De-a lungul timpului am tot fost întrebată care sunt locurile din Elveția pe care eu le recomand, care este cel mai frumos oraș sau care sunt locurile pe care trebuie neapărat să le vezi în Elvetia. Ei bine, de când locuim în Elveția am încercat să descoperim această țară cât mai mult și am ajuns la concluzia că, în ciuda faptului că este o tara micuța, are multe de oferit, atâtea locuri frumoase și unice pe care trebuie să le vezi. Așadar, astăzi vorbim despre locurile în care noi am ajuns și pe care te sfătuiesc să le pui în itinerariul tău pentru o primă vacanță în Elveția.

Lugano

Lugano este situat în apropierea graniței cu Italia, fiind cel mai mare oraș al cantonului Ticino și totodată un important centru financiar și universitar.  Orașul se află la aproximativ 1 ora de Milano (80km).Perioada perfectă în care să îl vizitezi este vara, temperaturile ajungând la 25-30 de grade. Din Milano se poate ajunge destul de ușor, fie cu mașina, fie cu Flixbus.

O plimbare pe malul lacului e tot ceea ce ai nevoie să te relaxezi. Peisajul e pur si simplu de vis!

Pe malul lacului există și o mica plajă unde te poți relaxa după plimbarea de-a lungul lacului.

Berner Oberland

Berner Obelrand este comoara elvețienilor. Este o regiune situata în centrul țării si este considerată ca fiind cea mai frumosa regiune din Elveția. In aceasta regiune gasesti cele doua lacuri – Thunersee si Brienz, orasul Interlaken, Harder Kulm, valea cascadelor – Lauterbrunnen, statiunile de ski – Wengen, Murren si Grindewald, Top of Europe si multe alte locuri absolut superbe si peisaje care te vor lasa fara cuvinte. Astfel, daca urmeaza sa vizitezi Elvetia pentru prima data si nu ai timp pentru un tur al intregii tari, iti recomand sa petreci o parte din timp in Berner Oberland, iar in restul timpului sa mergi fie in nord, in Zurich si Luzern, fie in vestul Elvetiei, pe riviera Geneva-Vevey. Dar Berner Oberland e un must!


Cele mai frumoase locuri de vizitat în Elveția


Lucerna

Lucerna este unul dintre cele mai importante orașe din partea centrală a Elveției fiind situat pe malul ”lacului celor patru cantoane”, între Alpii elvețieni. Spre deosebire de Zuirch, este un oraș mult mai mic având undeva la 80.000 de locuitori.

Orașul s-a alăturat Confederației Elvețiene în 1332, iar în 1798 a fost capitala țării.

Cea mai importantă atracție turistică și totodată emblema orașului este Podul Capelei sau Kapellbrucke. Podul Capelei traversează râul Reuss având o lungime de aproximativ 200 de metri. Mergând pe pod, privirea îți va fi atrasă de câteva picturi ce datează încă din secolul 17 .În 1933, un incediu a distrus aproximativ 2/3 din pod, acesat fiind restaurat și deschis publicului un an mai târziu.

Leu din Lucerna sau Lowendenkmal reprezintă un leu sculptat în stâncă ce are drept obiectiv comemorarea gărzii elvețiene omorâtă în timpul Revoluției Franceze. Monumentul a fost conceput de Bertel Thorvaldsen între 1820-1821.

Fie că alegi să te plimbi pe străduțele pietonale din centru sau într-o croazieră pe lacul celor 4 cantone, Lucerna va fi o experiență minunată.

Malul râului Reuss
Lacul celor 4 cantoane
Podul Capelei

Zurich

Pe mine Zurich a reușit să mă cucerească încă de la primii pași făcuți pe străduțele sale, într-o zi tare răcoroasă de ianuarie. E diferit față de ceea ce vei vedea în Lucerna, e mult mai cosmopolit, e ca o metropolă adaptată la dimensiunile țării și la stilul de viața elvețian.

Locul meu preferat din Zurich est malul râului Limmat, cunoscut sub denumirea de Limmatquai. De ce? îți las câteva poze aici 😉

Este un oraș cosmopolit, dar în același timp unul liniștit, genul de oraș căruia îi lipsește haosul acela tipic locurilor mari și aglomerate. Străduțele pline de magazine mici și cochete, turnurile bisericilor, căsuțele cu arhitectura specifică Elveției, lacul care îi poartă numele, bulevardele cu magazine ale unor branduri celebre, ceasuri la fiecare pas, numeroase fântâni, lebede și pescăruși, toate acestea fac din Zurich un oraș cu un farmec aparte.

Berna

Capitala de facto a Elveției, Berna, te va îndemna să faci o plimbare pe străzile pietonale din centrul vechi, pe sub arcade, să urci în Berner Munster, să mergi să admiri cei trei urși aflați chiar în centrul orașului sau să numeri și să admiri designul fântânilor din centrul orașului.

Berna datează încă din anul 1191, întemeietorul ei fiind Ducele Berchtold V von Zähringen. Numele orașului provine de la primul animal găsit de către duce în pădurile din jurul Bernei, si anume: ursul. Acesta este și motivul pentru care simbolul Bernei este ursul, fapt care explică și prezența urșilor din centrul orașului.

Cum am putea vorbi de Elveția fără să pomenim de ciocolată. Știai că, faimoasa ciocolată Toblerone a luat naștere în 1908 în Berna și este în continuare fabricată acolo? De asemenea, Berna este și locul în care a luat naștere Ovomaltine, un alt sortiment de ciocolată.

De asemenea, centrul vechi al Bernei face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind una dintre cele mai bine păstrate zone medievale din Europa.

Atracții turistice:

Ceasul astronomic – Zytglogge – este de departe simbolul Bernei și una dintre cele mai importante atracții turistice ale orașului. Acesta a fost construit în anul 1530 servind drept ceas principal pentru oraș. Se spune că Albert Einstein a fost inspirat de acest ceas atunci când lucra le teoria relativității.

Ceasul astronomic – Zytglogge

Casa lui Einstein – Dacă tot am pomenit de Albert Einstein, vizitatorii Bernei pot păși în apartamentul în care Abert alături de soția sa au locuit între anii 1903-1905, perioada în care fizicianul a conceput teoria relativității. Casa se află la doar câțiva pași de ceasul astronomic, iar biletul de intrare costă 6 CHF.

Berner Munster este cea mai impunatoare clădire din centrul orașului și totodată și cea mai înaltă catedrală din Elveția. Construcția clădirii, în stil gotic, a început în anul 1421 și a fost finalizată în anul 1893 prin adăugarea turnului.

Berner Munster

Biserica se poate mândri cu cel mai înalt turn de biserică din Elveția, ce le oferă vizitatorilor o priveliște superbă asupra capitalei, Berna. Turnul are o înălțime de 100 de metri, iar cei ce vor sa ajungă la platforma de observare trebuie să urce cca. 220 de trepte. Intrarea costă 5 CHF.

Vedere de la Berner Munster

Fântânile Bernei – În urma cu 140 de ani, aceste fântâni reprezentau locul de întâlnire pentru locuitori, un loc în care puteau discuta și petrece timp de calitate alături de prieteni și cunoscuți. Astăzi, fântânile fac parte din moștneriea pe care Evul Mediu a lasat-o asupra orașului.

Zähringerbrunnen

Din cele aproximativ 100 de fântâni, doar 11 și-au păstrat forma originală, majoritatea dintre ele afișând diferite figuri, cea mai celebră fiind Kindlifresserbrunnen, ce înfățișează un căpcăun ce mănâncă copii.

Parcul cu urși – Asa cum spuneam, simbolul Bernei este ursul și drept urmare chiar în inima Bernei există un spațiu în care urșii se pot plimba în voie, iar turiștii îi pot admira, de la depărtare, bineînțeles.

Bärengraben

Despre Berna mai sunt multe de povestit, de aceea voi scrie un articol separat în care vom vorbi despre atracții turistice, despre istoria orașului, despre cazare, costuri,e tc.

Vedere de pe podul Nydeggbrücke

Lacul Wallense

Printre cele mai frumoase drumuri din Elveția se numără și malul lacului Walensee. O plimbare cu mașina pe marginea lacului, de la o înălțime de câțiva zeci de metri, îți oferă posibilitatea de a vedea încă un lac turcoaz înconjurat de munți. De fiecare dată când trecem pe acolo, mă lovește un pic gelozia deoarece mi-aș dori să am o căsuță pe malul lacului, cu o banca de lemn în care să stau și să scriu articole. Mi-aș dori o căsuță exact ca aceasta!

Acest mic colț de rai se află în partea de est a țării, între cantoanele Glarus și St. Gallen și în apropiere de celebrul Heidiland. Poate nu este la fel de cunoscut precum lacul Leman (Geneva), dar este atât de frumos încât nu cred că ar trebui ratat.

Walensee

St. Moritz

Sunt convisa că numele îți sună extrem de cunoscut, probabil din cauză că vorbim despre una dintre cele mai faimoase și scumpe stațiuni de schi din Elveția. Situată la o altitudine de 1856 de metri, în cantonul Graunbunden, despre St Moritz se spune că e locul în care a luat naștere turismul alpin. Dacă este adevarat sau nu, nu putem spune, dar știm că St Moritz a găzduit de două ori Jocurile Olimpice de Iarnă.

Astăzi, St. Moritz este una dintre cele mai apreciate stațiuni de schi, atât din Elveția cât și din Europa. Mai este cunsocută pentru restaurantele și hotelurile de top , peisajele superbe și pentru cele 300 si ceva de zile cu soare. Chiar așa, știai că simbolul orașului este soarele? Cred că știm deja de ce. 😀

Lacul St. Moritzersee

Vevey

Vevey e de departe locul de pe riviera care ne-a surprins cel mai mult. Vevey face parte din Riviera Elvețiană (alături de Montreux) – Da! Și noi avem riviera noastră, cu palmieri și mici plaje amenajate pe malul lacului – , fiind cunoscut drept perla lacului Leman. Orașul se întinde pe malul lacului, iar promenada e locul de întâlnire al localnicilor, locul în care elvețienii aleg să își petreacă zilele de duminică împreună cu familia și prietenii. Pe malul lacului, oamenii beau prosecco, socializează, fac grătare, stau la plajă sau, pur și simplu, se bucură de priveliște…care, fie vorba între noi, e senzațională.


Din această lista, Vevey poate e cel mai cunoscut, faima lui fiind datorată lui Charlie Chaplin, care, după ce a fost exilat din Statele Unite ale Americii, a ales să se mute în Vevey. Astfel că, pentru a-l comemora, în Vevey există atât un muzeu – Charlie Chaplin World, cât și o statuie. Intrarea la Charlie Chaplins World costă între 19 și 27 CHF pentru adulți și între 16 și 18 CHF pentru copii (mai multe info.).

Vevey – mini-ghid de calatorie

Cum ajungem în Vevey? Vevey e la o aruncătură de bat de Montreux, mai exact la 7.1 km, astfel că călătoria între Vevey și Montreux poate fi parcursă extrem de ușor și pe jos.

Activități și atracții turistice în Vevey – plimbare pe promenadă, o poză cu statuia lui Charlie Chaplin și o altă cu bustul ultimului mare romantic european (știți voi cine e :D), o vizită la Charlie Chaplin World, o plimbare cu barcă pe lacul Leman și o vizita la Alimnetarium – primul muzeu din lume dedicat mâncării. Am pus toate aceste locuri pe harta (click aici).

locuri mai puțin cunoscute din Elveția
locuri mai puțin cunoscute din Elveția
locuri mai puțin cunoscute din Elveția

Zermatt

Zermatt nu e doar o destinație perfectă pentru practicarea sporturilor de iarnă, ci aș spune că e locul pe care trebuie să îl vezi măcar o dată în viață. Fără doar și poate, Zermatt e cel mai frumos sat din Elveția, sat care în perioada de iarnă e un Winter Wonderland. 

Idilicul sat Zermat se află la poalele muntelui Matterhorn, iar de pe unele pârtii de schi, te poți bucură de o priveliste fantastică asupra muntelui. După o zi intensă pe cele mai înalte pârtii de schi din Alpi, te poți întoarce în sat pentru o cină romantică în igloo, pentru o zi la spa sau pentru o degustare de fondue. Într-una din zile poți lua trenul spre Gornergrat, pentru a te bucură de priveliști care îți vor tăia respirația.

Cum ajungi în Zermatt? – Fiind o zona car-free, în Zermatt poți ajunge doar cu trenul, din Täsch. Călătoria cu trenul durează 12 minute și costă 8,20CHF. În zona gării din Tasch există multe parcări, cu prețuri care pornesc de la 3CHF/oră. Täsch se află la 214 km distanță față de cele mai mari orașe din Elveția (Zurich, Geneva, Basel), la cca. 3-4 ore de condus. 

Cea mai înaltă zonă de sporturi de iarnă din Alpi, Zermatt are pârtii de schi la altitudini cuprinse între 2.500 și 3.900 de metri, cu peste 2.133 de metri de cădere verticală – cea mai mare din Elveția. 

Cazare in Zermatt

Top of Europe (3445 m)

Top of Europe e una dintre cele mai cool experiențe de care poți avea parte în Elveția. Călătoria cu trenul până acolo implică cel puțin 3 ore de priveliști fantastice, care te vor lasă fără cuvinte. Iar odată ajuns la destinație nu doar că te vei afla la o înălțime de 3445 m, deasupra Europei, ci vei avea ocazia să vizitezi un palat de gheață sau chiar să faci hiking pe ghețari. Indiferent de ce alegi, Top of Europe garantează 365 de zile de zăpadă (trebuie să te îmbraci corespunzător chiar dacă vizitezi top of Europe în august) și priveliști spectaculoase.

Există mai multe variante de a ajunge la Top of Europe, iar prețurile diferă un funcție de sezon și de punctul de plecare. Prețurile pentru o călătorie dus-întors variază între 150 și 200 CHF. Mai multe detalii aici

Aspecte logistice:

  • Cazare: pentru aceste trei zile, recomand o cazare pe o rază de max. 15 km față de Interlaken deoarce în această zona vei petrece cel mai mult timp. Îți las aici câteva recomandări: Hotel Central ContinentalWaldhotel UnspunnenHotel Bären Ringgenberg,
  • Pentru Top of Europe rezervă o zi întreagă deoarce doar călătoriile până și de la cea mai înalta stație de tren din Europa durează minim 3 ore.
  • În pirvinta parcărilor, trebuie să ai în vedere că cele mai multe parcări publice sunt gratis între 19:00 și 8:00.
  • Există locații car free, în care fie ajungi cu trenul, fie trebuie să lași mașina chiar la intrarea în sat (ex. Iseltwald).

Montreux

Montreux și Vevey alcătuiesc împreună riviera elvețiană, un loc care ar putea fi în cu totul altă țară, mai puțin Elveția. Însuși Freddie Mercury a ales să își petreacă o mare parte din viață în Montreux, lucru care e absolut de înțeles atunci când te trezești în fiecare dimineață cu o asemenea priveliște. Mergând cei 3 km de promenadă, de la statuia lui Freddie și până la Castelul Chillon, te vei putea bucura de priveliști spectaculoase, cu alpii francezi pe fundal; vei putea admira flori care mai de care mai colorate și te ve putea odihni la umbra unui palmier. E o energie tare frumoasă în Montreux, în special în zilele de weekend când tot orașul se alfă pe promenadă, când copii și adulți manânca înghețată delicioasa de la Movenpick, tinerii beau prosecco, iar acordurile de chitară completează frumos peisajul.

Geneva

Când am vizitat pentru prima dată Geneva, am spus că ar putea fi un cartier al Parisului, dar locuit de elevțieni, nu de francezi. Geneva are un are franțuzesc destul de pronunțat, dar o organizare tipic elvețiană. Centrul vechi din Geneva este inima orașului, un cartier deosebit de frumos care are în centrul sau Place du Bourg-de-Four, cea mai veche piațetă din oraș. Tot în centrul vechi găsim și Parc des Bastions, cu zidul Reformarii, care a fost dedicat mișcării reformiste. Un alt loc de neratat în Geneva e Treille Promenade, unde găsim cea mai lungă bancă de lemn din lume (125 m).

După ce ai hoinărit pe străzile pavate în piatră ale orasulu vechi, urmeaza o plimbare prin Jardin Anglais, unde se află faimosul ceas din flori, L’horloge fleurie. Mai apoi încheie ziua pe Promenade du Lac, admirând cea mai importantă atracție turistică a Genevei, Jet d’Eau. Alflata pe lacul Leman, fântâna aruncă în aer peste 500 l de apă/secundă, la o înălțime de 140 m. Partea frumoasă e că poți ajunge până la baza fântânii.

Dacă mai ai suficient timp, nu rata o vizită la CERN sau la Palais des Nations.

  • Cazare în Geneva – datorită amplasării în vecinătatea Franței, recomand să căutați cazare în primul oraș de pe granița (în cazul în care prețurile sunt prea mari în Geneva). O locație potrivită pentru cazare în Franța ar fi orașul Annamasse (verifică ofertele!) sau Ferney Voltaire (verifică ofertele!).
  • Parcare in Geneva – parcarile in Geneva nu sunt ieftine, o ora de parcare ajungand lejer la 5 CHF. Noi mereu parcam aici deoarce parcarea se afla chiar in centru, langa podul Mont Blanc. Astfel nu avem batai de cap cu zonele cu trafic restrictionat sau cu traficul.

Gruyeres

Gruyeres e un sat mic, aflat în regiunea Le Gruyere, la o distanță de o ora de mers cu mașina din Montreux sau Laussane. Drumul spre Gruyeres e absolut fermecător: un drum național ,înconjurat de câmpii, munți care se zăresc în depărtare și multe văcuțe fericite. Astfel, in drumul tau spre Berna, poti face o oprire de cateva ore si in Gruyere, pentru o plimbare prin centrul satului, o degustare de ciocolata sau, si mai bine, pentru un tur la fabrica de branza A MAISON DU GRUYÈRE.

Ce poti face in Gruyere?

Le Gruyère AOP, un sortiment de brânză care se produce exculsiv în regiunea Le Gruyere. Astfel că, principala atracție a satului este fabrica de brânză LA MAISON DU GRUYÈRE, unde pentru un cost de 7 CHF puteți vedea cum ia naștere unul dintre cele mai delicioase feluri de brânză din Elveția.

La Maison du Cailler prezintă întreagă istorie a brandului Cailler, dar și modul în care boabele de cacao sunt transformate în cea mai bună ciocolată. În această incursiune dulce, punctul culminat vine la final, atunci când vizitatorii sunt invitați la degustare. Probabil numele „Cailler” nu va sună cunoscut, dat fiind faptul că ciocolată Cailler se poate găsi doar în Elveția, însă, va promit că o dată ce ați încercat cicolată cu lapte Cailler, Toblerone va cădea de pe piedestal.

Aspecte logistice:

Cele mai frumoase locuri de vizitat în Elveția

Acestea au fost locurile pe care noi am reușit să le vizităm și pe care te sfătuiesc să le pui pe listă dacă intenționezi să îți planifici o vacanță în Elveția. În ceea ce privește perioada ideală de vizitat, eu ți-aș recomanda vara, deoarece temperaturile sunt mai mult ca perfecte, iar ”verdele de Elveția” e peste tot. Mai mult decât atât, te poti plimba în liniște pe cele mai frumoase drumuri de munte, poți face plaja pe malul lacului sau chiar un pic de hiking.

Bineînțeles că mai există multe alte locuri frumoase, dar noi înca nu am reușit să le vedem pe toate. Acest articol va fi în contiună creștere, iar de fiecare dată când vom mai vizita un loc, îți vom da de știre.