O fi Zermatt cel mai spectaculos loc din Elveția, dar în calitate de expat în această țară am datoria să îți arăt și alte locuri la fel de frumoase, dar care, fără să înțeleg de ce, nu sunt cunoscute în rândul turiștilor. Ba chiar aș putea spune că toate locurile despre care o să scriu în continuare sunt niște hidden gems ale Elveției, locuri bine ascunse și extrem de îndrăgite de către localnici. Așadar, fără să lungim vorba prea mult și fără să uităm de Geneva, Montreux, Lucerna și Zürich, iată care sunt cele cinci locuri mai puțin cunoscute din Elveția, care ar trebui să se regăsească și pe lista ta cu locuri de văzut în țara celei mai bune ciocolate.
Vevey
Vevey e de departe locul de pe riviera care ne-a surprins cel mai mult. Vevey face parte din Riviera Elvețiană (alături de Montreux) – Da! Și noi avem riviera noastră, cu palmieri și mici plaje amenajate pe malul lacului – , fiind cunoscut drept perla lacului Leman. Orașul se întinde pe malul lacului, iar promenada e locul de întâlnire al localnicilor, locul în care elvețienii aleg să își petreacă zilele de duminică împreună cu familia și prietenii. Pe malul lacului, oamenii beau prosecco, socializează, fac grătare, stau la plajă sau, pur și simplu, se bucură de priveliște…care, fie vorba între noi, e senzațională.
Din această lista, Vevey poate e cel mai cunoscut, faima lui fiind datorată lui Charlie Chaplin, care, după ce a fost exilat din Statele Unite ale Americii, a ales să se mute în Vevey. Astfel că, pentru a-l comemora, în Vevey există atât un muzeu – Charlie Chaplin World, cât și o statuie. Intrarea la Charlie Chaplins World costă între 19 și 27 CHF pentru adulți și între 16 și 18 CHF pentru copii (mai multe info.).
Vevey – mini-ghid de calatorie
Cum ajungem în Vevey? Vevey e la o aruncătură de bat de Montreux, mai exact la 7.1 km, astfel că călătoria între Vevey și Montreux poate fi parcursă extrem de ușor și pe jos.
Activități și atracții turistice în Vevey – plimbare pe promenadă, o poză cu statuia lui Charlie Chaplin și o altă cu bustul ultimului mare romantic european (știți voi cine e :D), o vizită la Charlie Chaplin World, o plimbare cu barcă pe lacul Leman și o vizita la Alimnetarium – primul muzeu din lume dedicat mâncării. Am pus toate aceste locuri pe harta (click aici).
Cazare în Vevey
Booking.comIseltwald
Undeva, în inima țării, găsim cel mai frumos loc din Elveția (cel puțin din câte am vizitat până acum), genul de loc pe care îl vedem în poze și alte ilustrații, cel care are de toate: cascade, munți ce depășesc cota 4000 și care sunt mereu acoperiți de zăpadă, pășuni și poteci liniștite, mult verde, lacuri turcoaz, sate pitorești și orașe elegante, liniștite, tipice pentru țara cantoanelor.
Berner Oberland, cea mai frumoasa regiune din Elvetia
Berner Oberland e regiunea noastră preferată din Elveția, deși se da o lupta crâncenă între ea și Rivieră. În această regiune se află Interlaken, orașul dintre cele două lacuri, Thun și Brienz, Lauterbrunnen – unul dintre cele mai frumoase și pitorești sate din Elveția, regiunea muntoasă Jungfrau și faimoasa stațiune de ski, Grindelwald. Berner Oberland e locul ideal pentru cei care vor să se bucure de partea rurală a Elveției și să petreacă timp în natură. În zona există numeroase rute pentru hiking. Exista si un tren cu aburi care urcă la
Brienzer Rothorn Panorma, punct din care puteți admira lacul Brienz, iar într-o zi senină puteți observă nici mai mult, nici mai puțin de 46 de vârfuri de munte.
Noi am vizitat aceasat regiune în nenumărate rânduri, iar la ultima vizită am descoperit satul Iseltwald. Iseltwal e o fâșie de pământ de pe lacul Brienz, un mic sat aproape car-free (doar localnicii au voie să între cu mașina), plin de căsuțe de lemn și flori, la capătul căruia se află un castel. Să te plimbi prin Iseltwald într-o dimineață răcoroasă de vara e că și cum ai pași pintr-o altă lume. E o poveste!
Cum ajungi în Iseltwald?
Cel mai plăcut mod de ajunge pe acea bucățică de pământ e cu barcă, și puteți chiar opta pentru una cu aburi, cu plecare din Brienz. A două varianta ar fi mașînă, pe care trebuie să o lăsați la o parcare aflată la intrarea in sat.
Citeste si: Interlaken – Brienz – Lauterbrunnen
Saint Saphorin
Saint Saphorin e un sat micuț, aflat în partea franceză a Elveției, bine ascuns în podgoriile Lavaux. Deși podgoriile sunt extrem de bine cunoscute, acestea fiind parte din patrimoniul Mondial UNESCO, micuțul sat cu ale lui străduțe înguste de piatră e o bijuterie ascunsă printre strugurii
Chasselas din care se fac„vinurile din Saint Saphorin”. Iar dacă străduțele romantice, pavate în piatră ale acestui sătuc nu va conving că merită vizitate, atunci poate va surâde
o plimbare prin podgorii, acompaniată de o degustare de vin, ambele în lumina aurie a soareului care apune peste lacul Leman (Geneva).
Cum ajungem în Saint Saphorin? – Sain Saphorin, alături de podgoriile Lavaux, e iedeal pentru o plimbare de 3-4 ore, într-o excursie de jumătate de zi din Laussane (între Saint Saphorin și Laussane sunt 14.7 km), sau din Vevey (7 km).
Gruyeres
Elveția e faimoasa pentru satele ei pitorești, înconjurate de munți și de pășuni, iar satul Gruyeres e exemplul cel mai bun în acest sens. Gruyeres e un sat mic, aflat în regiunea Le Gruyere, la o distanță de o ora de mers cu mașină din Montreux sau Laussane. Drumul spre Gruyeres e absolut fermecător: un drum național ,înconjurat de câmpii, munți care se zăresc în depărtare și multe văcuțe fericite. Gruyeres a devenit cunoscut datorită brânzei.
Ce poti face in Gruyere?
Le Gruyère AOP, un sortiment de brânză care se produce exculsiv în regiunea Le Gruyere. Astfel că, principala atracție a satului este fabrica de brânză LA MAISON DU GRUYÈRE, unde pentru un cost de 7 CHF puteți vedea cum ia naștere unul dintre cele mai delicioase feluri de brânză din Elveția.
La Maison du Cailler prezintă întreagă istorie a brandului Cailler, dar și modul în care boabele de cacao sunt transformate în cea mai bună ciocolată. În această incursiune dulce, punctul culminat vine la final, atunci când vizitatorii sunt invitați la degustare. Probabil numele „Cailler” nu va sună cunoscut, dat fiind faptul că ciocolată Cailler se poate găsi doar în Elveția, însă, va promit că o dată ce ați încercat cicolată cu lapte Cailler, Toblerone va cădea de pe piedestal. Cred că te-am convis să pui Gruyeres pe lista, nu?
Intrarea la La Maison du Cailler costa 15 CHF pentru adulti, copiii sub 16 ani avand gratuitate.
Cât despre Gruyeres pot spune că unul dintre cele mai frumoase sate elvețiene și că e o adevărată plăcere să te plimbi pe străduțele pavate în piatră , să vizitezi castelul sau să faci un pic de chit-chat cu văcuțele care stau liniștite la intrarea în sat.
Graubünden si Engadine
Sunt convinsă că nu ai auzit de această regiune și că, din cauza poziției sale pe harta Elveției, cei mai mulți călători nu își croiesc drumul sau itinerariul prin acest canton. De asemenea, Graubunden nu se bucură de prea multă reclamă și nici de prea mulți turiști străini – exceptând câteva stațiuni de ski – astfel că, este un loc ceva mai autentic și diferit de tot ceea ce știi, ai văzut sau vei vedea în Elveția. Este mai degrabă un loc cunoscut de localnici, un loc în care iubitorii de natură – iar elvețienii sunt nebuni după hiking și plimbări cu bicicleta, merg pentru o scurtă escapadă de weekend.
Locul ideal pentru iubitorii de natură
La capitolul orașe, Graubünden nu are cu ce se mândri – singurul oraș mare (atunci când mare înseamnă 30.000 de locuitori) e Chur, capitală cantonului, dar și cel mai vechi oraș din Elveția, după cum spun unele cercetări. Însă, la capitolul peisaje naturale și stațiuni de ski, cantonul grisunilor, așa cum mai este cunoscut, nu prea are concurență. În Graubünden veți găși lacuri fantastice, care pe timpul verii funcționează că niște piscine naturale, stațiuni de ski și munții de 4000 m înălțime, sate liniștite si peisaje care te lasă fără cuvinte.
Foarte puțini oameni știu că din acest loc pleacă faimosul tren Bernina Express, că toate imaginile cu acele trenuri roșii și poduri de piatră sunt făcute în munții din Graubünden, că în acest canton se vorbesc trei dintre cele 4 limbi oficiale ale țării – germană și retoromană, și italiană pe alocuri, și că este locul în care ”a luat naștere” Heidi. De altel, în cifre, Graubunden are 1000 vârfuri de munte, 615 lacuri, 150 vai și peste 40 de stațiuni de ski. Și totuși, bag mâna în foc că nici nu ai auzit de acest loc!
Câteva locuri pe care le poți vizită în cantonul Graubünden: lacurile Cresta și Cauma, stațiunile de ski Flims, Lenzerheide, Laax și Davos, Swiss Național Park, Sankt Moriz, satul Guarda, defileul Rhinului și Heididorf – satul lui Heidi. De neratat sunt drumurile montane (deschise doar in lunile de vara), care, sincer, te vor lasa fara cuvinte. Daca mergi cu masina, dinspre Bergamo (Italia), vara, pune pe GPS Villa di Chiavenna si mai departe, St. Moritz. Pe drum, trebuie sa faci o oprire la Silsersee.
Cum călătorești prin Graubünden? – deși transportul în comun e foarte bine pus la punct, cea mai bună varianta ar fi mașina. Cu mașina puteți ajunge in cele mai frumoase locuri din regiune, puteți conduce pe drumuri de munte senzaționale și va puteți bucură de priveliști cu adevărat spectaculoase.
Cinci locuri mai puțin cunoscute din Elveția
Acestea au fost cele cinci locuri mai puțin conscute din Elveția pe care noi am reușit să le vizităm. În mod sigur, vom mai adaugă și alte locuri pe această lista, iar despre unele zone și reguni vom discuta in articole individuale. Dacă ți-a plăcut acest articol, te invităm să îl împărți cu prietenii tăi!
Citește mai mult:
[…] Cinci locuri mai puțin cunoscute din Elveția […]
[…] Cinci locuri mai puțin cunoscute din Elveția […]
[…] Cinci locuri mai puțin cunoscute din Elveția […]
[…] Citește și: Cinci locuri mai puțin cunoscute din Elveția […]
[…] LA CINCI LOCURI MAI PUȚIN CUNOSCUTE DIN ELVEȚIA […]
[…] Cinci locuri mai puțin cunoscute din Elveția […]
[…] Cinci locuri mai puțin cunoscute din Elveția […]
[…] Cinci locuri mai puțin cunoscute din Elveția […]