Ce poti sa faci o zi in Dubrovnik? – atractii turistice

Sfaturi pentru o vacanta reusita in Croatia

Unul dintre motivele pentru care ne-am dorit sa vizitam Croatia e Dubrovnik. Ba chiar, in fiecare an cautam cu disperare zboruri spre Dubrovnik, o varianta buna care sa ne permita sa exploram orasul acesta superb. Dupa lungi asteptari, visul a devenit realitate, iar Dubrovnik e exact așa cum ne așteptam să fie: frumos, desprins dintr-o poveste și aglomerat. Chiar dacă ne-am ales o perioadă nu foarte aglomerată, în Dubrovnik am simțit deja prezența vaselor de croazieră pline de turiști care, la fel ca noi, vor să viziteze The Kings Landing, cu al lui Walk of Shame, cunoscute drept ”The Jesuit Stairs”, și cu The Red Keep sau Fort Lovrijenc. Dubrovnik e exact așa cum te aștepți să fie, așa cum apare în reviste și în fotografii…un oraș de o frumustete rară, care își merită titulatura de ”Perla Mării Adriatice”. Dubrovnik (orașul) poate fi vizitat cu lejeritate într-o singură zi, însă dacă vrei să faci și o excursie de o zi in Muntenegru sau să stai la plaja pe faimoasa plajă Banje, atunci ar fi bine să mai adaugi una-două zile în programul tău. Totuși, noi nu am avut prea mult timp la dispoziție și aș vrea să îți spun Ce poti sa faci o zi in Dubrovnik.

Sfaturi pentru o vacanta reusita in Croatia, Ce poti sa faci o zi in Dubrovnik

Ce poti sa faci o zi in Dubrovnik?

  • Stradun – Măsurând 300 de metri lungime și renumită pentru pavajul său alb din calcar, strada datează din 1468, deși multe dintre clădirile din jur au fost construite în secolul al XVII-lea după cutremurul devastator din 1667, când cea mai mare parte a orașului Dubrovnik a fost grav avariată. Aici gasesti multe magazine de suveniruri, dar si Gelateria Dubrovnik, de unde am mancat inghetata buna buna.
  • Zidurile orasului – Zidurile vechi ale orașului Dubrovnik sunt una dintre cele mai cunoscute caracteristici ale sale, acum mai mult ca oricând datorită prezentării în serialul de succes Game of Thrones. Construite în secolul al X-lea și modificate în secolele al XIII-lea și al XIV-lea, aceste ziduri formidabile – înalte până la șase metri pe alocuri și până la șase metri grosime – au oferit o apărare solidă împotriva invadatorilor. Cu o lungime de aproape doi kilometri, zidurile orașului Dubrovnik sunt un loc grozav pentru o plimbare obișnuită și oferă numeroase vederi excelente asupra Mării Adriatice și spre interior asupra centrului vechi al orașului. Daca vrei sa faci o plimbare pe ziduri, trebuie sa platesti o taxa de intrare de 35 euro.
  • Fort Lovrijenac – Aflata 37 de metri deasupra Adriaticii, această fortificație s-a dovedit ia fi de nedoborat în timpul numeroaselor atacuri care s-au napustit asupra orasului. Daca vrei un loc bun pentru poze, urmeaza indicatoarele pana la Dubrovnik West Harbour, iar mai apoi urca pe scarile din dreapta, pana la intrarea principala a cetatii. Biletul pe care l-ai cumparat ca sa vizitezi zidurile include si intrarea la Fort Lovrijenac.
  • ”The Jesuit Stairs” – Scara iezuiților este unul dintre cele mai reprezentative exemple de arhitectură barocă din Dubrovnik. Când urci scările, vei ajunge în Boškovićeva Poljana (Piața Bošković), cu impresionanta biserică iezuită Sfântul Ignațiu. In lumea Game of Thrones, acest loc este cunoscut sub denumirea de ”Walk of Shame”. Atat scarile at si biserica dateaza din perioada in Republicii Ragusa, republica maritima cu centrul stabilit in orasul Dubrovnik.
  •  Minceta Tower – a avut rol de aparare, fiind cel mai inalt punct din cadrul sistemului de aparare al orasului. In Game of Thrones e locul in care Daenerys se duce să caute dragonii furați. Daca ai obosit si ai nevoie de o pauza, iti recomandam restaurantul cu specific bosniac, Taj Mahal. Aici am mancat ceavpi buni si supa de iaurt racoritoare.
  • Srd Hill – la finalul zilei, ia telecabina spre Srd Hill si bucura-te de apusul de soare si de priveliste. O calatorie cu telecabina costa 27 euro (dus-intors)Mai multe detalii…

Daca ai mai multe de o zi la dispozitie, ia in considerare o excursie de o zi in Muntenegru si chiar una in Mostar, bijuteria Bosniei.

Sfaturi pentru o vacanta reusita in Croatia, Ce poti sa faci o zi in Dubrovnik
Sfaturi pentru o vacanta reusita in Croatia, Ce poti sa faci o zi in Dubrovnik

Cum ajungi in Dubrovnik?

  • Masina:

Traseul Bucuresti – Dubrovnik implica o calatorie de minim 15 ore si aprox. 1000 km/one way. Mai apoi distanta dintre Dubrovnik – Zagreb e de 600 km, dar aici se mai adauga si cateva opriri importante in: Split, Trogir, Sibenik, Zadar si Plitvice. Astfel, un roadtrip complet cu plecare din Bucuresti inseamna, in cifre, 3000 km si minim 40 ore la volan.

  • Avion

O alternativa e zborul direct in Zadar sau Zagreb + masina inchiriata in Croatia. Ryanair are zboruri directe spre Zadar sin Bucuresti, pana la sfarsitul lunii augusut. Exista doua zboruri pe saptamana, iar preturile pornesc de la 70 euro/one way. Pentru cei care locuiesc in vestul tarii, Ryanair are zboruri directe spre Zadar, din Budapesta, pana la sfarsitul lunii septembrie. Distanta dintre Zadar si Dubrovnik se parcurge in aproximativ 4 ore, iar de cand croatii au construit podul Pelješac, turistii nu mai sunt nevoiti sa tranziteze Bosnia, ca sa ajunga in Dubrovnik.

Daca ajungi cu masina in Dubrovnik, evista parcarile de langa ziduri (o ora de parcare costa 10 euro), alege in schimb una dintre aceste doua parcari: Dubrovnik Center Parking (3 euro/ora); Dubrovnik City Parking (2,4 euro/ora).

Cazare in Dubrovnik

In Dubrovnik am avut acest apartament, complet utilat, cu balcon si vedere la mare. E o varianta excelenta daca iti doresti un apartament, in care sa stai 2-3 nopti, in apropiere de Dubrovnik, la un pret de 40 euro/noapte (in afara sezonului).

Booking.com

Ce poti sa faci o zi in Dubrovnik? – atractii turistice

Daca ai in plan sa vizitezi cele mai importante muzee din Dubrovnik, sa urci pe zidurile orasului sau sa folosesti transportul in comun, iti recomand sa cumperi un Dubrovnik City Pass, care iti ofera intrare gratuita la majoritatea atractiilor turistice importante si accesul gratuit pe toate mijloacele de transport in comun din Dubrovnik. Un astfel de card costa 35 euro/zi sau 45 euro/3 zile.

Daca vrei sa citesti mai multe lucruri despre Croatia, am pregatit pentru tine un ghid de calatorie care cuprinde cateva sfaturi pentru o vacanta reusita in Croatia, de la transport si cazare, pana la restaurante si atractii turistice. Citeste articolul!

Articole recomandate

1 comentariu

  1. […] Ce poti sa faci o zi in Dubrovnik? – atractii turistice […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *