Oslo, atractii turistice in Oslo, ghid de calatorie Oslo,

Norvegia este una dintre cele mai scumpe țări la nivel european dar în același timp aceasta este considerată și una dintre cele mai prospere țări, în care stilul de viață al locuitorilor, calitatea serviciilor și a produselor se situează la un nivel ridicat. Am citit de multe ori despre acest aspect și aproape că nu am crezut, considerând că nu există țară mai scumpă decât Elveția, cel puțin nu în Europa, însa mi-am schimbat părerea imediat cum am pus piciorul în Oslo. Nu vreau sa te sperii si sa scoti Oslo de pe bucketlist-ul tau, ci vreau doar sa iti prezint cateva dintre costurile pe care noi le-am avut (in 2017), in asa fel incat sa iti poti contura un buget pentru un citybreak in Norvegia

Buget pentru un citybreak in Norvegia

Buget pentru un citybreak in Norvegia

Cazarea in Oslo

 Noi am ales un hotel în centru pentru că nu am vrut să avem bătăi de cap cu transportul în comun. Hotelul Citybox a fost varianta perfectă pentru noi tinând cont de locație și preț. Acesta e situat la 5 minute de gara centrală, 5 minute de port, 5 minute de centrul orașului. Hotelul e destul de interesant din punct de vedere organizatoric. Tu faci atât check-in-ul, cât și check-out-ul, au o cafenea și un restaurant unde ai 10 % reducere la mâncare și nu există alți angajați în afară de cei care fac curățenie.          

 În perioada în care noi am mers a fost și cea mai ieftină variantă de cazare din Oslo. Pentru cele trei nopti de cazare noi am plătit 350 de euro. Cum spuneam, cea mai ieftină variantă dacă vrei să stai aproape de centru.                              

Un sfat: rezervă hotelul din timp și urmarește ofertele zilei.

Costuri pentru mancare

Un sandwich cumpărat din supermarket costă între 60-80 nok, o sticlă de Coca-Cola costă 20-30 nok , o apă plată costa 25 nok, o înghețată costa 50-70nok, un meniu la McDonalds costă minim 100 de coroane, un hamburger la Hard Rock Cafe costă 200 nok, etc. Practic, o masă la un restaurant decent din oras,pentru două persoane, costa în jur de 700 de coroane.    Dacă găsești un hotel care să ofere mic dejun, profită cât poți de masa aceea.

Transportul in comun

Transportul în comun poate fi și el destul de costisitor. Un bilet cumpărat de la șofer costă 55 coroane și este valabil o oră, iar un bilet valabil 24 de ore costă 90 coroane. Avantajul în Oslo este dat de sistemul unic al transportului în comun. Cu același bilet poți merge fie cu tramvaiul sau autobusul fie cu metroul.

Obiective turistice

Vizitarea celor 5 mari muzee aflate în peninsula Bygdoy costă cca. 600 de coroane ( în medie prețul de intrare la un muzeu este de 100-130 nok). Intrarea la centru pentru laureații Premiului Nobel pentru Pace costa 100nok. La castelul Akerhaus intrarea costă 100nok. Așadar, daca vrei să vizitezi aceste obiective turistice pregătește-te să plătești cel puțin 800nok.

Buget pentru un citybreak in Norvegia

Din fericire, există o variantă salvatoare! Oslo Pass te poate scăpa de multe griji și costuri suplimentare. Acesta este valabil pentru 24/48/72 de ore și include intrarea gratuită la majoritatea muzeelor, transportul în comun ien oraș, transportul cu barca la Bygdoy, 20 % discount la unele restaurante, și multe alte reduceri la activități outdoor.

Noi am achiziționat un astfel de card pentru 24 de ore întrucât nu am avut nevoie de transport in comun în toate cele trei zile, ci am vrut sa vizitam doar câteva muzee.

Cardul se poate achiziționa de la centrul de informare turistică din interiorul gării, iar prețurile sunt după cum urmează: 24h=395 nok; 48h=595 nok; 72h=745 nok.

Costul estimativ, pentru o persoană, pentru o zi în Oslo ar fi:

  1. Cazarea (hotel): 35-60 euro (70-120 euro/camere dubla)
  2. Mâncarea: mic dejun inclus, prânz+cină= între 30 euro (la McDonalds) și 60 euro la restaurant
  3. Intrarea la obiective turistice și transportul în comun cu Oslo Pass= între 25 și 40 euro

Conversie: 100 de coroane ( nok) = 10 euro (aprox.)

La polul opus, există și câteva obiective turistice pe care le poți vedea gratis:

  1. Muzeul orașului cuprinde istoria acestuia în picturi și fotografii;
  2. Opera este una dintre cele mai emblematice construcții ale orașului;
  3. Gradina botanică cuprinde o mare varietate de plante și arbori din toate colțurile lumii;
  4. Parcul Vigeland este faimos pentru cele 200 de sculpturi realizate de Gustav Vigeland;

Citește și:

https://www.borntotravel.ro/oslo-la-pas-pe-taramul-vikingilor/