
Bugetul reprezintă un aspect foarte important atunci când ne planificăm vacanțele, iar după cum bine știm, în Europa, există atât destinații care ne solicită financiar, cât și locații unde prețurile sunt asemănătoare cu cele din România. Deoarece îmi doresc ca, prin articolele mele, să te ajut să îți faci o idee despre costurile unei vacanțe sau despre cum poți economisi niște bănuți în timp ce călătorești, m-am gândit să încep o nouă serie de articole în care să vedem ce putem face cu 100 de euro, ce putem cumpăra și cât valorează această sumă de bani în diverse orașe din lume.
În ultimul articol articol am vorbit despre Istanbul, iar dacă nu ai citit articolul, te invit să o faci:
Polonia nu este doar o destianție pentru cei pasionați de istorie sau de bucătăria poloneză, ci și pentru călătorii care sunt în căutarea unor locuri care să nu îi solicite prea mult din punct de vedere financiar. Dacă ar fi să fac un top al țărilor pe care le poți vizita cu un buget redus, dar care să îți ofere și o experiență incredibila, Polonia ar fi în top 3. Încă de la prima noastră vizită în Varșovia, am constatat că mâncarea e gustoasă și ieftină – chiar mai ieftină decât ceea ce am găsit în București, iar cazarea e și ea accesibilă, mai ales în extra sezon. Fără sa mai lungim prea mult vorba, hai să vedem cum am cheltuit noi cei 100 de euro în Cracovia.
Ce putem face cu 100 euro în Cracovia?
După cum știm deja, moneda națională a Poloniei este zlotul polonez, astfel că cei 100 euro se vor transforma în cca. 430 zl.
Important! Atunci când ajungi în aeroport încercă pe cât posibil să nu schimbi o sumă foarte mare de bani la schimbul valutar de acolo. Rata de schimb e îngrozitor de proastă!!! În mod normal pentru 100 de euro trebuie să primești în jur de 420-430 zloti, dar dacă vei schimba în aeroport nu vei primi mai mult de 350-370 zloti (poate chiar mai puțin de atât). Noi te sfătuim să schimbi banii la schimbul valutar din Galeria Krakowsca și să eviți pe cât posibil ATM-urile Euronet din centrul orașului.
Din cei 100 euro, 30 euro s-au dus pe o noapte la Metropolo by Golden Tulip****. Acesta este un hotel de patru stele situat la 7 km de piața centrală, ce oferă camere foarte drăguțe cu baie privată, parcare gratuită și mic dejun. Dacă ai o mașină la dispoziție, îți recomandăm din toata inima acest hotel.
Mai multe oferte de cazare pentru Cracovia
Booking.comCeilalți 70 euro (300 zl.) s-au cheltuit în felul următor:
În cazul în care nu vei avea o mașina închiriată, va trebui să apelezi la transportul în comun sau la taxi pentru transferul de la și la aeroport. Un bilet de autobus costă 4,60 zl., existând trei autobuse care te vor duce în Cracovia: 208 în direcția Dworzec Główny Wschód (gara centrală) este cea mai bună variantă de a ajunge în centrul orașului; 902- autobus de noapte (se ia tot de la Dworzec Główny Wschód); 252 – stația e la 2,5 km de centrul orașului.
Pentru mai multe info. legate de transportul în comun accesează acest link.
De cealaltă parte, o călătorie cu taxi va costa în jur de 20 euro.

În privinta atracțiilor turistice lucrurile sunt foarte simple. Te poți bucura de oraș fără sa plătești vreun zlot sau poți vizita principalele atracții turistice pentru care vei plăti sume modice. Spre exemplu:
- Intrarea la Bazylika Mariacka costă 10 zl, iar ca să urci într-unul din turnuri mai trebuie să plătești încă 15 zl.
- Castelul Wawel este unul dintre cele mai renumite obiective turistice din oraș. Pentru a vizita curtea castelului și a te bucura de o imagine superba asupra Vistulei nu trebuie să plătești vreo taxă, dar pentru expozițiile permanente din cadrul castelului va trebui să scoți câțiva zloți din buzunar. Prețurile sunt după cum urmează:
State Rooms: normal 20 PLN, reduced 12 PLN
Royal Private Apartments: normal 23 PLN, reduced 18 PLN; guide-led groups (ticket included)
Crown Treasury and Armoury: normal 20 PLN, reduced 12 PLN
Oriental Art: normal 8 PLN, reduced 6 PLN
Lost Wawel: normal 10 PLN, reduced 7 PLN
Pentru mai multe informații accesează acest link.
Alte atracții turistice pe care le poți vizita gratuit: centrul vechi – Patrimoniu Mondial UNESCO, Sukiennice – cel mai vechi shopping mall din lume, cartierul Kazimirez – fostul cartier evreiesc și Plac Nowy.



Bucătăria poloneză e una dintre bucătăriile noastre preferate și cum am spus deja în articolul precedent, motivul pentru care am ales Cracovia anul acesta a fost dorul de preparatele tradiționale poloneze, de pierogi și bigos. La fel ca în Varșovia, restaurantele din Cracovia oferă mâncare delicioasă, servicii de calitate și prețuri pentru orice buzunar. Porțiile de mâncare în restaurantele poloneze sunt de-a dreptul uriașe și au acel gust de acasă, ca preparatele gătite de părinții și bunicii noștri. Mâncarea poloneză e genul de mâncare care îți va încălzi sufletul!
În Cracovia am mâncat mult și ieftin, motiv pentru care vrem să îți recomandăm și ție restaurantele care ne-au răsfățat papilele gustative și care nu ne-au afectat prea mult bugetul de călătorie.
Gruzińskie Chaczapuri – un restaurant cu specific polonezo-georgian care servește mâncare absolut delicioasă. Restaurantul se află la câțiva pași de piața centrală, are o atmosferă intimă și zeci de preparate din care poți alege.
- o porție de bigos în paine = 25 zloti
- o supă de ardei copt = 17 zloti
- un suc = 6 zloti

Pentru cei mai buni pierogi am mers până în cartierul evreiesc, pe strada Bożego Ciała, la pierogeria Mr Vincent. Despre acest micuț restaurant – (e chiar foarte mic având o capacitate de max. 15 persoane) am citit numai lucruri bune pe toate site-urile de specialitate. Mr Vincent e o pierogerie micuță, ce pare a fi afacere de familie, care serveste porții uriașe de pierogi dulci sau sarate. E un loc pe care nu trebuie să îl ratezi dacă vrei să te bucuri de mâncare poloneză autentică, la prețuri mai mult decât bune.
- O porție de pierogi (10 bucăți) la Mr. Vincent costă între 14 și 21 zl (pe doua porții de pierogi și două sucuri am plătit 54 zl)
În Cracovia am încercat și câteva dintre produsele de patiserie pentru care polonezi sun renumiți. Am încercat celebra gogoașă umplută cu dulceață de trandafiri pe care am platit 6 zloti și un covrig cu susan pe care am plătit 1,2 zl. Tot la capitolul delcii se încadrează și fructele în ciocolata din Galeria Krakowsca pe care am plătit 26 zl.

În ultima seara am respectat tradiția și am mers la un film. Pentru un bilet la film + nachos și suc am plătit 50 zl. Tot în ultima seară am mâncat la KFC (suferim că nu avem KFC la noi în oraș :)) ) unde pe o portie mare de fillet bites cu cartofi prăjiți, suc și două sosuri am plătit 25 zloti.
Hai să facem un rezumat al cheltuielilor pentru o persoană în Cracovia:
- o cameră dublă la Metropolo by Golden Tulip**** = 30 euro
- transferul de la aeroport – 2 bilete = 9,20 zl.
- cina la Gruzińskie Chaczapuri = 48 zl
- prânz la pierogeria Mr Vincent =27 zl.
- fructe în ciocolată, covrigi, gogoașă cu dulceață de trandafiri =33,2 zl.
- un bilet la film + nachos si suc = 50 zl.
- KFC = 25 zl.
Total: 74 euro
Intrările la castelul Wawel și Bazylika Mariacka vor costa cca. 25 euro/persoană.
Acesta a fost articolul în care am vorbit un pic despre cosurile unei călătorii în Cracovia, bazate pe experiența proprie. Sper că acest articol te ajută să îți faci cât de cât o idee asupra prețurilor din Cracovia și mai sper că îți va fi util atunci când îți vei planifica o scurtă vacanță orașul regal al Poloniei.
Citeste mai multe despre Polonia…
Cat de multe lucruri ati facut cu 100 euro, parca as prinde mai mult curaj sa merg in excursii.
Ma bucur ca ai făcut un astfel de articol. Chiar este util pentru mulți dintre noi. 😊
Mi-ar fi destul de greu să mă încadrez într-un buget dat, imi place să explorez și să fac shopping, în vacanțe chiar nu vreau să țin evidența banilor.
Constat că se poate face destul de mult cu 100 euro, ceea ce este foarte bine. Contează totuși să ai informații de acest gen, la ce să te aștepți, cum să-ți construiești bugetul.
Nu mi-am imaginat ca se poate face o relaxare asa frumoasa cu un buget atat de mic!
Ba bucur că se pot face atâtea lucruri cu această sumă. Parcă îmi dai curaj să planific o vacanță.
Este super bine de stiut ca poti face atatea lucruri cu 74 euro intr-o vacanta. Burger King era pe acolo? Ca parca as inlocui KFc-ul
Oh un articol tare util. Si cu 100 de euro ati facut o gramada de lucruri interesante.
Cracovia este un oras frumos si se pare ca am ce face cu 100 de euro. Mi-as dori si eu sa ajung
Nu stiu cum ai reusit, dar m-ai convins sa pun Cracovia pe lista oraselor pe care vreau musai sa le vad.
Cat de frumoss! Chiar un oras care merita vizitat!
Foarte interesante recomandarile tale! Eu nu sunt musai gurmanda asa ca as folosi bugetul pentru a calatori cat mai mult si a vedea muzee sau alte parti ce tin de cultura din Cracovia!