Cât te poate costa o vacanță în Elveția-țara cantoanelor

Fără îndoială Elveția este una dintre cel mai scumpe țări, fie că ești turist sau locuitor al acesteia. Lăsând la o parte aspectele financiare, țara cantoanelor este una dintre cele mai frumoase țări în care am fost până acum. Elveția este renumită pentru stațiunile montane, pentru munți și păduri, pentru cea mai fină ciocolată și nu în ultimul rând pentru standardul de viață mai ridicat față de majoritatea statelor europene.

DSC_0542

Statisticile mai spun că evețienii s-ar număra printre cei mai fericiți oameni dacă luăm ca indici sistemul educațional, sistemul de sănătate și condițiile de la locul de muncă. Tot elvețienii primesc poate cele mai mari salarii la nivel european, dar sunt și cei care scot cei mai mulți bani din buzunar pentru chirie și mâncare.

Un apartament în Elveția costă în jur de 800000 de franci, chiria pe lună poate sa coste cel putin 800 de franci, iar un bilet de tren pe o distanța de 100 de km poate costa 40 de franci.

DSC_0796

Dar acum să vedem ce costuri ar implica o vacanță de 3 zile în frumoasa țară a cantoanelor:

În primul rând, dacă îți planifici să vii cu avionul va fi destul de greu să găsești zboruri directe din România la prețuri decente. Dacă vii cu mașina vei avea nevoie de vinietă. Aceasta poate fi achiziționată doar pe o perioadă de un an și te va costa 40 de franci.

Prețul pentru o noapte de cazare variază de la oraș la oraș. O noapte în Lucerna va costa minim 90 de franci, în Lugano prețurile încep de la 80 de franci, iar în St Moritz (celebra stațiune de ski) prețurile pornesc de la 110 franci. Acestea sunt preturile de astăzi de pe booking pentru o noapte între 21-22 octombrie.

received_1358222087557886
Lucerna, Elvetia, 2017

received_1358221857557909

Mâncarea tinde să fie mai scumpă decât în orice altă țară din vecinatatea Elveției. Un sandwich de la supermarket costă în jur de 5 franci, o apă plată la jumate costă în jur de 1,5 franci, un meniu la McDonalds sau Burger King costă în jur de 15 franci, un hotdog alți 7 franci, o pizza poate costa cel puțin 11 franci, un pahar de cola la dozator în centrul orașului poate costa cel puțin 4 franci, etc. Mâncarea din supermarket nu face excepție de la regulă, dar este mult mai ieftin să mănânci semipreparate cumpărate din magazine decât dacă ai mânca în oraș. Supermarketurile elvețiene abundă în astfel de produse.

DSC_0876.JPG

Pe lângă aceste aspecte se mai adaugă transportul în comun și intrarea la principalele obiective turistice.

Să recapitulam costurile pe care un turist le poate avea pe zi:

  • o noapte de cazare: în medie cam 90 de franci
  • mâncarea: mic dejun, pranz și cina: cel puțin 40 de franci
  • alte costuri: vinieta, transport în comun, intrarea la obiective turistice, parcarea pentru mașină

O oră de parcare în Zurich poate costa 3/4 franci pe oră, iar un bilet de tramvai sau autobus costă în jur de 3 franci.

Deși o vacanța în Elveția poate fi destul de costisitoare aceasta își merită toți banii.

DSC_0548.JPG

DSC_0835.JPG

*Curs valutar: 1 CHF= aprox. 4 lei

Citește mai multe despre unul dintre cele mai frumoase orașe ale Elveției: https://www.borntotravel.ro/lugano-diamantul-elvetiei-2/

Hai alături de noi!
0

Comments

  1. Pingback: Swiss Travel Pass sau cum poți vizita Elveția cu un buget mai redus – BORN to TRAVEL

  2. Pingback: 20 de lucruri de știut despre Elveția – BORN to TRAVEL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *