Berat – cel mai frumos oraș din Albania

Berat Albania

Despre Berat se spune că ar fi cel mai frumos oraș din Albania și că e unul dintre cele mai bine păstrate orașe otomane. Iar atunci când am ajuns în centrul sau vechi, am înțeles de ce e atât de lăudat. Berat e un muzeu în aer liber. Acolo, casele sunt agățate pe stănci, una deasupra celeilalte, fiecare casă având propria sa poveste. De pe malul răului Osum, răul care desparte cele două cartiere ale centrului, poți admira casele albe și poți înțelege cu adevărat de ce Berat este denumit și orașul celor 1000 ferestre.

Noi am petrecut patru zile în Albania, iar într-una din zile ne-am organizat o super excursie de o zi în Berat. Despre itinerariul pe care l-am avut în Albania poți să citești mai multe în articolele precedete, întrucât astăzi vreau să îți fac cunoștință cu cel mai frumos oraș din Albania. Așadar, dacă ai în plan să vizitezi Albania și vrei să ai parte de o experiență autentică sau pur și simplu ai nevoie de o plimbare după zile lungi petrecute pe nisip, recomandarea mea e să vizitezi acest oraș.

În acest articol te voi purta într-o călătorie virtuală prin Berat și îți voi oferi câteva informații care te vor ajuta să îți organizezi mai ușor o excursie de o zi acolo.

cel mai frumos oraș din Albania

Despre Berat

Berat – a cărui existență se crede că a început acum 2400 ani – se întinde de-a lungul răului Osum, iar datorită poziției sale geografice, orașul a avut parte de o istorie cu adevărat tumultoasă. Distrus în numeroase bătălii, Berat a fost reconstruit în secolul al 13-lea de către sârbii care l-au numit Beligrad. Mai apoi, când Imperiul Otoman a ajuns în zonă, orașul a fost refortificat. În fapt, se crede că Berat e unul dintre puținele orașe otomane rămase „în picioare”, lucru care i-a asigurat un loc în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Datorită faptului că Berat a fost rând pe rând cucerit de diferite popoare cu diferite credințe, orașul adună într-un spațiu restrâns biserci care dateaza din secolele 13-14 și moscheei care păstrează amintirea Imperiului Otoman. Tot în Berat, pe lângă casele albe, mai găsim un castel, dar și un pod construit în 1780 cu scopul de a conecta cele doua cartiere: Goritsa – cartierul creștin – și Moré-Tchélépi – cartierul musulman.

Ce poți face și vedea în Berat:

  • Castelul Berat
  • Muzeul Etnografic
  • cele doua cartiere de pe malul raului Osum
  • bisericile bizantine
  • moscheea sulatnului
cel mai frumos oraș din Albania
cel mai frumos oraș din Albania
cel mai frumos oraș din Albania

Cel mai frumos oraș din Albania – cum ajungem în Berat?

Indiferent că te afli într-un city break în Tirana sau într-o vacanță pe litoralul albanez, cea mai ușoară modalitate de a ajunge în Berat e cu mașina.

Din Tirana

Exista doua rute: 1) via Durres – ruta pe care noi am mers 130 km pe care îi poți parcurge în cca. 2h20. 2) via Elbasan – 99 km pe care îi poți parcurge în cca. 1h50.

Din Vlore

Există două rute: 1) via Fier – 83 km pe care îi poți parcurge în aproximativ 2h. 2) via Lushnja – 111km pe care îi poți parcurge în 1h30.

Din Sarande

Dacă te afli în Sarande, s-ar putea să ai nevoie de ceva mai mult timp întrucât drumul e destul de lung. Deși vorbim de o distanță de 170-240 km (în funcție de ruta aleasă), timpul petrecut în trafic ajunge la 4-5 ore.

Cu mașina prin Albania – drumuri naționale, autostrăzi, limite de viteză

Așa cum spuneam, în Albania nu se plătesc taxe de drum – excepție făcând autostrada A1, astfel că nu vei avea bătăi de cap cu achizioțnarea unei viniete. Autostrăzile în Albania sunt aproape inexistente – în țară există doar trei autostrăzi (A1 – 177 km, A2 – 76km si A3 – 30 km), de aceea distanțele între orașe se parcurg mai greu, chiar dacă acestea nu sunt foarte mari. De asemenea, distanțele între marile orașe se pot parcurge pe drumurile express, marcate adesea cu SH. Din păcăte, așa cum spuneam și pe Instagram sau pe Facebook, informațiile despre Albania sunt puține și nu sunt mereu actualizate, lucru care se aplică și pentru Google Maps. 

Limite de viteză: pe autostradă limita de viteză este de 110 km / ora, pe drumurile express limita este de 90 km / ora, implicit 40 km / ora pentru drumurile în lucr


Pentru a închiria o mașină – lucru pe care ți-l recomandăm dacă ai în plan să faci un tur complet al țării – poți apela la Rental Cars. Noi ne închiriem mereu mașini prin Rental Cars (am închiriat în Mexic, Belgia, Polonia, România și Albania). RC oferă si posibilitatea de a cumpăra o asigurare full casco (deobicei calculată în funcție de durata și costul închirierii), care nu doar că ne lasă să dormim liniștiți, ci ne și scutește de plătirea acelor garanții uriașe.

Noi am închiriat o mașină pentru doar 24 de ore, de la Alamo, pentru care am plătit 23 euro.


Combustibil – Un litru de combustibil costă între 150 și 160 lek (între 5 și 6,4 lei)

cel mai frumos oraș din Albania

Cu transportul in comun

Varianta cea mai complicată și totodată cea mai ieftină (pentru cupluri sau pentru solo travellers) e autobusul. Din Tirana pleacă mai multe microbuze spre Berat, iar prețul pentru o singură călătorie este de cca. 300 LEK (așa am auzit, e posibil să fie mai scump sau chiar mai ieftin). Personal, această variantă funcționează perfect pentru cei care nu sunt contra timp, pentru cei care vor să rămână în Berat cel puțin două zile sau pentru cei care vor să călătorească on a budget. Noi am mers cu autobusul din Tirana în Durres, iar călătoria a fost destul de ușoară (și super, super ieftină).

Cazare in Berat

Booking.com

Cel mai frumos oraș din Albania – Berat

Berate un muzeu în aer liber, în oraș care pare înghețat în timp…un oraș care are multe povești de spus. Mi-a plăcut că centrul vechi e foarte bine îngrijit și că poți găsi un loc de parcare cu ușurință pe strada principală. Pe de alta parte, înainte să ajungem în centrul UNESCO, la doar 2 km distanță, am reușit să ne rătăcim într-o mahala din care abia am ieșit. A fost interesant să vedem contrastul dintre zona istorică, bine ingrijita, și restul orașului, însă situația aceasta este prezentă peste tot, deci nu am dat prea mare importanță.

Oricum ar fi, Berat ne-a confirmat, dacă chiar mai era nevoie, că Albania e o țară tare interesantă. Deși timpul nostru în orașul celor 1000 de ferestre a fost scurt, putem spune că a fost într-adevăr o experiență care a făcut că scurta noastră călătorie în Albania să fie și mai frumoasă. Deși mai avem multe locuri de văzut în această țară, în care sunt convinsă că vom reveni, Berat rămâne cel mai frumos oraș din Albania.


Albania – super itinerariu pentru 4 zile

Ce poti face in Albania in doar 4 zile.

Albania pentru începători – scurt ghid de călătorie

Scurt ghid de călătorie care curpinde toate lucrurile pe care trebuie să le știi dacă vizitezi Albania pentru prima dată.

Albania – preturi la cazare, mancare, transport

Iți arăt cât de ieftin se poate călători prin Albania


cel mai frumos oraș din Albania

Articole recomandate

4 comentarii

  1. […] zi a fost rezervată pentru o excursie de o zi în Berat. Auzisem foarte multe lucruri frumoase despre acest oraș, mulți oameni sustinând că ar fi cel […]

  2. […] Berat – cel mai frumos oraș din Albania […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *