Câteva lucruri normale pentru americani, dar ciudate pentru europeni

Deși America nu reprezintă un șoc cultural precum Asia, și nici străină nu ne mai este datorită filmelor pe care le vedem, încă există câteva lucruri care te vor surprinde atunci cand vei pune piciorul pe teritoriul Statelor Unite. Pentru ei aceste lucruri sunt normale, însă noi, europenii, le vom considera neobișnuite. Fără să mai lungim povestea, hai să vedem care sunt acele lucruri care noua ni s-au părut extrem de ciudate, sau să spunem diferite, față de ceea ce vedem deobicei.

New York văzut din Empire State Building

TVA-ul nu este afișat la raft

Cel mai greu a fost să ne obișnuim cu prețurile. Fie că ești în supermarket sau la restaurant, prețurile afișate nu includ TVA. Este o regulă care se aplică în fiecare stat american. La început ne-a fost destul de ciudat să vedem că porția de paste costă 20 de dolari, iar nouă  să ni se ceră  24; să îți cumperi trei magneți cu 10 dolari, să îi ai pregătiți și în final vânzătorul să îți ceară 12 dolari.

E bine să știi ca prețul de la raft nu e și prețul final. Același lucru se întâmplă și la restaurant, unde cifrele din meniu nu corespund cu cele din nota de plată, sau la hoteluri, unde va trebui să plătești TVA-ul separat.

Unul dintre motivele pentru care ne-am luat cazarea strict cu Airbnb, a fost tocmai acest cost suplimentar. Camera era oricum destul de scumpă (de la 150 de euro pe noapte), iar noi mai trebuia să plătim în plus TVA-ul, în jur de 16 % din valoarea totală a rezervării.

TVA-ul difera de la stat la stat. În unele state precum Montana sau Oregon TVA-ul este de 0%, în New York este de 8,5%, în timp ce, în Louisina este de 10.0 %. Mai multe despre acest subiect găsești aici.

Așadar, dacă vezi o pereche de sandale cu 40 dolari, pregătește-te să plătești un pic mai mult la casă. 😀

Bryant Park, New York

Farmaciile

Cum am reușit să răcim încă din primele zile, am fost nevoiți să mergem la farmacie. Găsisem o farmacie în apropiere de locul unde eram cazați și tare mare ne-a fost surpriza atunci când am văzut că era de fapt un supermarket, un magazin cu de toate, care avea un raion-farmacie. Practic, îți poți cumpăra pastile de răceală, digestie, analgezice, vitamine, pastile de gât, etc. și tot din același spațiu îți poți cumpăra țigări, detergenți, chipsuri sau apă.

How are you?

Primul lucru pe care îl vei auzi de la un american e ”How are you?„. Atunci cand vei auzi întrebarea aceasta vei fi tentat să răspunzi ceva, însă ”how are you” la ei, nu are aceeasi valoare cu ”how are you„ la noi și drept urmare, americanii nu așteaptă să le răspunzi, să le spui cât de bine îți e sau ce ai făcut azi. Pur și simplu nu îi interesează acest lucru. :)) Să spunem că e mai degrabă o formă de salut.

Magnificent Mile, Chicago

Sistemul de măsurare

Sistemul de măsurare american e atât de necunoscut pentru noi, reușind să ne dea bătăi de cap, în special în discuțiile cu localnicii.

Dilemele pe care le creeaza diferența între sistemul de măsurare american și cel european:

1.Dacă îi întrebi unde se află nu știu ce loc, o să îți raspundă că e la un știu câți yards distanță? Cât înseamnă yard?!

2.Adesea vorbeam cu șoferii de UBER despre temperaturile din Europa și le spuneam că în Elveția maxima e de 30 de grade vara. Iar, prima reacție era ”Așa de frig e acolo?!”.  De ce? Pentru că americanii folosesc gradele Fahrenheit. În această situație, tu menționezi grade Celsius,  pe care , probabil,  nu știu să le calculeze.

3. Pentru măsurarea greutății ei folosesc: ounces, pound, tons.

 • Inches – 1inch=2,54 cm
 • Feet =30,48 cm
 • Yards -1yard=0.91 m
 • Miles -1mile=1,6 km
 • Fluid Ounces =29,57 ml
 • Cups =236 ml
 • Pints =473 ml
 • Quarts =0.94 l
 • Gallons =3,78 l
 • Ounces =28,34 g
 • Pounds =453 g
 • Tons =1000 kg

Fahrenheit și Celsius: 30°F înseamnă  -1°C ( ca să îți dai seama ce reacție aveau când noi ne plângeam că și în Elevția e cald la cele 30 de grade ale noastre :)) )

Washington Monument, Washington D.C.

Problema aerului condiționat

Aerul condiționat nu e neapărat un lucru neobișnuit, dar simt nevoie să îl menționez pentru că din cauza lui am fost răciți pe toată perioada călătoriei noastre. La metrou, în taxi, în magazine sau în restaurante, aerul condiționat este setat pe minim. Îți poți imagina cum simțeam acel aer rece după ce am transpirat la 35 de grade celsius. Mă bucur că nu ne-am ales cu o pneumonie sau ceva mai complicat. În NY nu am avut nevoie de aer condiționat în camera, dar în Washington și Maimi nu am putut dormi fără el.

Cât despre pastile, cred că le-am luat degeaba pentru că răceala mi-a trecut cât decât abia dupa ce am ajuns în Chicago, unde diferența de temperatură între interior și exterior nu era așa de mare.

Iubirica pe Ocean Drive, Miami

Bacșișul

În America bacșișul e foarte important, în special când vine vorba de resturante. Adesea, la fast-food nu ești nevoit să lași bacșis, dar la resturant lucrurile se schimbă radical. Prima noastră experiență cu resturantele din SUA a fost o lecție. Să îți povestesc și ție ce s-a întâmplat:

Mergem la Applebees, un restaurant de tip Hard Rock, și ne comandăm două porții de paste și două sucuri.Portia de paste costa 20 de dolari. Eram pe jumătate adormiți, corpul nostru funcționând după ora Elveției (să fi fost vreo 2 noaptea) și cerem nota. Chelnerul, tare draguț și politicos,  ne aduce nota, unde ne explică că avem varianta de a lăsa 15% sau 20% bacșiș, acest lucru fiind specificat și pe bon. Ne uităm, descoperim că pastele costă 24 de dolari porția, că un suc costă 5 dolari, iar bacșișul ne mai costă 9 sau 12 dolari. În total, am plătit aprox. 70 de dolari din care: cca. 10 dolari TVA și 9 dolari bacșișul.

Cert este că în SUA chelnerii au salarii foarte mici, iar ei aleg acest job doar pentru bacșiș. Probabil  sunt  asa de draguți cu tine, tocmai ca să le lași mai mult tips. Totuși au fost locuri în care bacșișul nu a fost trecut în nota de plată, sau în care am plătit 13 dolari pentru servire.

Pentru American e normal ca bacșișul să fie trecut în nota de plată, însă pentru europeni e un lucru mai neobișnuit.

Manhattan Bridge, New York

Acestea au fost lucrurile pe care noi le-am considerat  mai neobișnuite, în special, din cauza faptului că nu le-am mai întâlnit niciunde în Europa. Care au fost cele mai ciudate lucruri sau reguli pe care le-ai întâlnit în călătoriile tale, fie ele în SUA sau în orice altă țară?

Poți citi mai multe articole legate de călătoria noastra în SUA, în link-ul de mai jos:

Două săptămâni în Statele Unite ale Americii

Articole recomandate

16 comentarii

 1. Ce interesant. 🤗 Cateva lucrurile expuse de tine sunt noi si interesante pentru mine, insa in ceea ce priveste bacsisul inclus in bon, exista locuri in Europa in care se procedeaza la fel (eu am fost in Sicilia si acolo am platit pe bon bacsisul)

  1. Nu stiam ca se practica si in Europa. Ce-i drept in Italia se plateste ”coperta”, dar nu stiu exact ce este sau daca e bacsis propriu zis. 🙂

 2. Mi-am adus aminte de vizita mea in SUA, cam aceleasi lucruri mi s-au parut si mie “ciudate”.SS

 3. Mda, de aceea nu mă atrage America 🙂
  Bine de știut, chiar și pentru cultura mea generală.
  Dacă mai și ajung pe acolo…

  1. Totusi e de vizitat😀

 4. Cât de frumos este articolul, dar si foarte util. Am aflat multe lucruri faine de care habar nu aveam -😍 Mulțumesc! ❤

  1. Ma bucur ca ti-a placut!

 5. Foarte tare articolul! Da, americanii sunt o natie diferita. Au idei diferite, se cam cred buricul pamantului si totul se masoara in bani. Nu zic ca nu au oameni de treaba carora le pasa sa te invete ceva si sa te dezvolti, dar mai rar.

  1. Mi-e destul de greu sa ii caracterizez, dar fiind faptul ca nu i-am cunoscut prea bine. Dar nici nu ma dau in vant dupa ei :))

 6. Imi place ideea asta de farmacie in supermarket, sper sa se faca si la noi.

  1. Si mie mi-a placut. Pur si simplu, mergi si iti iei ce ai nevoie. 😊

 7. Chiar ti-am citit articolul cu mare interes. Cea mai aiurea faza mi se pare cea cu lipsa TVA-ului in pretul afisat. Cred ca si mie mi-ar fi tare greu sa ma obisnuiesc.

  1. Si noua ne-a fost tare greu sa ne obisnuim. Adesea, mergeam cu banii pregatiti sau nu stiam exact cat ne va costa in final.

 8. Cum nu ai mai intalnit unele lucruri decât la americani? 🙂 Sistemul (volu)metric si de greutati este britanic, nu e american, americanii l-au mostenit de la colonistii englezi. Si la italieni se lasa bacsis, trecut pe nota de plata, asa cum zicea o antevorbitoare mai sus, acel coperta este bacsisul. Mai sunt tari in Europa unde bacsisul e trecut obligatoriu pe nota de plata. De fapt, in State, daca n-ai lasat bacsis intr-un restaurant si te duci a doua oara, nu mai esti servit….

  Eram curioasa cum se raspunde la acel How are you de complezenta – tot cu how are you sau cu Fine, thanks?, ca la noi?

  1. Asa este! Si britanicii au acelasi sistem, dar noi nu ne-am lovit de el asa de mult sau nu la fel de mult ca in America. Cat despre bacsis, in Italia nu este un anumit procent din nota de plata, ci e in jur de 1,5-3 euro (adesea, acest lucru este mentionat in meniu, sub denumirea de ”coperta”). In schimb, in SUA, bacsiusul este calculat in procente si variaza intre 10-20% din nota de plata.

   Noi obisuniam sa raspundem cu un ”Fine, thanks! sau cu un ”How are you?”. Asa cum am spus, e mai mult un salut, decat o intrebare. 😀

 9. […] Câteva lucruri normale pentru americani, dar ciudate pentru europeni […]

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *