Buget pentru o vacanta in SUA

Dacă cochetezi cu ideea de a porni într-o aventură prin Statele Unite și nu știi cum ar fi mai bine să îți planifici această călătorie, care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi, ce itinerariu să alegi sau ce buget să pregatești, poți să stai liniștit pentru că ai ajuns în locul potrivit. În seria de articole ”Cum ne putem planifică o vacanță în SUA” , vei găși exact ceea ce ai nevoie pentru a avea parte de o călătorie intensă și frumoasă în Statele Unite. În primul articol am adunat câteva ponturi pentru o vacanță în SUA, în cel de-al doilea am pregătit câteva itinerarii pentru două-trei și patru săptămâni, iar de data aceasta aș vrea să abordăm subiectul ”Buget pentru o vacanta in SUA”. Bineînțeles că, dată fiind situația economică din lume, prețurile se mai schimbă, de aceea te rog să tii cont că cifrele pe care le vei vedea aici sunt estimative si bazate pe calatoriile noastre in SUA și că bugetul pentru o vacanță depinde de mulți alți factori.  

Aspecte generale

Vreau să încep prin a spune următoarele lucruri:

 1. America nu e o destinație ieftină
 2. Prețurile diferă de la un stat la altul. De exemplu, galonul de benzină în Florida costă 3,5 USD (în ianuarie 2022), în timp ce în California acesta costa 5 USD.
 3. Am observat că prețurile se schimbă radical în funcție de perioada în care mergi (cazările în Miami și New York sunt mult mai scumpe în perioada sărbătorilor de iarnă, comparativ cu alte luni din an)
 4. Dacă ai în plan o călătorie de 3-4 săptămâni, planifică bugetul în funcție de ceea ce ai în plan să faci (parcuri naturale, parcuri de distracții, etc).
 5. Dacă vrei să călătorești în SUA cu un buget mediu, e posibil. Dar trebuie să planifici bine tot, să fii organizat și să faci mlt reasearch.

Cum iti planifici bugetul pentru vacanta in SUA?

Atunci când planificam bugetul pentru călătoriile mai lungi în afara continetului, fac o listă care arată cam așa:

 • ZBORURI din și spre Europa
 • TRANSPORT INTERN (zboruri, închiriat mașini, transport în comun)
 • CAZARE
 • ATRACȚII TURISTICE + ACTIVITĂȚI
 • MÂNCARE
 • ALTE CHELTUIELI (internet, asigurare de sănătate, teste pentru călătorie, etc)
 • BUGET PENTRU CHELTUIELI NEPREVĂZUTE

Pe baza acestei liste și a dcomentării pe care o fac înainte de călătorie, stabiliesc un buget estimativ pentru fiecare categorie. Spre exemplu, pentru cazare arunc o privire pe Booking și Airbnb pentru locurile și perioadele alese. În funcție de ceea ce văd acolo, stabilesc cât suntem dispusi să plătim pe o noapte de cazare. La fel, procedez și pentru transportul intern: fac simulări pe Skyscanner și pe Rental Cars, iar mai apoi stabilesc o anumită sumă. Singurele aspecte greu de preconizat sunt cheltuielile neprevăzute și bugetul pentru mâncare.

Eu nu obișnuiesc să fac bugete pe zi, dar dacă crezi că planificarea bugetului pe zile funcționează mai bine pentru tine, poți să încerci și această variantă. Însă trebuie să ții cont că în cazul Statelor Unite, există unele orase mai scumpe (ex. New York și San Francisco) și că bugetul pe zi ar putea să fie un pic mai mare în aceste locații. Spre exemplu, comparativ cu Miami, in San Francisco, am cheltuit triplu (cazarea si mancarea fiind extraordinar de scumpe).

Dar hai sa luam fiecare categorie pe rand:

Zboururi spre si dinspre Europa

Dacă ți-aș spune că în unele perioade din an e mai ieftin să zbori în New York decât în Spania, probabil ai spune că exagerez. Ei bine, dacă urmărești ofertele, vei putea găsi zboruri spre New York la 120 euro/sens. Dacă începi să îți planifici călătoria în SUA, îți recomand să verifici oferte de pe Tap Portugal, Emirates si United Airlines. 

O varianta bună pentru a ajunge repede repede în New York e să iei un zbor direct din Milano. Deobicei zborurile directe din Milano pornesc de la 250 euro/sens, iar în Milano se poate ajunge cu 5-10 euro. În acest fel, în 7-8 ore ajungi din Milano în New York, fără să mai ai bătăi de cap cu escale de o oră sau cu fugă prin aeroport. 

TRANSPORT INTERN (zboruri, închiriat mașini, transport în comun)


Când începi să îți planifici vacanța în SUA e important că pe lângă buget să stabilesti și itinerariul. Te îndemn să faci o listă cu locurile pe care vrei să le vizitezi, astfel încât să alegi cât mai bine variantele de transport. 

Să vizitezi America de la un capăt la altul cu mașina nu e imposibil, însă e ceva ce necesită mult timp și ceva mai mulți bani. Din acest motiv, vei observa că e mai simplu uneori să optezi pentru un zbor intern și să închiriezi mașină la destinație. Însă, alegerea celei mai bune vairante de transport depinde de itinerariul pe care îl ai.

Costuri pentru transportul intern

 • Zborurile interne sunt relativ ieftine. În general, prețul unui bilet la economy class pornește de la 30 USD. De menționat e că aceste bilete, cele mai ieftine, nu includ bagaj de cala sau de cabina, iar taxele sunt destul de mari, în special la companiile low cost. In unele situații, e mai convenabil să mergi cu mașina, în special dacă ai bagaj de cala. Noi am observat că ar fi fost mai ieftin să mergem cu mașina din Las Vegas in Los Angeles, decât cu avionul (dar atunci când am planificat călătoria nu credeam că o să avem un bagaj de cala de 50 kg după noi :)) ).

Pentru zborurile interne îți recomand următoarele companii:

Spirit – e companie low cost, care deobicei are cele mai mici prețuri de pe piața pentru biletele de avion, dar și cele mai scumpe tarife pentru servicii extra (ex. bagaj).

Delta – sunt preferații mei. Biletele la Ecomomy sunt destul de ieftine, ai bagajul de cabina+un personal item incluse în tarfiul basic, iar pentru bagajele de cala au cele mai mici taxe (de la 30 USD/ 23 kg).

 • Închirierea unei mașini e esențială în SUA. 

În prima noastră călătorie am crezut că nu e necesar, însă la față locului am fost nevoiți să apelăm la UBER. Când am tras linia ne-am dat seama că am lăsat aproape 500 USD la Uber doar pentru niște curse de aeroport (acestea sunt cele mai scumpe) și pentru câteva curse prin oraș. În plus, nu am avut felixibilitatea de care chiar aveam nevoie. 

În cea de-a două călătorie am ales să ne închiriem mașină și a fost cea mai bună decizie. Am avut flexibilitate, am avut posibilitatea de a merge la Walmart pentru cumpărături zilnice, am făcut multe excursii și nu am mai avut bătăi de cap cu transportul în comun, care in unele orașe e aproape inexistent. 

Cât costă închirierea unei mașini în SUA?

Prețul pentru o zi, pentru o mașină din categoria compact, pornește de la 40 USD (așa a fost în ianuarie 2022). Dar acest preț nu e bătut în cuie deoarece diferă de la o locație la altă și de la o perioada la altă. Tot ce pot să îți spun e că in Florida am închiriat o maisna cu 320 USD/8 zile, de la Alamo. 

E bine să știi că atunci când inchiriezi o mașină în SUA, închiriezi de fapt categoria mașinii, urmând că la față locului să alegi o mașină din cele disponibile. Mai apoi, depozitul sau garanția nu e atât de mare ca in Europa, ci se învârte in jurul sumei de 200-300 USD. 

Alte costuri (pe lângă închirierea propriu zisă):

 • taxe de drum California, Nevada și Arizona nu au taxe de drum. În schimb în Florida există câteva taxe (poți să calculezi estimativ taxele de drum din Florida, folosind acest link)
 • comubustibil – aici e o discutie destul de amplă, dată fiind situația economică și politică din lume. În ianuarie 2022, un galon de benzina/diesel (regular/diesel) costa între 3,70 și 5,10 USD. Prețurile diferă de la stat la stat (îți las aici o listă care se actualizează constant).
 • parcări – majoritatea hotelurilor oferă parcare inclusă în prețul camerei. Atunci când am optat pentru Airbnb, am ales case din zone rezidențiale, unde găseam parcare pe stradă, în fața casei. În oraș, obișnuiam să ne lăsăm mașina în parcările publice sau în parcările supermarketurilor. Mai există și parcări cu tarif pe 24h (am găsit multe în Los Angeles), unde plăteam între 5 și 15 euro/zi. 

Dacă ai o mașină la dispoziție, nu doar costurile pentru transport devin mai mici, ci și costurile pentru cazare. Vei putea alege cazări aflate în afară centrului și astfel vei plăti cu 30-40 USD (uneori și cu 100 USD) mai puțin, pe fiecare noapte. Mai mult decât atât, nu vei mai fi nevoit să dai banii pe excursii organizate sau pe taxi deoarce vei avea mereu posibilitatea de a merge pe cont propriu. 

Că să îți faci o idee, în San Francisco, din motive de siguranță, nu am închiriat mașină. Am lua un hotel în centru, un card pentru transportul în comun, iar de la și la aeroport am luat Uber. O cursa de Uber de la aeroport în centru costă în general 30-35 USD. E un preț foarte mare, iar din păcate nu e așa doar în San Francisco. La fel, în Miami, transferul de la aeroport, cu Uber, costă între 25 și 35 USD (depinde în ce parte a orașului vrei să mergi), iar pentru o călătorie cu Uber din Queens la JFK Airport, in 2018, am plătit 30 USD. 

 • Transportul în comun Am vizitat 9 orașe mari din SUA, iar dintre toate aceste orașe, New York e singurul oraș care are într-adevăr o rețea de transport în comun bine pusă la punct. Țin minte că în Miami ne-a fost foarte greu să ajungem de la cazare pe Miami beach cu transportul în comun. De aceea, revin la ceea ce am spus mai sus. Si in San Francisco ne-am descurcat destul de bine deoarce am instalat aplicatia companiei de transport, unde am avut rutele, statiile si biletele.
Transportul in comun in New York

Citeste si: Totul despre transportul în comun din New York City


O altă variantă ,mai ieftină, pentru închirierea unei mașini în SUA ar fi ”TURO”. Turo e un car sharing marketplace, similar cu Airbnb, de unde poți închiria mașini direct de la proprietar. Pe site vei găsi atât mașini de zi cu zi, cât si mașini ceva mai speciale, la prețuri ceva mai bune. Noi nu am încercat această varianta deoarece nu prea ne încadrăm în limitele de km impuse de proprietari, dar am făcut un pic de cercetare, iar recenziile sunt favorabile. 


Cât costă cazarea în SUA?

Atunci când ne-am planificat bugetul pentru o lună în America, am estimat că vom plăti 80 euro/fiecare noapte de cazare, o estimare făcută pe baza primei călătorii. O parte din cazare a fost rezervată cu cca. 2 luni îaninte, urmând să luăm restul cazărilor în timp ce ne aflăm deja acolo. 

La final, când am tras linie, ne-am dat seama (surprinzător) că am avut un cost de 50 euro pe noapte, pentru două persoane. Mai apoi, am ajuns la concluzia că am reușit să reducem costul de cazare, datorită faptului că am avut mașină. Am reușit să ne luăm cazare în afară orașelor mari, în apartamente sau moteluri, la prețuri care au variat între 30 și 50 euro/noapte. Cea mai costisitoare cazare a fost in San Francisco deoarce am ales să stăm într-o zona centrală.

Cât costă cazarea în SUA? – prețuri estimative și recomandările noastre

Așa cum am spus, dacă ai mașină la dispoziție, te poți uita la cazari aflate în afară orașelor. În ianuarie 2022, costul mediu pentru o cameră (airbnb) era de 50 euro/noapte. Am mai stat și în moteluri si hoteluri in Las Vegas și Williams cu 30-50 euro/noapte. În general, apartamentele de pe Airbnb sunt semnificativ mai ieftine decât hotelurile. 

Spre exemplu, în Miami am închiriat această camera, pentru care am plătit 150 euro/3 nopți/2 persoane. În Williams (lângă The Grand Canyon) am stat o noapte la acest motel unde am paltit 35 euro/camera dublă + parcare inclusă. În Orlando am stat la Quinta, iar pentru că am luat cazarea de Black Firady am plătit 240 euro/4 nopți. Iar în Los Angeles am stat 8 nopți în acest apartament. În Las Vegas am stat la Ellis Island Hotel Casino & Brewery (foarte aproape de Bellagio), iar în San Francisco am stat la King George Hotel, chiar în Union Square.

Buget pentru cazare in SUA: 40-60 euro (Airbnb); 70-100 euro (hotel).

De menționat! Există și locații ceva mai scumpe (ex: San Francisco și Miami South Beach), iar cu cât de aproprii de centrul orașului sau de o plajă, cu atât cazarea va fi mai scumpă. Țin minte că am vrut să rămânem o noapte în Key West, dar prețurile erau foarte mari (peste 150 euro/noapte), iar din acest motiv am ales să facem doar o excursie de o zi în cel mai sudic punct al SUA. Prețurile au fost mari și în noaptea de Revelion, în Manhattan (3 nopți de cazare începeau de la 700 euro), dar am găsit un apartament in New Jersey pe care am plătit 150 euro/3 nopți.

Buget pentru atracții turistice și activități

Acest capitol nu poate fi scris pe scurt, de aceea îți recomand să citești articolele pe care le-am scris până acum. Există pe blog articole despre fiecare destinație.

Pe scurt, aș vrea să îți spun următoarele lucruri:

 • recomand să vezi un spectacol de musical pe Broadway – 40-80 USD (dacă cumperi biletele după ora 14:00, vei plăti cu până la 50% mai puțîn)
 • îti mai recomand să participi la un meci de basket – de la 30 USD. Noi am fost la LA Lakers, iar experiență a fost nemaipomenită.
 • intrările în parcurile naționale (Death Valley, The Grand Canyon, etc) costă în medie 30 USD/mașină/7 zile
 • parcurile de distarctii din Orlando sunt scumpe, dar merită. Am vorbit aici despre Disney World Orlando.
 • un sudio tour la Warner Bros Studios Los Angeles costă între 70 și 150 USD.
 • intrarea la Empire State Building costă 44 USD.
 • New York Pass pentru 5 zile costă 280 USD (cu NY Pass ai acces gratuit la toate atracțiile turistice din NY, inclusiv Empire State Building și Statuia Libertății). Mai multe detalii…

Buget pentru mancare

Statele Unite sunt un adevărat paradis pentru gurmanzi și pentru shopaholici. În primul rând vreau să îți spun că în cele 6 săptămâni pe care le-am petrecut în SUA am mâncat foarte bine. În general, restaurantele americane oferă mâncare multă și extrem de gustoasă, acesta din urmă fiind motivul pentru care unii oameni susțin că mâncarea din State are o tonă de potențiatori de aromă. Ei bine, poate e adevărat, dar sunt puține țările in care am mâncat cu plăcere și de plăcere, așa cum am făcut aici. În SUA nu mâncam că să trăim, ci trăim că să mâncăm, asta era deviza noastră. 

Fiind o luna întreagă pe pământ american ne-am propus să încercăm cât mai multe lanțuri de fast food, de genul celor care apar în filme, dar si restaurante în care am mai mâncat înainte. În alte cuvinte, am mâncat tot ce ne-am dorit, ne-am făcut poftele (avem o slăbiciune pentru cheesecake-uri și buffalo wings). Din fericire, în SUA vei găși restaurante și fast food-uri la fiecare pas, dar și locuri cu mâncare vegană si locații ceva mai fancy, deci nu trebuie să îți faci griji. 

Că prețuri, te asigur că un cuplu poate mânca un prânz cu 25 usd (la Applebees), dar și cu 100 USD. În prima noastră călătorie am lăsat 96 USD pe două fripturi de vită și 2 limonade la un restaurant brazilian din Miami. O să fac o lista cu locurile noastre preferate și cu prețurile pentru o masă în doi. 

Prețuri din supermarket

Având mereu mașînă aveam un obicei de a merge la Walmart pentru aprovizionare: băuturi, snack-uri, fructe și ingrediente pentru sandwichuri. Prețurile la Walmart sunt destul de bune, iar dacă alegi să iei băuturi în cantități mai mari, e chiar mai avantajos. Țin minte că am vrut să încercăm Mountain Dew Melon, iar prețul pentru o sticlă era de 2 USD, in timp ce prețul pentru 6 sticle era de 6 USD. Va las mai jos câteva poze pe care le-am făcut într-un magazin Target din New Jersey. Dar repet, Walmart mi se pare că are prețuri ceva mai bune. 

Prețurile de la raft nu includ TVA, iar acesta e lucrul cu care ne-am obișnuit destul de greu. 

Prețuri în restaurante

În general, când vorbim de fast food, prețurile sunt cam la fel în toate statele, singurul lucru care poate schimbă un pic cifrele fiind TVA-ul. Dar deobicei un meniu (burger+cartofi+băutură) costă în medie 10 USD. În schimb, în restaurante mâncarea este ceva mai scumpa, iar la notă de plată se mai adaugă și un service charge (dacă nu e inclus se recomandă lăsarea unui bacis de 10-20%). 

Un al lucru care ne-a plăcut enorm de mult e că majoritatea restaurantelor oferă lunch deals. De exemplu, Cheesecake Factory are un lunch deal super fain și niște salate delicioase, iar Applebees are un deal de tipul ”2 mains and 1 appatizer for 24 USD”. 

Va las aici o lista cu fast food-urile și restaurantele noastre preferate + câteva prețuri:

Applebees – locul nostru preferat pentru luat cină. Mai mereu am luat un ”2 mains and 1 appatizer for 24 USD”, alcătuit din buffalo wings (cele mai bune), salată cu pui și coaste cu cartofi prăjiți. E suficient pentru două persoane, iar dacă mai pui două sucuri și un 10% bacșiș, ajungi la max. 35 USD.

Cheesecake Factory – am făcut un țel din a gustă cât mai multe sortimente de cheesecake (cred că au 40-50 de feluri diferite), însă salatele sunt cele care ne-au cucerit. Un lunch deal costă 15 USD, iar o felie de cheesecake costă 9-10USD. 

Panda Express – cred că am mâncat la Panda Express de 10 ori, iar de fiecare dată comandăm un ”bigger plate”, care costă în medie 9 USD. Și era suficient pentru două persoane.

In n out Burger – e un lanț de fast-food care a luat naștere în California și care, strict din punctul meu de vedere, are cei mai bun burgeri, dar și cei mai buni cartofi prăjiți. În meniul lor au doar trei tipuri de burguri: double double, cheeseburger și hamburger, iar un meniu costă 5-7 USD.

Wendys – burgerii de la Wendys sunt la fel de delicioși că cei de la În n Out, iar avantajul e că Wendys e peste tot. Un meniu costă 10 USD.

Baskin Robbins – cele mai bune shake-uri. Shake-urile lor ”cappuccino blast” sunt atât de bune deoarece au la baza câteva linguri generoase de înghețată. Am stat 8 zile în Montebello, un sat de lângă LA, iar în apropiere aveam un Baskin Robbins, unde ne începeam fiecare zi. Un cappuccino blast costă între 5 și 7 USD.

Dunkin Donuts – gogoși delicioase, atât am de spus! Țîn minte că am oprit să luăm gogoși chiar în prima zi din an, in drumul nostru spre Miami. Am vrut să iau patru gogoși (3 pentru mine, 1 pentru Sebi :D), iar vânzătorul m-am îndemnat să iau half a dozen, pentru că e mai ieftin. De atunci, știm că la gogoșerie te raportezi la dozen sau half a dozenȘase gogoși costă 6 USD.

DennysDennys – mic dejun delicios și free refill la ciocolată caldă. La Dennys găsești multe variante pentru mic dejun și clătite americane. Un mic dejun pentru două persoane (adica o masa plina cu mancare) costă în medie 30 USD.

Aceastea au fost restaurantele noastre preferate, pe care va sfătuim să le încercați. E greu să stabilești un buget pentru mâncare pentru că depinde de preferitele fiecăruia, însă sper că am reușit să te ajut să îți faci o idee. 

O salata la Cheesecake Factory = 15 USD

Mic dejun la Dennys = 15 USD

Alte cheltuieli

Shooping Dacă urmează să ajungi în State într-o perioada în care există reduceri, rezervă un buget și un pic de loc în bagaj și pentru shopingul pe care o să îl faci. În ianuarie, toate outleturile (americanii au cele mai faine outleturi au reduceri la reduceri, care sunt greu de ignorat. Aici găsești o lista cu toate outleturile faine din SUA. În plus magazinele Marshalls și Ross dress for less au o grămadă de lucruri faine (haine, lenjerie intimă, încălțăminte, accesroii și multe altele) le prețuri senzaționale. De exemplu, am luat o rochiță de la Calvin Klein cu 30 USD, dar și o pereche de Converse cu 17 USD. Iar în 2 ianuarie, magazinul Ralph Lauren din Florida Keys Outlet avea reducere de 60% la aproape toate produsele din magazin și încă 20% reudere la întreg coșul de cumpărături (am luat cămăși și tricouri cu 25-30 USD/bucată).

Internet – înainte să plecăm, cineva ne-a sfătuit să nu dăm bani pe o cartelă de internet deoarece vom avea internet peste tot și că e o pierdere de bani să cumpărăm una. E drept că există internet în fiecare Starbucks și în toate apartamentele și hotelurile în care vei stă, însă eu consider că o cartele de internet e esențială… e că oxigenul. Am folosit internetul pentru Google Maps, l-am folosit că să căutăm informații, să comandăm de mâncare, să primim reduceri la haine și uneori să postăm content în timp real. Chiar vreau să pun accentul pe acest aspect și să te sfătuiesc să cumperi o cartelă cu date mobile nelimitate imediat ce ai ajuns în State. Noi am luat o cartelă cu date nelimitate de la Verizon care ne-a costat 70 USD/luna (cu opțiune de hotspot inclusă, că să putem folosi amândoi).

Buget pentru o vacanta in SUA

Nu a fost intenția mea să scriu un articol atât de lung, dar e foarte greu să acoperi în doar câteva cuvinte un subiect atât de amplu. Probabil mai sunt multe de spus și de scris la acest capitol, dar sper că am reușit să te ajut să îți faci o idee despre prețurile din SUA și despre costurile la care ar trebui să te aștepți. Dacă urmează să vizitezi America pentru prima dată, te invit să citești și celalelalte articole de pe blog, iar dacă ai întrebări sau nelămuriri, te rog să mă contactezi pe adresa de e-mail (găsești un formular de contact pe blog) sau pe Instagram

Citește mai mult:

Articole recomandate

6 comentarii

 1. […] Citeste si: Buget pentru o vacanta in SUA […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *