Atunci când spui „destinații scumpe” te gândești imediat la Norvegia, Elveția, Islanda, Danemarca, s.a.m.d., nicidecum nu ai spune că o vacanță de trei zile în Irlanda ar putea fi extrem de costisitoare. Și pentru noi a fost o surpriză deoarece ne așteptam să fie ceva mai accesibilă decât Marea Britanie, doar pentru simplu fapt că au euro ca monedă națională, dar ne-am trezit la realitate atunci când am început să ne căutăm un loc de dormit.

Așa cum v-am obișnuit, în articolul de astăzi o să povestim despre costurile unui city-break în Dublin, punând accentul pe biletele de avion, transportul intern, cazarea, mâncarea și intrările la obiectivele turistice. De asemenea, o să îți ofer și câteva ponturi pentru a economisi câțiva bănuți.

1.Biletele de avion

Există zboruri directe Bucuresti-Dublin prin intermediul companiei irlandeze low-cost, Ryanair, aproape în fiecare zi. Biletele sunt destul de costisitoare, în special vara, când este și perioada perfectă pentru a vizita Irlanda, acestea pornind de la 120 de euro de persoană. Dacă ne orientăm spre lunile de toamnă, octombrie-noiembrie, prețurile pornesc de la 60 de euro dus-întors/persoană.

Totuși nu sunt convinsă că noiembrie ar putea fi o lună ideală pentru o vacanță în Irlanda.

Mai există și varianta cu escală în Milano, dar prețurile nu sunt cu mult mai mici. Noi ne-am luat biletele cu aproximativ 4 luni înainte și am plătit în jur de 130-140 dus-întors/două persoane.

PONT: Dacă Irlanda se află pe lista ta, eu zic să urmărești ofertele și să profiți atunci când va apărea una convenabilă.

2.Transportul intern

Aeropotul este situat la aproximativ 15 km față de centrul orașul, iar pentru acest tranfer există mai multe variante:

AIRLINK – te va duce direct în centrul orașului contra unei sume de 7 euro (6 euro dacă achiziționezi biletul online)

AIRCOACH – asigură transportul de la aeroport în Dublin și invers 24/24; prețul unui bilet este de 7 euro

TAXI – cea mai comodă variantă, dar și cea mai costisitoare. O cursă cu taxiul din centrul orașului și până la aeroport s-ar putea să te coste cel puțin 30 de euro. (se plătește pornirea 4 euro, 1 euro pentru fiecare pasager și după te taxează cumva la secunde…o să vezi că la câteva secunde se mai adaugă câțiva cenți)

În oraș te vei folosi fie de autobus, fie de tramvai (LUAS). Prețurile pentru un bilet de autobus variază în funcție de ora la care călătorești (oră de vârf sau normală) și de numărul de stații. De exemplu, dacă călătorești doar 3 stații vei fi taxat o anumită sumă de bani, iar dacă călătorești 15 stații o altă sumă.

Leap  Cash
Stages 1- 3 €1.50● €2.10
Stages 4 – 13 2.15● €2.85
Over 13 Stages €2.60* €3.30
Xpresso €2.90* €3.65
Route 90 €1.50* €2.10

● Please pay at the driver’s ticket machine.
* To avail of this fare, simply present your Leap Card to the smart card reader on the right hand side as you enter the bus.

Leap Card funcționează la fel ca Oyster Card din Londra. Este o variantă de card reîncărcabilă, care îți oferă reduceri de câteva procente din costul inițial al călătoriei.

PONT: Dacă stai trei zile îți recomand să îți achiziționezi un Leap Card Visitor. Acest card îți oferă călătorii nelimitate cu autobusul sau tramvaiul. Mai mult decât atât, în prețul cardului ai inclus și transferul de la și spre aeroport.

Aceste carduri sunt valabile 1, 3 sau 7 zile. Cel de trei zile costă 20 de euro. Noi am optat pentru această variantă și îți pot garanta că își merită banii.

Mai multe informatii despre sistemul de transport în comun găsești aici: https://about.leapcard.ie

3. Cazarea

Aici e o mare, mare problemă! Cazarea la hotel e foarte scumpă în Dublin, prețurile pronind de la 150 de euro pe noapte pentru o cameră dublă.

E drept că poți găsi cazare și cu 150 de euro pe trei nopți, dar asta înseamnă să împarți camera cu alți 20 de străini.

La noi a fost destul de urât cu cazarea. Noi ne doream să găsim un loc unde să nu împărțim camera cu altcineva și într-un final am gasit un guest house la un preț decent față de restul variantelor. Ce-i drept casa era destul de depare de centru, dar nu asta a fost problema. Ulterior ne-am dat seama că nu aveam baie privată…horror! Pe lângă asta, în aceeași casă mai era cazat un grup de baieti, olandezi bănuiesc, puși pe distracție. În prima noapte am dormit trei ore, în a doua tot vreo 3, în a treia după multe reclamații și plângeri am dormit mai mult, iar în ultima am dormit doua ore în casa și o oră în aeroport.  Ca să nu mai spun că dormitoarele nu arătau deloc ca în poze.

Cert este că trei nopți de cazare în aceasta casă, Marilyn Mansion costă cel puțin 300 de euro.

PONT: O altă variantă ar fi să îți închiriezi o camera prin Airbnb. E mult mai ieftin și nouă chiar ne pare rău că nu am procedat așa. Dacă nu ai încă un cont pe Aribnb, accesează acest link www.airbnb.com/c/sebastianb11306 și vei primi, la inscriere, 35 de euro în travel credit, bani pe care îi poți folosi la prima rezervare.

Mai am încă un bonus de oferit pentru rezervările făcute pe booking.com. Fă o rezervare prin intermediul acestui link https://www.booking.com/s/13_6/sebi0103  și vei primi 15 euro credit, bani pe care îi vei putea folosi la următoarea rezervare.

4. Mâncarea

Trebuie să recunosc că noi nu prea am mâncat specialități irlandeze în puburile lor faimoase, dar din ce am văzut in meniuri, pentru un fel prinicipal ar fi trebuit să scoatem din buzunar între 15 și 25 de euro.

Am mâncat o singură dată la un restaurant mexican, prima și ultima dată probabil, iar pentru un burito uriaș am plătit 15 euro. Un suc/apă în supermarket costă 1,5-2 euro, iar o bere Guinness într-un pub costă în jur de 7 euro.

Majoritatea restaurantelor din Dublin au meniuri de tipul Early Bird unde ți se oferă două feluri de mâncare sau un fel principal+desert contra unei sume de 20/25 de euro. La general vorbind, mi se pare destul de scumpă mâncarea, estimând că o masă pentru două persoane cu un fel de mâncare și un suc fiecare va costa în jur de 50 de euro.

Oricum, în privința asta nu ai de ce să îți faci griji. În Dublin găsești restaurante pentru toate buzunarele.

PONT: verifică ofertele zile, meniul zilei, restaurante tip fastfood, etc

5. Intrările la obiectivele turistice

Nici intrările la diversele obiective turistice nu se lasă mai prejos. Noi am plătit o singură intrare, cea de la Guinness Storehouse, în rest am preferat să ne plimbăm dintr-o parte în alta a orașului.

 • Guinness Storehouse: 25 de euro
 • Irish Whiskey Museum: 18-28 euro
 • Dublin Castle: 10 euro (cu ghid) sau 7 euro (fără ghid)
 • Christ Church Cathedral: 11 euro (cu ghid), 7 euro (fără ghid) sau gratis în timpul slujbelor
 • St. Patrick s Cathedral: 7 euro
 • Kilmainham Gaol: 9 euro
 • Little museum of Dublin: 10 euro
 • Book of Kells: 11-14 euro
 • National Leprechaun Museum: 16 euro

 

PONT: Recomand să îți cumperi biletul online pentru Guinness Storehouse deoarece poți beneficia de reduceri de până la 30% (reducerile variază în funcție de ora la care mergi). Noi am economisit 15 euro și nu am mai fost nevoiți să stăm la coadă.

Fă o listă cu ce ai vrea să vezi. Mergi pe site-urile oficiale și verifica dacă ai reduceri la cumpărarea biletelor online.

Ce poți să faci gratis?

 • Trinity College

  Pheonix Park
 • Chester Beatty Library
 • Phoenix Park
 • National Botanic Gardens
 • Irish Museum of Modern Art
 • Temple Bar
 • Statuia lui Oscar Wilde din Merrion Square
 • St. Stephen Green Park
Temple Bar

Dublin este fără doar și poate  un oraș scump, fie că vorbim de cazare, transport, mâncare sau obiective turistice. Cu siguranță, costurile depind și de preferințele tale, dacă vrei să dormi sau nu într-un hostel, dacă vrei să mănânci sau nu într-un pub celebru, etc. Surprinzător sau nu, la capitolul costuri, Dublin se situează mai mult sau mai puțin la același nivel cu destinații precum Londra, Oslo sau chiar Elveția.