Cărți de citit atunci când vizitezi Parisul

Sunt Diana, sau așa îmi place să cred… de fapt sunt o iluzie. Îmi place ciocolata – în orice fel. Îmi plac oamenii pozitivi, de la care am ce învăța. Îmi place primăvara. Îmi place verdele. Însă, cel mai mult îmi place să rătăcesc printre cuvinte.

Diana – www.illusionsstreet.wordpress.com

Diana se plimbă-n sus și-n jos pe străduța iluziilor și își încântă cititorii cu articole și povești pline de emoție. Diana scrie din suflet pentru suflet, motiv pentru care îi citesc cu drag toate articolele. Pe strada iluziilor aflăm ce se mai întâmplă cu Ramona și Vlad și citim recenzii de cărți, în timp ce, pe De-ale Dianei citim amintiri din copilărie…din copilăria ei, bineînțeles.

Cărți de citit atunci când vizitezi Parisul

Parisul este, prin excelență, orașul iubirii. Sigur, nu puteam începe un articol cu un clișeu mai mare decât acesta, dar cumva romantismul s-a impregnat în structura capitalei Franței devenind sinonim cu aceasta. Nu-i de mirare că într-un top al locurilor unde au loc cele mai multe cereri în căsătorie, Parisul apare nu o dată, ci de două ori! În fine, nu despre cereri în căsătorie vreau să vă vorbesc acum. Să rămânem, totuși, încă puțin la romantismul asociat Parisului.

Cumva, acesta e născut dintr-o altă trăsătură a orașului de pe Sena – cea de oraș al artelor. Marii artiști i-au imortalizat frumusețea în tablouri, sculpturi, clădiri și, evident, în literatură. Ei – iată că ajungem și la subiectul despre care țineam eu să vă scriu: Parisul și cărțile… Sau, mai bine zis, ce cărți îți pot ține companie atunci când te pregătești să vizitezi sau deja te afli în Paris?

Vă invit, așadar, într-o altfel de călătorie – una livrescă prin capitala Franței. Nu priviți recomandările literare ce vor urma drept o simplă invitație la lectură. Din cărțile alese veți descoperi mai multe despre istoria orașului, despre artă, despre clădiri, locuri și despre oamenii săi. Ele sunt, mai degrabă o invitație de a descoperi acest oraș faimos prin prisma scriitorilor săi de ieri și de azi.

Cărți despre Parisul istoric

O să încep periplul literar cu câteva cărți despre Parisul vechilor timpuri. De ce? Motivul e simplu: istoria orașului e atât de fascinantă încât e păcat să omiți acest aspect.

Dama cu camelii de Alexandre Dumas-fiul

O să încep cu una din cărțile mele preferate. Dama cu Camelii e unul dintre puținele romane pe care le-am citit de mai multe ori (și cu siguranță o voi mai face). Acțiunea este plasată în Parisul anilor 1840, iar în prim-plan se află Armand Duval și pe Marguerite Gautier – curtezana de care tânărul este îndrăgostit până-n măduva oaselor. La început iubirea nu îi este împărtășită însă cu timpul Marguerite se lasă și ea pradă sentimentelor. Însă totul este dat peste cap atunci când tatăl lui Armand află despre relația lor. Marguerite se întoarce la viața ei de curtezană, iar Armand… ei bine, va trebui să citiți cartea! Vă asigur  doar că finalul este cutremurător și neașteptat.

Povestea a fost inspirată dintr-un episod din viața autorului – iubirea lui pentru curtezana Marie Duplessis. Apoi, la rândul său, romanul lui Alexandre Dumas-fiul a inspirat opera La Traviata a lui Verdi.

Notre Dame de Paris de Victor Hugo

O listă de cărți cu acțiunea în Paris ar fi incompletă, inutilă, lipsită de orice substanță dacă nu ar avea pe listă capodopera lui Victor Hugo: Notre Dame de Paris. Sigur, nu-i o carte pe care s-o citești într-un city break. E mai degrabă, o carte pe care o s-o citești înainte, în timpul și după un city break. Dar merită din plin!

Acțiunea este plasată în Parisul secolului al XV-lea și, dincolo de fascinanta poveste a lui Quasimodo și a Esmeraldei, romanul conține descrieri extrem de minuțioase ale catedralei Notre Dame. De fapt, se spune că Hugo a scris această operă din dorința de a-și face contemporanii mai conștienți de valoarea clădirilor gotice ce începeau să fie lăsate în paragină. Astfel în roman găsim foarte multe pasaje descriptive (poate chiar mai multe decât era necesar). Cu toate acestea, Notre Dame de Paris e o carte care continuă să inspire, să atragă și să fie recomandată de cititori. De ce? Datorită poveștii, evident! Hmmm și poate și datorită filmului Disney? Nu contează, tot ce contează e că această carte e una care nu se demodează niciodată. Citind-o veți descoperi numeroase asemănări cu societatea zilelor noaste, iar datorită ultimelor evenimente cred că e cu mult mai important să o citim pentru a înțelege importanța monumentului.

Soția din Paris de Paula McLain

Facem un mic salt temporar și ajungem la Parisul anilor  ’20.  Capitala Franței este un soi de creuzet în care sunt puți laolaltă toți marii artiști și filosofi ai epocii. E era jazz-ului și a elegantelor fete flapper. În acest tablou își fac loc Ernest Hemingway și soția sa Hadley. Deși aceasta e mai mult decât dornică să-și ajute soțul, însă realizează că în noua lor lume plină de tentații acest lucru este destul de dificil.

Paula McLain explorează în acest roman aspecte ale relației dintre faimosul scriitor american și prima sa soție, dar și prietenia acestora cu alte personalități ale vremii precum Gertrude Stein, James Joyce, Ezra Pound, F. Scott si Zelda Fitzgerald (toți ducându-și viața în elegantul și decadentul Paris). O poveste interesantă nu doar pentru fanii lui Hemingway sau pentru amatorii literaturii de gen. Personal, nu sunt un mare fan al lui Hemingway, dar am descoperit povestea relației dintre el și Hadley întâmplător și m-a fascinat. De aceea o recomand.

Cărți despre Parisul de azi

Parisul nu înseamnă doar istorie, clădiri vechi și alte chestii pe care s-a așternut praful vremurilor. El este totodată modern, vibrant și… plin de arome. Este timpul, deci, să trecem la cărțile ce sunt plasate în Parisul zilelor noastre.

Ingredientele iubirii de Nicolas Barreau

Nu pot să nu scriu ceva și despre uimitoare bucătărie franceză. Astfel, prima mea recomandare de cărți plasate în zilele noastre, este una legată puțin și de domeniul culinar: Ingredientele iubirii de Nicolas Barreau.

În centrul poveștii se află Aurelie, proprietara unui restaurant mic și cochet de pe Rue Princesse. Refugiindu-se într-o librărie aceasta găsește o carte în care, în mod surprinzător, se vorbește despre ea și restaurantul ei cu fețe de masă cadrilate. Contrariată, Aurelie încearcă să-l găsească pe autorul cărții însă toate încercările ei sunt împiedicate de editorul Andre Chabanais.

Ingredientele iubirii e o poveste ușurică, dar încărcată de mister și cu un iz parizian sublim. Unde mai pui că între paginile romanului mai avem presărată și câte o informație culinară sau o recomandare de restaurant parizian?

Eleganța ariciului de Muriel Barbery

Eleganța ariciului e cu siguranță o carte despre care ați tot auzit în ultimii ani. E o carte bună, scrisă într-o manieră rafinată, ușor filosofică. E și puțin greoaie pentru un cititor neexperimentat, dar pentru unul pasionat e un adevărat deliciu livresc. Cu toate acestea sigur vă întrebați despre ce e vorba în carte?

Ei bine, în centrul acțiunii se află o parte a burgeziei pariziene citadine – mai exact, locuitorii unui imobil impozant de pe 7 rue de Grenelle. Aici,la etajul 5 locuiește Paloma –  un copil supradotat și o apariție discretă față de ceilalți membri ai familiei ei. Tatăl ei e un fost ministru care acum deține o altă funcție de rang înalt. Mama e o doctor în litere, adeptă a gândirii pozitive, a vorbitului cu plantele și a mersului la psihoterapeut. Sora ei mai mare este studentă la Filosofie și de o ipocrizie care o întrece pe cea a părinților ei. Paloma este un observator tăcut al lumii în care trăiește: un univers al burgheziei contemporane în care falsitatea e un soi de regulă de supraviețuire.

Singura persoană cu care fata se înțelege este doamna Michel – portăreasa, adesea ignorată de cei din jur pentru faptul că este săracă. Însă ce nu știu colocatarii Palomei este faptul că doamna Michel este o cititoare avidă de de referință (filosofie, economie politică, sociologie, pedagogie, literatură, etc.) și cinematografie niponă – o persoană cu o cultură cu adevărat rafinată, în alte cuvinte.

Eleganța ariciului este o carte despre viață și valorile ei într-o lume în plină care acestea sunt în plină devalorizare. Este o carte despre aprecierea frumosului, a artei… a lucrurilor veritabile. Tocmai de aceea se potrivește cu Parisul.

Îmi pare rău, sunt așteptată… de Agnes Martin-Lugand

Mulți spun că Anges Martin-Lugand scrie cumva superficial. Mie cărțile ei îmi par potrivite atunci când vrei să îți revii după o lectură ceva mai solicitantă sau atunci când pur și simplu vrei să te relaxezi fără să-ți bați prea tare capul cu lectura. Dintre toate cărțile autoarei franceze pe care le-am citit, Îmi pare rău, sunt așteptată… mi-a plăcut cel mai mult. Asta poate pentru că m-am regăsit în Yaël, personajul principal, o corporatistă care a lăsat totul pe locul doi în detrimentul muncii. E un soi de roboțel perfect, însă nu mereu a fost așa, iar apariția unui vechi prieten pare să o readucă la viață pe vechea ea.

Dar cartea nu se rezumă doar la viața lui Yaël. Agnes Martin-Lugand vine aici cu o paralelă interesantă între două moduri de viață complet diferite: stilul rigid, septic în care protagonista își trăiește viața și modul în care trăiește o familie tipic pariziană din secolul XXI cum este cea a sorei ei. Ah și mai aveți și câteva idei de destinații de vacanță mai puțin cunoscute celor din afară Franței, dar citiți cartea pentru a vedea despre ce e vorba!

Înainte de încheiere – câteva sfaturi

Sper că recomandările mele v-au făcut cu ochiul. Dacă vă gândiți să luați cu voi una dintre aceste cărți, pentru a economisi loc în bagaj, eu vă recomand să achiziționați varianta electronică. Sigur, nu-i același lucru cu o carte tipărită. Însă o carte electronică e mai portabilă: o puteți citi în avion, în metrou (iar în Paris cu siguranță veți merge cu metroul la cât de bine pus la punct e), în tren, pe o bancă ce dă spre malul Senei, oriunde!

În afară de un roman, nu strică să luați cu voi un ghid al orașului, deși la hotel cu siguranță veți găsi un ghid al orașului. În plus, dacă franceza nu-i chiar punctul vostru forte, nici un ghid de conversație nu strică. Francezii sunt extrem de naționaliști, iar asta se aplică inclusiv în cazul limbii lor.

În fine, dacă veți citi în metrou, fiți atenți când se strigă stația. Eu era s-o pățesc. Tot în Paris, dar noroc cu colega mea și cu faptul că e un oraș plin de indicatoare.

Pe Diana o găsiți pe cele două bloguri: 1) Illusion s Street și 2) De-ale Dianei, pe pagina de Facebook – Illusion s Street și pe Instagram – @diana_elenan.

Articole recomandate

36 de comentarii

 1. Mulțumesc tare mult pentru această oportunitate, Georgiana ❤️ sper ca cititorilor tăi să le fie de folos acest articol!

 2. Foarte faine recomandarile Dianei!

 3. doar 2 dintre cartile prezentate nu le-am citit dar daca as ajunge in Paris nici nu as avea timp cred, as merge in nestire pe strazi 🙂

  1. Carmen, atunci le poți citi înainte de vizită, sigur îți vor stârni apetitul 🙂

 4. Frumoase recomandări, pe unele le-am citit pe altele nu. Pe lista mea ar mai fi Mizerabilii, bel ami, cheri, cărțile lui agnes martin lugand, fata care citea in metrou si un bilet pentru paris.

  1. Ah, și recomandările tale sunt extraordinare, Raluca!

 5. Sunt foarte bune sugestiile tale!
  Pe cateva le-am citit si mi-au placut, pe restul le-am notat ca sa le parcurg pe viitor.

  1. Mulțumesc, Ioana! Lectură plăcută!

 6. Imi plac recomandarile tale, o carte am pus deja pe lista!

  1. Eleganta ariciului o am si eu in biblioteca, nu am apucat sa o citesc inca dar urmeaza. Am mai pus 2 pe lista din cele recomandate.

 7. Cred că mi-ar fi greu să citesc la Paris unde nu mi-ar sta gândul decât la ce este de vizitat și cum să obțin cât mai multă informație. Dar am citit cam 3/4 din lista ta foarte bună. Voi căuta și restul cărților, mulțumesc.

  1. Elvira, le poți citi înainte sau după sau în avion 🙂

 8. In Paris, nu am ajuns inca, dar va urma un city break. Interesanta colectie de carti cu actiune in Franta, de tinut minte.

  1. City break plăcut, Mihaela 🙂 sper că va fi curând, Parisul e foarte frumos 🙂

  2. Toate cărțile lui Agnes Martin lugand sunt de citit dca mergi l Paris! Mie mi-au plăcut tare mult

 9. Am citit Îmi pare rău, sunt așteptată. Mi-a plăcut tare.

 10. Foarte frumos articolul, cateva din aceste carti le-am si citit. Parisul este preferatul meu. Il ador. De fapt, Franța este țara mea preferată, așa că mi-a plăcut mult să citesc acest articol. Parisul este minunat, la fel și cărțile alese de tine.

 11. Si noi ne dorim sa vizitam Parisul, asa ca o sa tin cont de propunerile tale.

 12. Dacă ajung vreodată la Paris, as face numai poze și as vizita totul. As renunță la citit doar de dragul amintirilor frumoase din orașul dragostei 💕

 13. Pe mine m-a fascinat “Misterele Parisului” – prezintă o altă față, mai puțin romantică, a marii capitale. Și ar mai fi, desigur, și Mizerabilii – tare mult îmi doresc să o recitesc la un momentdat.

 14. Lista cărților amintite de tine este fără îndoială, una extrem de bună și rafinată, ca Parisul.
  În afara primelor două, pe care le-am citit deja, le voi trece și eu pe lista mea de priorități. Chiar dacă, deocamdată, nu intenționez să călătoresc la Paris.
  Mulțumesc pentru recomandări!

 15. Blogurile Dianei le citesc mereu cu mare drag 🙂 foarte bune recomandările de cărți!

 16. Sunt tare interesante titlurile. Promit sa le citesc si eu!

 17. Mulțumesc frumos pentru recomandări, m-a atras în mod deosebit cartea Îmi pare rău, sunt așteptată. La următoarea comandă de cărți, o adaug și pe acesta în coș.

 18. Frumoase recomandări. Dama cu camelii am citit-o și eu de câteva ori. Eu aș adăuga și Manon Lescaut.

 19. Am bifat doua de pe lista, dar cred ca n-as avea timp de citit, as prefera sa vizitez!

 20. Foarte faine recomandari. Primele doua le-am citit si eu, prin liceu… As fi vrut prin Paris, dar deh!

 21. Foarte faina lista ta de recomandari livresti! Sper sa apuc si eu sa trec prin ele. Imi place sa citesc. 😘

 22. Mi se pare geniala ideea acestui articol. Chiar voi tine cont de acest carti daca voi ajunge in Paris

 23. Parisul e vedeta in literatura, sunt atat de multe carti de ales…. Eu am pe lista Eleganta ariciului dar iti multumesc si pentru celelalte sugestii.

 24. Alexandroaia Elena-Cristina

  Chiar imi plac recomandările tale. Cateva dintre cărți le aveam si eu pe lista.

 25. Chiar imi plac recomandarile tale. Inca nu am ajuns in Paris dar sigur aceste carti vor face ca dorinta sa fie si mai mare.

 26. Nu am citit nicio carte din cele menționate de tine aici. Dar îmi par interesante

 27. Dream big little girl

  In Paris nu am ajuns pana acum insa imi doresc sa ajung. Cu siguranta voi tine cont de lecturile mentionate de Diana

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *