Sunt Diana, sau așa îmi place să cred… de fapt sunt o iluzie. Îmi place ciocolata – în orice fel. Îmi plac oamenii pozitivi, de la care am ce învăța. Îmi place primăvara. Îmi place verdele. Însă, cel mai mult îmi place să rătăcesc printre cuvinte.

Diana – www.dealedianei.ro

Diana se plimbă-n sus și-n jos pe străduța iluziilor și își încântă cititorii cu articole și povești pline de emoție. Diana scrie din suflet pentru suflet, motiv pentru care îi citesc cu drag toate articolele. Pe strada iluziilor aflăm ce se mai întâmplă cu Ramona și Vlad și citim recenzii de cărți, în timp ce, pe De-ale Dianei citim amintiri din copilărie…din copilăria ei, bineînțeles.

Cărți de citit atunci când vizitezi Parisul

Parisul este, prin excelență, orașul iubirii. Sigur, nu puteam începe un articol cu un clișeu mai mare decât acesta, dar cumva romantismul s-a impregnat în structura capitalei Franței devenind sinonim cu aceasta. Nu-i de mirare că într-un top al locurilor unde au loc cele mai multe cereri în căsătorie, Parisul apare nu o dată, ci de două ori! În fine, nu despre cereri în căsătorie vreau să vă vorbesc acum. Să rămânem, totuși, încă puțin la romantismul asociat Parisului.

Cumva, acesta e născut dintr-o altă trăsătură a orașului de pe Sena – cea de oraș al artelor. Marii artiști i-au imortalizat frumusețea în tablouri, sculpturi, clădiri și, evident, în literatură. Ei – iată că ajungem și la subiectul despre care țineam eu să vă scriu: Parisul și cărțile… Sau, mai bine zis, ce cărți îți pot ține companie atunci când te pregătești să vizitezi sau deja te afli în Paris?

Vă invit, așadar, într-o altfel de călătorie – una livrescă prin capitala Franței. Nu priviți recomandările literare ce vor urma drept o simplă invitație la lectură. Din cărțile alese veți descoperi mai multe despre istoria orașului, despre artă, despre clădiri, locuri și despre oamenii săi. Ele sunt, mai degrabă o invitație de a descoperi acest oraș faimos prin prisma scriitorilor săi de ieri și de azi.

Cărți despre Parisul istoric

O să încep periplul literar cu câteva cărți despre Parisul vechilor timpuri. De ce? Motivul e simplu: istoria orașului e atât de fascinantă încât e păcat să omiți acest aspect.

Dama cu camelii de Alexandre Dumas-fiul

O să încep cu una din cărțile mele preferate. Dama cu Camelii e unul dintre puținele romane pe care le-am citit de mai multe ori (și cu siguranță o voi mai face). Acțiunea este plasată în Parisul anilor 1840, iar în prim-plan se află Armand Duval și pe Marguerite Gautier – curtezana de care tânărul este îndrăgostit până-n măduva oaselor. La început iubirea nu îi este împărtășită însă cu timpul Marguerite se lasă și ea pradă sentimentelor. Însă totul este dat peste cap atunci când tatăl lui Armand află despre relația lor. Marguerite se întoarce la viața ei de curtezană, iar Armand… ei bine, va trebui să citiți cartea! Vă asigur  doar că finalul este cutremurător și neașteptat.

Povestea a fost inspirată dintr-un episod din viața autorului – iubirea lui pentru curtezana Marie Duplessis. Apoi, la rândul său, romanul lui Alexandre Dumas-fiul a inspirat opera La Traviata a lui Verdi.

Notre Dame de Paris de Victor Hugo

O listă de cărți cu acțiunea în Paris ar fi incompletă, inutilă, lipsită de orice substanță dacă nu ar avea pe listă capodopera lui Victor Hugo: Notre Dame de Paris. Sigur, nu-i o carte pe care s-o citești într-un city break. E mai degrabă, o carte pe care o s-o citești înainte, în timpul și după un city break. Dar merită din plin!

Acțiunea este plasată în Parisul secolului al XV-lea și, dincolo de fascinanta poveste a lui Quasimodo și a Esmeraldei, romanul conține descrieri extrem de minuțioase ale catedralei Notre Dame. De fapt, se spune că Hugo a scris această operă din dorința de a-și face contemporanii mai conștienți de valoarea clădirilor gotice ce începeau să fie lăsate în paragină. Astfel în roman găsim foarte multe pasaje descriptive (poate chiar mai multe decât era necesar). Cu toate acestea, Notre Dame de Paris e o carte care continuă să inspire, să atragă și să fie recomandată de cititori. De ce? Datorită poveștii, evident! Hmmm și poate și datorită filmului Disney? Nu contează, tot ce contează e că această carte e una care nu se demodează niciodată. Citind-o veți descoperi numeroase asemănări cu societatea zilelor noaste, iar datorită ultimelor evenimente cred că e cu mult mai important să o citim pentru a înțelege importanța monumentului.

Soția din Paris de Paula McLain

Facem un mic salt temporar și ajungem la Parisul anilor  ’20.  Capitala Franței este un soi de creuzet în care sunt puți laolaltă toți marii artiști și filosofi ai epocii. E era jazz-ului și a elegantelor fete flapper. În acest tablou își fac loc Ernest Hemingway și soția sa Hadley. Deși aceasta e mai mult decât dornică să-și ajute soțul, însă realizează că în noua lor lume plină de tentații acest lucru este destul de dificil.

Paula McLain explorează în acest roman aspecte ale relației dintre faimosul scriitor american și prima sa soție, dar și prietenia acestora cu alte personalități ale vremii precum Gertrude Stein, James Joyce, Ezra Pound, F. Scott si Zelda Fitzgerald (toți ducându-și viața în elegantul și decadentul Paris). O poveste interesantă nu doar pentru fanii lui Hemingway sau pentru amatorii literaturii de gen. Personal, nu sunt un mare fan al lui Hemingway, dar am descoperit povestea relației dintre el și Hadley întâmplător și m-a fascinat. De aceea o recomand.

Cărți despre Parisul de azi

Parisul nu înseamnă doar istorie, clădiri vechi și alte chestii pe care s-a așternut praful vremurilor. El este totodată modern, vibrant și… plin de arome. Este timpul, deci, să trecem la cărțile ce sunt plasate în Parisul zilelor noastre.

Ingredientele iubirii de Nicolas Barreau

Nu pot să nu scriu ceva și despre uimitoare bucătărie franceză. Astfel, prima mea recomandare de cărți plasate în zilele noastre, este una legată puțin și de domeniul culinar: Ingredientele iubirii de Nicolas Barreau.

În centrul poveștii se află Aurelie, proprietara unui restaurant mic și cochet de pe Rue Princesse. Refugiindu-se într-o librărie aceasta găsește o carte în care, în mod surprinzător, se vorbește despre ea și restaurantul ei cu fețe de masă cadrilate. Contrariată, Aurelie încearcă să-l găsească pe autorul cărții însă toate încercările ei sunt împiedicate de editorul Andre Chabanais.

Ingredientele iubirii e o poveste ușurică, dar încărcată de mister și cu un iz parizian sublim. Unde mai pui că între paginile romanului mai avem presărată și câte o informație culinară sau o recomandare de restaurant parizian?

Eleganța ariciului de Muriel Barbery

Eleganța ariciului e cu siguranță o carte despre care ați tot auzit în ultimii ani. E o carte bună, scrisă într-o manieră rafinată, ușor filosofică. E și puțin greoaie pentru un cititor neexperimentat, dar pentru unul pasionat e un adevărat deliciu livresc. Cu toate acestea sigur vă întrebați despre ce e vorba în carte?

Ei bine, în centrul acțiunii se află o parte a burgeziei pariziene citadine – mai exact, locuitorii unui imobil impozant de pe 7 rue de Grenelle. Aici,la etajul 5 locuiește Paloma –  un copil supradotat și o apariție discretă față de ceilalți membri ai familiei ei. Tatăl ei e un fost ministru care acum deține o altă funcție de rang înalt. Mama e o doctor în litere, adeptă a gândirii pozitive, a vorbitului cu plantele și a mersului la psihoterapeut. Sora ei mai mare este studentă la Filosofie și de o ipocrizie care o întrece pe cea a părinților ei. Paloma este un observator tăcut al lumii în care trăiește: un univers al burgheziei contemporane în care falsitatea e un soi de regulă de supraviețuire.

Singura persoană cu care fata se înțelege este doamna Michel – portăreasa, adesea ignorată de cei din jur pentru faptul că este săracă. Însă ce nu știu colocatarii Palomei este faptul că doamna Michel este o cititoare avidă de de referință (filosofie, economie politică, sociologie, pedagogie, literatură, etc.) și cinematografie niponă – o persoană cu o cultură cu adevărat rafinată, în alte cuvinte.

Eleganța ariciului este o carte despre viață și valorile ei într-o lume în plină care acestea sunt în plină devalorizare. Este o carte despre aprecierea frumosului, a artei… a lucrurilor veritabile. Tocmai de aceea se potrivește cu Parisul.

Îmi pare rău, sunt așteptată… de Agnes Martin-Lugand

Mulți spun că Anges Martin-Lugand scrie cumva superficial. Mie cărțile ei îmi par potrivite atunci când vrei să îți revii după o lectură ceva mai solicitantă sau atunci când pur și simplu vrei să te relaxezi fără să-ți bați prea tare capul cu lectura. Dintre toate cărțile autoarei franceze pe care le-am citit, Îmi pare rău, sunt așteptată… mi-a plăcut cel mai mult. Asta poate pentru că m-am regăsit în Yaël, personajul principal, o corporatistă care a lăsat totul pe locul doi în detrimentul muncii. E un soi de roboțel perfect, însă nu mereu a fost așa, iar apariția unui vechi prieten pare să o readucă la viață pe vechea ea.

Dar cartea nu se rezumă doar la viața lui Yaël. Agnes Martin-Lugand vine aici cu o paralelă interesantă între două moduri de viață complet diferite: stilul rigid, septic în care protagonista își trăiește viața și modul în care trăiește o familie tipic pariziană din secolul XXI cum este cea a sorei ei. Ah și mai aveți și câteva idei de destinații de vacanță mai puțin cunoscute celor din afară Franței, dar citiți cartea pentru a vedea despre ce e vorba!

Câteva sfaturi pentru o vacanta in Paris