Norwich – o bijuterie ascunsa in Anglia de Est (+atractii turistice)

Marea Britanie ne-a intrat la suflet încă de la prima noastră călătorie în Londra, iar cu fiecare oraș pe care l-am descoperit și cu fiecare city break în Londra, ne-a îndrăgostim și mai tare de această țară. Devenim deseori nostalgici dupa Marea Britanie, iar cei doi ani în care nu am putut-o vizita au fost destul de chinuitori și parca mai lungi decât au fost de fapt. Dar indiferent de câte ori ajungem pe melagurile regale ale Europei atunci când London is calling, lăsăm tot, dăm un search pe Ryanair și duși suntem. Totuși, primăvara aceasta nu Londra a fost cea care ne-a chemat (dovada clară că iubim Anglia și nu doar Londra), ci un mic orașel din regiunea Norfolk, pe numele lui Norwich. Norwich, orasul despre care nimeni nu a auzit nimic, cu excepție făcând suporterii echipei locale și probabil câțiva englezi, e considerat „one of the Best Places To Live in the UK” și a primit ani la rând diverse premii pentru această calitate. Și pe bună dreptate, noi singurii turiști din Norwich ne-am simțit atât de bine și ne-am îndrăgostit la propriu de oraș și de oamenii lui primitori. Aici am simțit cu adevărat ce înseamnă Anglia. Cât despre echipa de fotbal, are si ea vina ei pentru vizita noastră în Norfolk, că de nu era Sebi un suporter mare mare al echipei, nu ajungeam să vizităm această frumusețe de oraș.

Norwich - unul dintre cele mai frumoase orase medievale din Marea Britanie
Catedrala din Norwich

Norwich – o bijuterie ascunsa in Anglia de Est (+atractii turistice)

Mereu am spus că în jurul fiecărui oraș mare și popular se află cel puțin 3 locații nu atât de cunoscute, dar cel puțin la fel de frumoase. Orașe și sate care nu au fost atinse de marea de turiști și care într-un final îți oferă o experiență ceva mai autentică. Așa e Norwich: o bijuterie de oraș care se află la 190 km de Londra și care se mândrește nu doar cu echipa de fotbal – adevărata mândrie a localnicilor, ci și cu cel mai complet centru medieval din Marea Britanie. Noi am ajuns acolo datorită jumătății microbiste care e mare fan al ”canarilor”, atât de mare încât uneori mă surpinde că se uită la meciuri din Liga a II a din Anglia de fiecare dată când echipa din Norwich e în teren. Astfel, planul nostru era să mergem la un meci de footbal (atunci mândria orașului juca in Premier League), dar în acel weekend nu a avut loc niciun meci acasă și prin urmare ne-am plimbat în jurul stadionului și pe străzile acestui oraș de poveste.

E foarte puțin probabil ca cineva să își dorească să ajungă în Norwich, dar dacă cineva iubește Anglia așa cum o iubim noi și ar vrea să descopere și orașe mai puțin cunoscute, care să îi ofere o experiență englezească autentică, atunci s-ar putea ca ceea ce voi povesti în continuare să nu fie doar pentru noi. Așadar, o să îți povestesc pe scurt cum am ajuns în Norwich, unde am mâncat cel mai bun mic dejun și ce locuri frumoase am descoperit în acest oras medieval din Anglia de Est.

Cum ajungem in Norwich (din Londra)?

Gara din Norwich

Norwich se alfă la aprox. 190 km față de centrul Londrei, iar la 140 km față de aerportul din Stansted. Cea mai simplă variantă de a ajunge de la aeroport în Norwich e trenul. Gara se afla chiar la ieșirea din aeroport, iar o călătorie directă cu trenul până în Norwich durează aproximativ 1 oră și 30 minute. Noi ne-am organizat la fața locului și am cumpărat biletele de tren când am ajuns în Anglia, însă recomand să îți planifici această călătorie din timp deoarece bilete de tren vor fi ceva mai ieftine. De asemenea, noi am luat două trenuri: unul din Stansted pana in Ely si un al doilea din Ely până în Norwich, aceasta fiind cea mai ieftină variantă de transport.

Călătoria cu trenul până în Norwich ne-a costat 65 euro/două persoane.

Pentru întoarcerea în Londra am ales să folosim autobusul. Autobusul face cam 3 ore pâna în centrul Londrei, la London Victoria. Partea frumoasă e că timp de o oră ești plimbat prin centrul Londrei și astfel poți să vezi câteva dintre cele mai importante atracții turistice din oraș. Luată din timp, de pe acest site, o călătorie cu autobusul din Norwich costă între 8 și 12 euro/persoană.

Cazare în Norwich

Nu stiu cum se face, în călătoriile noastre în Marea Britanie avem două opțiuni de cazare: guest house-ul, cea mai ieftină variantă, sau faimosul Radisson Blue de langa Stansted Airport. Acesta din urmă e răsfățul care vine din necesitate întrucât cele mai ieftine bilete de avion le găsim mereu pentru zborurile de dimineață, în cazul Londrei, pentru avionul care plecă la 6:00. Astfel, dacă ai un zbor devreme, îți recomand hotelul Radisson (e la o distanță de 2 minute de mers pe jos față de terminal).

În Norwich am dormit doar o noapte la un guest house nu foarte drăguț. Deși camera nu a fost rea, am primit exact ce ne așteptam să primim pentru 50 euro/noapte în Marea Britanie, locația a fost bună, dar izolarea fonică a fost inexistentă. Nu pot să recomand această cazare cu toată inima, de aceea îți las mai jos alte idei de cazare în Norwich.

  • Hotel Belmonte – de la 70 euro/noapte – camera dubla cu baie privata

Atractii turistice in Norwich

Norwich e un oraș micuț, iar mândria lui e centrul vechi, cel mai complet centru medieval din Marea Britanie. Cel mai bun mod de a descoperi orașul e să iei străzile la pas, multe sunt pietonale, să te pierzi prin Cathedral Quarter sau să te plimbi pe malul răului Wensum. Pentru Norwich nu ai nevoie de hărți, de planuri, iar o zi e mai mult decât suficient pentru a vizita acest oraș (ar putea fi o idee excelentă pentru o excursie de o zi (și o noapte) din Londra. În plus, dacă în weekend echipa de fotbal joacă acasă, îți recomand să iei un bilet și să mergi pe stadion, să vezi acolo localnici mândri, care trăiesc efectiv pentru canarii lor. Cristina a fost la meci și a povestit pe blog întreagă experiență (citește aici).

Pe scurt, iată care sunt atracțiile turistice de top din Norwich:

Catedrala Norwich

Cea mai reprezentativă construcție din Norwich datează din anul 1000 (și încă ceva). Catedrala din Norwich se află într-o zonă foarte frumoasă și liniștită a orașului, iar dacă catedrala în sine nu are nimic notbail, despre mănăstirile aflate în vecinătatea catedralei se poate spune că sunt printre cele mai mari din întreagă Anglie. Intrarea în cartierul catedralei este frumos marcată de poartă ”The Ethelbert Gate”, iar traversând cartierul catedralei vei ajunge la o altă atracție turistică din Norwich, la Pulls Ferry. De menționat, intrarea în catedrala este liberă.

Catedrala Norwich  o bijuterie ascunsa in Anglia de Est
Catedrala Norwich  o bijuterie ascunsa in Anglia de Est

Pulls Ferry

Pulls Ferry e unul dintre locurile mele preferate din Norwich. Așezat pe malul răului Wesum, Pulls Ferry e o consturctie care datează din secolul al 15-lea și care a fost consturita pe drumul pe care pietrarii aduceau piatră și alte materiale care au fost folosite la construcția catedralei. Dacă faci o plimbare pe Riveriside Walk, ajungi și la Bishops Bridge, un alt loc emblematic din Norwich. 

Norwich Market

Noriwch Market se alfa în același loc încă din anii 1100, iar în zilele de sâmbătă locul e un labirint de tarabe și standuri care vând de toate: de la flori și condimente chinezeșți până la curry și fish and chips. E locul perfect în care poți vedea cu decurge viața localnicilor, locul în care iei pulsul orașului.

 Dacă standurile cu mâncare nu ți se par suficiente sau dacă pur și simplu sunt închise (așa cum au fost sâmbătă dimineață), îți recomand să iei micul dejun (devreme sau întârziat) la Cafe 33. Cafe 33 are cel mai bun mic dejun pe care l-am mâncat vreodată, nici nu e de mirare că e un loc îndrăgit de localnici. Noi am așteptat 20 minute că să se elibereze o masă, dar așteptarea a meritat.

Norwich Market
Oua posate, toast, spanac, sunca din regiunea Norfolk si sos olandez (7 GBP)

Elm Hill

Elm Hill este, fără îndoială, cea mai faimoasă stradă din Norwich. Este, de asemenea, cea mai completă stradă medievală din oraș. Un incendiu major a distrus aproape totul în 1507, dar proprietățile au fost reconstruite și acum ne putem bucura de o stradă pietruită frumoasă, cu case de negustori, stuf, case individuale, magazine de specialitate și cafenele mici. Una dintre cele mai cunoscute clădiri este The Britons Arms, singurul supraviețuitor al incendiului din 1507. O plimbare prin Elm Hill nu este completă fără oprire aici!

Carrow Road Stadium

Stadionul Carrow Road, amplasat pe malurile râului Wensum. Carrow Road este un stadion cu 27,000 locuri, care e mereu plin atunci când canarii joacă acasă. Noi am încercat să găsim un bilet la un meci, pe vremea când Norwich era în Premier League, dar nu am reușit. Am amânat atunci vizită noastră în Norwich, cu speranța că data următoare vom avea mai mult noroc, însă nici de această dată nu am reușit să vedem un meci.

Totuși, am încercat să vizităm stadionul, așa cum facem în aproape fiecare oraș mare din Anglia, dar spre suprinderea noastră Carrow Road nu e deschis pentru tururi. Ne-am mulțumit cu o plimbare în jurul stadionului și o vizită la magazinul oficial.

Norwich nu e un oraș plin de atracții turistice cunoscute, așa cum are Edinburgh, Londra sau Manchester, dar are multe locații pe care le poți vizita atât în oraș, cât și în împrejurimi. Așa cum am spus și la început, Norwich e un oraș englezesc autentic pe care îl vizitezi doar dacă vrei să vezi o altă față a Angliei sau dacă pur și simplu ești indragositit de această țară. Pe lângă locurile menționate mai sus, mai trebuie să trec în această lista și alte locații:

  • Plantation Garden
  • Norwich Castle
  • The Royal Arcade
  • Jarrold Department Store
  • Tombland Alley

Norwich – o bijuterie ascunsa in Anglia de Est (+atractii turistice)

În ciuda faptului că Norwich nu e deloc o destinație cunoscută, ba chiar cred că am fost singurii turiști din oraș, a reușit sa ne cucerească și să ne prezinte o altă față a Angliei. Văzută din tren, regiunea Norfolk (Anglia de Est) pare atât de diferită față de tot ceea ce am văzut în Anglia până acum, încât ne-a stârnit curiozitatea să o mai vizităm, să vedem ce orașe mai ascunde. Cât despre Norwich putem spune ca e un mic hidden gem și că sigur se va mai ivi ocazia sa îl vizităm din nou. Până la urmă, trebuie să prindem noi două bilete la un meci de-al canarilor. 😀

Citește și:

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.