De la casele Barbie la casa visurilor mele

Totul a început cu o casă Barbie!

Pe la vârsta de 6 ani am primit prima căsuță Barbie, pentru păpușelele mele. Era o căsuță relativ mică, pe două etaje, utilată cu tot ceea ce era nevoie. Cât era ziua de lungă, eu puneam păpușile să doarmă, să mănânce, făceam curățenie și mâncare. Țin minte și acum că mai toată casa era colorată în diferite nuanțe de roz: pereți erau roz, patul era roz, mobila era și ea roz, s.a.m.d.  Dacă stau să mă gândesc mai bine, lucrurile erau tare înghesuite, iar păpușile mele nu încăpeau foarte ușor în acele paturi, dar, copil fiind, nu acordam atenție unor astfel de detalii. Cu timpul, casa mi s-a părut prea mică, și am început să îmi construiesc propriile căsuțe pentru păpuși. Practic, îmi construiam casele cu tot ceea ce aveam la îndemână. Piesele de mobilă le aveam deja, iar pereții erau adesea construiți din piese de lego. Pe vremea aceea, eu eram arhitectul.

Cățiva ani mai târziu, am început să aștern pe hârtie ceea ce îmi imaginam. Îmi petreceam mai tot timpul desenând case și decorând camere, așa cum știam eu cel mai bine. Bineînțeles că această activitate nu a fost trecută cu vederea, ci a fost fructificată în ore întregi petrecute în atelierul de desen al Liceului de Artă.

Deși nu mai cochetez cu desenul sau arhitectura, și nici cu căsuțele Barbie nu mă mai joc, înca am în minte o imagine clară asupra modului în care va arăta casa mea. Visez cu ochii deschiși la o casă spațioasă, cu multe ferestre, înconjurată de spații verzi, pe o stradă liniștită și cât mai retrasă.

De la vis la realitate este doar un singur pas!

Sursa foto: AIA Proiect

De la vis la realitate este doar un pas! Visul meu imobiliar are nevoie de un proiect de casă, realizat de un arhitect profesionist. Știu că el e cel care îmi va pune ideile în practică, cel care va crea un spațiu personalizat, care să mă reprezinte, un loc pe care îl voi numi ”acasă”. Așadar, primul pas pe care trebuie să îl fac e să fug la un birou de arhitectură, să îi spun arhitectului ce aș avea nevoie și să îi ascult părerea.

Cum arată casa visurilor mele?

  • Înaltă și spațioasă

Așa cum spuneam și mai devreme, casele de păpuși erau prea mici și înghesuite, iar eu nu aș putea locui niciodată într-un spațiu în care nu mă pot desfășura, în care să fiu constrânsă. Tocmai de aceea, casa mea trebuie să fie înaltă și spațioasă, să nu ma simt îngrădită, așa cum este o pasăre într-o colivie.

  •  Multe ferestre, multă lumină naturală

Casa ideală pentru mine are ferestre mari, cât peretele dacă se poate, prin care să pătrundă multă lumină naturală. Acum, îmi imaginez că am un fotoliu lângă o astfel de fereastră și că citesc o carte, sau că-n lunile de iarnă stau pe același fotoliu, cu o cană de ciocolată caldă în mână admirând flugii de zăpadă ce cad ușor din cer.

  •  Compartimentarea spațiului

Îi spuneam arhitectului că nu îmi doresc o casă foarte mare, în care să mă pierd, ci mai degrabă, îmi doresc un spațiu bine compartimentat, cu dimensiunii medii, funcțional și dotat cu ceea ce am nevoie. Drept urmare, casa ideală pentru mine are: un living room cu o bucatarie open-space,  o biblioteca ce îmi va permite să mă ascund printre filele unui roman polițist, un dormitor mare într-un colțișor retras, o camera/două pentru oaspeți, un dressing room, o cameră mică pentru depozitarea lucrurilor de care nu am nevoie și două băi. Casa visurilor mele va mai avea o gradină mare, pe care o voi răsfăța cu flori, gazon și hamace pentru serile de vară.

  • Culori pastelate

Culorile ne pot influența emoțiile și reacțiile mai mult decât ne putem imagina, de aceea, specialiștii ne recomandă să acordăm o atenție deosebită modului în care ne decorăm pereții. Personal, pot spune că urăsc culorile puterince deoarce simt că mă agită și că ma obosesc. Alternativa stă în culorile pastelate, în acele nuanțe neutre care vor contribui la crearea unui spațiu cald și relaxant.

Casa visurilor mele va fi îmbrăcată în nuanțe de verde, pentru o notă de echilibru și prospețime, ce vor alterna cu portocaliu pentru o notă de căldură și etuziasm, nuanțe de roz pentru un pic de dulceață și feminitate, lavandă ce impune relaxare și nuanțe de gri și maro pentru note neutre. Deja îmi imaginez cum vor arăta băile în culoarea lavandei, dormitorul roz ”balerina” cu un gri charcoal, living room-ul în nuanțe de verde „salvie” și maro, iar bucătăria va avea mici accente de portocaliu ”macaroni”.

  • O grădină

Cicero spunea că orice casă trebuie să aibă o bibliotecă și o grădină. Nu pot fi decât de acord cu această afirmație. Îmi imaginez o grădină în spatele casei, frumos aranjată, cu flori, copaci, o piscină și câteva hamace. Acea grădina va fi mica mea oază de liniște, unde voi putea citi o carte, unde voi putea sta toată ziua pe marginea piscinei, și unde, iarna, voi face oameni de zăpadă, așa cum obișnuiam să fac în copilărie. Grădina mea va fi decorată în funcție de sezon: toamna își va așterne covorul ruginiu, iar eu voi așeza dovleci de diferite dimensiuni și culori; iarna voi avea un brad de Craciun chiar în mijlocul grădinii, iar primăvara și vara, grădina mea se va transforma într-un mic parc botanic.

Din moment ce am terminat de schițat casa visurilor mele, tot ceea ce îmi rămâne de făcut e să mă las pe mâna arhitectului și a inginierilor, care vor face tot posibilul să îmi pună dorințele în aplicare. Pe lângă design, o casă trebuie să fie bine compartimentată și funcțională, iar de acest lucru se vor ocupa tot niște profesioniști. Ei vor știi cel mai bine unde trebuie să fie asezată baia, cât de mari pot fi ferestrele sau cât de înaltă poate fi casa. Eu rămân cu visele mele și cu schițele pentru casa perfectă.

Cine spune că nu poți avea mai multe case de vis?

Visatul este gratuit, iar acest lucru îmi permite să visez la zeci și zeci de proiecte de case. Mă gândesc cum ar fi să am  o casă sau două de vacanță – una la munte, una la mare, un penthouse cu vedere la Central Park sau o casă în Bali. Ah, ce frumos e să visezi!

Acum câteva luni, în timp ce ne plimbam cu barca în Biscayne Bay Miami, am văzut o casă absolut superbă. Și așa, am început să visez cu ochii deschiși, văzându-mă cum stau pe terasa casei din Miami, savurând o pina colada la umbra unui palmier. Nu mi-ar strica o asemenea casă de vacanță!

Sursa foto: arhivă personală

Nici într-o cabană din munții austrieci nu mi-ar sta rău. Să ies în fiecare dimineață pe balcon, să respir aerul proaspăt și curat de munte și să admir această priveșliste de-a dreptul copleșitoare.

Sursa foto: arhivă personală

Cât despre un penthouse în New York, cu vedere la Central Park, nici nu mai am ce să zic. Am impresia că îmi petrec prea mult timp visând cu ochii deschiși.

Oricât de mult mi-aș dori să plec în lume și să călătoresc full-time, există un loc în care vreau mereu să mă întorc. Acel loc se numește „ACASĂ”. Pentru mine o casă înseamnă un refugiu în care fac tot ceea ce îmi doresc, dar și un loc în care cei dragi se adună laolaltă; o casă înseamnă liniște, iubire și siguranță. Acasă e locul în care iubirile sunt împărtășite și în care iau naștere cele mai râvnite și mari dorințe.

Casa visurilor mele trebuie să mă reprezinte și să fie micul meu colț de Rai.

 

***

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hai alături de noi!
0

Comments

  1. Pingback: Proba 5. Punctul în care arta intersectează ingineria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *