Belgrad - ghid de calatorie

Deși există și excepții, țările din Balcani și din Europa de Est sunt extrem de accesibile, financiar vorbind. Astfel, dacă ești în căutarea unei destinații de de vacanță pentru anul viitor, eu te încurajez să iei în calcul și un circuit al Balcanilor. Pe lângă peisajele fantastice – munți, canioane, păduri și plaje superbe, vei avea parte și de o experiență interesantă, o incursiune în culturi și popoare cu o istorie fascinanta, cu tradiții diferite. Noi am reușit să vizităm o parte din Balcani, rând pe rând, dar încă ne dorim să facem acest roadtrip și să le explorăm un pic mai bine. Ultima dată am ajuns în Belgrad, iar astăzi vreau să vorbim despre ceea ce prespune, din punct de vedere financiar, un weekend în capitala Serbiei. Cu alte cuvinte, încercăm să conturăm un buget pentru un weekend in Belgrad, bazat pe prețurile de acolo și pe experiența noastră.

Citește și: Mini-ghid de călătorie pentru Belgrad

Buget pentru un weekend in Belgrad

Buget pentru un weekend in Belgrad

La fel că vecina lui mai îndepărtată, Tirana, Belgrad e un oraș destul de ieftin. Moneda oficială a Serbiei este dinarul (RSD). În cifre, 1000 dinari sunt egali cu cca. 8 euro sau cu 42 lei.

  • puteți schimba bani din țară. Există posibilitatea să cumperi dinari de la casele mai mari de schimb valutar, sau, dacă mergi cu mașina, poți schimba bani chiar înainte de intrarea în Serbia, in orașele de graniță.
  • evită bancomatele Euronet. Acestea au comisioane foarte mari și rate de schimb proaste.


Cazare in Belgrad

Belgrad are câte ceva pentru fiecare buzunar. În timp ce hostelurile au prețuri de la 7-8 euro/persoană/noapte, hotelurile au prețuri ce pornesc de la 30 euro/noapte/doi adulți. Hotelurile din centru sunt ceva mai scumpe, însă sunt o varianta bună pentru cei care nu au mașină și care vor să fie la o distanță scurtă de mers pe jos față de principalele atracții turistice. 

Noi am stat chiar în inima orașului, pe stradă pietonală Knez Mihailova, la Atera Buissness Suites. Am avut o camera de hotel, cu vedere la stradă pietonală și cu baie privată, drăguță și curată. Că locație, a fost una dintre cele mai bune cazări pe care le-am avut vreodată. Pe o camera dublă, cu baie privată am plătit 45 euro/noapte (22.5 euro/persoană).

Mai multe oferte de cazare in Belgrad

Booking.com

Transferul de la aeroport

  • Taxi – cea mai scumpă variantă de transport. O călătorie cu taxi costă între 20 și 25 euro, ceea ce mi se pare enorm de mult pentru Belgrad.
  • Autobus – mai există un autobus (linia72) care pleacă de la aeroport și oprește în centrul orașului. Cursele au o frecvența de 30 minute, iar o călătorie costă 150 dinari (cca.1.50 euro).

Atractii turistice – buget pentru un weekend in Belgrad

Multe locuri frumoase din Belgrad sunt gratis. Cetatea Belgradului, cel mai frumos loc din oraș, nu percepe taxă de intrare. Însă pentru Muzeul Militar trebuie să scoateți din buzunar 350 RSD (3 euro). Partea bună e că în parcul cetății există o grămadă de exponate (in mare parte tancuri) pe care le puteți admira. 

Intrarea la Muzeul Nikola Tesla costă 800 RSD (cca. 7 euro), iar pentru intrarea la Muzeul Iugoslaviei trebuie să plătiți 400 RSD* (cca. 3.5 euro). 

*The entry is free every first Thursday of the month from 16.00 until 18.00 as well as May 4 and 25. Mai multe info…

Un tur cu barca pe cele două râuri ale orașului, pe o distanță de 15 km, costă în medie 1800 dinariRezervări și alte informații…

Belgrad - ghid de calatorie
Belgrad - ghid de calatorie
buget pentru un weekend in Belgrad
Belgrad - ghid de calatorie
buget pentru un weekend in Belgrad
Belgrad - ghid de calatorie
buget pentru un weekend in Belgrad

Restaurante si mancare

În Belgrad am încercat să gustăm cât mai multe preparate tradiționale sârbești. Am plecat de acasă cu o lista întreagă de restaurante, fără să luăm în considerare că, fizic, ne era imposibil să le încercăm pe toate. La față locului, am fost nevoiți să ne limităm la cele mai cunoscute mâncăruri sârbești. Astfel, am căutat restaurantele care promiteau cei mai buni cevapi sau cea mai bună pljeskavica. 

În general, restaurantele din centru au prețuri ceva mai mari, motiv pentru care noi am încercat să le evităm. O masă tradițională pentru două persoane ne-a costat în medie 9000-1600 RSD (7-13 euro), iar un mic dejun la o terasă din centru ne-a costat 1600 RSD. 

Restaurante

Sarajevski ćevap Ćevabdžinică Savčić e un mic restaurant aflat în apropiere de Templul Sfântului Sava, specializat în preparate din carne la grătar.  – pentru 2 pljeskavica, o salată Shopska, două sucuri și o prăjitură Tre Lece am plătit 1600 RSD (13 EURO)

 Walter e un alt restaurant super drăguț, aflat la o scurtă plimbare de faimoasa stradă Knez Mihailova. – 10 cevapi, o salată și două sucuri au costat 1000 RSD (8 EURO)

Chicken Box e un fastfood, aparent destul de popular, situat chiar pe strada Kneza Mihailova – 2 meniuri (pui+cartofi+suc+sosuri) – 900RSD (cca. 7 euro)

Food Story e o patiserie din centru (langa Hotel Moskva) de unde puteti lua fel si fel de placinte. Noi am incercat-o pe cea cu visine. – preturile sunt la 100 g si variaza intre 40 si 50 RSD/100 g.

 Ferdinand Knedle e o mică cafenea super cochetă care a devenit faimoasă pentru gomobotii uriași umpluți cu fel și fel de arome – Prețurile sunt diferite, în funcție de sortiment, însă pentru 3 găluște și o apă am plătit 700 RSD (6 EURO)

Belgrad - ghid de calatorie

Buget pentru un weekend in Belgrad

Acestea sunt costurile pe care noi le-am avut în Belgrad. Așa cum spuneam, există hoteluri mai ieftine decât cel la care noi am stat, dar și restaurante mai scumpe decât cele la care noi am mâncat. Într-un top al celor mai ieftine destinații din Europa, Belgrad se așează foarte bine lângă Tirana (Albania). Dacă te pregătești să viziztezi capitală Serbiei și vrei să îți pregătești un buget, te-aș sfătui să rezervi în medie 30 – 40 euro/zi/persoană (cazare+intrare la diferite muzee+mâncare). 


Citește și: