
Deși America nu reprezintă un șoc cultural precum Asia, și nici străină nu ne mai este datorită filmelor pe care le vedem, încă există câteva lucruri care te vor surprinde atunci cand vei pune piciorul pe teritoriul Statelor Unite. Pentru ei aceste lucruri sunt normale, însă noi, europenii, le vom considera neobișnuite. Fără să mai lungim povestea, hai să vedem care sunt acele lucruri care noua ni s-au părut extrem de ciudate, sau să spunem diferite, față de ceea ce vedem deobicei.
TVA-ul nu este afișat la raft
Cel mai greu a fost să ne obișnuim cu prețurile. Fie că ești în supermarket sau la restaurant, prețurile afișate nu includ TVA. Este o regulă care se aplică în fiecare stat american. La început ne-a fost destul de ciudat să vedem că porția de paste costă 20 de dolari, iar nouă să ni se ceră 24; să îți cumperi trei magneți cu 10 dolari, să îi ai pregătiți și în final vânzătorul să îți ceară 12 dolari.
E bine să știi ca prețul de la raft nu e și prețul final. Același lucru se întâmplă și la restaurant, unde cifrele din meniu nu corespund cu cele din nota de plată, sau la hoteluri, unde va trebui să plătești TVA-ul separat.
TVA-ul difera de la stat la stat. În unele state precum Montana sau Oregon TVA-ul este de 0%, în New York este de 8,5%, în timp ce, în Louisina este de 10.0 %. Mai multe despre acest subiect găsești aici.

Farmaciile
Cum am reușit să răcim încă din primele zile, am fost nevoiți să mergem la farmacie. Găsisem o farmacie în apropiere de locul unde eram cazați și tare mare ne-a fost surpriza atunci când am văzut că era de fapt un supermarket, un magazin cu de toate, care avea un raion-farmacie. Practic, îți poți cumpăra pastile de răceală, digestie, analgezice, vitamine, pastile de gât, etc. și tot din același spațiu îți poți cumpăra țigări, detergenți, chipsuri sau apă.
In general, supermarket-urile mari au si o sectiune dedicata medicamentelor care se pot lua fara reteta de la medic.
How are you?
Primul lucru pe care îl vei auzi de la un american e ”How are you?„. Atunci cand vei auzi întrebarea aceasta vei fi tentat să răspunzi ceva, însă ”how are you” la ei, nu are aceeasi valoare cu ”how are you„ la noi și drept urmare, americanii nu așteaptă să le răspunzi, să le spui cât de bine îți e sau ce ai făcut azi. Pur și simplu nu îi interesează acest lucru. :)) Să spunem că e mai degrabă o formă de salut.
Sistemul de măsurare
Avem sisteme de masurare diferite, americanii folosind inca sistemul imperial britanic. De aici vin cele mai mari dificultati atunci cand discuti cu localnicii despre vreme sau distante. Astfel, avem urmatoarele situatii:
1.Dacă îi întrebi unde se află nu știu ce loc, o să îți raspundă că e la un știu câți yards distanță? Cât înseamnă yard?!
2.Adesea vorbeam cu șoferii de UBER despre temperaturile din Europa și le spuneam că în Elveția maxima e de 30 de grade vara. Iar, prima reacție era ”Așa de frig e acolo?!”. De ce? Pentru că americanii folosesc gradele Fahrenheit. În această situație, tu menționezi grade Celsius, pe care , probabil, nu știu să le calculeze. Dar nici noi nu prea stim cum e cu transformarea din Celsius in Farenheit.
3. Cand cumperi benzina, nu cumperi litri, ci galoane.
- Inches – 1inch=2,54 cm
- Feet =30,48 cm
- Yards -1yard=0.91 m
- Miles -1mile=1,6 km
- Fluid Ounces =29,57 ml
- Cups =236 ml
- Pints =473 ml
- Quarts =0.94 l
- Gallons =3,78 l
- Ounces =28,34 g
- Pounds =453 g
- Tons =1000 kg
Fahrenheit și Celsius: 30°F înseamnă -1°C ( ca să îți dai seama ce reacție aveau când noi ne plângeam că și în Elevția e cald la cele 30 de grade ale noastre :)) )
Problema aerului condiționat
Aerul condiționat nu e neapărat un lucru neobișnuit, dar simt nevoie să îl menționez pentru că din cauza lui am fost răciți pe toată perioada călătoriei noastre. La metrou, în taxi, în magazine sau în restaurante, aerul condiționat este setat pe minim. Îți poți imagina cum simțeam acel aer rece după ce am transpirat la 35 de grade celsius. Mă bucur că nu ne-am ales cu o pneumonie sau ceva mai complicat. În NY nu am avut nevoie de aer condiționat în camera, dar în Washington și Maimi nu am putut dormi fără el.
Bacșișul
În America bacșișul e foarte important, în special când vine vorba de restaurante. Adesea, la fast-food nu ești nevoit să lași bacșis, dar la resturant lucrurile se schimbă radical.
Cert este că în SUA chelnerii au salarii foarte mici, iar ei aleg acest job doar pentru bacșiș. Probabil sunt asa de draguți cu tine, tocmai ca să le lași mai mult tips. Totuși au fost locuri în care bacșișul nu a fost trecut în nota de plată, sau în care am plătit 13 dolari pentru servire. In general, bacisul este calculat la 15-20% din nota de plata.
Pentru American e normal ca bacșișul să fie trecut în nota de plată, însă pentru europeni e un lucru mai neobișnuit, Italia fiind singurul loc unde se percepe o taxa de servire (numita coperta) de 1-2 euro/persoana.
Semnele de circulatie
Americanii au mult mai putine semne de circulatie de cat europenii. Astfel, majoritatea intersectiilor sunt marcate cu semne ”stop”, iar prioritate are cel mare a ajuns primul in intersectie. Au semne de circulatie care iti spune exact ce se intampla: ”left lane must turn left”, ”no turns”, ”left only”, etc.
Benzinariile
Plata pentru combustibil se face in doua feluri: 1) direct la pompa, cu cardul (se accepta doar Master Card si American Express); 2) PrePaid, la casierie (tot ce trebuie sa faci e sa lasi o suma de bani, nu mai mult de 30-40 USD pentru un plin, iar caiserul iti va deschide pompa aleasa. Daca alimentezi mai putin, atunci poti cere restul inapoi).
Câteva lucruri normale pentru americani, dar ciudate pentru europeni
Acestea au fost lucrurile pe care noi le-am considerat mai neobișnuite, în special, din cauza faptului că nu le-am mai întâlnit des în Europa. Care au fost cele mai ciudate lucruri sau reguli pe care le-ai întâlnit în călătoriile tale?
Citeste si:
Ce interesant. 🤗 Cateva lucrurile expuse de tine sunt noi si interesante pentru mine, insa in ceea ce priveste bacsisul inclus in bon, exista locuri in Europa in care se procedeaza la fel (eu am fost in Sicilia si acolo am platit pe bon bacsisul)
Nu stiam ca se practica si in Europa. Ce-i drept in Italia se plateste ”coperta”, dar nu stiu exact ce este sau daca e bacsis propriu zis. 🙂
Mi-am adus aminte de vizita mea in SUA, cam aceleasi lucruri mi s-au parut si mie „ciudate”.SS
Mda, de aceea nu mă atrage America 🙂
Bine de știut, chiar și pentru cultura mea generală.
Dacă mai și ajung pe acolo…
Totusi e de vizitat😀
Cât de frumos este articolul, dar si foarte util. Am aflat multe lucruri faine de care habar nu aveam -😍 Mulțumesc! ❤
Ma bucur ca ti-a placut!
Foarte tare articolul! Da, americanii sunt o natie diferita. Au idei diferite, se cam cred buricul pamantului si totul se masoara in bani. Nu zic ca nu au oameni de treaba carora le pasa sa te invete ceva si sa te dezvolti, dar mai rar.
Mi-e destul de greu sa ii caracterizez, dar fiind faptul ca nu i-am cunoscut prea bine. Dar nici nu ma dau in vant dupa ei :))
Imi place ideea asta de farmacie in supermarket, sper sa se faca si la noi.
Si mie mi-a placut. Pur si simplu, mergi si iti iei ce ai nevoie. 😊
Chiar ti-am citit articolul cu mare interes. Cea mai aiurea faza mi se pare cea cu lipsa TVA-ului in pretul afisat. Cred ca si mie mi-ar fi tare greu sa ma obisnuiesc.
Si noua ne-a fost tare greu sa ne obisnuim. Adesea, mergeam cu banii pregatiti sau nu stiam exact cat ne va costa in final.
Cum nu ai mai intalnit unele lucruri decât la americani? 🙂 Sistemul (volu)metric si de greutati este britanic, nu e american, americanii l-au mostenit de la colonistii englezi. Si la italieni se lasa bacsis, trecut pe nota de plata, asa cum zicea o antevorbitoare mai sus, acel coperta este bacsisul. Mai sunt tari in Europa unde bacsisul e trecut obligatoriu pe nota de plata. De fapt, in State, daca n-ai lasat bacsis intr-un restaurant si te duci a doua oara, nu mai esti servit….
Eram curioasa cum se raspunde la acel How are you de complezenta – tot cu how are you sau cu Fine, thanks?, ca la noi?
Asa este! Si britanicii au acelasi sistem, dar noi nu ne-am lovit de el asa de mult sau nu la fel de mult ca in America. Cat despre bacsis, in Italia nu este un anumit procent din nota de plata, ci e in jur de 1,5-3 euro (adesea, acest lucru este mentionat in meniu, sub denumirea de ”coperta”). In schimb, in SUA, bacsiusul este calculat in procente si variaza intre 10-20% din nota de plata.
Noi obisuniam sa raspundem cu un ”Fine, thanks! sau cu un ”How are you?”. Asa cum am spus, e mai mult un salut, decat o intrebare. 😀
[…] Câteva lucruri normale pentru americani, dar ciudate pentru europeni […]
[…] Câteva lucruri normale pentru americani, dar ciudate pentru europeni […]
[…] Citește și: Câteva lucruri normale pentru americani, dar ciudate pentru europeni […]