Ce este JR Pass (Japan Railway Pass)? Cât costa? Ce avantaje oferă?

Ce este JR Pass Japonia? Cât costa JR Pass?

Transportul în comun e extrem de bine pus la punct, ușor de folosit și nu foarte scump. Între orașe se circulă fie cu trenurile de mare viteză – care sunt ceva mai scumpe, fie cu trenuri regionale rapide sau cu autobuze. Orașele mari au o rețea de transport în comun la fel de bună. În funcție de timpul pe care îl ai, dar și de lista ta cu locuri de vizitat, poți opta fie pentru trenuri fie pentru zboruri interne. Pentru zborurile interne nu am informații deoarce cred că merită să iei un zbor intern doar dacă vrei să ajungi din Tokyo în Sapporo sau chiar în Okinawa. Noi am avut un itinerar standard – Tokyo, Kyoto, Nara și Osaka -, iar între orașele mari, mai exact între Tokyo și Kyoto am mers cu trenul de mare viteză. Astfel, ca să nu avem bătăi de cap și chiar să economisim niște bani am cumpărat un abonament, JR Pass, care ne-a oferit călătorii nelimitate cu toate mijloacele de transport în comun operate de JR – Japan Railway, pentru o perioadă de 7 zile. Iar in acest articol iti spun ce este JR Pass (Japan Railway Pass), cât costa si ce avantaje oferă?

Ce este JR Pass (Japan Railway Pass)

JR Pass e un abonament pe care doar turiștii îl pot cumpăra si care oferă călătorii nelimitate pe toate mijloacele de transport în comun operate de Japan Railways, pe o perioada de 7, 14 sau 21 de zile. Include trenurile de mare viteza, toate trenurile si autobusele locale JR, cateva linii de tren din Tokyo si Narita Express. JR Pass e o varianta excelenta daca ai un itinerar mai complex, care implica traversarea Japoniei de la un capat la celalalt, cu trenul.

Cum achiziționezi un JR Pass

Exista cel puțin 2 site-uri care vând JR Pass-uri, însă cel mai important lucru pe care trebuie să îl știi e ca JR Pass-ul se comanda înainte de sosirea în Japonia, atunci când încă ești acasă. Practic, comanzi JR Pass online, iar în câteva zile primești prin curier, la adresa menționată, un voucher. Trebuie sa pui acel voucher în bagaj, iar când ajungi in Japonia, in aeroport, mergi la un birou JR si primești abonamentul propriu zis. Abonamentul e un bilet pe care nu trebuie sa îl pierzi. Dacă îl pierzi, nu exista nicio posibilitate sa îl înlocuiești.

Noi am primit voucher-ul in 3 zile lucrătoare. A venit prin FedEx. Insa iti recomand sa il comanzi cu cel putin doua saptamani inainte de ziua calatoriei, ca sa te asiguri ca ajunge in timp.

Cât costă un abonament JR

 • 7 zile: 29.650 yeni = 190 euro*
 • 14 zile: 47.250 yeni = 302 euro*
 • 21 zile: 60.450 yeni = 387 euro*

*Începând din octombrie, prețul abonamentelor va crește cu până la 70%, lucru care, din punctul meu de vedere, face ca abonamentul JR să nu mai fie atât de avantajos și indispensabil pentru un itinerar standard – Tokyo – Kyoto – Osaka . Poți folosi acest simulator că să vezi dacă merită sau nu să cumperi un JR Pass.

Pass TypeCurrent Price (¥)New Price (¥)Percentage Increase
Ordinary 7-day29,65050,00069%
Ordinary 14-day47,25080,00069%
Ordinary 21-day60,450100,00065%

Ce include JR Pass

JR Pass acopera aproape toate trenurile de mare viteza, toate trenurile si autobusele locale JR, cateva linii de tren din Tokyo si Narita Express.

Trenuri de mare viteza:

 • Tokaido Shinkansen – Tokyo – Osaka
 • Sanyo Shinkansen – Osaka – Hiroshima – Fukuoka
 • Hokuriku / Nagano Shinkansen
 • Hokkaido Shinkansen
 • Tohoku Shinkansen
 • Yamagata Shinkansen
 • Akita Shinkansen
 • Kyushu Shinkansen
ce este JR Pass

Trenuri locale:

 • Yamanote line (Tokyo)
 • Chuo-Sobu line (Tokyo)
 • Keihin-Tohoku line (Tokyo)
 • JR Nara line (Kyoto)
 • JR Sagano line (Kyoto)
 • Osaka Loop line (Osaka)
 • Tozai line (Osaka)

In imagine ai harta liniilor de tren JR din Tokyo. Daca alegi o cazare in apropierea unei statii de tren deservita de Yamanote Line, ai transportul acoperit de cardul JR spre cateva locatii cunoscute, precum Shinjuku, Shibuya, Akihabara, Tokyo Station, Ueno si Harajuku.

ce este JR Pass
Harta liniilor de tren JR din Tokyo

Transferul de la si la aeroport:

 • Narita to Tokyo (Narita Express)
 • Haneda to Tokyo (Tokyo Monorail)
 • Kansai Airport to Osaka (Haruka Express)
 • Kansai Airport to Kyoto (Haruka Express)

Catvea lucruri pe care trebuie sa le stii despre JR Pass

 1. Fara voucher-ul pe care il primesti acasa nu poti sa intri in posesia abonamentelor. Asadar, nu uita voucher-ul acasa!
 2. Ca sa folosesti trenurile de mare viteza ”shinkansen” trebuie sa faci rezervare. Poti sa rezervi locul in ziua calatoriei (in sezon poate sa fie destul de aglomerat), la biroul JR din gara sau online.
 3. Abonamnetul consta intr-un bilet pe care il folosesti de fiecare data cand vrei sa intri sau sa iesi din gara. Daca pierzi biletul, ai pierdut si abonamentul.

Merita sa cumperi un JR Pass?

Adevărul e ca abonamentele JR nu sunt ieftine, însă dacă ai în plan un itinerar mai complex, care sa includă mai multe orașe, s-ar putea sa fie util. Insa doar tu poti sa hotarasti daca merita sau nu sa investesti cateva sute de euro in acest abonament. Dupa ce ai stabilit un itinerar, poti face o simulare si astfel poti sa vezi daca achizitionarea unui JR Pass are sens. In cazul nostru a venit cu multe beneficii si chiar cred ca am reusit sa economisim niste bani, dar in urma scumpirilor, pentru un traseu Tokyo – Kyoto – Osaka – Tokyo, nu cred ca JR Pass mai poate prezenta o afacere.

Citeste si: Sfaturi de calatorie pentru Japonia – itinerar, viza, transport si buget

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *