Când spui Cappadocia primele imagini care îți trec prin fața ochilor sunt cele cu baloanele colorate ce se ridică la cer, cu terasele hotelurilor sau cu roci a căror forme par să fie din altă lume. Și, pe bună dreptate! Cappadocia e altă lume! Pare că nu are nimic pământesc în ea, că timpul a stat în loc și că e ruptă de realitatatea și haosul din afara granițelor ei. Parcă și oamenii sunt altfel, te primesc cu brațele deschise, îți zâmbesc și au o liniște în ochi cum tot mai rar vedem. Sunt ospitalieri și te ajută atunci când te văd un pic pierdut pe străzile prăfuite și pline de istorie. Ce pot să mai zic?! Cappadocia e un tărâm de poveste! Iar daca ai in plan o vacanta la all inclusive in Antalya sau un road trip prin Turcia, acorda minim o zi si o noapte pentru o excursie/oprire in Cappadoccia.
O zi perfectă în Cappadocia
Turcia a fost visul meu de când eram adolescentă. Visam cu ochii deschiși că voi privi răsăritul și baloanele cu aer cald alături de persoana iubită, că voi sta pe o terasă cu o carte și un pahar de ceai turcesc alături, că mă voi pierde prin marele bazar sau că ma voi plimba pe malul Bosforului ore întregi. Eram deja îndrăgostită de tot ceea ce urma să văd, înca dinainte să ajung în acele locuri.
Și uite așa, timp de o săptămână (și mult timp după) am fost într-un vis. Un vis cu baloane, lumini și culori! 😀
Cum ajungem în Cappadocia
În primul rând trebuie să clarificăm o situație. Cappadocia nu este un oraș propriu-zis, așa cum mulți tind să creadă, ci o întreagă regiune ce se întinde pe câteva sute de km. Așadar, dacă îți planifici o călătorie în Cappadocia, punctul de plecare va fi orașul Goreme, acest fiind locul perfect pentru a te caza, a pleca în tururi sau pentru a te bucura de acel răsărit magic pe care îl tot vedem in poze.
Cel mai rapid mod de ajunge în Goreme este cu avionul via Istanbul. Întrucât nu există zboruri directe pe ruta București – Nevsehir/Kayseri, vei fi nevoit să faci o escală în orașul celor două continente.
În zona Cappadocia există două aeroporturi:
- Nevsehir – pentru cursele operate de Turksih Airlines (40km față de Goreme)
- Kayseri – pentru cursele operate de Pegasus (80 km față de Goreme)
Eu îți recomand aeroportul din Nevsehir din două motive: 1) este cel mai aproape de Goreme și 2) Turkish Airlines are 4 curse pe zi, iar prețul biletelor este chiar bun (noi am plătit 20 euro/persoană/segment de zbor).
Pentru transferul din Nevsehir în Goreme, poți vorbi cu hotelul la care vei sta. În cazul nostru, Cave Land Hotel ne-a rezervat transferul dus-întors pentru aeroport la prețul de 180 TL/două persoane.
Cazare în Goreme
Noi îți recomadăm să alegi un hotel în stâncă pentru experiența autentică pe care ți-o poate oferi. De asemenea, trebuie să ai în vedere ca hotelul să aibă o terasă cu o vedere panoramică pentru a te bucura de un mic dejun într-un cadru de poveste. Acestea fiind spuse, Cave Land Hotel a fost alegerea perfectă și totodată este și recomandarea noastră pentru voi. Mai multe despre hotel, despre motivele pentru care să îl alegi, despre conditii și facilități vom vorbi într-un articol viitor.
Atracții turistice în Capadoccia – itinerariu pentru o zi perfectă
Ziua perfectă a început la ora 5:00 dimineața (defapt 4, pentru că am avut nevoie de o oră să mă trezesc și să ma pregatesc) cu un răsărit de soare plin de magie. Întrucât, am vrut să vedem cum se ridică baloanele și cum încep ușor-ușor să împânzească cerul, am hotărât să mergem la Sunset Point Goreme.
Sunset Point Goreme
Este este un platou care oferă o priveliște asupra locului de unde baloanele își iau zborul, precum și posibilitatea de a vedea orașul Goreme. Este un loc în care trebuie să îți petreci timpul atât la răsărit, cât și la apus.
În cazul în care nu zbori cu balonul, ar fi indicat să ajungi în acest punct la ora 5-5:30. Pentru zborurile cu balonul, trebuie să te trezești chiar mai devreme.
După o oră în care am admirat și fotografiat baloanele, ne-am continuat somnul, ne-am trezit, am luat micul dejun pe terasă, iar la 9:30 am plecat într-un tur în jurul orașului Goreme. Din cauza timpului scurt pe care l-am avut la dispoziție am ales traseul roșu ( Red Tour – organizat de Woop Woop Travel Turkey) și astfel într-o singură zi am reușit să vizităm 7 dintre cele mai frumoase și interesante atracții din regiunea Cappadocia.
Castelul Uchisar
Uchisar este cel mai înalt punct din Cappadocia și unul dintre locurile pe care nu ar trebui să le ratezi.
Tot în cadrul acestui tur am primit și câteva informații despre modul în care au luat naștere acele forme de relief întâlnite peste tot în Cappadocia. Mai pe scurt, se crede că această regiune are o vechime de 50 milioane de ani și ca toate aceste stânci „neobișunite” s-au format în urma erupțiilor vulcanice, atunci când lava s-a solidificat. Ulterior, vântul și apa au intervenit, fapt care a dus la apariția formațiunilor pe care le vedem astăzi. Secole la rând, oamenii au săpat în stanca și au creat adevărate orașe subterane, case și biserici.
Goreme Open Air Museum
Acest muzeu în aer liber este un complex monastic medieval construit ca refugiu de către călugării ortodocsi. Această zonă mai este cunoscută și sub denumirea de „Ținutul celor trei sfinți”, datorită celor trei călugări care au avut o contribuție foarte mare în răspândirea doctrine ortodoxe (Vasile cel Mare, Grigorie și Grigorie).
În Open Air Museum există aproximativ 30 de biserici săpate în stanca ce adăpostesc fresce ce datează din secolele IX-XI. Aceste picturi au fost gândite ca o formă de educare, întrucât la vremea acea Biblia putea fi citită doar de cunoscătorii de latină.
La Goreme Open Air Museum am petrecut o oră, timp în care am aflat seminificația frescelor și modul în care acestea erau făcute, precum și istoria din spatele acelor biserici.
Intrarea la muzeu costă 15 lire turcesti. Dacă optați pentru Red Tour, biletul de intrare va fi inclus în prețul turului.
Love Valley
Se spune că denumirea de ”Love Valley” provine de la faptul că stâncile formează o inimă, ce poate fi văzută cel mai bine de la înălțime. Noi nu putem garanta că e pe bună dreptate, dar îl credem pe ghid. Acest loc este unul dintre cele mai instagrammable locuri din Cappadocia, oferindu-ți o grămadă de posibilități, de la copacul plin cu Evil Eyes până la cadrele cu inimioare sau leagăne.
Covoare și vase de lut
În cadrul acestui tur am făcut cunoștință cu două tradiții ce presupun multă îndemânare: realizarea vaselor de ceramică și confecționarea covoarelor.
Prima oprire a fost la o mică afacere de familie ce se ocupă cu realizarea obiectelor de ceramică. Acolo am fost întâmpinați de propietar, care ne-a prezentat modul în care aceste obiecte se fac, un pic din istoria acestei meserii (el era la a 7 a generatia, iar locuința în care își desfășoară activitatea are o vechime de 200 de ani), ce materiale folosc, semnificația motivelor ce apar pe farfurii/boluri, precum și o demonstrație live.
A fost de departe una dintre cele mai interesante activități din tur.
De partea cealată, am facut cunoștință cu arta confectionării covoarelor. Am fost tare surprinsă să aflu că un covor de o dimnesiune medie este gata în 5-6 luni și că prețul unui covor poate ajunge până la 50.000 de euro. Ba mai mult, au încercat să ne și vândă astfel de covoare.
Lăsând la o parte strategia de marketing pe care au avut-o și care cred că a stricat farmecul acelei vizite, am descoperit cum se produce firul de mătase, am pus mâna pentru prima data pe un cocon și am primit o demostrație live în care ni s-a arătat cum se face un covor. În spatele lor e o adevarată muncă de chinez bătrân.
Dervent Valley si Paşabağ
Dervent Valley sau Valea Imaginației este celebră pentru rocile de o culoare roșiatică ce au fost transformate de timp și vânt în diverse forme. Acolo totul ține de imaginația ta! Poți vedea o rocă în formă de cămilă sau melc, o alta în formă de purceluș, un pinguin sau chiar pălăria lui Napoleon.
Pasabag este ultimul loc vizitat în cadrul turului și totodată un loc de poveste, nu degeaba acele stânci se numec ”fairy chimneys”. Aici am reușit să vedem mai îndeaproape formațiunile pentru care Cappadocia este renumită și chiar am putut urca într-una dintre locuințele săpate în stâncă.
Cateva informatii despre tur
Poate daca aveam o masina, ne organizam singuri intreaga excursie, insa daca nu ai la dispozitie transport privat, atunci un astfel de tur e o idee excelenta. Turul pe care noi l-am rezervat a avut inclus transportul in toate locatiile de mai sus, cu pick-up de la hotel, ghid si o masa de pranz la un restaurant din Avanaos.
Prețul unui astfel de tur este de 30 euro de persoană .
Cum pot rezerva un tur?
Foarte simplu! Se ocupă hotelul! În cazul în care cei de la hotel nu doresc să se ocupe de acest lucru, ceea ce e foarte puțin probabil, poți merge la una dintre agențiile aflate în centrul orașului Goreme.
Dacă ai mai mult timp la dispoziție îți recomand să vizitezi castelul Uchisar pentru că red tour oferă doar o panorama auspra regiunii și să iei la pas orașul Avanos. De asemnea, dacă mai ai o zi la dispoziției poți merge și pe traseul verde, unde pricipala atracție o reprezintă orasul subteran Derinkuyu.
O zi perfectă în Cappadocia
Am încheiat această zi cu un apus de soare și cu o priveliște superbă asupra orașului Goreme.
Cappadocia este un tărâm de poveste în care domină liniștea și în care parcă ești rupt de orice. Zecile de baloane cu aer cald, răsăritul, rocile în forme care mai decare mai interesante, străduțele înguste și prăfuite, localnicii prietenoși și liniștea care plutește în aer, fac din Goreme, și implicit din Cappadocia, un loc de-a dreptul magic.
Cappadocia a fost un vis din care nu am vrut să mă mai trezesc!
Buget pentru o excursie in Capadoccia
Acum să vorbim un pic și despre cât ne-a costat această călătorie:
- două nopți de cazare la Cave Land Hotel (cu mic dejun înclus) – 90 euro/cameră dublă
- bilete de avion Istanbul-Nevsehir-Istanbul – 80 euro/două persoane
- transfer Nevsehir-Goreme-Nevsehir – 180 TL/două persoane
- Red Tour – 60 euro/două persoane
- o porție de mancare costă în medie 40 TL, o sticlă de suc/apă costa în jur de 3 TL, un pahar de ceai turcesc costă 4-5 TL.
Sper că acest articol să te inspire și îți fie util pe când vei merge în Cappadocia. Ne vedem zilele acestea cu primul articol despre Istanbul.
Ce frumos, de cand ma tot rog de o prietena sa imi scrie si mie un guest post despre Cappadocia:)))
Poate ma determina mai bine sa merg sa vad cu ochii mei. Arata spectaculos, casele acelea in piatra ma duc cu gandul la Familia Flinstone:)
Trebuie sa mergi sa vezi cu ochii tai. In realitate e chiar mai frumos! Sa stii ca la asta ma gandeam si eu 🤣 Yabba Dabba Doo!
Superb. Si noi ne dorim sa ajungem in Capadoccia. Si chiar la hotelul asta m-am uitat. Util articolul si ff bind ca pui si preturile.
Buna!:)
In ce perioada ai fost?
Ps: Ai facut niște poze excepționale, cuvintele si pozele au facut un tablou de poveste, asa cum ai spus chiar tu. Si eu imi doresc enorm sa ajung acolo..
Buna,
Multumesc frumos! Am incercat sa redau prin cuvinte tot ceea ce am trait acolo, insa simt ca nu exista suficente cuvinte frumoasa ca sa fac asta.
Noi am fost la mijlocul lunii iunie, anul trecut. Am prins vreme foarte buna, chiar mai cald decat ne asteptam sa fie.
Uite un loc minunat unde nu am ajuns pana acum, dar tare imi doresc.
Ce interesanta zona. Am tot auzit de Cappadocia dar niciodata nu m-am informat de ea. Mi-ar place s-o descopar si asa cum spui tu in mai multe zile.
Un colt de rai! tocmai ce s-a întors de acolo mama soțului meu, a rămas fascinată.
Cappadocia pare de pe altă planetă, în sensul bun bineînțeles 🙂 Mulțumesc pentru tur și ponturi, chiar sunt foarte utile!
Bine punctat tărâm de poveste…un vis frumos..
Vai! Cat de frumos e! ❤️ Absolut superbe fotografiile. Îmi doresc mult sa ajung și eu la ei. Cat despre articol, foarte bine scris și detaliat! 🙂
Ce loc minunat ne prezinți. Pozele sunt excelente.
Cappadocia mi-a rămas și mie în suflet și parcă m-aș întoarce pe acolo. Am avut un ghid foarte bun care ne-a răspuns la multe întrebări.
Să înțeleg că n-ați plutit cu balonul ? Ori mi-a scăpat mie . Eu am avut curajul să urc în nacelă și a fost superb, incredibil. Mai vreau !!
Cappadocia este un loc de vis, inteleg de ce nu ai vrut sa mai pleci acasa. Sper sa ajung macar odata in viata sa-l vizitez.
Waaaw! Te cred! Nici eu nu m-as mai trezi dintr-un vis ca acesta. Ma innebunesti cu pozele tale cu baloane. Le ador si pe Instagram!💜💜💚💚 Am vrut si eu sa zbor cu balonul in Luxor dar vantul mi-a jucat feste. Data viitoare. Dar vreau in Cappadochia!!!
Multumim de informatii. Cu siguranta e o destinatie superba, imi doresc sa ajung si eu acolo. Foarte frumoase pozele.
Este minunata Cappadocia si este la loc de frunte pe wishlist…Multupmesc pentrui informatiile utile si pentru pozele absolut superbe!
Doamne, e atat de frumos acolo! Cu siguranta as vrea sa ajung, desi cred ca va ramane un vis.
mi-ar placea un zbor cu balonul, am experimentat asta dar numai la punct fix! frumos loc!!
Wow, cum arată totul, numai la filme am mai văzut așa ceva. Totul pare de vis.
Ai avut parte de o vacanță inedită.
Cred că am mai spus, dar repet. Chiar dacă Turcia este una dintre destinațiile care nu mă atrag, Capadocia este un loc în care aș vrea să merg.
Mulțumesc pentru această călătorie imaginară.
Wow, pur si simplu superb! Chiar ca de poveste locul. I-ai surprins frumusetea in poze.
La ei acolo mi se pare ca este cu totul altceva, chiar este pe lista mea sucrta de destinatii de vizitat recent. Super frumoase si pozele tale!
Este foarte frumos acolo. Am tot vazut poze in ultimul timp si am admirat peisajele de vis. Mi-as dori sa ajung si eu
Arata demential!!! Clar o sa trec pe lista destinatia asta!
[…] Cappadocia – o zi perfectă pe un tărâm de poveste […]
[…] Cappadocia – o zi perfectă pe un tărâm de poveste […]
[…] Anul acesta mi-am împlinit una dintre cele mai mari dorințe călătoare, aceea de a ajunge în Turcia. Vacanța în Istanbul a fost una dintre cele mai așteptate vacanțe din an, iar atunci când am luat biletele (asta se întâmpla prin ianuarie) am plâns de fericire pentru că nu îmi venea să cred că o să ajung, în sfârșit, în orașul celor două continente și că o să îmi îndeplinesc acest vis. Planul pentru Istanbul l-am avut dintotdeauna, știam deja ce vreau să vizitez, că o să mă pierd pe străduțe și că o să îmi las papilele gustative inundate de siropul exagerat de dulce al baclavalelor. Și exact așa am și făcut! Călătoria în Turcia s-a încheiat cu cel mai frumos răsărit de soare din Cappadoccia. […]