Bella Italia: Cele mai frumoase orașe din Italia de Nord

Mare sau munte, vechi sau nou, orașe aglomerate sau destinații romantice, Italia te va surprinde de fiecare dată cand o vei vizita. Frumoasa țara mediteraneană are atâtea de oferit încât e greu să nu vrei să îți petreci vacanța acolo. Roma, Florența, Milano, Veneția sunt doar câteva din comorile pe care Italia le deține.

Întotdeauna am fost fascinată de tot ceea ce înseamnă Italia, de la mâncare la arta și arhitectura, orașe sau limba, motiv pentru care am ales să merg în Erasmus în Padova și mai apoi să vizitez cât mai multe locuri din frumoasa peninsulă.

De departe cel mai frumos oraș din câte am vizitat este Florența, urmat de Verona și Roma.

Nordul Italiei îți oferă cele mai frumoase și în același timp diferite orașe încât e foarte greu să le pui în ordine sub forma unui „top…cele mai frumoase orașe”. Iată câteva din orașele pe care noi le-am vizitat de-a lungul timpului.

VENEȚIA: laguna Europei

Pentru mulți dintre noi Veneția e un oraș care trebuie văzut măcar o dată în viața și pe bună dreptate…chiar e un oraș drăguț, iar pentru iubitorii de mare e chiar superb.

Noi am fost în Veneția anul trecut în aprilie. A fost foarte cald și foarte aglomerat. Pe mine personal, nu m-a impersionat atât de mult orașul în sine. E un oraș tipic italian cu străduțe înguste, multe piețe ( nu în sensul de piața de legume) și multe gondole și vaporașe.

Noi am stat în Veneția doar vreo 4 ore în care am reușit să ne plimbam în zona de centru, fără să intrăm la muzee.

Atractii turistice de pus pe listă: Bazilica San Marco, Palatul Dogilor, Podul Rialto, Canal Grande, o plimare cu gondola.

Veneția e un oraș destul de scump în ceea ce privește cazarea sau plimbatul cu gondola. O variantă mai ieftină pentru cazare ar fi Padova, situată la 30 de minute de mers cu mașina și vreo 40 cu trenul.

PADOVA: orașul meu de suflet

Dacă tot am adus vorba, Padova este un oraș în care viața studențească e la ea acasă. Tot aici găsim a doua cea mai veche universitate din Italia, de pe la 1200 și ceva.

E un oraș multicultural cu tineri din toate colțurile lumii, lucru care nu te face să te simți neapărat străin. Există și o întâlnire a tururor persoanelor vorbitoare de engleză. Fascinant! Ei se întâlnesc în fiecare marți seara pentru a cunoaște persoane noi, a socializa, a bea un spritz aperol, etc.

În același timp, e orașul în care poți să simți adevăratul stil de viața italian: localnici care merg dimineață la piața sau stau la o terasă și beau cafeaua aia a lor incredibil de tare, parcuri în care oamenii stau pe iarbă și citesc, etc. Eu nu zic ca nu e așa în fiecare oraș, dar parcă în Padova poți să observi mai ușor astfel de lucruri.

Atracții turistice: Bazilica Sfanetul Anton, Prato della Valle, Via Umberto I, Piazza dei Signori, Palazzo del Bo.

În ceea ce privește cazarea în Padova, există variante de la 20 de euro/ noapte de persoana până la hoteluri de 4/5 stele. Mâncarea e bună și ieftină în majoritatea locațiilor, inclusiv la cantina universității unde pentru o porție de paste, felul doi, un desert și un suc plătești aprox. 7 euro ( si chiar e bună, mai bună ca în unele restaurante).

VERONA: „orașul Julietei”

Fără doar și poate, Verona e un oraș care merită să îl vezi. Este genul de oraș micuț, idilic, romantic, liniștit, tipic italienesc și faimos pentru povestea tristă dintre cei doi îndrăgostiți, Romeo și Julieta.

Noi am fost într-o plimbare rapidă de câteva ore și am văzut cam tot ce era în zona de centru. Din ce mi-am dat seama, nu cred să fie nevoie de mai mult de două zile pentru vizitat.

Balconul Julietei, probabil cea mai cunoscută atracție turistică din Verona,  care pe mine una m-a lăsat rece. Am fost și mai șocată când am văzut cum se înghesuie lumea în curtea respectivă și cum plătesc 5 euro doar ca să stea la balcon. Romeo și Julieta nu și-au făcut declarații de dragsote acolo! Dar, felicitări italineilor că știu să vândă ceea ce nu a existat. 😀 Se pare că în Verona există și casa lui Romeo, aceasta nefiind deschisă publicului și mai mult decât atât ” secretarele Julietei” din filmul ” Letters to Juliet” chiar există.

Atractii turistice: Amfiteatrul Roman „Arena”, Ponte Scaligero, Castello Vecchio,Piazza delle Erbe, Casa Julietei.

MILANO: capitala modei

În topul celor mai mari orașe din Italia, Milano impresionează prin mixul dintre vechi și nou în materie de cladiri, prin uriașul „Il Duomo” și prin scumpele galerii Vittorio Emanuele. E un oraș care trăiește zi și noapte și unul din cele mai aglomerate orașe în care am fost.

Atractii turistice: pe lângă înghețata Venchi, aflată la fiecare colț de stradă, Domul din Milano, galeriile Vittorio Emanuele,castelul Sforzo, La Scala, Biserica Santa Maria delle Grazie ( unde poți admira celebra pictură „Cina cea de Taină”)

Pentru iubitorii de formula 1, chiar în centru există un magazin Ferrari unde au o mașina de f1 în marime naturală, iar pentru suporterii AC Milan există stadionul împreună cu muzeul și magazinele oficiale ale echipei.

LACUL GARDA: SIRMIONE: castelul de pe apă

Lacul Garda deține o mare diversitate în materie de peisaje. Partea de sud a lacului este mai caldă, îți da impresia de stațiune aflată la mare cu o atmosferă atât de exotică, pe când în nord ai impresia că ești în Elveția.

Noi am descoperit Sirmione din greșeală, nu știam înainte de existența acelei mici porțiuni de pământ de pe faimosul lac. Sirmione e locul perfect dacă vrei să te relaxezi la umbra unui palmier sau a altor plante exotice/ mediteraneene, să manânci o înghețată bună și să te bucuri de priveliștea pe care lacul ți-o oferă.

Așa cum spuneam, Sirmione este, practic, o mică peninsulă pe lacul Garda, intrarea în centru istoric al orașului fiind un castel, în interiorul acestuia aflându-se un întreg orășel cu străduțe pavate în piatră cubică, magazine cochete, miros de pizza și artiști stradali care te încântă cu muzica lor.

Deși nu e Veneția sau Cinque Terre, castelul de pe apă are farmecul lui aparte care te va cuceri de la prima vedere.

Noi am stat o singură seară, hotelul ( Hotel Residence Sirmione) la care am stat a fost mai mult decât perfect oferindu-ne o priveliște superbă asupra lacului, singura problema fiind că acesta era localizat la 2-3 km față de oraș, dar pentru cei care merg cu mașina este numai bun.

Genova și Portofino: destinațiile oamenilor bogați ( așa cum afirmă italienii)

Pentru iubitorii de mare și soare, coasta italiană e destinația perfectă. Atât Genova cât și Portofino trebuie să se regăsească pe lista voastră.

În Genova, pe lângă o plimbare în port sau în centrul vechi, poți petrece câteva ore în al doilea cel mai mare acvariu din Europa. Noi chiar am fost fascinați de diversitatea speciilor aflate acolo: de la Nemo la rechini, delfini sau broaște testoase.

Drumul de la Genova la Portofino e superb. E un drum de coastă, într-o parte vezi marea, iar în cealaltă parte stânci, case, lămâi și multe alte feluri de copaci și flori. Peisajul e de vis.

Noi am ajuns în Portofino la prânz, în jur de ora 1, fiind nevoiți să ne întoarcem pentru că nu mai erau locuri în parcările din micuțul port. DA! Poliția  ne-a oprit și am fost nevoiți să așteptăm la coadă ca să intram în oraș. Așteptarea chiar se merită… Portofino e exact așa cum arată în poze: un mic golf cu o grămadă de ambarcațiuni și vase de croazieră acostate la mal, și cu acele case colorate în jurul portului. Eu, una, am fost fascinată!

E bine de știut că acolo nu poți face plajă. Daca vrei să mergi și la plajă, cea mai apropiată stațiune este Rappalo, însă trebuie să fi foarte atent ce plajă alegi. Plaja pe care am fost noi abia dacă avea nisip, inclusiv în apă erau pietre cu alge, nefiind deloc plăcut pentru picioare.

Pentru șoferi, traficul din zonă e insuportabil: mașini, biciclete, scutere, oameni, parcări extra aglomerate și foarte scumpe. Un adevarat coșmar pentru cei care conduc!

Și da! Italienii știu ei de ce o numesc zona bogaților. Totul e foarte scump, parcari ( 5 euro pe ora), mâncarea, magnetii de frigider, cazarea, etc, dar își merită toți banii.

De la Nord la Sud, de la mare la munte, Italia te va surprinde de fiecare dată și te va face să îți dorești să o vizitezi din ce in ce mai mult.

BELLA ITALIA!

 

Hai alături de noi

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *