Chur: cel mai vechi oraș din Elveția

Chur ( denumirea în germană) este cunoscut drept cel mai vechi oraș al Elveției, arheologii susținând că această așezare datează încă din anul 3000 iHr, fiind de altfel și cea mai mare aglomerare urbană elvețiană la acea vreme. În prezent, Chur este capitala cantonului Grișunilor, situat în partea nemțească a țării.

Sunt aproape sigură că nu ai auzit prea multe despre acest oraș, întrucât micuțul orașel de pe Rin nu se numără printre destinațiile de top ale Elveției. Personal, nu am auzit de acest oraș până acum un an jumate când am ajuns să locuiesc în el.

DSC_0541

Orașul în sine e desul de mic, populația acestuia fiind de cca. 30.000 de locuitori. Așa cum am spus deja orașul se află pe malul drept al Rinului și este situat la altitudini între 500-1800 m.

DSC_0485

Se află la 120 de km de Zurich, 150 de km de Lucerna ( cel mai frumos oraș din Elveția :D),  la 40 de km de Vaduz (Liechtenstein) și 250 de km distanță față de Milano. Orașul este situat la intersecția celor mai importante linii de cale ferată care leagă nordul de sudul țării. Bernina Express reprezintă un simbol al cantonului, acesta fiind trenul care te duce prin munți, pe lângă lacuri, oferindu-ți o experiență inedită.

swissrailways.com_panoramazug_berninaexpress_sommer_3.jpg

Sursa foto: https://www.swissrailways.com/en/scenic-routes/berninaexpress

În cantonul Grişunilor limba oficială a fost retoromana, aceasta fiind înlocuită în secolul XVI cu limba germană. Retoromana se numară în contiunare printre cele 4 limbi oficiale ale țării alături de italiană, franceză și germană.

DSC_0500

Emblema orașului este biserica reformată Sfântul Martin.

DSC_0505

DSC_0514

Numele orașului provine din latinescul cuira, însemnând trunchi.

DSC_0502

Spre deosebire de alte orașe, centrul vechi nu abundă în magazine, cafenele sau restaurante, lipsa acestora făcându-l să pară un oraș mort, cu atât mai mult duminica, atunci când aproape toate magazinele sunt închise.

DSC_0525

DSC_0508

Magazinele de ceasuri prezente la fiecare colț de stradă. 😀

DSC_0523

Fiind situat la poalele munților, orașul te cucerește cu peisajele sale. Oriunde te uiți vezi câte un munte.

DSC_0534

DSC_0524

DSC_0548

Cam așa arată drumul nostru spre casă. Cu toate că a trecut ceva timp de când văd acest peisaj, încă mi se pare wow.

DSC_0540

Orașul se află aproape de cele mai frumoase și scumpe stațiuni montane: St. Moritz și Davos.

De asemenea, orașul se mai mândrește și cu o echipă de hockey, fondată în 1933.

 

DSC_0503

Când iarna vine, o simți din plin. S-a intamplat de cateva ori să fim pe autostradă și să ne întoarcem înapoi din cauză că nu vedeam la nici 5 metri în fața noastră, dar cu toate acestea autoritățile nu sunt luate niciodată prin surprindere.

IMG_3491

În schimb, vara temperatura e mai mult ca perfectă. Aceasta este în jur de 20 de grade, dar mai există și excepții când poate ajunge la 30 sau să coboare la 10 grade Celsius.

DSC_0535

Chur nu e orașul în care m-aș fi gândit că o să locuiesc vreodată, nici macar nu știam de existența lui:))  E un oras tipic elvețian în care toate magazinele se închid la 18:00 sau în care mall-ul este închis duminica, în care poți să te bucuri de natură, aer curat și mult verde, dar  în același timp e un oras atipic dacă ai ca termen de comparație Geneva, acesta din urmă fiind orașul care trăiește în adevăratul sens al cuvântului. Chur este un oraș parcă mult prea liniștit, as spune. 😀

DSC_0542

Citește mai mult:

Articole recomandate

9 comentarii

 1. Foarte simpatic acest vechi oras elvetian. Am vizitat si noi un pic din Elvetia acum 2 ani: Geneva, Montreaux si Lausanne, foarte frumose si ele, iar pozitia atat de aproape de munti e un avantaj enorm pentru orice oras.

  Calatorii placute !

  Iata si blogul meu de travel;) Mi-ar placea sa ne sprijinim reciproc:)
  https://egodiary.com/

  1. Elvetia e intr-adevar o tara atat de frumoasa . Noi nu am apucat sa ajungem in partea de vest a tarii, dar urmeaza 🙂
   Iti multumesc frumos!
   Asemenea iti doresc si eu tie. La cat mai multe calatorii si experiente inedite!

 2. Asta imi aduce aminte de un banc interbelic : Cica se duce Strul in Elvetia la odihna si tratament si ii scrie Raselei : Am ajuns cu bine’n Chur -peisaj impadurit si in doua despartit ! la care Rasela ii raspunde : Vino acasa draga Strul, ca si aici ai Chur destul !

 3. […] traverseaza una dintre cele mai spectaculoase regiuni ale Elveției. Trenul pleacă din orașul Chur – cel mai vechi oraș al Elveției – și are ca destinație finala orasul Lugano. Prețul pentru o călătorie completă […]

 4. […] oraș mare (atunci când mare înseamnă 30.000 de locuitori) e Chur, capitală cantonului, dar și cel mai vechi oraș din Elveția, după cum spun unele cercetări. Însă, la capitolul peisaje naturale și stațiuni de ski, […]

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *