Bugetul reprezintă un aspect foarte important atunci când ne planificăm vacanțele, iar după cum bine știm, în Europa, există atât destinații care ne solicită financiar, cât și locații unde prețurile sunt asemănătoare cu cele din România. Deoarece îmi doresc ca, prin articolele mele, să te ajut să îți faci o idee despre costurile unei vacanțe sau despre cum poți economisi niște bănuți în timp ce călătorești, m-am gândit să încep o nouă serie de articole în care să vedem ce putem face cu 100 de euro, ce putem cumpăra și cât valorează această sumă de bani în diverse orașe din lume . Pentru început, am ales să scriu despre Praga, iar în continuare mă gandesc să stabilim destinațiile împreună. Ce zici de Oslo, Londra sau Paris?

Așadar, avem o destinație (Praga) și 100 de euro de cheltuit!

Cehia are ca monedă națională coroana, ceea ce înseamnă că suta noastră de euro se va transforma în cca. 2500 de czk.

Legat de acest aspect, îți recomand să fii foarte atent la ce case de schimb alegi să schimbi banii. În Praga e o întreagă afacere! Nu cred că am văzut niciunde în Europa atâtea case de schimb valutar câte am văzut în centrul vechi din Praga. Majoritatea caselor de schimb din zona turistică te vor fura pe față, iar că să eviți acest lucru cel mai bine ar fi să scoți direct de pe card de la ATM-ul unei bănci ( evitați ATM-urile din magazinele cu suveniruri). Honest Travel are o grămadă de video-uri pe această temă:

https://www.youtube.com/watch?v=gd77Fs7UEic

Din cei 100 de euro, 28 de euro se pot duce pe o noapte la hotel. Deși Praga e o destinație turistică de top, înca mai există hoteluri cu prețuri decente. Noi am ales Hotel INOS *** unde pe o cameră dublă am plătit 28 de euro/noapte. Hotelul nu este situat chiar în centrul orașului, ci la 10 minute de mers cu tramvaiul.

Verifică disponibilitatea: Hotel INOS Praga

Adeba Hotel este a doua variantă de cazare. La fel, nu este situat în centru, dar este aproape de stația de metrou. Prețul pentru o noapte este de 27 de euro/cameră dublă.

Verifică disponibilitatea: Adeba Hotel

După ce ne-am plătit o noapte la unul dintre hotelurile menționate mai sus, ne rămân 72 de euro (1800 czk). Să vedem cum îi cheltuim:

  • Un bilet valabil 30 de minute costă 24 czk (metrou, tramvai, autobuz, transfer aeroport, etc.).
  • un colac secuiesc simplu sau tredlnik, așa cum îl numesc cehii costă 60 czk. Mai există și varianta cu fructe, ciocolată, înghețată sau frișcă, dar pentru care va trebui să scoți din buzunar în jur de 150 czk.
  • Un tur ce curpinde St. Vitus Cathedral, Old Royal Palace, St. George’s Basilica, Golden Lane with Daliborka Tower costă 250 czk.
  • Intrarea la Old Town Bridge Tower costă 100 zkc
  • Museum os Senses Prague: 290 ckz (Noi am fost la cel din București și pot spune că a fost o experiență interesantă și amuzantă)

În prima noastră vizită în Praga am descoperit un resturant tip cantină numai cu preparate tradiționale. Acolo, îți iei o tavă, ai un bon de comandă și îți comanzi ce știi că îți place. E mai mult un loc unde mănâncă localnicii și unde prețurile sunt mai mult decât decente. E locul perfect pentru un prânz. Prețuri?

  • supă de carotfi e 22 czk
  • o porție de svickova e 100 czk
  • iar un suc la o,5 l e 30 czk.

În total, am plătit cca. 150 ckz de persoană.

Ca o mică paranteză, o cină în doi la un restaurant din centru te va costa ceva mai mult, dar nu am știi să spunem exact o sumă deoarece am incercat pe cât posibil să le evităm (le considerăm capcane pentru turiști). Totuși, ne-am făcut de cap la Hard Rock, unde am plătit 500 de ckz/persoană pentru un suc și o porție de coaste BBQ.


Noi avem obiceiul să mergem la câte un film în fiecare oraș în care ajungem, cu condiția ca acesta să fie în limba originală. În Praga un bilet la film costă aprox. 210 czk (Cinema City), iar un suc 0.4l costă 90 czk.

Praga – octombrie 2018

Așadar, hai să recapitulăm cum am cheltuit 2500 ckz:

  1. o noapte la hotel – cameră dublă (28 euro)
  2. intrarea la Museum of Senses, Turul Castelului, Catedrala Sf. Vitus, Golden Lane, Daliborka Tower și Old Tower Bridge: 640 czk
  3. un prânz la Česká Kuchyně: 150 czk
  4. un tredlnik simplu: 60 czk
  5. un tredlnik cu ciocolată și căpșuni (sau cu orice altceva vrei): 150 czk
  6. un bratwurst de la o tarabă din centru: 100 czk
  7. un bilet la film+un suc: 300 czk

Total: 1400 czk si 28 de euro.

Îți mai rămân 400 de czk (15 euro) pe care îi poți cheltui pe suveniruri, mâncare, intrări la alte obiective turistice sau transport în comun.

În comparație cu multe alte destinații europene, Praga rămâne destul de accesibilă, fiind de altfel și una dintre cele mai puțin costisitoare vacanțe în care am fost până acum. Din păcate, în Praga, capcanele turistice stau la fiecare pas, sub forma unor schimburi valutare, a unor rstaurante care îți promit preparate tradiționale cehe sau a unor magazine de suveniuri ce îți vor vinde magneți de frigider sau pahare din sticlă de Boemia la preturi mult mai mari.

Praga este o destinație de poveste, iar dacă nu ai reușit să o vizitezi, îți recomand să o faci. Nu vei regreta! Am scris mai multe despre Praga în acest articol:

***De asemenea, țin să menționez că modul prin care putem cheltui 100 de euro într-un oraș diferă de la persoană la persoană. Acesta este doar un exemplu cu ceea ce poți face cu o anumita sumă de bani, bazat pe experiențe proprii.***

allianzdirect.ro