am băut pe trei continente și pot spune că cel din Egipt e cel mai bun. Un pahar de suc costă între 10-20 EGP. De cealaltă parte, salhab e o băutură care a fost întrodusă în lumea arabă-orientală de către otomani. Aceasta e o băutură cremoasă, dulce și aromată a cărei ingredient de bază este pudra de orhidee. E divină! Un pahar de sahlab costă cca. 40 EGP.
Alte cheltuieli:
La acest capitol intră cheltuielile pentru suveniruri (nu am făcut un calcul, dar nu cred că este relevant), cartela cu internet – noi am luat o cartelă prePaid de la Orange, direct din aeroport, pe care am plătit 8,5 euro (nu mai știu câți GB de internet am avut, dar cert e că a fost suficient pentru două persoane) și testele PCR pe care le-am făcut în Hurghada (click aici pentru mai multe informatii).
Buget de vacanță pentru Egipt
Acestea au fost chelutileile pe care le-am avut în săptămâna petrecută în Egipt. Sper că acest articol să te ajute să îți faci o idee despre costurile pe care le poți avea în Hurghada și Cairo atunci când nu apelezi la pachete all inclusive sau la excursii organizate de agențiile locale. Bineînțeles că aceste prețuri sunt subiective deoarece ele reflectă stilul în care noi călătorim și că, în mod evident, o vacanță în Egipt te poate costa chiar mai puțin sau chiar mai mult. Așa cum spunem mereu, costul unei vacanțe depinde de preferințele fiecărui călător.
Ca o concluzie finală, o săptămână în Egipt ne-a constat între 800 și 900 euro pentru 2 persoane, preț în care sunt incluse toate cazarile, transportul local si cu avionul, atracțiile turistice în Cairo și Hurghada, excursia în Cairo, excursia în deșert, mâncarea, cartela de internet și suvenirurile.
Citește și:
[…] Buget de vacanță pentru Egipt – #PeContPropriu […]