Ce poți să vizitezi gratis în Londra?

London is always a good idea! Londra este un oraș atât de frumos, cosmopolit, mereu în plină acțiune. E locul care mereu îți va oferi ceva nou, nu contează de câte ori l-ai vizitat. Mereu ceva te va surprinde, mereu vei zice că nu ai vizitat tot, mereu vei dori să te reîntorci și să îl descoperi mai pe îndelete. E orașul care adună milioane de oameni, veniți din toate colțurile lumii, fiecare om cu a sa poveste. Turiști, oameni de afaceri, localnici, tineri, bâtrâni și copii, toți dau viata orașului care pare să nu doarmă niciodată.

Nu aș putea descrie niciodată în cuvinte feeling-ul pe care îl am atunci când mă plimb pe străzile Londrei, dar pot să afirm că e un oraș de vis (cel putin pentru mine). Sunt îndrăgostită de plimbările de-a lungul Tamisei, de serile petrecute în Piccadilly, până și în plimbatul cu metroul găsesc ceva plăcut, deși uneori e un haos infernal.

IMG_5464.JPG

Acum câteva săptămâni am ajuns din nou în Londra pentru o singură zi, fiind mai mult o escală în drumul spre Oslo. Deși vremea nu a fost foarte prietenoasă, noi nu ne-am dat bătuți. Ne-am plimbat aproape toată ziua sub o umbrelă vizitând locurile care ne-au plăcut cel mai mult cu un an în urmă. Londra e la fel de frumoasă și de sub o umbrelă!

Un lucur e cert, Londra e un must see cel puțin o dată în viață. Cum am mai spus, nu ai cum să vizitezi și să descoperi orașul în adevăratul sens al cuvântului dacă intenționezi să stai doar câteva zile.

pl-coca-cola-rooftop-early-dusk-copy-5878fa5d75663-587c62925f9be

În primul rând, ar trebui să vedem cum putem ajunge în Londra. Relativ simplu! Datorită marilor companii aeriene ce operează aproape în fiecare aeroport din România, poți ajunge destul de ușor și ieftin în Londra. Știu că cei de la Ryanair au niște oferte destul de avantajoase pentru acestă destinație. Fiind un oras imens, Londra deține 6 aeroporturi, însă cel pentru cursele low cost este Stansted, situat la 65 de km de oraș. De la Stansted în oras se poate ajunge cu trenul în aproximativ 30 de minute, prețul unei călătorii fiind de 10 lire. Din punctul meu de vedere este cel mai avantajos mod de a ajunge în oraș.

IMG_5473.JPG

Londra nu este chiar o destinație ieftină. Cazarea tinde să fie destul de scumpă, la fel și mâncare. Prețurile ridicate sunt mai mult datorate monedei naționale. Dar cum lira este în scădere, o vacanță în Londra devine mult mai accesibilă din punct de vedere financiar.

Cu toate acestea, prețurile pentru unele obiective turistice sunt destul de ridicate. De exemplu, intrarea la Madame Tussauds variază între 29 și 35 de lire, la Westminster Abbey intrarea este de 22 de lire, la Turnul Londrei intrarea costă undeva la 20 de lire, și tot așa.

IMG_5377

DSC_0540.JPG

Astăzi nu aș vrea să discutăm despre cât costă fiecare obiectiv turistic, ci mai degrabă aș vrea să vorbim despre ceea ce poți să faci și să vezi în mod gratuit în frumosul oraș de pe Tamisa.

O vizită la British Museum trebuie pusă neapărat pe lista cu activități. Birtish Museum este unul dintre cele mai mari și vechi muzee ale lumii, fiind de altfel și primul muzeu public din lume. A fost fondat în 1753 și cuprinde aproximativ 100 de galerii. Selecția obiectelor expuse este temporară intrucat spațiul nu permite expunerea acestora în același timp.

Muzeul cuprinde numeroase colecții din cele mai vechi timpuri și din toate colțurile lumii. Astfel, pintre galeriile sale se numără: Egiptul Antic, Grecia și Roma, Marea Britanie, Japonia, monede și medalii, precum și stampe și desene.

Intrarea în muzeu este liberă, cu excepția unor expoziții speciale cu caracter temporar.

IMG_5426.JPG

IMG_5440.JPG

Galeria Națională a Londrei. Acasta a fost deschisă în 1824 și cuprinde aproximativ 2200 de picturi oferind o imagine completă asupra picturii europene din secolul 13 până în secolul 19. Colecția cuprinde lucrările remarcabile ale unor artiști europeni precum: Vincent van Gogh, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Botticelli, Monet, Degas, s.a.m.d.

O plimbare în Parcurile Reginei, cel mai mare fiind Hyde Park. Acesta are o lungime de 2 km și este cel mai mare parc al orașului.

IMG_5391

O vizită în China Town, punctul de referință al comunității chineze. Ajungând acolo vei fi  copleșit de mirosul condimentelor specifice, decorul tradițional al restaurantelor și magazinelor, oameni îmbrăcați în haine specifice, etc. Nu sunt fan mâncare chinezească, dar sunt destul de sigură că acolo se pot mânca adevărate delicatese.

Borough Market este cea mai veche piață a Londrei cu origini în secolul 13. Este o adevarată delectare să te plimbi printre tarabele cu legume, fructe, dulcuri, pește sau fructe de mare. Piața este renumită și pentru street food.  Noi am mâncat un hamburger  absolut delicios acolo.

BM1709140347.jpg

Sursa foto

Aruncă o privire asupra „transparențelor lui Foster”. Norman Foster este unul dintre cei mai mari și importanți arhitecți britanici și este renumit pentru construcțiile sale high-tech.

city-hall-london-kim-andelkovic

Primaria Londrei (Sursa foto)

O vizită la British Library, cea mai mare librărie din lume. Aceasta deține o galerie întreagă dedicată originalului Magna Carta, o biblie a lui Gutenberg, unul dintre primele eseuri ale lui Newton despre forța gravitațională, notițele lui Alexander Fleming și câteva dinte notițele lui Leonrado da Vinci. Secțiunea de cărți cuprinde 15 milioane de volume, la care se mai adaugă în fiecare an alte 600.000 de exemplare noi.

Aerial-view-of-BL_(1)

Sursa foto

Platforma 9 3/4 de la Kings Cross pentru fanii Harry Potter.

shop_photo1_1024x1024

Sursa foto

Schimbarea gărzilor la Buckingham Palace ce are loc între 11:30 si 12:15, în perioada aprilie-iulie

Seara te poți bucura de luminile din Piccadilly Circus.

pl-coca-cola-rooftop-early-dusk-copy-5878fa5d75663-587c62925f9be

Piccadilly Circus (Sursa foto)

Cu mici excepții, toate muzeele din Londra au intrarea gratuită. Printre acestea se numară: Natural History Museum, Science Museum, Tate Modern, Imperial War Museum, Museum of London, etc.

Despre orașul de pe Tamisa aș putea să vorbesc ore în șir, iar după cum putem observa există atâtea lucruri de văzut și de făcut încât nu ai cum să te plictisești. Pentru mine Londra e cel mai frumos oraș din Europa, e locul de care m-am îndrăgostit (la propriu), de care mi se face adesea dor și la care aș fugi oricând.

Asa cum imi place sa zic: London is always a good idea!

 

Hai alături de noi

Comments

  1. Pingback: Vacanță în luna mai: bilete de avion sub 300 de lei dus-întors de persoană – BORN to TRAVEL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *