Cât de costisitor poate fi un city-break în capitala Norvegiei

Norvegia este una dintre cele mai scumpe țări la nivel european dar în același timp aceasta este considerată și una dintre cele mai prospere țări, în care stilul de viață al locuitorilor, calitatea serviciilor și a produselor se situează la un nivel ridicat.

Am citit de multe ori despre acest aspect și aproape că nu am crezut, considerând că nu există țară mai scumpă decât Elveția, cel puțin nu la nivel european, însa mi-am schimbat părerea imediat cum am pus piciorul în Oslo.

Dacă îți pregătești o vacanță în Oslo, iată câteva aspecte importante de care ar trebui să ții cont.

Cazarea in Oslo

Cazarea în Oslo nu e scumpă… e FOARTE scumpă!                                                              Noi am ales un hotel în centru pentru că nu am vrut să avem bătăi de cap cu transportul în comun. Hotelul Citybox a fost varianta perfectă pentru noi tinând cont de locație și preț. Hotelul e situat la 5 minute de gara centrală, 5 minute de port, 5 minute de centrul orașului. Hotelul e destul de interesant din punct de vedere organizatoric. Tu îți faci atât check-in-ul, cât și check-out-ul, au o cafenea și un restaurant unde ai 10 % reducere la mâncare,  și nu există alți angajați în afară de cei care fac curățenie.                                                                                                                      În perioada în care noi am mers a fost și cea mai ieftină variantă de cazare din Oslo. Pentru cele trei nopti de cazare noi am plătit undeva în jur de 350 de euro. Cum spuneam, cea mai ieftină variantă dacă vrei să stai aproape de centru.                              

Un sfat: rezervă hotelul din timp și urmarește ofertele zilei.

Costuri pentru mancare

Mâncarea nu face excepție de la regulă. E foarte scumpă!                                                             Un sandwich cumpărat de la supermarket costă între 60-80 nok, o sticlă de Coca-Cola la jumate costă 20-30 nok , o apă plată la 2 litri alte 25 de coroane, o înghețată în jur de 50-70 de coroane, un meniu la McDonalds costă minim 100 de coroane, un hamburger la Hard Rock Cafe costă 200 nok, etc. Practic, o masă la un restaurant decent din oeras pentru două persoane te poate costa în jur de 700 de coroane.                                                                                                                                            Dacă îți găsești un hotel care să ofere mic dejun, profită cât poți de masa aceea.

Transportul in comun

Transportul în comun poate fi și el destul de costisitor. Un bilet cumpărat de la șofer costă 55 coroane și este valabil o oră, iar un bilet valabil 24 de ore costă 90 coroane. Avantajul în Oslo este dat de sistemul unic al transportului în comun. Cu același bilet poți merge fie cu tramvaiul sau autobusul fie cu metroul.

Obiective turistice

IVizitarea celor 5 mari muzee aflate în peninsula Bygdoy ajunge undeva la 600 de coroane ( în medie prețul de intrare la un muzeu este de 100-130 nok). Intrarea la centru pentru laureații Premiului Nobel pentru Pace mai costa 100 de coroane. La castelul Akerhaus intrarea costă alte 100 de coroane. Așadar, daca vrei să vizitezi aceste obiective turistice pregătește-te să plătești cel puțin 800 de coroane.

Din fericire, există o variantă salvatoare! Oslo Pass te poate scăpa de multe griji și costuri suplimentare. Acesta este valabil pentru 24/48/72 de ore și include intrarea gratuită la majoritatea muzeelor, transportul în comun ien oraș, transportul cu barca la Bygdoy, 20 % discount la unele restaurante, și multe alte reduceri la activități outdoor.

Noi ne-am achiziționat un astfel de card valabil 24 de ore întrucât nu am avut nevoie de transport in comun în toate cele trei zile, iar ceea ce ne-am dorit să vizităm am reușit într-o singură zi.  Într-adevăr este o investiție bună!

Acestea se pot achiziționa de la centrul de informare turistică din interiorul gării, iar prețurile sunt după cum urmează: 24h=395 nok; 48h=595 nok; 72h=745 nok.

Să recapitulăm! Costul estimativ de persoană pentru o zi în Oslo ar fi:

  1. Cazarea: 70-100 euro
  2. Mâncarea: mic dejun inclus, prânz+cină= între 30 euro (la McDonalds) și 60 euro la restaurant
  3. Intrarea la obiective turistice și transportul în comun cu Oslo Pass= între 25 și 40 euro

Conversie: 100 de coroane ( nok) = 10 euro (aprox.)

La polul opus, există și câteva obiective turistice pe care le poți vedea gratis:

  1. Muzeul orașului cuprinde istoria acestuia în picturi și fotografii;
  2. Muzeul filmului prezinta istoria cinematografică norvegienă și internațională;
  3. Opera este una dintre cele mai emblematice construcții ale orașului;
  4. Gradina botanică cuprinde o mare varietate de plante și arbori din toate colțurile lumii;
  5. Parcul Vigeland este faimos pentru cele 200 și ceva de sculpturi realizate de Gustav Vigeland;

Citește și:

Articole recomandate

3 comentarii

  1. […] Cât te poate costa o vacanță în Andaluzia, Despre costurile unei vacanțe în Elveția, Cât de costisitor poate fi un city-break în capitala Norvegiei, […]

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *