Vacanta in Amalfi Italia

Doar două zile pe Coasta Amalif? Ai spune că e prea puțin sau că nu merită să mergi până acolo pentru doar două zile. Ei bine, noi am făcut-o, în ciuda tuturor sfaturilor pe care le-am primit! Am petrecut doar două zile pe Coasta Amalfi, iar in articolul acesta vreau să îți arăt că te poți bucura de frumusețile coastei amalfitane și într-un city break sau într-o super vacanță care să includă și alte orașe din sudul Italiei. In acest articol, iti prezentam ce poți face pe Coasta Amalfi în doar 2 zile, daca iti organizezi bine timpul.

Ce poți face pe Coasta Amalfi în doar 2 zile?

Adevărul e că nu am știut cât timp vom petrece în Amalfi. Plecasem de acasă cu o listă destul de mare și cu un plan făcut în așa fel încât să putem vizita cât mai multe locuri din această destinatei de vis. Luasem în considerare aglomerația – un lucru perfect normal atunci când vizitezi zonele de coastă ale Italiei, în plin sezon – , dar și temperaturile ridicate de care era posibil să ne lovim. Itinerariul inițial era să petrecem 3-4 nopți în zona Amalfi, însă după primele 2 zile, timp în care am vizitat aproape tot ce aveam pe lista, am hotararat să ne întoarcem în Napoli. Astfel că, în ciuda a tot ceea ce am citit pe internet și a tuturor sfaturilor primite, în doar două zile am reușit să vizităm patru dintre cele mai frumoase locuri ale coastei, fără să fim în grabă sau să alergăm dintr-o parte în altă. Am avut timp să ne plimbăm prin Amalfi, să facem o scurtă drumeție până în Atrani, să ne bucurăm de energia orașului Salerno și să savurăm în liniște limoncello, apusuri de soare și prăjituri cu lămâie.

Cum ajungem ușor și ieftin pe Coasta Amalfi? (din Romania)

Indiferent de timpul pe care îl vei petrece pe coastă, cea mai rapidă variantă de a ajunge din România în apropierea coastei este avionul, în Napoli sau Salerno. Din București există câteva curse directe spre Napoli, însă, dacă nu locuiești în București esit nevoit fie să alegi alt aeroport din Italia, fie să faci o scurtă escală în Milano (Din Milano Bergamo și Malpensa există câte 3 zboruri pe zi spre Napoli, efectuate de către Ryanair.

În general, zborurile interne Milano-Napoli costă între 3 și 15 euro/segment de zbor, iar datorită frecvenței ridicate pe care o au, poți să ai conexiunea în aceeași zi. De altfel, dacă timpul îți permite, poți adaugă o scurtă oprire (o noapte) în Milano, pentru a vedea Domul di Milano, și o altă oprire în Napoli, pentru a savura cea mai bună pizza din lume.

Cum ajungem din Napoli în Amalfi? – Foarte simplu, ieftin și rapid! Noi am luat trenul din Napoli Centrale spre Salerno, acesta fiind ultimul oraș de pe coasta amalfitana. Călătoria a durat 30-35 minute și ne-a costat 4,7 euro. Această e, din punctul meu de vedere, cea mai bună variantă, în special dacă ai în plan să te cazezi în Salerno.

A două variantă mi se pare ceva mai complicată, însă se poate lua în calcul. Între Napoli și Sorrento (locul în care începe coasta Amalfi) există un tren care se numește circumvesuviana. Acest tip de tren are o sumedenie de opriri, printre care și la Pompei Scavi și Herculaneum, și nu e neapărat cel mai plăcut mod de a călători. Noi am folosit circumvesuviana pentru a ajunge la Pompei, iar călătoria nu a fost deloc relaxantă, ba chiar mi-a dat o stare de disconfort. Cu alte cuvinte, trenurile sunt murdare și frecventate de hoții de buzunare, iar călătoria durează enorm de mult, din cauza opririlor dese pe care le face.

Însă, dacă alegeți această variantă, călătoria se va desfășura în felul următor: Napoli – Sorrento (cu Circumsvesuviana călătoria durează cca. o oră) – 3.60 euro; Sorrento – Amalfi autobus) – 3.40 euro. La final, călătoria Napoli – Amalfi va dura în jur de 2 ore 30 (fără timpul dintre conexiuni)

Unde ne cazăm pe Coasta Amafli?

Cazarea în Amalfi ar putea fi o bătaie de cap foarte mare. În primul rând, cazările în Amalfi sau Positano sunt destul de scumpe (țin minte că noi găsisem cea mai ieftină cazare – de tip homestay – la 110 euro/ noapte), iar în al doilea rând, cazarile care sunt ceva mai accesibile sau au priveliști frumoase te obligă să ai o mașină la dispoziție. Într-adevăr, cred că trebuie să fie extrem de frumos să stai într-un hotel din Positano (unde prețurile ajung și la 600 euro/noapte, in plin sezon) sau la o vilă situată in satele de pe coastă, dar pentru noi niciuna dintre variante nu era potrivită.

Astfel că, am ales Salerno, că loc în care să ne punem baza. Cazările în Salerno sunt cu cel puțin 50% mai ieftine, iar orașul e chiar frumos. Noi ne-am cazat la Hotel Montestella****, unde am plătit 70 euro/noapte/camera dublă și mic dejun, hotel pe care vi-l recomandăm și vouă. 

Cazare in Salerno

Booking.com

Pentru noi, Salerno a fost varianta perfectă. Pe timpul zilei vizitam 1 -2 locații din Amalfi, iar seară reveneam în Salerno pentru o plimbare care se întindea și până la miezul nopții. 

Cum ne deplasam pe coasta Amalfi?

Dacă ajungi pe Coasta Amafi fără să ai o mașină, nu e un capăt de țară. Ne-am plimbat pe Coasta Amalfi și am văzut trei dintre cele mai frumoase locuri, fără să avem o mașină. Noi am folosit strict mijloacele de transport în comun și chiar dacă nu au fost perfecte (călătoritul cu barca a fost scump, iar călătoritul cu autobusul a fost greu), a fost o variantă ceva mai ieftină (comparativ cu închirierea unei mașini), dar și mai relaxantă pentru Sebi, deoarce nu a fost nevoit să conducă pe cel mai frumos, dar extrem de aglomerat drum al Italiei. Desi ne trecuse prin cap sa inchiriem un Fiat 500 decapotabil. 😀


Cum călătorim cu autobusul pe Coasta Amalfi? – Sita Sud e compania de autobuse care leagă Sorrento de Salerno și care trece prin fiecare oraș și orășel de pe coastă. Stația principală de autobus e în Amalfi, astfel că Sita Sud are două rute principale: Sorrento-Amalfi și Amalfi Salerno. Cu alte cuvinte, dacă vrei să ajungi din Salerno în Positano, trebuie să schimbi autobusul în Amalfi. Tot din Amalfi pleacă autobusul și spre Ravello.

Orașe de pe coasta amalfitană în care poți ajunge cu autobusele de la Sita Sud: Agerola, Amalfi, Atrani, Cetara, Conca dei Marini, Furore, Maiori, Massa Lubrense, Meta di Sorrento, Minori, Positano, Piano di Sorrento, Praiano, Ravello, Salerno, Sant’Agnello, Scala, Sorrento, Tramonti, Vietri sul mare.

Cât costă o călătorie cu autobusul pe Coasta Amalfi

Tarfiele sunt unice și nu se calculează în funcție de ruta, ci în funcție de timp. Prețurile sunt după cum urmează:

45 minute2,20 euro
90 miunte3,40 euro

Dacă crezi că vei călători mai mult cu autobusul, poți achiziționa un bilet pentru 24 sau 72 ore, pentru 6.80 euro, respectiv 16 euro. Pentru mai multe informații accesați acest link.

Cu autobusul pe coasta Amalfi – păreri pro și contra

PRO – prețul. Autobusul e cea mai ieftină modalitate de a călători pe Coasta Amalfi. Mașina e o varianta bună, însă nu e neapărat ieftină (pe lângă inchirierea propriu zisă, mai trebuie să iei in considerare costul benzinei și al parcărilor). În schimb, autobusul te va duce oriunde dorești, fără să ai prea multe bătăi de cap. Ai nevoie doar de răbdare.

CONTRA – Am spus că ai nevoie de răbdare pentru că, câțiva zeci de km se parcurg în câteva zeci de minute. Spre exemplu, cei 25 de km dintre Amalfi și Salerno i-am parcurs în 1 ora și 20 minute. Călătoria e grea pentru cei care au rău de mașină și cred că ar fi destul de plictisitoare pentru copii. În altă ordine de idei, recomand autobusul doar dacă timpul îți permite (dacă stai 4-6 zile), dacă nu ai rău de mașină și dacă nu călătorești cu bebeluși sau copii.


Ajunși în Amalfi pentru doar 2 zile, ne-am văzut nevoiți să folosim cel mai rapid mijloc de transport între orașe, și anume: barca. E drept că ni s-a părut destul de scump (pe călătoria
Salerno – Amalfi am plătit 9 euro/persoană), dar după prima experiență cu autobusul pe faimosul drum SS163, am hotărât că transportul pe apă e cel mai potrivit pentru noi.

Sunt mai multe companii de feribot care leagă orașul Amalfi de restul orașelor de pe coastă, însă noi am apelat la TravelMar, pentru a ajunge în Amalfi și Positani, din Salerno. Încă de când ne-am planificat vizita pe coastă, am stitu că vom căuta cazare în Salerno și că vom apela la feribot, lucru pe care te încurajez să îl faci și tu. Călătoria cu feribotul poate e mai scumpă, dar iți oferă șansa să vezi o parte bună din coasta amalfitană, să te bucuri de briză și de peisaje. Si crede-ma, peisajele sunt fantastice!

Dacă ai timp limitat, 2-3 zile, cu atât mai tare te încurajez să alegi barca.

Destinații și prețuri la TravelMar

Salerno – Amalfi9 euro
Amalfi – Positano9 euro
Amalfi – Maiori3 euro
Salerno – Vietri sul Mare5 euro

Travel Mar – program, rute si preturi

Citeste mai multe despre transportul in comun in Italia – tren, autobus, avion si barca.

Itinerariu complet pentru două zile pe Coasta Amalfi?

Dacă ai în plan să stai două zile întregi pe Coasta Amalfi, recomandarea mea e să faci un pic de research încă de acasă și să faci o listă cu tot ceea ce îți dorești să faci și să vezi acolo. Că să îți valorifici și mai bine timpul petrecut pe coastă, inceraca să îți construiesti întreg itinerariul, stabilind ce faci în fiecare zi ( ce orăș sau sat vrei să vizitezi, cum ajungi acolo, cei vrei să faci – sightseeing, plajă, excursie cu barca, etc). Noi așa am făcut, iar itinerariul nostru a arătat în felul următor:

Ziua 1 – sosire in Salerno, excursie in Amalfi si Atrani – Ce poți face pe Coasta Amalfi în doar 2 zile?

Așa cum spuneam, în Salerno am ajuns destul de repede, înainte de ora 12:00. Am preluat camera, iar după două ore de odihnă am pornit spre port pentru a lua feribotul spre Amalfi. În Salerno există două porturi – Concordia și Porto si Salerno – iar dacă vrei să iei feribotul spre Amalfi trebuie să mergi în portul Concordia, situat chiar în centrul orașului. Înainte de a merge în port am făcut o oprire la restaurnatul japonez Banzai pentru masă de prânz, unde am mâncat cel mai bun somon de până acum.  

Biletele pentru feribot se iau din port, acolo existând un mic chisoc, iar bărcile TravelMar pleacă spre Amalfi aproximativ în fiecare oră. Călătoria costă 9 euro și durează cca. 30 minute.

Sfatul călătorului: aseazate pe partea dreaptă a direcției de mers pentru a te bucura de cele mai faine priveliști. Dacă călătorești vara, e bine să porți pălărie sau șapcă și să folosești cremă de protecție solară. 

Amalfi e un orășel micuț și extrem de frumos. Odată ce ai coborât din barcă, poți merge fie pe plajă, fie spre centrul orașului, ghidat de mirosul de limoncello. În drumul tău spre Domul di Amalfi, singurul obiectiv turistic din oraș, fă o oprire la Antichi Sapori d’Amalfi pentru o degustare de limoncello și meloncello. Noi am ajuns din întâmplare acolo, am gustat 4 tipuri de lichior și am plecat din magazin cu o geantă plină de licori magice și ceva mai veseli :)) Și am mai intrat și în alte magazine, dar nimeni nu ne-a mai invitat la degustări. Așadar, Antichi Sapori d’Amalfi te astepata!

În Amalfi, prea multe nu sunt de făcut. Poți face plajă pe Tonino o Beach, plajă orașului, te poți plimba la nesfârșit pe străduțe, în timp ce bei un pahar de suc de lămâie proaspăt, poți admira apusul, poți vizita domul sau poți face o scurtă plimbare până în satul vecin, Atrani. 

De fapt o oprire în Atrani aș spune că e obligatorie. Distanța între Amalfi și Atrani e de mai puțin de 1 km, iar drumul (e un drum de mașini) e chiar pe coastă. Cu multă atenție, poți merge pe jos până in Atrani, te poți bucura de peisaje, de o plimbare prin oraș, sau de un pic de plajă pe spiaggia di Atrani. 

Seara, nefiind atenți la programul feriboturilor, am fost nevoiți să luăm autobusul spre Salerno. Călătoria a fost atât de lungă (20 km = 1 ora și 20 minute) și de grea încât ne-a convins că în următoarea zi vom merge tot cu feribotul. Pe de altă parte, peisajele au fost frumoase și am avut ocazia să vedem în trecere și alte sate (Maiori, Vietri sul Mare). Cum întâmplarea a făcut să fim în Salerno sâmbătă seară, ne-am gândit să luăm un pic orașul la pas, în cautrarea unui restaurant cu mâncare tradițională. Nu știu cum e Salerno în afară sezonului sau în timpul săptămânii, dar în acea sâmbătă aveam impresia că tot orașul (și încă alte 2 orașe din împrejurimi) s-a adunat în centru. Terasele erau pline, toate mesele goale erau rezervate, străzile erau pline de oameni, toate barurile erau și ele pline…chiar aveam impresia că e o sărbătoare. În seara aceea ne-am plimbat prin centru până aproape de miezul nopții și ne-a luat 2 ore să găsim o masă liberă. Atât de aglomerat era! Am mâncat la Tratoria Santa Maria de Domno – un restaurant de familie, micuț și cu un meniu ceva mai atipic – linguine con cozze, crema di provolone del monaco, colatura di alici e limone (paște cu scoici, crema de brânză cu pastă de sardine și lămâie) și sepie umplută. Mâncarea a fost senzațională, mai ales că a venit acompaniată de un pahar de șampanie primit din partea casei. 

Ziua 2 – Positano – Ce poți face pe Coasta Amalfi în doar 2 zile?

Positano e, fără dubii, imaginea emblemă a regiunii. Casele colorate, astezate una peste alta pe stânci, restaurantele care oferă priveliști de neegalat și preparate duse la rang de artă, dar și atmosfera de il dolce far niente, fac ca Positano să fie o destinație de vis, una la care eu chiar am visat cu ochii deschiși. La fel ca în Amalfi, în Positano nu prea sunt multe de făcut, motiv pentru care e perfect pentru o excursie de o jumătate de zi (în mod cert eu nu aș alege să mă cazez în Postinao deoarece e un oraș super turistic și tinde să fie destul de sufocant). 

În Positano se ajunge destul de ușor cu barca, din Salerno. Călătoria durează în jur de o ora, barca face o oprire în Amalfi, iar biletul pentru Salerno-Positano costă 14 euro/persoană.

Odată ce ai ajuns în Positano, te poți îndrepta spre plajă – plaja e amenjata cu șezlonguri și e înconjurată de oraș, asftel că priveliștea din apă e fantastică, sau poți merge spre centrul orașului. Există un drum care urcă un pic prin oraș și care la un moment dat o să îți ofere niște priveliști fantastice.

Ce poți face pe Coasta Amalfi în doar 2 zile?
Ce poți face pe Coasta Amalfi în doar 2 zile?
Ce poți face pe Coasta Amalfi în doar 2 zile?
Ce poți face pe Coasta Amalfi în doar 2 zile?
Ce poți face pe Coasta Amalfi în doar 2 zile?

Un alt loc pe care nu trebuie să îl ratezi în Positano e restaurantul Zagara. Restaurantul se alfa chiar în centru (cu toate acestea e tare ușor de omis), are o terasă tare făină, liniștită și răcoroasă și un tiramisu al limone care îți va da tot universul peste cap. Atât de bune au fost prăjiturile, dar și mâncarea, încât la o oră după ce am mâncat prima dată, am revenit că să savurăm încă o dată mousse-ul lor de ciocolată cu pară și tarta cu lămâie.  

O portie delicioasa de pepene cu prossciuto costa 6 euro, iar o pizza costa 10 euro
Tiramisu costa 6 euro, daca mananci la terasa, si 4 euro daca il iei la pachet.

După ce ne-am plimbat suficient prin Positano, am pornit spre Salerno. E bine de stiut că bărcile nu circa 24/24 și că, în cazul celor spre și dinspre Positano, dacă ai pierdut un ferry, vei fi nevoit să aștepți și 2 ore până când vine următorul. E important să îți calculezi bine timpul în cazul în care alegi transportul pe apă. 

Am profitat de faptul că am ajuns în Salerno când încă era lumina afară și ne-am mai plimbat un pic prin oraș. A doua zi, ne-am întors în Napoli, iar mai apoi, două zile mai târziu, am plecat spre Bari unde am petrecut alte 4 zile super încărcate, despre care poți să citești aici. La final, am ajuns la concluzia că într-adevăr Amalfi ar putea fi definiția paradisului, iar pentru mine paradisul amalfitean înseamnă prăjituri și înghețată cu lămâie, limonello, plimbări lungi, porturi aglomerate și priveliști spectaculoase, dar în același timp ar putea fi și o destinație care te va solicita destul de mult. Peisajele sunt spectaculoase, dar Coasta Amalfi e și unul dintre cele mai aglomerate locuri în care noi am fost. Personal, pot spune că orașele din Amalfi l-au impresionat pe fotograful din mine, dar Salerno ne-a plăcut cel mai mult, noi fiind mari iubitori de orașe 😀 

Ce poți face pe Coasta Amalfi în doar 2 zile?
Ce poți face pe Coasta Amalfi în doar 2 zile?
Ce poți face pe Coasta Amalfi în doar 2 zile?
Ce poți face pe Coasta Amalfi în doar 2 zile?
Ce poți face pe Coasta Amalfi în doar 2 zile?

Ce poți face pe Coasta Amalfi în doar 2 zile?

Dacă îți organizezi bine timpul și pleci de acasă cu un plan, în doar două zile poți vizita în liniște cele mai frumoase și faimoase locuri de pe Coasta Amalfi. Noi am testat lucru acesta și ți-am arătat și ție că e posibil. În medie, am petrecut cam 4-5 ore în fiecare oraș (excepția a fost Atrani, unde am stat foarte puțin) și alte 3 ore pe bărcile care ne-au dus în Amalfi și Positano.
Sper că acest articol ți-a fost de folos și că te-a inspirat să îți planifici și tu o escapadă scurtă în această destinație de vis.  

Ce poți face pe Coasta Amalfi în doar 2 zile?