Cel mai vechi oraș din Elveția – Chur

Chur ( Cuira ) este cel mai vechi oras din Elvetia, arheologii susținând că această așezare datează încă din anul 3000 iHr, fiind de altfel și cea mai mare aglomerare urbană elvețiană la acea vreme. În prezent, Chur este capitala cantonului Grișunilor. Sunt aproape sigură că nu ai auzit prea multe despre acest oraș, întrucât micuțul orașel de pe Rin nu se numără printre destinațiile de top ale Elveției. Ci mai degraba este un oras pentru tranzit spre statiunile de schi din Davos si St. Moritz, si un punct de plecare pentru faimosul tren Bernina Express. 

Citește și: Cinci locuri mai puțin cunoscute din Elveția

Câteva curiozități despre Chur

Orașul în sine e desul de mic, populația acestuia fiind de cca. 30.000 de locuitori. Așa cum am spus deja orașul se află pe malul drept al Rinului și este situat la altitudini între 500-1800 m.

Se află la 120 de km de Zurich, 150 de km de Lucerna ( cel mai frumos oraș din Elveția :D), la 40 de km de Vaduz (Liechtenstein) și 250 de km distanță față de Milano. Orașul este situat la intersecția celor mai importante linii de cale ferată care leagă nordul de sudul țării. Bernina Express reprezintă un simbol al cantonului, acesta fiind trenul care te duce prin munți, pe lângă lacuri, oferindu-ți o experiență inedită. la capitolul peisaje naturale și stațiuni de ski, cantonul grisunilor, așa cum mai este cunoscut, nu prea are concurență. În Graubünden veți găși lacuri fantastice, care pe timpul verii funcționează că niște piscine naturale, stațiuni de ski și munții de 4000 m înălțime, sate liniștite si peisaje care te lasă fără cuvinte, de aceea orasul Chur e perfect pentru o oprire de 2 zile. In apropierea orasului, exista cateva statiuni de schi renumite – Flims, Lenzerheide, Laax și Davos, dar si Marele Canion al Elvetiei.

În cantonul Grişunilor, limba oficială a fost retoromana, aceasta fiind înlocuită în secolul XVI cu limba germană. Retoromana se numară în contiunare printre cele 4 limbi oficiale ale țării alături de italiană, franceză și germană. In continuare, retoromana este o limba vorbita si studiata in scoli si gradinite, in unele sate sau regiuni din canton. 

cel mai vechi oras din Elvetia

Emblema orașului este biserica reformată Sfântul Martin, iar numele orașului provine din latinescul cuira, însemnând trunchi. De asemenea, orașul se mai mândrește și cu o echipă de hockey, fondată în 1933.

Atractii turistice in Chur (si in apropiere)

 • Brambrüesch – plimbare cu telecabina
 • Plimbare cu Bernina Express
 • Lacul Cauma (vara)
 • statiunile de schi – Flims, Lenzerheide, Laax și Davos
 • The Grand Canyon of Switzerland
cel mai vechi oras din Elvetia

cel mai vechi oras din Elvetia
cel mai vechi oras din Elvetia
cel mai vechi oras din Elvetia
swissrailways.com_panoramazug_berninaexpress_sommer_3.jpg

E un oras tipic elvețian în care toate magazinele se închid la 18:00 sau în care mall-ul este închis duminica, în care poți să te bucuri de natură, aer curat și mult verde, dar  în același timp e un oras atipic dacă ai ca termen de comparație Geneva, acesta din urmă fiind orașul care trăiește în adevăratul sens al cuvântului. Chur este un oraș parcă mult prea liniștit, as spune. 😀

Citește mai mult:

Articole recomandate

10 comentarii

 1. Foarte simpatic acest vechi oras elvetian. Am vizitat si noi un pic din Elvetia acum 2 ani: Geneva, Montreaux si Lausanne, foarte frumose si ele, iar pozitia atat de aproape de munti e un avantaj enorm pentru orice oras.

  Calatorii placute !

  Iata si blogul meu de travel;) Mi-ar placea sa ne sprijinim reciproc:)
  https://egodiary.com/

  1. Elvetia e intr-adevar o tara atat de frumoasa . Noi nu am apucat sa ajungem in partea de vest a tarii, dar urmeaza 🙂
   Iti multumesc frumos!
   Asemenea iti doresc si eu tie. La cat mai multe calatorii si experiente inedite!

 2. Asta imi aduce aminte de un banc interbelic : Cica se duce Strul in Elvetia la odihna si tratament si ii scrie Raselei : Am ajuns cu bine’n Chur -peisaj impadurit si in doua despartit ! la care Rasela ii raspunde : Vino acasa draga Strul, ca si aici ai Chur destul !

 3. […] traverseaza una dintre cele mai spectaculoase regiuni ale Elveției. Trenul pleacă din orașul Chur – cel mai vechi oraș al Elveției – și are ca destinație finala orasul Lugano. Prețul pentru o călătorie completă […]

 4. […] oraș mare (atunci când mare înseamnă 30.000 de locuitori) e Chur, capitală cantonului, dar și cel mai vechi oraș din Elveția, după cum spun unele cercetări. Însă, la capitolul peisaje naturale și stațiuni de ski, […]

 5. […] Chur: cel mai vechi oraș din Elveția […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *