Dacă zilele trecute am vorbit despre ceea ce am văzut în Berlin, precum și despre transportul în comun, astazi imi doresc sa te ajut sa iti planifici un buget pentru un citybreak în Berlin. Astfel, vom discuta despre preturile pentru cazare si va vom oferi informatii pretioase legate de transportul in comun. Vom discuta si despre preturile la mancare, precum si despre costurile de intrarea la muzee si alte atractii turistice din Berlin.

Buget pentru un citybreak în Berlin

1.Bilete de avion

Există câteva curse directe între Cluj Napoca și Berlin, precum și între București și Berlin. De asemenea, cei care locuiesc în vestul țării pot opta pentru una dintre cursele Budapestea-Berlin. În cazul în care niciuna dintre variante nu iți este la îndemână, atunci singură modalitate râmăne zborul cu escală.

Dacă citiți articole mai vechi, vei afla că Berlin are două mari aeorporturi, Tegel și Schonefeld, însă această informație NU mai este de actualitate. În anul 2020, cele două aeroporturi au fost închise și înlocuite de noul aeroport, Berlin Brandenburg Airport. Noul aeorport (BER) se află la 18 km de centrul orașului, în statul Brandenburg.

2. Transportul în comun 

Despre transportul în comun am scris un articol separat pe care îl poți accesa aici.

Noi în cele trei zile ne-am achiziționat câte un bilet valabil o zi, care ne-a costat 7 euro (in 2018). Pentru ultimele două zile am avut transportul în comun gratuit deoarece am luat un WelcomeCard Berlin.

Zone, prețuri și abonamente – Pe harta transportului în comun vei descoperi că Berlinul este împărțit în trei zone – A, B și C. Zonele A și B corespund zonei centrale a orașului, în timp ce zona C cuprinde orașul Potsdam și aeroportul Brandeburg.

Costul unei călătorii este calculat în funcție de zona în care are loc călătoria, astfel întâlnim următoarele prețuri:

 • 2.90 euro/calatorie pentru zonele AB
 • 3.30 euro/calatorie pentru zonele BC
 • 3.60 euro/calatorie pentru zonele ABC
 • 1,90 euro/ călătorii scurte (3 stații cu U-bahn și S-bahn) și 6 stații cu autobusul (fără a schimba autobusul)

Dacă crezi că vei apela mai des la transportul în comun, atunci un abonament pentu o zi sau șapte zile ar fi cea mai bună variantă. 

 • Tageskarte (un card valabil o zi) costă 8.80 euro (zone A și B), respectiv 10 euro (zonele A, B și C) – E bine de știut ca aceste carduri nu sunt pentru 24 de ore, ci sunt valabile de la prima utilizare până la ora 3:00.
 • Abonament pentru 7 zile – 34 euro (zonele A si B) și 43 euro (zonele A, B si C).

*Prețurile și rutele sunt în conformitate cu cele exsitente pe fahrinfo.bvg.de., in februarie 2020. Pentru mai multe info. accesează acest link.

Buget pentru un citybreak în Berlin
Buget pentru un citybreak în Berlin
Buget pentru un citybreak în Berlin

3. Cazarea

În privința cazării nu trebuie să îți face griji. Pentru o noapte de cazare în Berlin, prețurile pornesc de la 30 de euro în hosteluri și ajung până la…cât vrei tu. 😀

Noi pentru cele trei nopți de cazare (două nopți la un hotel în centru și o noapte la un hotel de lângă aeroport) am plătit în jur de 130 de euro. *in 2018

4. Obiective turistice

WelcomeCard Berlin te va ajuta să economisești câțiva bănuți. Acest card îți oferă transportul în comun gratuit pe toată perioada de valabilitate a acestuia, precum și reduceri de până la 50% la majoritatea atracțiilor turistice.  Poți achiziționa aceste carduri fie pe o perioadă de 48 de ore, 72 de ore sau maximum 6 zile.

Cu acest card, noi am plătit următoarele intrări:

 • Trabi Museum: 2,5 euro (în loc de 5 euro);
 • Currywurst Museum: 8 euro (11 euro);
 • Muzeul de Istorie Naturală: 5 euro (8 euro),
 • Muzeul German de Tehnologie: 5 euro(8 euro),
 • SpyMuseum: 9 euro (12 euro).

De asemenea, dacă vrei să vizitezi și muzele de artă și istorie de pe Insula Muzeelor atunci varianta ideală ar fi să îți iei un WelcomeCard Berlin valabil 72 de ore contra sumei de 55 de euro.

Berlin zonele AB Berlin + Potsdam ABC 
48h23,00 €28,00 €
72h33,00 €38,00 €
72h +insula muzeelor55,00 €59,00 €
4 zile40,00 €45,00 €
5 zile46,00 €49,00 €
6 zile49,00 €52,00 €

https://www.berlin-welcomecard.de/de

!Actualizat in Februarie 2020!

Buget pentru un citybreak în Berlin
Buget pentru un citybreak în Berlin
Buget pentru un citybreak în Berlin

5. Mâncarea

Noi nu ne-am bătut capul să căutăm restaurante, ci mai degrabă ne-am făcut de cap cu tot felul de fast-food-uri. Am dat o șansă mâncării thailandeze,  am mâncat currywurst, am încercat și gogoșile berlineze, pizza hut sau chiar donner – pentru ca nu poți sa pleci din Berlin fără să mănânci un donner ”tradițional”.

Prețuri:

 • currywurst = 2-2,5 euro
 • shaorma = 7 euro,
 • gogoașa berlineză luată din stația de metrou = 1 euro
 • cafea to go = 1,5 euro
 • thai food = 6-7 euro
 • un ramen urias = 10 euro

Noi am cheltuit în jur de 15-20 euro pentru o masă.

Buget pentru un citybreak în Berlin

Berlin a reușit să ne cucerească, lucru deloc surprinzător, dat fiind faptul că ne plac orașele mari, în care mereu se întâmplă ceva și care au multe lucruri/activități de oferit. Iar Berlin ne-a cucerit exact tocmai cu acest vibe-ul de ”big city life”. Fiind atat de frig, in prima noastra vizita in Berlin am descoeprit o gramada de muzee interesate (5 din cele 170 muzee ale orasului), am incercat sa facem o calatorie culinara prin tot ceea ce insemana street food berlinez, dar si o calatorie istorica prin orasul care timp de zeci ani s-a aflat in doua lumi diametral opuse.

Berlin ramane unul dintre cele mai cool orase in care am fost!


Citeste mai mult: