Soare și voie bună, copaci bougainvillée și uși albastre, străduțe înguste pline de magazine cu de toate, taverne și miros de gyros, ruine ce au fost trecut prin mii de ani de existență, mâncare bună și iced coffee sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le asociez cu frumoasa Atena. Despre capitala Greciei am putea scrie la nesfârșit, am putea filozofa și discuta istorie la nesfârișt, așa cum ne-am putea plimba ore-n șir pe strazile din Plaka. E orașul care oferă câteva ceva pentru fiecare gust: pasionații de istorie au muzeele și siturile arheologice; cei care iubesc plaja și statul la soare au la câțiva km de Atena hoteluri cu ieșire la mare, plaje și terase; cei care vor să se simta ca pe o insulă dar să fie totuși în oras au cartierele super drăguțe ale Atenei; iar cei care prefera un city break care să ii mențină ocupați dar să și aibă timp pentru relaxare…Atena e răspunsul!

În continuare vom discuta despre costurile pe care le-am avut pentru fiecare aspect ce ține de acestă călătorie: transport, cazare, atracții turistice și mancare.

Transportul

Zbor Milano-Atena-Milano

Noi am opat pentru un zbor cu plecare din Milano Bergamo care ne-a costat 30 euro/persoană pe segment de zbor (60 euro dus/întors), însă există și zboruri directe din Bucuresti sau Cluj, operate de Ryanair, TAROM sau Aegean.

Transferul de la aeroport

Aeroportul Internațional din Atena Eleftherios Venizelos este situat la aproximativ 30 km de oraș, iar ca modalitate de transfer ai de ales între taxi și transportul în comun. Atât la sosire, cât și la plecare am optat pentru taxi din doua motive:1) e mai rapid și confortabil; 2) luând în considerare distanța, nu a fost chiar atât de scump.

Noi am ajuns foarte tarziu in Atena si am plecat destul de devreme, astfel ca am optat pentru taxi. tariful pentru transferul de la Aeroportul Internațional Eleftherios Venizelos este standard si costa in jur de 35-38 de euro.

*Primul sofer de taxi a pornit ceasul, iar cand am ajuns in Atena a trebuit sa ii dam tot 38 de euro, chiar daca ceasul arata 25 euro. Nu a fost prea frumos din partea lui, dar pana la urma nu am platiti mai mult decat trebuia, dat fiind faptul ca tarisul standard e de 38 de euro. Pentru a doua varianta, am apelat la UBER, iar la final am primit si bonul fiscal.

Cazarea

În perioada in care noi am fost, și cred că e valabil pentru toate lunile de vară, hotelurile erau destul de scumpe, motiv pentru care am ales din nou un airbnb. Stând 4 zile, am optat pentru un apartament tip studio cu bucătărie și baie privată…și dotat cu aer condiționat (în Atena e absoult necesar).

Pentru camera de mai jos am plătit 30 de euro pe noapte, iar taxele de curățenie și administrare au fost în jur de 20 de euro. Astfel ca pentru un studio și patru nopți de cazare am plătit 160 euro.

Încă nu ai cont pe Airbnb?

Accesează link-ul de mai jos și vei primi 35 + 13 euro de euro la înregistrare. Banii îi vei putea folosi drept reducere la prima rezervare (sau la ce rezervare vrei tu). Cei 13 euro se pot folosi ca reducere daca achizitionezi un tur/experiente de pe Airbnb (ex. degustare de vinuri in Porto – tur organizat)

www.airbnb.com/c/sebastianb11306

Atracții turistice

Singurele intrări pe care le-am plătit au fost la Acropole, la Templul lui Zeus și la muzeul de Arheologie. Astfel că am plătit 20 de euro pentru Acropole și încă 6 euro pentru pentru Templul lui Zeus. Din păcate, noi am aflat chiar în ultima zi de existența unui toursit pass ce oferă intrarea gratuita la toate siturile arheologie din oraș, și astfel am plătit intrarea separat la cele două atracții.

Recomandarea mea e să începeți cu Templul lui Zeus și să vă achiziționați de acolo acel pass.  Pass-ul care include intrarea la Acropole, Ancient Agora și Roman Agora, Biblioteca lui Hadrian, Olymipieo și alte câteva locații. Un astfel de bilet costă 30 de euro și are o valabilitate de 5 zile.

Dacă vrei să înțelegi mai bine ce înseamnă Grecia din punct de vedere istoric, atunci Muzeul Național de Arheologie trebuie să se afle pe lista ta cu obiective de vizitat. Acesta găzduiește cele mai importante artefacte descoperite pe teritoriul grecesc, de la perioada preistorică și până la ce antică târzie. Intrarea la muzeu costă 10 euro în perioada aprilie-octombrie și 5 euro în perioada noiembrie-martie.

Așadar, dacă ajungi în Atena, pune deoparte 40 de euro și vei vizita toate atracțiile de seama ale orașului.


Mâncarea

MS Rooftop Garden

Mâncarea grecească a fost dintotdeauna slăbiciunea mea și cred că îți poți da seama că orice călătorie în Grecia se învârte mai mult sau mai puțin în jurul specialităților culinare grecești. Astfel, în aceasă călătorie, am căutat restaurante care ne pot oferi mâncare bună, exact așa cum ne așteptam să fie, am căutat taverne cu muzică live, am mâncat și în zone super turistice precum Plaka, dar și la restaurnate aflate departe de raza de atac a turiștilor.

Astfel că, pentru o portie uriașa și delicioasă de gyros vă recomandăm  The Greco s Project, unde o porție de gyros de porc cu sos ”specialitatea casei” costă 9 euro; pentru o terasă super draguță chiar în inima faimoasei Plaka și pentru mâncare la fel de bună vă recomandăm  Zorbas Restaurant, unde ai posibilitatea de a alege meniul zilei, ce îți oferă o salată, un fel principal și o băutură. Există 4 variante diferite cu prețuri între 16 și 22 de euro; iar dacă vrei să mănânci într-un restaurant situat în afara zonelor turistice – ceea ce îți și recomand sa faci – și unde mâncare e extrem de bună și ieftină atunci îți recomandăm Anteti Restaurant.

The Greco s Project
Zorba Restaurant
Yogurtulu Kebab la Anteti

În privința costurilor, pentru o masa în doi, cu un fel de mâncare și un suc am plătit între 16 euro și 38 euro.

Bine de știut! La toate restaurantele vei primi și o sticlă de apă la 1 l minerală/plată, chiar dacă vei cere altă băutură separat. Sticla aceasta de apă costă între 1-2 euro și ți se va adaugă la nota de plată chiar dacă nu te vei atinge de ea.

Atena este o destinație turistică de top, iar la fel ca în orice alt oraș turistic există capcane pentru turiști, hotelurile tind să fie mai scumpe, iar în privința resturantelor din zona turistică (în special din Plaka) trebuie să acorzi un pic mai multă atenție. Totuși, în Atena îți poți organiza un city break și cu un buget redus, asa cum am facut și noi. Poti închiria un apartament la un preț foarte bun, taxiurile sunt le fel de scumpe ca cele din Arad, atracțiile turistice nu costă o avere dacă apelezi la tourist pass, iar restaurantele îți pot oferi mâncare foarte bună la preturi chiar decente. Ca o comparație, după cele 4 zile petrecute în Atena, am ajuns în Tallinn și am constatat cu surprindere că micuța capitală baltică e muuuult mai scumpă decât capitala Republicii Elene.

Sper că acest articol te-a ajutat să îți faci cât de cât o idee despre costurile de călătorie în Atena, iar daca ai în plan un city break în capitala Greciei, atunci articolul de mai jos îți va fi extrem de util.

Ne vedem săptămână viitoare cu alte povești de călătorie!