Vacanțele noastre sunt planificate după reguli nescrise, iar când vine vorba de aceste destinații super turistice din Europa, regula spune că trebuie să mergem în afara sezonului. Nu reușim mereu să o respectăm, există situații în care e bine să mergem în sezon, dar când vine vorba de insule grecești sau vacanțe la mare, mereu alegem o perioadă intermediară, mai sau septembrie. Acum doi ani am fost în Santorini, la sfârșitul lunii septembrie. Vremea a fost perfectă, insula nu la fel de aglomerată, iar prețurile au fost mult mai mici. Anul acesta, în schimb, în luna mai ne-am luat zborul spre Creta, unde am petrecut patru zile pline de plimbări și relaxare. Ne-am planificat vacanța singuri, după placul nostru, iar pentru că am mers în afara sezonului, am putut să facem întreagă vacanță cu un buget mic spre mediu. Dacă și tu ai în plan să vizitezi Creta și vrei să îți pregătești un buget, atunci ai ajuns în locul potrivit. Acest articol te va ajuta să îți conturezi un buget pentru o vacanta pe cont propriu in Creta.
Buget pentru o vacanta pe cont propriu in Creta
Deobicei articolele de acest gen sunt destul de discutabile. E destul de greu să generalizezi subiectul ”buget și prețuri” deoarece costul unei vacanțe e direct proporțional cu pretențiile călătorului. De aceea, noi îți prezentăm cheltuielile pe care le-am avut, presupunând că cine se asemena se și adună aici, și te rugăm să ții cont că ele se schimbă în funcție de perioada și de mulți alți factori.
Cât e bine să vizitezi Creta, financiar vorbind?
Aș spune că mai și septembrie sunt perfect pentru o vacanță în Creta. Prețurile sunt probabil un pic mai mari decât în restul anului, dar seminificativ mai mici decât în iulie/august. În același timp, apă marii este călduță, iar vremea e perfectă pentru plajă. De asemenea, bilete de avion sunt mult mai ieftine decât în perioada concediilor, lucru care se aplică pentru orice destinație.
Citeste si: Ghid de calatorie pentru Creta – transport, cazare si itinerariu
Buget pentru o vacanta pe cont propriu in Creta – Zboruri low-cost
Creta are două aeroporturi, unul în Chania și unul în Heraklion. Deși distanța dintre ele nu e foarte mare, recomandarea mea e să alegi aeroportul din Chania. Așa cum am spus în articolul anterior, Chania e locul perfect în care să îți pui ”baza”. Din Chania poți merge mai departe la plaja roz Elafonissi sau la plajele de lângă laguna Balos. În plus, Chania e un orășel chiar frumos.
Ryanair are patru zboruri săptămânale spre Chania, din București. Prețurile pentru un singur zbor în perioada august-septembrie pornesc de la 20 euro/bilet standard (fără bagaj de cabină sau de cală).
Wizz Air are zboruri directe spre Heraklion, din București. În afară sezonului, un bilet dus-întors București-Heraklion costă în medie 50 euro. În prezent există două zboruri pe săptămâna, în fiecare luni și vineri, iar dacă faci parte din Wizz Club, ai o reducere de 10 euro/zbor pentru tine și partenerul/partenera ta (nu este reclamă)
Transportul pe insula
Dacă în Santorini nu ai nevoie de mașină deoarece transportul în comun e foarte bine pus la punct, în Creta mi se pare că e exact opusul. Totuși, înainte să te grăbești să inchiriezi o mașină, pune pe hârtie ce vrei să faci acolo, că să vezi dacă merită.
De exemplu, dacă vrei un citybreak în Chania sau Heraklion și ești convins că vei rămâne în oraș pe întreagaperioadă a călătoriei, nu ai nevoie de mașină. Aeroportul este foarte aproape de oraș, iar o cursă de taxi de la aeroportul din Heraklion până în centrul orașului costă 10 euro (tarif fix).
În schimb, dacă vrei să explorezi un pic mai mult insula, să mergi la plaja Elafonissi sau în alte locații, atunci ai nevoie de mașină. Altfel, vei pierde mult timp așteptând autobusul, dacă acesta chiar există.
O altă variantă ar fi să apelezi la agentiile de turism locale pentru excursii. În Chania și Heraklion sunt o mulțime de agenții de turism care organizează inclusiv excrusii de o zi în Santorini.
Inchirieri auto in Creta – recomandarea noastra
Deși apelăm de fiecare dată la motorul de căutare Rental Cars, de data aceasta am găsit o firma locală de închirieri auto (Monza Rent a Car) care ne-a oferit un Fiat Punto pentru 150 euro/5 zile (inclus full casco). Am făcut rezervarea cu doar câteva săptămâni înainte, cu preluare direct din aeroportul din Heraklion.
De ce Monza?
- Nu am plătit în avans, ci am făcut doar o rezervare
- Rezervare fără card de credit (am plătit cash atunci când am preluat mașina)
- Nu am lăsat depozit
- Procesul de primire-predare foarte ușor, comparativ cu marile firme de rental.
- Prețuri foarte bune
Există câte un birou Monza atât în aeroportul din Heraklion, cât și în cel din Chania. Las datele de contact mai jos.
Totuși, dacă nu găsești ceva pe gustul tău la această firma de închirieri, stai liniștit deoarce în Creta există un milion de firme de inchirieri, atât la aeroport cât și în centrul orașului. Și când zic un milion, I mean it! :))
Locuri de parcare in Creta – preturi
Parcarile cu plata din centrul orașului au un traif standard de 4 euro/2 ore. Există câteva locuri unde lași mașina, inclusiv cheia, plătești pentru 2 ore, iar dacă depășești cele două ore mai trebuie să plătești o taxă extra de 0,50 euro/ora. Recomand acesat parcare in Heraklion.
Majoritatea hotelurilor oferă parcare gratuită. De asemenea, parcările publice stradale sunt free of charge, dar e aproape imposibil sa gasesti un loc in zonele centrale.
Cazare in Creta
Am stat la Golden Bay Boutique Hotel & Bungalows, un hotel de patru stele aflat în satul Gournes (20 minute de mers cu mașina până in Heraklion). Golden Bay Boutique Hotel & Bungalows are o zona de piscină tare drăguță, personal minunat, camere frumos amenajate și foarte curate, un restuarant și un pool bar și acces la o mică plajă (plajă cu pietre).
O cameră dublă la Golden Bay Boutique Hotel & Bungalows ne-a costat 47 euro/noapte.
Am mai stat două nopți la Girogiali Hotel, în Stalos. Hotelul a avut doar două lucruri bune: locație și plajă privată cu nisip, șezlonguri și beach bar. Camerele nu sunt senzaționale, am avut probeleme mari cu umiditatea și cu lipsa izolării fonice.
O cameră dublă la Girogiali Hotel ne-a costat 40 euro/noapte.
Atractii turistice
Palatul din Knossos
Taxe de intrare: 15 euro/adulți; 20 euro/adulți (combo ticket: Knossos+Muzeul de Arhecologie din Heraklion)
*În perioada 1 noiembrie- 31 martie, intrarea costă 8 euro
Mancare
Până acum au existat 4 țări care mi-au dat papilele gustative peste cap, iar de fiecare dată când ajungem într-una din aceste țări, comandăm tot ce se poate comandă. În Grecia nu ne-am limitat niciodată la un apretiv și un fel de mâncare, și nici măcar la 2 mese pe zi. Dacă mă întrebi pe mine, mâncarea grecească e un drog, iar odată ce ai dat de gustul ei, e greu să zici nu unui apertiv, unei salate grecești sau unui gyros. Ba chiar, într-una din seri eram la Tammam Restauarnt în Chania, iar cum poftele sunt mari, am comandat trei aperitive uriașe și un fel principal pentru două persoane care mancasera și niște gyros cu câteva ore înainte. Simt că o luăm razna când ajungem în Grecia :))
Nu mai are rost să spun cât de bine se mănâncă în Grecia, toată lumea știe asta. Totuși, vreau să îți prezint câteva restaurante faine în care mă mâncat mult, bine și ieftin. Toate restaurantele sunt în Chania.
Restaurante
- Tamam Restaurant – recomandarea no. 1 (este un restaurant cu specific cretan unde am găsit cea mai bună mâncare de pe insulă).
De încercat: dakos (pâine cu suc de roșii și brânză, specialitate 100%cretană); Fava (o pastă de fasole care se mănâncă cu pita grecească); friptura de vită cu piuree de vinete; branza talagani în crustă de alune de pădure.
Prețuri: aperitiv = intre 3,50 si 10 euro; fel principal = între 7 si 13 euro
- Zepos – e o terasa în portul venețian care oferă atât o priveliște frumoasă asupra portului, cât și niște aperitive delicioase.
De încercat: salata cretana (e diferită față de salata grecească) și branza feta cu dulceață de ulei de măsline.
Prețuri: aperitiv = între 5 și 9 euro
- Mesostrato – o locatie unică și interesantă și muzică live
Aici am încercat cel mai tradițional preparat, pe numele sau ”Stamnagathi” (e soalata de ierburi care cresc pe munți din reta și care se mănâncă fierte și asezoante cu ulei de masine și lămâie). Mie nu mi-a plăcut, dar localnicii susțin că are multe proprietăți benefice pentru sănătate.
Prețuri: În meniu au atât aperitive reci cât și meze (aperitive calde, iar prețurile pornesc de la 4 euro.
În general, o masă plină, ca cele din imagine, ne-a costat între 17 și 35 euro (inclusiv apă/suc) pentru două persoane.
- În Heraklion, recomand gelateria DaVinci. Au cea mai bună înghetata!
Alte cheltuilei
În cazul nostru, la capitolul alte cheltuieli intră benzina. Sincer, nu mai știu câte plinuri am făcut, dar în luna mai un litru de combustibil costa în medie 2,4 euro. De la supermarket am cumpărat apă si ciocolata kiss (am făcut o obsesie pentru ciocolata Kiss). O sticlă de apa (2l) costa mai puțin de 1 euro, iar ciocolata Kiss costa 0,60 euro/bucata.
Buget pentru o vacanta pe cont propriu in Creta
Dacă deobicei adunăm toate costurile, de data aceasta mi-a scăpat din vedere aplicația cu care ne monitorizăm chelutileile. Însă, știu exact că transportul (avion și mașină) și cazarea pentru 5 nopți ne-au costat 440 euro/2 persoane. Vizita la Knossos ne-a costat 30 euro, iar pentru un prânz sau o cină am plătit între 17 și 35 euro/două persoane. Comparativ cu mini-vacanța în Santorini, am găsit Creta că fiind o destinație mai scumpă, însă îmi atrag singură atenția asupra faptului că am vizitat Santorini într-o perioadă in care nu se călătorea prea mult. (2020). Totuși, Grecia rămâne una dintre cele mai ieftine și ușor accesibile destinații de vacanță.
Citește și:
[…] Buget pentru o vacanta pe cont propriu in Creta […]
[…] pe insula sau despre bugetul de care ai avea nevoie, iti recomand sa citesti acest articol si acest articol. Dacă ți-a plăcut articolul, împarte-l și cu prietenii tăi, iar dacă vrei să mai primești […]
[…] Buget pentru o vacanta pe cont propriu in Creta […]
[…] Buget pentru o vacanta pe cont propriu in Creta […]
Buna ziua,
cand ati inchiriat masina ati cumparat si ‘ Full Damage Waiver with No EXCESS (FDW)’?
Buna! Stiu sigur ca am platit masina in cash, la preluare, si ca nu a fost nevoie de garantie. Cred ca am avut full casco inclus in pretul de inchiere, din moment ce nu a trebuit sa lasam garantie. Probabil am bifat optiunea si am platit extra, dar chiar nu stiu sigur sigur.