Locuri de vizitat în Elveția – Elveția pentru începatori #SuperElveția

De-a lungul timpului am tot fost întrebată care sunt locurile din Elveția pe care eu le recomand, care este cel mai frumos oraș sau care sunt locurile pe care trebuie neapărat să le vezi în frumoasa țară a cantoanelor. Ei bine, de când locuim în Elveția am încercat să descoperim această țară cât mai mult și am ajuns la concluzia că, în ciuda faptului că este un stat relativ micuț, are atât de multe de oferit, atâtea locuri frumoase și unice pe care trebuie să le vezi.

Așadar, astăzi vorbim despre locurile în care noi am ajuns și pe care te sfătuiesc să le pui în itinerariul tău pentru o primă vacanță în Elveția.

1. Lugano

Lugano este situat în apropierea graniței cu Italia, fiind cel mai mare oraș al cantonului Ticino și totodată un important centru financiar și universitar.  Orașul se află la aproximativ 1 ora de Milano (80km).Perioada perfectă în care să îl vizitezi este vara, temperaturile ajungând la 25-30 de grade. Din Milano se poate ajunge destul de ușor, fie cu mașina, fie cu Flixbus.

O plimbare pe malul lacului e tot ceea ce ai nevoie să te relaxezi. Peisajul e pur si simplu de vis!

Lugano
Lugano

Pe malul lacului există și o mica plajă unde te poți relaxa după plimbarea de-a lungul lacului.

Lugano
Lugano

Nu-i așa că Lugano e un mic colț de rai?

2. Interlaken – Lauterbrunnen

Interlaken este comoara elvețienilor. Este situat în centrul țării si este considerat cel mai frumos loc din Elveția. Sigur ai văzut o grămadă de imagini și video-uri cu munți, cascade, căsuțe de lemn, etc pe rețelele de socializare, ei bine, ele provin din zona Interlaken. Tot acolo se află și Lauterbrunnen, în traducere însemnând „multe fântâni„. La 20  de km de Lauterbrunnen se află celebra stațiune de schi Grindelwald.

Din punctul meu de vedere, Lauterbrunnen este mult mai drăguț de explorat decât Grindewald, dar ambele merită vizitate.

3. Lacul Lungern

Pornind din Zurich spre Lauterbrunnen te vei lovi de imaginea acestui lac. Eu o consider pur și simplu spectaculoasă.


4. Lucerna

Lucerna este unul dintre cele mai importante orașe din partea centrală a Elveției fiind situat pe malul ”lacului celor patru cantoane”, între Alpii elvețieni. Spre deosebire de Zuirch, este un oraș mult mai mic având undeva la 80.000 de locuitori.

Lacul celor 4 cantoane

Orașul s-a alăturat Confederației Elvețiene în 1332, iar în 1798 a fost capitala țării.

Cea mai importantă atracție turistică și totodată emblema orașului este Podul Capelei sau Kapellbrucke. Podul Capelei traversează râul Reuss având o lungime de aproximativ 200 de metri. Mergând pe pod, privirea îți va fi atrasă de câteva picturi ce datează încă din secolul 17 .În 1933, un incediu a distrus aproximativ 2/3 din pod, acesat fiind restaurat și deschis publicului un an mai târziu.

Malul râului Reuss
Podul Capelei

Leu din Lucerna sau Lowendenkmal reprezintă un leu sculptat în stâncă ce are drept obiectiv comemorarea gărzii elvețiene omorâtă în timpul Revoluției Franceze. Monumentul a fost conceput de Bertel Thorvaldsen între 1820-1821.

Lowendenkmal

Fie că alegi să te plimbi pe străduțele pietonale din centru sau într-o croazieră pe lacul celor 4 cantone, Lucerna va fi o experiență minunată.


elefant.ro%20

5. Zurich

Pe mine Zurich a reușit să mă cucerească încă de la primii pași făcuți pe străduțele sale, într-o zi tare răcoroasă de ianuarie. E diferit față de ceea ce vei vedea în Lucerna, e mult mai cosmopolit, e ca o metropolă adaptată la dimensiunile țării și la stilul de viața elvețian.

Despre Zurich știm că e capitala financiară a Elveției și un important centru economic la nivel mondial. Totodată cred că este și orașul cu cele mai multe radare, așadar, fiți atenti cum conduceți prin Zurich, nu depășiți viteza și nu treceți pe galben, această ultima greșeală vă va costa 250 franci.

Locul meu preferat din Zurich est malul râului Limmat, cunoscut sub denumirea de Limmatquai. De ce? îți las câteva poze aici 😉

Este un oraș cosmopolit, dar în același timp unul liniștit, genul de oraș căruia îi lipsește haosul acela tipic locurilor mari și aglomerate. Străduțele pline de magazine mici și cochete, turnurile bisericilor, căsuțele cu arhitectura specifică Elveției, lacul care îi poartă numele, bulevardele cu magazine ale unor branduri celebre, ceasuri la fiecare pas, numeroase fântâni, lebede și pescăruși, toate acestea fac din Zurich un oraș cu un farmec aparte.

6. Berna

Capitala de facto a Elveției, Berna, te va îndemna să faci o plimbare pe străzile pietonale din centrul vechi, pe sub arcade, să urci în Berner Munster, să mergi să admiri cei trei urși aflați chiar în centrul orașului sau să numeri și să admiri designul fântânilor din centrul orașului.

Berna datează încă din anul 1191, întemeietorul ei fiind Ducele Berchtold V von Zähringen. Numele orașului provine de la primul animal găsit de către duce în pădurile din jurul Bernei, si anume: ursul. Acesta este și motivul pentru care simbolul Bernei este ursul, fapt care explică și prezența urșilor din centrul orașului.

Vedere de pe podul Nydeggbrücke

Cum am putea vorbi de Elveția fără să pomenim de ciocolată. Știai că, faimoasa ciocolată Toblerone a luat naștere în 1908 în Berna și este în continuare fabricată acolo? De asemenea, Berna este și locul în care a luat naștere Ovomaltine, un alt sortiment de ciocolată.

De asemenea, centrul vechi al Bernei face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind una dintre cele mai bine păstrate zone medievale din Europa.

Atracții turistice:

Ceasul astronomic – Zytglogge – este de departe simbolul Bernei și una dintre cele mai importante atracții turistice ale orașului. Acesta a fost construit în anul 1530 servind drept ceas principal pentru oraș. Se spune că Albert Einstein a fost inspirat de acest ceas atunci când lucra le teoria relativității.

Ceasul astronomic – Zytglogge

Casa lui Einstein – Dacă tot am pomenit de Albert Einstein, vizitatorii Bernei pot păși în apartamentul în care Abert alături de soția sa au locuit între anii 1903-1905, perioada în care fizicianul a conceput teoria relativității. Casa se află la doar câțiva pași de ceasul astronomic, iar biletul de intrare costă 6 CHF.

Berner Munster este cea mai impunatoare clădire din centrul orașului și totodată și cea mai înaltă catedrală din Elveția. Construcția clădirii, în stil gotic, a început în anul 1421 și a fost finalizată în anul 1893 prin adăugarea turnului.

Berner Munster

Biserica se poate mândri cu cel mai înalt turn de biserică din Elveția, ce le oferă vizitatorilor o priveliște superbă asupra capitalei, Berna. Turnul are o înălțime de 100 de metri, iar cei ce vor sa ajungă la platforma de observare trebuie să urce cca. 220 de trepte. Intrarea costă 5 CHF.

Vedere de la Berner Munster

Fântânile Bernei – În urma cu 140 de ani, aceste fântâni reprezentau locul de întâlnire pentru locuitori, un loc în care puteau discuta și petrece timp de calitate alături de prieteni și cunoscuți. Astăzi, fântânile fac parte din moștneriea pe care Evul Mediu a lasat-o asupra orașului.

Zähringerbrunnen

Din cele aproximativ 100 de fântâni, doar 11 și-au păstrat forma originală, majoritatea dintre ele afișând diferite figuri, cea mai celebră fiind Kindlifresserbrunnen, ce înfățișează un căpcăun ce mănâncă copii.

Parcul cu urși – Asa cum spuneam, simbolul Bernei este ursul și drept urmare chiar în inima Bernei există un spațiu în care urșii se pot plimba în voie, iar turiștii îi pot admira, de la depărtare, bineînțeles.

Bärengraben

Despre Berna mai sunt multe de povestit, de aceea voi scrie un articol separat în care vom vorbi despre atracții turistice, despre istoria orașului, despre cazare, costuri,e tc.

7. Lacul Wallense

Walensee

Printre cele mai frumoase drumuri din Elveția se numără și malul lacului Walensee. O plimbare cu mașina pe marginea lacului, de la o înălțime de câțiva zeci de metri, îți oferă posibilitatea de a vedea încă un lac turcoaz înconjurat de munți.

De fiecare dată când trecem pe acolo, mă lovește un pic gelozia deoarece mi-aș dori să am o căsuță pe malul lacului, cu o banca de lemn în care să stau și să scriu articole. Mi-aș dori o căsuță exact ca aceasta!

Walensee

Acest mic colț de rai se află în partea de est a țării, între cantoanele Glarus și St. Gallen și în apropiere de celebrul Heidiland. Poate nu este la fel de cunoscut precum lacul Leman (Geneva), dar este atât de frumos încât nu cred că ar trebui ratat.

8. St. Moritz

Lacul St. Moritzersee

Sunt convisa că numele îți sună extrem de cunoscut, probabil din cauză că vorbim despre una dintre cele mai faimoase și scumpe stațiuni de schi din Elveția. Situată la o altitudine de 1856 de metri, în cantonul Graunbunden, despre St Moritz se spune că e locul în care a luat naștere turismul alpin. Dacă este adevarat sau nu, nu putem spune, dar știm că St Moritz a găzduit de două ori Jocurile Olimpice de Iarnă.

Astăzi, St. Moritz este una dintre cele mai apreciate stațiuni de schi, atât din Elveția cât și din Europa. Mai este cunsocută pentru restaurantele și hotelurile de top , peisajele superbe și pentru cele 300 si ceva de zile cu soare. Chiar așa, știai că simbolul orașului este soarele? Cred că știm deja de ce. 😀

Acestea au fost locurile pe care noi am reușit să le vizităm și pe care te sfătuiesc să le pui pe listă dacă intenționezi să îți planifici o vacanță în Elveția. În ceea ce privește perioada ideală de vizitat, eu ți-aș recomanda vara, deoarece temperaturile sunt mai mult ca perfecte, iar ”verdele de Elveția” e peste tot. Mai mult decât atât, te poti plimba în liniște pe cele mai frumoase drumuri de munte, poți face plaja pe malul lacului sau chiar un pic de hiking.

Bineînțeles că mai există multe alte locuri frumoase, dar noi înca nu am reușit să le vedem pe toate. Acest articol va fi în contiună creștere, iar de fiecare dată când vom mai vizita un loc, îți vom da de știre.

Câteva locuri în care ne dorim să ajungem:

 • Geneva
 • Lausanne
 • Montreux
 • Zermatt, cu varful Matterhorn
 • Casacada Rinului
 • Ascona
 • Furka Pass
 • Gruyeres

Despre Elveția vom mai vorbi și în alte articole. Ba mai mult de atât în săptămânile următoare vom mai posta un nou articol despre Zurich și voi începe să lucrez la articolul despre Berna.


Articole recomandate

39 de comentarii

 1. Ce locuri splendide! Mi-ar placea sa vizitez Elvetia, sunt sigura ca ar fi o vacanta minunata.

  1. Iti recomand sa o vizitezi! Cu siguranta, va fi o vacanta minunata! 😊

 2. Am fosy in Lugano si mi-a placut mult!

 3. Întotdeauna Elveția a fost peste bugetul meu, dar tot aș mânca o ciocolată la Lugano.

 4. Dream big little girl

  Cred ca ptr Zurich si Str. Moritz mi as aloca mai mhlte zile pentru vizitat. Daca voi ajunge prin Elvetia, voi tine cont de recomandarile voastre❤️

 5. Dacă prinzi și o vreme calda, numai buna de plimbări cred ca ești in paradis acolo.

 6. O tara foarte frumoasa. Sper sa o vizitez candva. Pana atunci mai am de strans niste fonduri. As incepe cu Lucerna.

 7. Nu am vizitat Elveția dar clar as vrea sa ajung, de fapt mie mi-ar place sa vizitez orice tara straina, orice oras sau orice loc superb. Din pacate lipsa banilor ma cam impiedica

 8. Minunat articolul tau. Cred ca am trecut prin Elvetia dar sigur n-am vizitat-o. Candva o s-o fac precis.

 9. foarte frumoasa postare! eu nu am vazut chiar asa multe locuri dar sper sa recuperez, sau cel putin asa visez!

 10. Cred ca o sa trec si Elvetia ca destinatie pe lista. Are niste peisaje superbe din cate vad!

 11. nu am avut ocazia sa ajung acolo si sincer, nici nu am pus elvetia pe lista de vizitat. insa vad atat de multe locuri faine, incat o sa rescriu lista asta!

 12. Foarte mult mi-a placut si mie in Elvetia! O sa ma reintorc acolo! Un articol foarte frumos!

  1. Multumesc frumos! Ma bucur ca ti-a placut! 😀

 13. Ah, Elveția! Visul meu de, nici nu mai știu câți ani!
  Poate câștig la loto și reușesc să mi-l împlinesc 🙂
  Mulțumim pentru călătorie și ponturi!

 14. De fiecare data cand iti citesc articolele, ma faci sa visez si sa calatoresc cu gandul. 😀

 15. Alexandroaia Elena-Cristina

  Locații superbe, fotografii superbe, trebuie sa vizitez si eu Elvetia

 16. Trebuie sa vizitez si eu Elvetia, destinatia este foarte frumoasa.

 17. Minunate fotografiile tale. Pana acum nu m-am gandit sa vizitez Elvetia, dar m-ai facut curioasa.

 18. Wow! 😘 Trebuie să ajung cel puțin o dată în viață ca să văd toate recomandările tale. Faină de tot Elveția!

 19. Este o tara frumoasa si sunt foarte multe lucruri frumoase de vazut. Un articol util si foarte bine structurat

 20. Superbe pozele si informatii super utile! Hugs!

 21. E important sa te pregatesti pentru o calatorie, daca esti informat, condensezi mai multe amintiri

 22. Inca nu am ajuns in Elvetia. Mi-a placut tare articolul tau si cu siguranta voi lua in calcul cand voi ajunge obiectivele de mai sus. Minunate pozele.

 23. Si totusi, nimic despre Rheinfall? Hmm…

  1. Nimic, deocamdata! In acest articol am vorbit doar despre locurile in care am ajuns. In schimb, am auzit ca e tare frumos! Tu ai fost? 🙂

 24. Multumim pentru articol, chiar este de ajutor. As vrea sa vizitam Elvetia cu masina spre sfarsitul lunii octombrie. Crezi ca este o perioada buna?

  1. Buna! Cu drag! Ma bucur ca iti este de folos! In mod normal vremea e foarte ok in lunile de toamna. Insa, in Elvetia vremea e si destul de schimbatoare si astfel exista sansa sa prindeti un pic de ploaie, un pic de ceata, un pic de soare, un pic din fiecare. Oricum ar fi vremea, peisajele sunt superbe, muntii vor avea zeci de culori, iar locurile/atractiile turistice nu vor fi la fel de aglomerate. Eu zic ca ati ales o perioada buna! 😉 Ce itinerariu aveti?

   1. Un pic din fiecare e ok, poate avem noroc de un pic mai mult soare :))
    Inca nu ne-am setat un traseu, asta incercam sa facem zilele astea. Avem cam 5 zile rezervate pentru calatorie si am vrea sa parcurgem cat mai mult din Elvetia, printre care Zurich, Lucerna si Cascada Rinului.
    Ne-am pus pe citit articole si al tau ne-a placut foarte mult 🙂

    1. Iti multumesc din suflet! Sa fie cu mult soare, zic eu!

     Cum deja am mentionet in articol, va recomand sa puneti pe lista si zona Interlaken, cu Lauterbrunnen si Grindewald. Lauterbrunnen e la o ora si ceva de Lucerna, dar iti garantez ca va merita plimbarea. Parerea mea e ca o zi pentru Zurich si o alta zi pentru Lucerna sunt mai mult decat suficiente, astfel ca veti avea suficient timp sa faceti tot ce v-ati propus 😀

 25. Multumesc mult pentru articolul postat, contine informatii de mare ajutor. Am planuit si eu o mica plimbare cu masina in Elvetia, in perioada 7-14 nov. Esti de parere ca va fi vreme cat de cat ok pentru a vedea ceva peisaje? Ai vreun sfat cu privire la cazare sau optiuni de luat masa acceptabile la pret? Am observat ca e ceva de groaza cu preturile 😊 Multumesc

  1. Din pacate, nu pot baga mana in foc pentru vreme intrucat aceasta e destul de schimbatoare, inclusiv in lunile de vara. In schimb va pot lasa un articol in care sa vedeti cateva poze din Lucerna si Zurich de la inceputul lunii decembrie.
   https://www.borntotravel.ro/inceput-de-decembrie-in-zurich-si-lucerna/

   In privinta costurilor, va spun din start ca in Elvetia e scump sa mananci la resturant. Un fel principal porneste de la 25-30 de CHF, un suc de la 5 CHF, iar o pizza de la 15 CHF. In functie de zonele in care mergeti, s-ar putea sa gasiti si cateva restaurante cu meniul zilei (fel prinicipal + supa sau salata). Cealalta varianta ar fi sa luati mancare semipreparata de la supermarket (la Coop – supermarketul ”cel mai cel” al Elvetiei gasiti o gramada de astfel de mancaruri). Mai exista varianta fast-food, Burger King sau McDonalds, unde un meniu costa in medie 15 CHF.

   PS: Daca ajungeti in Lucerna, pe strada pietonala principala, e un mic fastfood unde se vinde hot dog american printre altele. Va recomandam acel loc! Best hot dog in town 😀

   In privinta cazarii, va recomand sa cautati pe Airbnb. E cea mai ieftina varianta, iar daca aveti masina va puteti orienta si spre sate, unde sunt convinsa ca o sa gasiti ceva acceptabil ca pret.

   Cateva info despre Airbnb + link de recoamndare: https://www.borntotravel.ro/cazare-cu-airbnb/

   1. Multumesc mult pentru informatii si recomandari 🤗

 26. […] decât clipa aceea și faptul că ne aflam în cel mai frumos oraș al Elveției. Dintre toate locurile frumoase pe care le-am vizitat în Elveția, Interlaken este de departe preferatul […]

 27. […] Câteva locuri de neratat într-o vacanță în Elveția […]

 28. […] am vorbit mult despre Elveția, am dezbătut subiecte ce vizează viața în Elveția, am făcut topul locurilor pe care trebuie să le vezi în frumoasa țară din Alpi și am scris un articol complet despre costurile unei vacanțe în Elveția. Acum a venit momentul să […]

 29. […] este înconjurată de două țări – Elveția și Austria – și este a doua țara din lume care nu doar că nu are ieșire la mare, ci este […]

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *