În Belgrad am încercat să gustăm cât mai multe preparate tradiționale sârbești. Am plecat de acasă cu o lista întreagă de restaurante, fără să luăm în considerare că, fizic, ne era imposibil să le încercăm pe toate. La față locului, am fost nevoiți să ne limităm la cele mai cunoscute mâncăruri sârbești. Astfel, am căutat restaurantele care promiteau cei mai buni cevapi sau cea mai bună pljeskavica, iar in acest articol iti spunem ce si unde mancam traditional in Belgrad.
Ce si unde mancam traditional in Belgrad
Ćevabdžinica Savčić
Sarajevski ćevap Ćevabdžinică Savčić e un mic restaurant aflat în apropiere de Templul Sfântului Sava, specializat în preparate din carne la grătar. Noi am încercat pljeskavica tradițională, servită în pâine homemade, cu kajmak (un fel de smântână) și ceapă. Însă, în meniu mai au și alte preparate; cevapi, diferite tipuri de cârnați, ficat și salate.
La capitolul deserturi, recomand prăjitura Tre Lece. Noi am descoperit-o în Albania, însă cea de la Sarajevski ćevap Ćevabdžinică Savčić a fost chiar mai bună.
Prețuri: pentru 2 pljeskavica, o salată Shopska, două sucuri și o prăjitură Tre Lece am plătit 1600 RSD (13 EURO)
Walter
Acesta e un alt restaurant super drăguț, aflat la o scurtă plimbare de faimoasa stradă Knez Mihailova. Deși meniul e extrem de variat, noi am optat pentru cevapi – mici sârbești – și salată Shopska (ne-a plăcut tare mult salata asta). La fel, cevapii vin acompaniați de pâine făcută în casă și multă ceapă.
Prețuri: 10 cevapi, o saltă și două sucuri au costat 1000 RSD (8 EURO)
Ferdinand Knedle
În timp ce făceam research pentru Belgrad, am descoperit acest loc care vinde gomboti (pentru cine nu are bunici în Ardeal, gombotii sunt niște găluște de cartofi umplute cu prune și scorțișoară, servite adesea la micul dejun sau ca desert). Eu ador gombotii, iar la Ferdinand Knedle, aceștia sunt duși la un alt nivel. De fapt, Ferdinand Knedle e o mică cafenea super cochetă care a devenit faimoasă pentru gomobotii uriași umpluți cu fel și fel de arome (de la Nutella până la mango sau vanilie din Madagascar).
Am făcut o obsesie pentru aceste prăjituri (o să le spun prăjituri), iar cât am stat în Belgrad am încercat 6 variante diferite. Preferatele mele au fost „Cheesecake cu zmeură”, „Amaretti” și „Vanilie din Madagascar”. Aș merge în Belgrad doar că să mai mănânc niște gomboti 😀
Prețurile sunt diferite, în funcție de sortiment, însă pentru 3 găluște și o apă am plătit 700 RSD (6 EURO)
Preparate sarbesti pe care sa le incerci in Belgrad
- Cevapi
- Pljeskavica
- Burek – placinta cu branza
- Ajvar – e o zacusca facuta din ardei copt
- Salata sarbeasca – castraveti, rosii, ardei iute, ceapa si branza
- Salata shopska – castraveti, rosii, ardei, ceapa si branza
- Prajitura tri lece – o prajitura ce are la baza trei tipuri de lapte
- Gomboti de la Ferdinand Knedle
- Placinta cu visine – Food Story are cele mai bune placinte
Ce si unde mancam traditional in Belgrad
Adevarul e că ne place mâncarea balcanică și că-n Belgrad am mâncat mult și bine și ieftin. Dacă ai în plan un weekend în Belgrad, citește acest mini-ghid de calatorie, unde vei găsi mai multe informații, o recomandare de cazare și o lista cu atracții turistice de top din capitala Serbiei.